Ahojda!
Jelikož se zde a také "vedle" stále najdou
manťáci, jsem nucen napsat pár řádek určených převážně pro ně.
Zapřemýšlel jsem o nějaké přijatelné
normě značení. U lokomotiv je to jasné a +/- se dodržuje.
U vozů nastává
problém. Pro lepší orientaci si dovolím vozy rozdělit na:
- 1) Nákladní
- 2) Osobní dělené:
- "klasické" vozy
- přípojné vozy k mot. vozům
Věnujme se bodu jedna. Základní značení je jasné. Žel. správa=ČDC,ZSCS,PKPC apod. (u soukromých vozů vlastník -> TWA=transwagoon, TB=transportservis Beroun apod.), podtržítko, písmenná řada vozu případně doplněná o číselný index, podtržítko, inv. číslo, podtržítko, stav vozu (Prazdny, uhli, koks, palety, drevo 2,5m, roury apod.). Uvedu pár příkladů:
cdc_Eas-u_939_prazdny
cdc_Eas-u_939_uhli
tb_Uacs_080_prazdny
tb_Uacs_080_lozeny
Pravděpodobně jsem si všimli stavů prázdny/ložený, prázdný/uhlí,drevo apod. Je to dáno typem vozu. U vozů, kde je náklad vyditelný a je nutné rozdělit jeho druh (pravděpodobně u všech otevřených vozů ale mohou se naskytnout i jisté anomálie), se píše druh nákladu místo slůvka ložený - u vozů bez této potřeby. Jasné stručné. Víceméně použitelné pro všechny vozy až na jednu vyjímku - kontejnerové vozy. Zde nastává problém s označením nákladu. Vůz může být prázdný nebo ložený, stejně tak i kontejner. Způsob uvažovaného značení uvedu na příkladu:
cdc_Sgns_002_prazdny
cdc_Sgns_002_prazdny_3k20_HJ_PC_SL
cdc_Sgns_002_lozeny_1k40_HL
(HJ=HanJin, SL=SeaLand, HL=HappagLloyd. 3k20 = 3 kontejnery dvacetistopé)
Verze jedna je vůz bez kontejneru, verze dva vůz s prázdnými kontejnery, verze 3 s lozenými kontejnery. Kombinace ložený/prázdný kontejner na jednom voze není nutná - lze to vhodně ošálit a taková situace v provozu je nepravděpodobná. Má to ovšem jedno úskalí -> o tom dále.
Teď jsme si povídali o značení souborů. Nesmíme ovšem zapomenout na položku NAME. Ve své podstatě do této kolonky uvedeme to samé ale bez podtržítek. Ukázka:
"CDC Sgns 002 Lozeny 1k40 HL"
"CDC Sgns 002 Prazdny 2k20 HL,SL"
Může nastat i tuta možnost:
"CDC Sgns 002 Prazdny 1k20 HL 1k40 SL"
Je zřejmé, že název je dlouhý. CB ho nezobrazí celý. Ani SV neřeší problém, protože kontejnery bývají řešeny jako FA. Nejsem si jist, zda editor msts umí zobrazit takto dlouhý název. Řešení jsem objevit teď při psaní tohoto článku. Stavový řádek CB (úplně dole) zobrazuje cestu k danému wagu a je zde dosti místa na plné zobrazení názvu. Jde o zvyk

.
K tématu nákladních vozů asi vše.
Osobní vozy.
Zde to bude asi obdobné. Nebudeme uvažovat obsazený nebo prázdný vůz nebo pohled cestujícího (u takového vozu by byl standartně nadefinován ve wagu). Ovšem narážíme na problém přípojných vozů k motorovým vozům a řídících vozů. Uvádět číselné nebo písmenné označení? K jednoznačnému závěru jsem nedošel. Spíše se přikláním k písmennému, protože značení 053,954 atd. v současnosti zaniklo a oznčení 21-29 336-4 nikomu neřekne že se jedná o vůz Bdtn 054 336-4. Stejně tak hurvínky Blm neměli řadové označení typu 020,053,054 apod. Jenže u jednotek by se více hodilo 063 než než? Písmenné označení chybí. Návrhy?
Závěrem pár příkladů:
cd_BDs450_090
name "CD BDs(450) 090"
Dodatek
textury značit takto:
cd_BDs450_090a
cd_BDs450_090b
cd_BDs450_090c
cd_BDs450_090d
Stín třeba takto:
cd_A_stin.s
cd_A_stina.ace
cd_A_stinb.ace
interier třeba takto:
cd_Ampz_int.s
cd_Ampz_inta.ace
cd_Ampz_intb.ace
v případě konfliktů takto (tato možnost je správnější ale měla by proběhnout diskuze):
cd_Ampz146_005_int.s
cd_Ampz146_005_inta.ace
cd_Ampz146_005_intb.ace
Toliko asi vše. Jsem zvědav jestli nás to posune blíže k opravdu jednotnému trainsetu.
P.S. některé možnosti zde nejsou popsány, některé vyplývají z textu, jiné nikoliv. Cílem bylo vytvořit prvotní impuls k rozvíření diskuze a navrhnout základ, který by se dal dále rozvíjet.