Gmax - tipy a triky

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Ještě jsem nasekal nějaké drobnosti na perony, aby Kimirovy fotky byly využité na maximum. Škoda, že nevyfotil ty koše ze shora.
drobnosti.JPG
Jinak jsem přelepil staré číslování kolejí na současné, protože by v tom byl chaos.
DrPodchody.JPG
Také jsem vylepšil ten podchod před halou.
podchodStrech.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
To byl úmysl, protože jsi nedodal fotku zeshora nebo na detaily každého mezikruží. Ale i tak, umíš si pak představit tisíc polygonů navíc? Asi by stačil jen nahoru dát texturu horního pohledu. Vždyť jsem se tě ptal, jaký to má tvar a prý si nejsi jistý. Tak jsem model udělal tak jak je. Fotky co ukazuješ výše nemám. Na nich je krásně vidět, že je to čtverec. Na těch co jsi mi poslal to vypadá jako kosodélník. :) Co už. Těch košů už mám namnožených desítky.

Koukám, že Deterio mi na mé modely vždy dá buď mračouna nebo HaHa. Tak tomu říkám "podpora" od zkušeného modeláře, který modeluje už 20 let. Vždyť jsi byl nedávno v Drážďanech a to tě nenapadlo tam nafotit víc než cedulky názvů stanic? To je hodně kontraproduktivní. Vždyť máš i fotky od Kimira, tak jsi musel vědět, že je to pravěk a číslování kolejí je už jinak a také, že koše na odpadky podle Kimirových fotek vymodelovat kompletní nejdou. A on měl tenkrát smůlu, že velká část nádraží byla pod lešením. Ale co už. Priorita je tohle nádraží dokončit. Myslím, že tohle je nejsložitější model z celé BP. I kolejově. Je nutné vědět, že model je pro simulaci práce strojvedoucího, tedy ne pro cestujícího, který bude prolézat nádraží a tedy nezaměřovat se na detaily, které mašinfíra z okna nevidí. I tak to tam bude herní zátěžová bomba.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Při práci občas zakopnu o nějaké tlačítko, ale teď netuším co jsem provedl. Jen v gmax mám neaktivní pravé tlačítko myši. Tedy nemohu měnit pohledy například pravý za levý nebo když si jej omylem rozbiji rotací. A nereaguje tedy ani nový blok převést do Editable Mesh, ale minulý týden to ještě fungovalo. O co jsem mohl zakopnout?

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Mikuldo, mám zase anomálii v gmax. Opět jsem omylem zmačknul neznámou klávesovou zkratku, která patřila do jiného SW a zmizely mi 3D šipky. XYZ. Když potřebuji například zkopírovat objekt za podržení klávesy Shift, tak to jde jen když nahoře natvrdo zvolím X nebo Y 3D šipky se mi zobrazí jen když dám zobrazit pivot. A to jsem ještě omylem o něco zakopl a namísto okna Perspective se mi zobrazila nějaká tabulka a také jsem se jí nemohl zbavit. Netuším, k čemu je ta tabulka dobrá. Tato "zakopnutí" o klávesy a jejich řešení trvá někdy déle než jednoduchý model. :)
0305gmax.JPG

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Opět jsem omylem zmačknul neznámou klávesovou zkratku, která patřila do jiného SW a zmizely mi 3D šipky. XYZ.
Jelikož asi nikdo neví, tak jsem metodou pokus a omyl zkoušel vše možné a nakonec to bylo v zatržítku, jak jsem zakroužkoval. To jen kdyby někdo měl podobný problém, ať nemusí celé hodiny zkoušet vše možné. :) A mohu bez překážek modelovat opět i v práci, když nebude nic jiného na práci.
3Dsipky.jpg

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Pokud někomu z ničeho nic přestane fungovat pravé tlačítko myši, tak stačí vytvořit bod obnovení a počítač nechat do tohoto vodu obnovení "vrátit". Po přechroustání a úspěšném obnovení gmax funguje jak má. To samé používám, když MSTS editor začne být líný a pomalý. Poté funguje jako za mlada.

Nahoře