Aplikace na výběr vstupních bodů pro trať BP

Mikasi

Cestující
Zdravím všechny příznivce volných jízd a trati Bratislava-Brno-Praha Zbyňka Šemory zvlášť ! :cool:
Přiznám se, že po poslední prosincové aktualizaci už jsem se v jeho jinak skvělé trati pomalu začal ztrácet... Při výběru z desítek souborů z adresáře PATHS si člověk lehce splete Moravany s Moravičany a pak se diví, že začíná někde úplně jinde :D . Zatoužil jsem proto po nějakém systému, který by mi výběr vstupů do tratě pro volné jízdy umožnil dělat jednodušeji a radostněji - nehledě na to, že desítky souborů v PATHS navíc prodlužují náběh simulátoru a člověk je za jedno odpoledne obvykle stejně všechny nepoužije. Protože jsem vhodný program nikde nenašel, musel jsem si ho zhotovit sám :). Mým cílem bylo zařídit to tak, abych si mohl na reálné mapě trati jednoduše označit pár startovacích bodů, které si momentálně přeju projet a ty pak rovnou automaticky přesunout do adresáře PATHS. Po necelých třech měsících jsem připravil aplikaci, která přesně tohle umí. Je vytvořená v Excelu a než ji dám k dispozici prostřednictvím odkazu z tohoto vlákna, potřeboval bych několik testerů, kteří ji na svém PC otestují. Ona totiž každá verze Excelu se může chovat trošku jinak, a i když jsem aplikaci vytvořil a důkladně otestoval v Excelu 2000 pod Windows XP a pak ji částečně vyzkoušel ještě v Excelu 2010 pod Windows 7, ostatní verze SW k dispozici nemám - a to je příležitost pro ty šikovné testery.
Takže vážení vážní zájemci o otestování aplikace Výběr vstupních bodů pro trať BP": ozvete se mi přes SZ a já vám pošlu odkaz, jak postupovat dál. Podmínkou účasti na testech je nainstalovaný Excel na PC a základní znalost práce se soubory na počítači - znalost programování v Excelu se nevyžaduje ;) !
Pro ostatní sem dávám ke stažení hlavní obrazovku aplikace, abyste měli bližší představu, "vo čom to je"...
Jinak případné dotazy pište samozřejmě sem do tohoto vlákna. Asi se k tomu nedostanu každý den, ale budu se snažit na ně odpovědět.

Milan Kaška - Mikasi
 

Mikasi

Cestující
Takže děkuji všem testerům. Zdá se, že by to mělo fungovat nejen na Excelu 2000 a WinXP :).
Aplikace VVB je k dispozici zde. Případné připomínky pište prosím do tohoto vlákna.
 

Pavlík

Pomocník strojvedoucího
Díky za program, ale nefunguje mi v Excelu 2013 a Win7

Compile error in hidden module: Module 1
 

Mikasi

Cestující
Pavlík napsal:
nefunguje mi v Excelu 2013

Tak v Excelu 2013 jsem bohužel neměl možnost to vyzkoušet, natož případně odladit. Podobná hláška se vyskytla i v Excelu 97, kde po jejím odklepnutí ale pak program víceméně fungoval (tedy až na mazání a zálohování souborů v adresáři PATHS).
 

Pavlík

Pomocník strojvedoucího
Tady nefunguje vůbec. Ať kliknu na cokoliv vlevo tak to píše tu hlášku. Píše ji i při ukončení programu.
 

Martens

Strojvedoucí
Správce
No ono obecně tuhle aplikaci postavit na excelu je docela sebevražedný počin... nápad i snaha se cení - to zase ano, ale běhové prostředí byla asi ta nejhorší volba, co mohla být. Co ti, co Excel nemají a používají třeba Libre Office či OpenOffice?
 

Mikasi

Cestující
Martens napsal:
...běhové prostředí byla asi ta nejhorší volba, co mohla být...
Ale kdeže - ještě horší by to bylo ve Wordu nebo v Power-Pointu...

Martens napsal:
co ti, co Excel nemají a používají třeba Libre Office či OpenOffice?
Tak ti mají smůlu... :p

Ale vážně. Původní úmysl byl připravit to pro sebe, ale pak jsem nad přípravou dat strávil mnohem více času než jsem původně plánoval - zpracovat těch 350 vstupních bodů v MSTS editoru, nahňácat je do mapky a ještě k tomu sejmout obrázky zabralo víc než desetinásobek času proti vymýšlení a odlaďování maker. No a když už jsem si s tím tak vyhrál, tak jsem to tady nabídl i ostatním zájemcům.
Teoreticky bych to mohl celé napsat ve Visual Basicu 6, ale to už je také dost dřevní verze, kterou jsem zapomněl ještě dřív, než jsem se ji naučil. Následnými Visual studii a NET Frameworky jsem už zůstal netknutý úplně... Otázka je, zda by exe kompilace VB6 vůbec v novějších OS běhala. Programově jsou VB6 i VBA hodně podobné, ale některé Excelovské fýčury vůbec nevím, jak bych tam obešel. Každopádně momentálně to nemám na programu dne - snad až zase někdy za dlouhých zimních večerů. :)
Nicméně, pořád je tu možnost i pro neexcelisty použít připravené body do PATHS klasicky a snímky z nich si prohlédnout v nějakém prohlížeči...
 

Mikasi

Cestující
Po více než roce je na webu připravena aktualizace, která pokrývá změny, ke kterým za tu dobu v trati došlo. Aktualizace obsahuje deset nových vstupních bodů (nemohl jsem nepřidat pražský Semmering, ten se Zbyňkovi opravdu povedl!) a také jsem aktualizoval obrázky více než 150 vstupních bodů stávajících, u kterých došlo k vizuálně zachytitelným změnám trati a jejího okolí.
Vše je stále v Excelu. Komu to fungovalo, tak by mu to mělo fungovat i nadále. Komu ne, tak může alespoň využít některý ze vstupních bodů pro volné jízdy...
 

Mikasi

Cestující
Po dalších dvou letech jsem do aplikace VVB přidal 20 nových vstupních bodů pokrývajících Zbyňkem Šemorou mezitím dokončené úseky tratí kolem Prostějova a Ostravy. Také jsem aktualizoval obrázky u dalších asi 15 vstupních bodů stávajících, kde proběhly nějaké změny na trati či v jejím okolí. Aplikace VVB je stále v Excelu, takže si nedělám iluze, že to bude každému fungovat teď, když to nefungovalo před lety. Nicméně mapka tratí BP, vstupní body pro volné jízdy i miniatury obrázků si lze z tohoto webu stáhnout a použít v MSTS i bez Excelu :)...
Pohodové ježdění v roce 2018 všem příznivcům MSTS (a tratě BP zvlášť ;)) přeje
Milan Kaška - Mikasi
 

Mikasi

Cestující
Letošní aktualizaci trati Bratislava-Brno-Praha Zbyňka Šemory jsem právě zapracoval do aplikace VVB (byly zaktualizovány obrázky 26 vstupních bodů, vesměs na trati Praha - Nymburk - Kolín - Kutná Hora - Havlíčkův Brod).
Pohodové jízdy v roce 2019 nejen v MSTS přeje Mikasi.:cool:
 

Mikasi

Cestující
Změny a aktualizace trati Bratislava-Brno-Praha Zbyňka Šemory z verze 93.2 jsou ode dneška zapracovány v aplikaci VVB (byly zaktualizovány obrázky u 26 vstupních bodů, vesměs na trati Letovice-Česká Třebová, ale i v Brně, Praze, Tišňově a kolem Žďáru nad Sázavou).
Pohodové jízdy v roce 2020 nejen v MSTS přeje Mikasi.:cool:
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Má to vypadat takhle? Po spuštění jsou snímky dole vlevo, ale vybráním nějakého bodu se snímek schová nahoře za tlačítky.
Schránka 00.jpg

Schránka 01.jpg

Předpokládám, že to zadáváš ručně, takže automatický výcuc bodů z databáze a rozšíření pro jiné tratě je zatím nemožné.
 

Mikasi

Cestující
Má to vypadat takhle? Po spuštění jsou snímky dole vlevo, ale vybráním nějakého bodu se snímek schová nahoře za tlačítky.
Předpokládám, že to zadáváš ručně, takže automatický výcuc bodů z databáze a rozšíření pro jiné tratě je zatím nemožné.

Ano, body jsou zadávané ručně v editoru MSTS. Pak v simulátoru na daném místě udělám printscreen z čelní pozice neviditelné loko a něco si volně vyberu z okolí. Mapu tratě získávám pomocí TrackVieveru (udělá ji na rozdíl od MSTS na celou obrazovku). Principiálně lze takto udělat výběr bodů pro jakoukoli trať, ovšem je to pracné a zdlouhavé (nejhorší je vždy čekat, než se nahraje daná pozice; obrázky z printscreenů jdou pak dělat dávkově podstatně rychleji).

Na přiloženém printscreenu je plocha obrazovky větší než používá tato aplikace, což by mohl být důvod, proč se ty obrázky načítají někam nahoru. Sice by měly být pokaždé vázané na buňku A27, ale čert těm verzím Excelu už věř... Aplikace vznikla v Excelu 2000 pod Win XP pro rozlišení 1680x1050 (já na tom doma dělám většinu věcí a jinak stále v pohodě :cool:), nicméně odlaďoval jsem ji i pro verzi 2010 na Win7 a tohle mi to nedělalo ani na jiném PC. Ovšem měl jsem tam shodou okolností pokaždé stejné rozlišení... Můžu to příležitostně vyzkoušet v práci na verzi 2016 pod Win10, ale ani tam větší monitor nemám.

Jinak samozřejmě souhlasím s tím, že dělat něco takového v Excelu není ideální (hóódně mírně řečeno), ale v ničem jiném bych neměl šanci. Bylo by pěkné to mít napsané třeba v PHP, ale to bych to nedodělal nikdy... :)
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Tak jsem to vyzkoušel s jiným rozlišením a výsledek byl stále stejný ve win7-64pro a MSO2007.
Potom jsem to otevřel v MSO2003, povolil podle výzvy makra a stále nic.
Zkusil jsem tedy ten druhý (Obnova nastavení Excelu.xls) soubor otevřít, nechal být bez uložení a znovu otevřel ten udělátor VVB_BP.xls.
Tentokrát se povedlo potvrzení pro makra a už to funguje bez ohledu na rozlišení.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Bez ohledu na rozlišení to funguje se správně umístěným obrázkem v MSO2003.
Ve verzi MSO2007 mi ten obráze opět bez ohledu na rozlišení skáče do schovky, ale funkčnost exportu pat je zachována.
 

Mikasi

Cestující
Bez ohledu na rozlišení to funguje se správně umístěným obrázkem v MSO2003.
Ve verzi MSO2007 mi ten obráze opět bez ohledu na rozlišení skáče do schovky, ale funkčnost exportu pat je zachována.
Ten soubor na obnovu nastavení Excelu pouze defaultně aktivuje některé prvky Excelu, které ta aplikace VVB kvůli získání větší plochy vypíná (panely nástrojů, ouška listů, řádek vzorců, stavový řádek a záhlaví řádků a sloupců). VVB v režimu celé obrazovky si z Excelu nechává pouze posuvníky. Já jsem ho přidal z toho důvodu, že po návratu z ladění VVB na celé obrazovce jsem vždy musel ty zobrazovací prvky nastavovat ručně (bez nich se při běžné práci neobejdu). No a pak už jsem toho měl jednou dost, a tak jsem to dal na starost Excelu :)

Některé z uvedených prvků se u verzí Excelu měnily (přibyly ribbony právě od té verze 2007), takže jejich vypínání/zapínání makrem by teoreticky mohlo zlobit, ale v Excelu 2010 to problém nedělá (právě jsem to vyzkoušel na jiném PC s touto konfigurací). Mělo by to tudíž fungovat i v té verzi Excelu 2007 (dle obrázku to vypínání prvků evidentně funguje).

Prošel jsem si makra a nenašel jsem tam nic, co by mohlo ty obrázky posílat někam kolem buňky E6, a navíc POD tlačítka voleb. Zkoušel jsem to nasimulovat, ale nepovedlo se mi to...
Že by v tom dělaly neplechu ty objekty tačítek ? Pak už mne napadá jedině, že by v tom Excelu 2007 mohlo být nějaké jiné nastavení referencí. To se dá zobrazit přes ALT+F11 v listu maker, tam v Tools zvolit Reference. Já tam mám zaškrtnuté tohle:
MSTS-VVB-Excel2010.jpg
Verze 2007 by tam měla mít u knihoven místo 14 číslo 12. Pokud by tam něco z tohoto nebylo, tak by za pokus stálo to dovybrat a vyzkoušet (že by OLE automation ?). Ovšem nevzpomínám si, že bych tam u sebe něco měnil či přidával a už vůbec ne prostřednictvím VVB.

Jinak v práci jsem se na to otestování v Excelu 2016 zatím nedostal, ale to by tento zádrhel v Excelu 2007 stejně nevyřešilo...
 

bob57_cz

Učitel češtiny
To se dá zobrazit přes ALT+F11 v listu maker, tam v Tools zvolit Reference. Já tam mám zaškrtnuté tohle:
To máš ty, ale u mne se na tohle nedostanu, nejsem vlastník tvého souboru.
Schránka 04.jpg

Schránka 05.jpg

a v prázdném souboru MSO2007 je jen pár aktivních voleb a ty další vůbec k výběru nejsou

Schránka 06.jpg
 

Mikasi

Cestující
...v prázdném souboru MSO2007 je jen pár aktivních voleb a ty další vůbec k výběru nejsou
Díval jsem se v práci na Excel 2016, kde mám ty první čtyři reference zaškrtnuté a další, tj. Microsoft Forms 2.0 Object Library, neaktivní. Ale je i tam! Pokud ji v nabídce opravdu nemáš, stálo by za pokus ji tam doplnit. Je skoro jisté, že bude souviset s těmi tlačítky, protože ji při spuštěné VVB aplikaci nemohu zrušit (čili je používána). A jestli se ta horní tlačítka kvůli její absenci chovají nějak nesprávně, tak to možná bude ten důvod, že ty obrázky padají pod ně... Chtěl jsem to jednoznačně ověřit přejmenováním/uklizením zdrojové knihovny té reference, ale Excel při následném spuštění (i bez VVB) řve a chce provést svou (patrně opravnou) přeinstalaci, což jsem mu pochopitelně neschválil. Ještě to tak ! :)
Jedná se o knihovnu FM20.DLL z roku 2002 (...) o velikosti 1103 kB. Já ji mám ve složce C:\WINDOWS\system32\; u vyšších woken bude nejspíš v c:\Windows\SysWow64\. Pokud bys ji nikde nenašel, mohu ji někam uložit k nahrání. Tipuji, že v PC ji ale někde mít budeš, ovšem samotná její přítomnost nestačí - pokud v nabídce referencí není, tak je nutno ji do nich doinstalovat (přímo v Excelu pomocí vyhledání přes tlačítko Browse). Zatržená být pak asi nemusí, on si po ní sáhne Excel sám (přesněji aplikace jím spuštěná, která tento starý typ tlačítek používá - což bude i VVB...) . V práci jsem detailně nestudoval, v jaké verzi a KDE tam ta FM20.DLL je, ale u VVB mi tam ten výběr obrázků na správné místo šipkou z trati kupodivu fungoval - jinak už ale prakticky nic, zvuky počínaje a hledáním cest k MSTS v registrech konče - to ale kvůli zcela jiné, s Win10 nekompatibilní knihovně, ale to už bych se příliš odchýlil od tématu... ;)
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Bude to v něčem jiném.
Tu knihovnu v systému mám samozřejmě v obou umístěních (odpovídající pro aktuální OS a MSO), protože se jedná o knihovnu pro 32bit a tu si systém automaticky kopíruje sám z System32 i do Syswow64.
Schránka 01.jpg
Microsoft Forms 2.0 Object Library se mi neobjeví ani v MSO2007 a ani v MSO2003.
Schránka 02.jpg
Přesto aplikace v 2003 má obrázky správně i po výběru dole pod tlačítky v odpovídajícím okénku, zatímco u 2007 se po výběru nového bodu náhled schová za tlačítka.
 

Mikasi

Cestující
Microsoft Forms 2.0 Object Library se mi neobjeví ani v MSO2007 a ani v MSO2003.
Přesto aplikace v 2003 má obrázky správně i po výběru dole pod tlačítky v odpovídajícím okénku, zatímco u 2007 se po výběru nového bodu náhled schová za tlačítka.
Zkoušel jsem to nějak nasimulovat v Excelu 2010 (2007 bohužel k dispozici nemám) a nic. Při pokusech knihovnu ze systémového adresáře odstranit (změnou koncovky souboru např.) si i tato verze Excelu řekla o doinstalaci (i když jsem před tím přepsáním vlastní knihovny tu referenci v Excelu označil jako neaktivní a VVB jsem přitom vůbec neotvíral).
Když se ti ta knihovna neobjevuje (tj. není nainstalovaná) ani v jedné verzi Excelu a chyba s umístěním obrázků se děje pouze u verze 2007 a u 2003 ne, tak ta knihovna jakožto příčina asi opravdu byla slepá ulička. Takže tudy ne...
Prošel jsem znovu některá místa v kódu a zkusil jsem změnit adresu buňky z pozice blízké tomu pošoupnutému obrázku přesně na místo vložení prvního obrázku. Ta původní návratová buňka by na místo vložení obrázku sice vůbec vliv mít neměla (jinak by nám to nemohlo chodit správně ve verzi 2000, 2003, 2010 a 2016), ale hned za tím řádkem v kódu se volá procedura na zvuk (která opět využívá nějakou speciální 32 bit knihovnu, takže to v jiném systému chodit nemusí). Případná chyba se zvukem sice aplikaci nejspíš neshodí, ale bůhví co se pak děje s tím výběrem...:rolleyes:
Upravený soubor k otestování je zde.
Jinak už mne nic nenapadá...:confused:
 
Nahoře