Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 hlasů - 0 průměrně
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Princip "volné páky"
Autor Zpráva
Tom Kanka Pryč
Pokladník
**

Registrován od: Oct 2009
Hodnocení: 7
Příspěvek: #21
RE: Princip "volné páky"
(12-04-2010 11:24)rurys napsal(a):  ... Lidé, kteří jsou zaměstnáni jako obsluha ŽZZ, možná vědome neznají tento pojem, protože se možná při výkonu své práce nesetkali se staršími ŽZZ na principu pevné páky. ...
Prošel jsem klíče, mechaniku, elektromechaniku, Test, reléovku cestovou i číslicovou, ESA. A v případě, že došlo k nějaké poruše, bylo pro mne důležité, abych ji uměl odstranit. A pokud se jednalo o páku, šlo o to vědět, kterou při potřebném úkonu použít, v jaké má být při konkrétní cestě poloze a maximálně umět po rozřezu výměny přetočit kladku zpět a vyměnit úsmyčný kolíček, aby se mohlo dál jezdit. A teď začínám žasnout, že jsme to zvládali i s vědomou neznalostí teorie principu pevné a volné páky! Big Grin
12-04-2010 11:49
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Citovat příspěvek v odpovědi
Jacek Offline
Mistr Zvukař

Registrován od: Jul 2004
Hodnocení: 18
Příspěvek: #22
Asi podle známé pravdy - Ten kdo to umí, ten to dělá. Kdo to neumí, ten to vyučuje. A ten kdo o tom nic neví, ten tomu šéfuje.
Chce to prostě opustit teorii a zabývat se praxí Big Grin
12-04-2010 12:31
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Citovat příspěvek v odpovědi
Karlos Offline
Skladník
*

Registrován od: Dec 2005
Hodnocení: 1
Příspěvek: #23
(12-04-2010 11:24)rurys napsal(a):  Lidé, kteří jsou zaměstnáni jako obsluha ŽZZ, možná vědome neznají tento pojem, protože se možná při výkonu své práce nesetkali se staršími ŽZZ na principu pevné páky.

Je mi líto, ale já jako obsluha musím znát obsluhu zařízení při správné činnosti a při poruchách. Jak dotyčné zařízení funguje, to je mi vcelku fuk, na to jsou jiná povolání a jiní odborníci... Cool

Proto se zde dá těžko hovořit o "vědomé neznalosti" smilie
12-04-2010 15:06
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Citovat příspěvek v odpovědi
rurys Offline
Začátečník
*

Registrován od: Mar 2010
Hodnocení: 0
Příspěvek: #24
Proto tam píši slovo možná Smile Určitě se s Vámi nebudu přít. Je to zajímavé. A na druhou stranu máte pravdu. Učil jsem se to v předmětu zabývající se teorií zabezpečovacích zařízení a neučili nás žádní zaměstnanci obsluhy, ale lidé z AŽD Smile, což Vás asi trochu rozesměje. No samozřejmě bych se měl zeptat mých kantorů, jak to tedy je, ale chtěl jsem slyšet lidovější vysvětlení než vysvětlení odborníka.
12-04-2010 17:01
Venny Offline
Pokladník
**

Registrován od: Jul 2005
Hodnocení: 4
Příspěvek: #25
Ač člověk s elektrotechnickou kvalifikací - ale v jiných oborech než je zabezpečovací technika - si na základě Mikuldova výkladu volnou a pevnou páku přeložím do terminologie mě bližší: pevná páka = lokální / místní ovládání ZZ vs. volná páka = dálkové (ale třeba rozšířené o místní) ovládání ZZ a to ruční (maník s přepínačem kdesi daleko) nebo automatické (reléové / číslicové řízení na základě vstupních dat a obslužného programu). Shy
Jinak všem dík za vynaloženou námahu a dobrou vůli při objasňování tohoto problému. smilie
17-04-2010 07:59
Ukulelembo Offline
Začátečník
*

Registrován od: Jan 2010
Příspěvek: #26
Tak bych to zase nepřekládal, protože princip "pevné páky" je založený na zapevnění už ovládacího prvku (typicky páky, vložky, kličky, ...) v příslušné postavené jízdní cestě. U "volné páky" je ovládací prvek volný a "zapevnění" (výhybky, návěstidla, ...) je řešeno uvnitř ZZ.
17-04-2010 11:09
rurys Offline
Začátečník
*

Registrován od: Mar 2010
Příspěvek: #27
Nové poznatky ... princip volné páky se narodil se zabezpečovacím relé ... zařízení s principem pevné páky umožňuje dálkové ovládání max na 600m
17-04-2010 13:16
Ukulelembo Offline
Začátečník
*

Registrován od: Jan 2010
Příspěvek: #28
Není se čemu divit, když princip mechanického zapevnění byl nahrazen reléovými závislostmi. S tou vzdáleností "dálkového ovládání" je to tak, že délka drátovodů se omezuje na max. 250 m u přestavníků s pružinou, 530 m u trojpolohových přestavníků s pružinou, 1200 m u návěstidel a 1800 m u závor.
17-04-2010 13:35
mikulda Online
Pan Strojvůdce
**

Registrován od: Aug 2006
Hodnocení: 4
Příspěvek: #29
(17-04-2010 13:16)rurys napsal(a):  zařízení s principem pevné páky umožňuje dálkové ovládání max na 600m

Nesouhlas.
Pokud použijeme elmot. přestavníky, kolejové obvody, světelná návěstidla, můžeme ovládat i na delší vzdálenosti. "Střeva" přitom můžou klidně zůstat na "pevné páce", např. elektrodynamické ZZ.
Ovšem těžko budeme takto ovládat sousední stanici.
17-04-2010 15:41
Tom Kanka Pryč
Pokladník
**

Registrován od: Oct 2009
Hodnocení: 7
Příspěvek: #30
(17-04-2010 13:16)rurys napsal(a):  Nové poznatky ... princip volné páky se narodil se zabezpečovacím relé ... zařízení s principem pevné páky umožňuje dálkové ovládání max na 600m
Jak se obsluhuje např. předvěst?
17-04-2010 15:54
Čouda Offline
Notorickej rejpal

Registrován od: Aug 2006
Hodnocení: 14
Příspěvek: #31
Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin Neobsluhuje. Není důvod. Holt si fíra trošku přibrzdí. Já nic takovýho teda nedělám, protože nic takovýho neobsluhuju, ale už sem se s tím setkal.

Černé tunely vedou nás tam, kde vládne špinavá krása, kde věčná tma ničí zář slunce a bůh umírá ranami kladiva...
17-04-2010 17:23
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatelé prohlížející toto vlákno: 1 hostů