Strojvedoucí

KimiR

Provozní technik
E499: koukám že jsme na tom stejně,taky jsem to musel vysvětlovat panu Mešťanu co to vlastně to šuntování je.Ale licence je jen teprve začátek té jedné velké pakárny.Než se člověk stane samotným strojvedoucím.Už můžu být rád že jsem hotoví strojvedoucí.Takže tedkom turnus záloha a myčka u nás v HK.

Pro všechny: šuntování jak jsem to vysvětloval p. Měšťanovi je tedy : Že se sníží magnetický tok v celém obvodu,tím se sníží indukované napětí na komutátoru,to má za následek zvýšení proudu v obvodu,tím se zvýší moment na kotvě a tím se zvýší otáčky. Pokud se to takto řekne tak na DÚ se šuntováním projdete bez problému.Co se týká dalších věcí na naučení je toho mraky.A opravdu je nezbytné řádně poslouchat lektora v DVI a ten kurz v České Třebové nezanedbat (nevysedávat po hospodách).1-2 piva neuškodí. ;).Jinak u nás v HK to probíhalo následovně,měl jsem podanej životopis do všech DKV,ozvala se DKV ČT s možností Pardubky a HK,šel jsem na výběrové řízení.Tedy Test z fyziky (veličiny),matiky (zlomky),byla tam i nějaká elektrotechnika (tedy počítání odporů,nakreslit jednoduchý obvod baterka-žárovka-vypínač),něco ze spalovacích motorů všeobecně (tedy druhy motorů benzín-nafta a něco co se ví o motorech),všeobecné znalosti o dráze (měl jsem tam rozdělení trakčních žel. sítí v čr + jejich frekvenvce,jaký je rozdíl mezi návěstidlem a semaforem,či oblouk a zatáčka).Pak po vyplnění testu půjdete na ústní pohovor,kde to svámi dotyčný probere ten test a bude se vás ptát na ty chyby které jste udělali blbě.Popř se vás ještě optá na nějaké drobnější věci.Po splnění tohoto základního vstupního přijímacího řízení.Budete čekat cca do měsíce se ozvou o tom jestli vás vybrali.Dále musí adept projít vstupním zdravotnickou prohlídkou (EEG,EKG,oční (tolerujou +/- do 1,5 dioptrie) ,orl,neurologické vyšetření,interní a psychoterapeutické(ptají se jestli kouříte,pijete alkohol) a vstupními psychotesty).
 

AramCZ

Začátečník
Dobrý večer,
Mám dotaz jestli by stačil učební obor železničář i s maturitní nástavbou na strojvedoucího.
 

kubabe

Začátečník
Ahoj mám dotaz které předpisy musí znát Strojvedoucí v přípravě nebo Strojvedoucí. Děkuji
 

mikulda

Průvodčí
Správce
Zákon č. 266/1994 Sb. o drahách
Vyhlášku ministerstva dopravy č.173/1995 Sb.
Předpis SŽDC D1
A další předpisy v rozsahu stanoveném dopravcem.
 

Pařič

Cestující
Zdravím pánové, synovec mě poprosil, zda bych se zde neoptal. Pročetli jsme celé vlákno, ale měl by ještě nějaké otázky. V dubnu jde na výběrové řízení na fíru a k pozvánce jsou obecně přiložené soubory k tématům, které budou ve vstupním testu. Je už 12 let ze školy a má ekonomku, takže by chtěl poprosit ty, kteří testy prošli, zda by mohli naznačit třeba v SZ, na co konkrétně se připravit a naučit zejména z fyziky a geometrie. Ve vláknu jsme se dočetli jen něco o tom, že jsou tam základy atd. Tak kdyby někdo mohl jen pár konkrétnějších otázek, ať ví, co se učit. Děkuji za případné odpovědi.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Malé info pro zájemce na povolání strojvedoucího v metru.
Letos už poslední kurz běží od září. Z původních 40 uchazečů jich je už jen 21 v teoretické přípravě.
Na příští rok jsou místo dvou naplánované kurzy tři se začátky v lednu, dubnu a září.
Ten lednový se už pomalu plní nyní. Každý uchazeč prochází výběrovým řízením s osobním pohovorem, zdravotními prohlídkami i psychotesty.
Vše nutno mít splněno ještě před zahájením vlastního kurzu.
Kontaktní informace k nalezení na http://dpp.jobs.cz/detail/?id=G2-1232738663-aden_brand0&rps=186
 

Anonym12389

Začátečník
Zdravím,zanedlouho mě čeká příjmací pohovor a s ním i přijmací test,tak se chci zeptat jestli si tu náhodou někdo nepamatuje na co konkrétněji bych se měl naučit.Děkuji.
 

dvacka

Průvodčí
Ahoj, připrav se na něco kolem fyziky, matiky, elektrotechniky (slaboproud, silnoproud) a drážních znalostí. Např: co je to návěst, návěstidlo, namalovat nápravu. Potom ještě nějaké základní otázky kolem dráhy a lokomotiv.
 

lakitouch

Skladník
Zdravím.Chcem sa spýtat pravdepodobne rušnovodiča CD,ale osobná,kedže nakladniary asi nemaju spánky ako je to u vás s prerušením šichiet hlavne pre spánky,či to máte aspon nejako čiastočne platené,alebo tak ako my,že spíme kade,tade a zadarmo.
Ked tak uvítam sz.
Dakejem.
 

MERIDIAN

Pokladník
[QUOTE="lakitouch,
Spaní je neplacené. Minimální doba je ve vnitrostátní dopravě je 6 hodin, v mezistátní je to 8 hodin.
 

wlakow

Začátečník
Jako fakt za tyto přerušené směny někde nejsou nějaké příplatky?To by byl skutečně slušný oddíl.
 

krchna

Začátečník
Ahoj, je tady někdo z depa v České Třebové? Dost vážně uvažuju, že to tam zkusím. Brání mi jedna věc. Celá rodina dělala na dráze, takže si dost reálně umím představit, co mě čeká pokud se fakt rozkejvu a půjdu do toho (teď pomíjím síto v podobě zdravotní a psycho prohlídky apod.)
Od dob kdy naši jezdili už ale uplynulo min 15let. Já mezitím vystudoval něco jinýho, protože jsem měl přísně zakázáno na dráhu pomyslet...:DZtratil jsem teda kontakt se "zákulisím". Z pohledu cestujícího mám pocit, že se pár věcí mírně zlepšilo. Zdání ale může klamat... A tady bych se právě chtěl zeptat na pár věcí někoho přímo z depa. Pokud by byl někdo ochotný mi podat pár osvětlujících informací (ať už pozitivních nebo negativních) byl bych rád. Nechci se bezhlavě pouštět do něčeho o čem mám jen neúplné informace.
 
Nahoře