Jak vytvořit aktivitu

Matyáš Rosecký

Začátečník
Dobrý den,
jak mám v Open Rails vytvořit aktivitu (i s jízdním řádem)? Povedlo se mi vytvořit jen vlakovou cestu a spustit v režimu ,,Prozkoumání tratě". Chtěl bych ale vytvořit i něco jako je v MSTS editoru (jízdní řád, stanice kde stavím atd...
Předem děkuji za odpovědi
 

Dan J.

Strojvedoucí
Tak nebudu zakládat nové vlákno, návody se určitě hodí i sem. Tady je návod, jak v OpenRails ochcat návst stůj, která nechce pustit traffic za výhybky při posunu.
jak ochcat stuj_001.jpgjak ochcat stuj_002.jpg
 

Pepa z Nuslí

Průvodčí
Já bych byl rád, kdyby v OR existoval také nějaký editor aktivit, zvláště, když mě nefunguje, zkoušel jsem všechno, ale nejde mi nic.
 

Acatus

Provozní technik
Přepřah lokomotiv v OR:
je snadný. Pomocí ti může být návod pro OR na http://openrails.org/files/OpenRails-Testing-Manual.pdf kde na stránce 57 začíná sekce k výměně lokomotivy hráče za jinou s aktivním stanovištěm, umístěné kdekoli ve stanici. Základem je mít nadefinovanou trasu pro oba vlaky, pojmenujme si je vlakhráče1 a vlakhráče2.

Vlakhráče1 řídíš od počátku aktivity, tedy má trasu nadefinovanou po místo přepřahu, např. peršing v trase Olomouc - 4.SK (staniční kolej č. 4) žst. Zábřeh na Moravě, kde odvěsíš vlakovou loko vlakuhráče1 (peršinga), ale! trasu mu nadefinuješ dál s případným časovým blokem (WP např. 31015) návěstidla na 4.SK, než odvěsíš, uvolní se trasa na zhlaví apod. Nadefinuješ mu trasu tedy do nějakého výtahu (na zhlaví) a zpět třeba na odstavení např. na 7.SK, či kamkoliv kam chceš.

K tomu souběžně (vhodně časově) nadefinuješ trasu vlakuhráče2, kterému zvolíš vlakovou loko pro přeřah, tedy např. brejle pro trasu dále na Jeseník. Toho si postavíš libovolně k návěstidlu do stanice, nejlépe jak už čeká na hoštejnském zhlaví (nebo jinde na kusé koleji apod.) a dáš mu WP blok, ať se ti nesere do trasy peršinga, který musí mít pro posun od soupravy vlaku na místo odstavení přednost! Z daného počátku trasy brejlákovi nadefinuješ trasu na vlak, tedy na 4. SK, kde vhodně umístíš tomu brejlákovi reverz (otočný bod) a trasu už maluješ dále podle vlaku kam chceš jet, v tomto výukovém případě ve směru na Postřelmov a Hanušovice.

Fíglem přechodu do brejláka je ti pak stisk Alt + F9, kde se ti otevře ve hře okno (viz zobrazení v návodu OR, str. 58) s aktivními trafficy. Moment k přechodu si zvolíš dle dispozic v aktivitě, ale nejlépe včas, ať ti brejlák sám neodjede na soupravu hráče jako počítačem řízený traffic. Peršan se ti po opuštění tebou (jako fíry), stává PC trafficem a odfuní do místa určení dle nadefinované trasy. V okně nabídky vlaků (trafficů, Alt + F9) jsi červený, zelené jsou disponibilní možnosti, v tomto případě to bude brejlák s názvem vlakhrace2. Klikneš na zelený traffic vlakhrace2 a přelezeš si takto z peršana do brejlouna a dále nakopneš a řídíš toho brejláka, se kterým po uvolnění vlakové cesty (po uplynutí WP) najedeš na vlak (vozy) hráče, napojíš vozy, foukneš brzdu a po postavení odjezdu pokračuješ v nezávislé trakci, s přepřahovou loko. Nebo prostě s čím chceš, co máš vyladěné v ohledu na kabinu loko (cabview), jinak se tuším ten traffic nezabarví do zelena, ale do bíla, což tě na něj nepustí.... opuštěný peršan, jak už jsem zmiňoval, si sám zajede na tebou nadefinované odstavení (v tomto příp. WP na 7. SK).

Toto je doufám základ dostačující pro dotaz Jakubka https://forum.msts.cz/index.php?threads/5617/ , ale i pro další začátečníky, kteří chtějí tvořit přepřah v aktivitě. Složitější posun toho brejláka, např. že teprve přijede "z hor", odvěsí protisměrný vlak a objede na hoštejnské zhlaví, je záležitost rozšířeného posunu Al vlaků, který pro jednoduchý přepřah zatím nepotřebuješ.
Tvořte chlapci! Zkoušejte! Objevujte!
 

dvacka

Průvodčí
Však pro OR existuje editor aktivit.
Aktivitář AdamS v něm tvoří všechny své aktivity. Dokonce sepsal i podrobný návod, ale vydání oficiální verze zústalo v zapomnění, jelikož o návod nebyl nakonec zájem. Někde na foru o tom bude zmíňka :)
 

Frosty

Pokladník
To zní dobře, dneska jsem koukal že tam je nějaký editor aktivit, jediné co mi hlava nebere že to po mě chce aby složka consist byla ve složce s tratí : c:...routes/trať/consist. To se mě moc nelíbí, přece nebudu pro každou trať mít consisty? Mě se víc líbí starý systém ...Msts/trains/consist
 

Dan J.

Strojvedoucí
Jako tvůrce aktivit říkám znova, cesta kterou jde AdamS a kterou tady neustále někdo prosazuje je strašně složitá a pracná a kdyby jel AdamoviS editor MSTS vsadím boty, že by touto cestou nešel, nedovedu si představit dělat takto třeba manipuláky, tím se i vysvětluje, proč není takový zájem o návod. To co trvá v Activity Editoru MSTS pár vteřin, v AE OR hodinu. :) Nechápu, když už tvůrci OR vybírají z MSTS co se dá, nepoužijou základ i pro AE OR z AE MSTS.
 

Frosty

Pokladník
Máš pravdu @Dan J. , chtěl jsem se učit a vytvořit pár jednoduchých aktivit pro trať LBC-Tanvald ale ani ten rádoby editor v OR nejde rozjet kvůli nějakým chybám které jsem odstraňoval a vždy něco někde jiného vyskočilo. Bohužel stejně jako Pepovi mi pod win7 nejde Msts editor a to jsem zkoušel vše možné
Určitě bych si návod od Adams přečetl,třeba na ty jednoduché aktivity by stačil. Jde mi hlavně o to abych osázel nádraží, nějaký ten Trafic, přece nebudu vyjíždět třeba OS 2668 z LBC kde je pusto.
 

mmouka

Hradlař
Jen základní otázka ? O AE pro OR se tu bavíte o tom co je přímo pod OR a nebo součástí TSRE?
 

Frosty

Pokladník
@mmouka v OR: contribute.activity editor.
@Venny je nastaven dle parametrů, spouštění jako správce, objeví se okno a hned vyskočí hláška hledání problémů. No a prostě se nespustí, tak ho zase zavřu, zkoušel jsem snad už vše možné.
 

mmouka

Hradlař
doporučuji podívat se tsre5. Je to jak RE tak i AE a jsou na to dobré videonavody. Jediná nevíhoda zatím je, že trasu dělám přes OR Track Viewer.
 

Frosty

Pokladník
Funguje to , @mmouka . díky moc, ve volném čase se pomalu budu učit. Dnes jsem si osázel první nádraží, nasadil jízdní řád pro hráčův vlak, a ve hře vše bylo. Nejvíc mám obavy z traficu ale to se snad časem podá.
 

Vítek

Začátečník
Já si dělám aktivity v poznámkovém bloku. Akorát nevím, proč mi nechce fungovat traffic
 

Mirda

Začátečník
@Vítek: Já si dělám aktivity v poznámkovém bloku. Akorát nevím, proč mi nechce fungovat traffic

Můžeš to trochu rozvést?
 
Nahoře