Projekt Open Rails

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Jenže ty taky nechceš slyšet druhou stranu a jedeš si to svoje
Ahoj Dane. Já slyším, ale nemelu svoje. Já s tím měl v roce 2016 týden práce v kuse a abych to kvůli tobě a Josefovi předělával do jiných složek, na tohle opravdu nemám čas. Já stavím tratě, abych si i zajezdil, ale budeš se divit, mě vše funguje jak má, tak nevidím důvod, proč bych vše zase složitě přepisoval. Nehledě k tomu zpětná kompatibilita s MSTS se někdy hodí. Většina vozidel byla správně naladěná a v Openrails mi někdy připadá, že nesedím v elektrické lokomotivě, ale v nějakém slabším traktoru nezávislé trakce.
Neboj. Na aktivity se chystám a dám vědět, jestli se mi někde vynuluje limit nebo se mám bát nějaké anomálie. V každém případě se opakuji, že nemám čas cokoli zase předělávat, když minulý měsíc jsem vše předělával do aktuálního ladění pro OR a ve složce Openrails. Dokud vše 100% funguje, nemá smysl se v tom zase hrabat.
Ale když už je tady debata, dej mi příklad například na lokomotivě 350, co je špatně, když mám ladění Openrails ve složce Openrails. Co je jinak, když to bude jenom v klasickém uspořádání. Nebo u zamračené, s tou jezdíš. Mě zamráča funguje normálně. Laminátky valí a krokují jak mají. Nějaké vzorové engy mám pro Openrails od Acatuse, ale je tam podepsaný i Josef. Jediný problém nastal, když jsem chtěl monitory dát do common.inc tak mi po načtení hry opticky vyletěla brzda do švihu a půlvolant se vychýlil do shuntů. A mašina nefunkční. To samé mi udělalo i ovládání (kontroler a brzdy) Jestli tohle dělá složka Openrails, to jsem nezkoušel. Tak jsem jenom u této lokomotivy tyto (zbytek hodnot jako světla Size, brzdy, výkon je v common.inc) nepřesměrovával a naklonoval jí opět pro všechny laminátky. Fungují jak mají. Common inc jak se mu bráníš má jednu přednost. Pokud tam například dáš monitory, tak jedním přepisem si aktivuješ či deaktivuješ všechna vozidla v trainsetu. A podobně, pokud je chyba v ladění, tak zase opravíš centrálně na jednom místě. V tomto se neumíme dohodnout a každý prosazuje své. A tak je to od začátku komunity MSTS.
Co to bylo? Rychlobrzda, houkání na přejezdech, značení vozidel, které se opět porušuje, common cab a snd, také že je to prý špatně. Nyní je špatně common.inc, špatně je složka Openrails a přitom žádný konkrétní příklad k porovnání, proč je to špatně. Jo ještě se můžeme hádat o tečkách ../ nebo ../../ To první mi nefungovalo. Nebo, že by to nefungovalo, protože to mám ve složce Openrails, tak jsem musel přidat ../ ?
To chce slezinu a probrat to osobně. Ale pracovní slezinu. Ne že si každý přinese počítač a pustí si tam nějaký svůj vláček a debata žádná, jak to pokaždé chodí. :)

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj Zbyňku.
Já mám taky spousty modelů s podsložkou, ale ono to v určitých situacích nefunguje, to jsem psal, že nejsem ladič a nechť ti tohle vysvětlí jiní. Ano, když před lety začínal OR, tak se to tak praktikovalo, ale vývoj OR jde kupředu a spousta věcí se mění. Já ti psal hlavně ohledně těch hlídátek. Zbyňku, já dělám aktivity s posuny a né jen na tvé trati a opravdu nastávají kolize, kdy ti z ničeho nic skočí nouzová brzda a stojíš. Po smazaání těch hlídátek, to pomohlo a má to vynulované jak Alcapone, tak Josef. Další problém ti vysvětlím s tím Include. Takové vozidlo ti nezobrazí activity editor MSTS, pokud ti nepadne, tak jej třeba nenasadíš jako Loose con, aby jsi jej třeba označil a dál připojit vozy, nebo jiný úkol vázaný na soupravu. To bych ti musel právě ukázat přímo v edotoru.

Tak a z jiného soudku, včera při jízdě s Portugalem jsem zjistil jednu věc, kochal jsem se krajinou a nezastavil jsem před návěstí stůj, tím jsem vyrobil mimořádku jako prase, ale k věci v OR jsem měl schválně vapnutý v anstavení Overspeed Monitor a ono se nestalo nic, žádná nouzová brzda, valk pokeačoval jako v reálu dál. Tak jsem jej enchal jet co se stane, věděl jsem, že na trati je rychlík z Přerova a pánové nastala situace shodná s nedávnou nehodou dvou nákladních valku, až na to, že samozřejmě vlaky sebou projely. To jen tak na okraj. Kdysi před mnoha lety jsem psal, že bych chtěl aktivitou zdokumentovat železniční nehodu ve Stéblové a marně jsem si v MSTS lámal hlavu, jak proti sobě poslat dva vlaky, šlo to, ale bylo to závislí na vteřinách a stačilo malé zpoždění hráče a skončilo to pattem. Tím se mi otevřela možnost tento dokument dostat do aktivity pro OR. Dopředu jen píšu půjde o dokument a připomínku na tehdejší tragédii a na jedn z největšich železničních neštěstí u nás. Takže v žádném případě to nechci dělat jako pobavení z toho, že to do sebe nasypou dva vlaku.

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Zbyňku podíval jsem se na tu tvoji zamráču, o které tvrdíš že ti funguje normálně ( z pohledu ex. fíry). Využil jsem toho, že mám od tebe čerstvě koupený flashdisk s tratí BP a tak jsem do svého trainsetu na zkoušku umístil zamračenou 749008 a vozy Eas se dřevem (70t). A potom podrobil zkušebním jízdám solo lokomotivu a i vlak o 28 vozech (cca. 2000 t). A dopadlo to takhle nějak:

• Lokomotiva přebrzděná o cca. 36 kN, takže z 90 km/h zastavuje na 350 m a z 80 km/h na 295 m.
  • Solo lokomotiva obdrzďuje cca. 40 sec stejně jako vlak o 116 nápravách (29 vozech) nebo 410 m délky.
  • Lokomotiva má udanou max. tažnou sílu stejnou jako trvalou a to značně předimenzovanou: MaxForce ( 569kN ) a MaxContinuousForce ( 569kN ). Reálná je při tom 180 kN max. a 120 kN trvalá při 28 km/h.
  • Má udán trakční výkon MaxPower ( 1102kW ), ale to je výkon spalovacího motoru, ne na kolech. Zajímavé je, že ve stejném engu v poznámkách uvedeno 1103 kW pro motor a 990 kW pro trakci.
  • Maximální rychlost MaxVelocity ( 57.8mph ), ale to je 93 km/h.
  • Nádrži bude chybět 500 l paliva, tato řada má nádrž 3000 l, zapsáno je však MaxDieselLevel ( 2500 l ) .
  • Hlavní vzduchojem 60 krychlových stop AirBrakesMainResVolume ( 60 ) tj. 1700 l, ale skutečnost je 1000 l.
  • V engu pro OR zapsáno 21 zbytečných parametrů, které OR nepoužívá. Ale ani jeden parametr OR.
  • Nastavení nepoužívá trakční charakteristiku, takže je průběh odkázán na default OR.
  • Za to používá sledování použití rychlobrzdy a sledování překročení rychlosti, takže už při 110 km/h zasáhne automaticky rychlobrzda. Takové zařízení ale skutečná lokomotiva nemá.
Ale když je to z pohledu fíry v pořádku, nelze nic namítat

Dan J.

Strojvedoucí
Tak nechápu, jestli je to novou verzí OR, nebo nevím, najel na 464.0 zepředu a jede za mnou jako přípřež:
souprava.jpg
Přešel jsem do páry a zapnul parní topení a zpět do dieselu (to jsem dříve nedělal) a z Čerčan to do Benešova u Prahy nevytáhnu více jak na 50 km/h., ve verzi 93.1 vše v pohodě a mašinky táhly více, nebo nemůže mít na to vliv právě, že je zaplé topení v páře?
Další věc, po najetí na 424.0 je mezi nárazníky díra, ale to nebude díky OR:
souprava2.jpg

Dan J.

Strojvedoucí
Tak Load, přestup do páry a vypnul jsem topení a výkon mašiny 464.0 neuvěřitelně stoupl. Nejsem historik a jsem fakt lajk a neznám chování, ale věc se má tak:

Když dám topení na 20% netopí polovina soupravy, neboli se kouří od spojek tak do poloviny soupravy.
Když jej dám tak na 45% kouří se mi od hadic i u posledního vozu.

Tohle, bylo taky po nějaké aktualizaci, že to musím s topením tnout skoro na 60%, aby se kouřilo u všech spojek. Takže?
a) Je v pořádku, že pára až takto slítne z výkonu při zapnutí vytápění a slítla fakt o dost?
b) Je v pořádku, že musím mít vytápění cca 45% a výš, aby se mi kouřilo do parních spojek?

Jinak budu muset nechat cestující z Čerčan do Budějc mrznout, abych stíhal jízdní řád. Tohle jsem fakt netušil, že se ještě před vydáním Portugala zkomolikuje situace. ;)

Dan J.

Strojvedoucí
Tak a teď už jsem z toho úplný debil...
3 load, přelezl jsem ze 749 do 464,0, dal topení na 20% a pára šla od všech spojek, přechod zpátky do 749, a vše v pohodě a rychlost stejná jako bez topení:
souprava3.jpgsouprava4.jpg

Tak jakto, že jednou stačí 20% a někdy to tam musím rvát na skoro 50%?

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj.
Chlapi, proč neustále používáte Zbyňku ty v TBP a Pepo ty na webu pro OR tyhle vozy z pravěku? Fakt prvopočátků MSTS.
pravek.jpg
Vždyť Ondra už před mnoha lety vydal update modelů a je daleko propracovanější a Jacek má taky ČSD verze v mnoha variantách. Teď si zrovna dělám pořádek v Trainsetu a jsou tam i ČSD verze, ty jsou tam na tuhle dobu ještě nepěknější (hezky řečeno), všechny jedou do Třebové.

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Ahoj.
Chlapi, proč neustále používáte Zbyňku ty v TBP a Pepo ty na webu pro OR tyhle vozy z pravěku? Fakt prvopočátků MSTS.
Zobrazit přílohu 28890
Vždyť Ondra už před mnoha lety vydal update modelů a je daleko propracovanější a Jacek má taky ČSD verze v mnoha variantách. Teď si zrovna dělám pořádek v Trainsetu a jsou tam i ČSD verze, ty jsou tam na tuhle dobu ještě nepěknější (hezky řečeno), všechny jedou do Třebové.
To není Áčko, co mám ne webu. Já už tam mám novější s propracovanějším modelem od Ondry. Áčko, co tam mám nemá tu ceduli u dveří.
Po urzeitlich modelech a jejich repaintech sáhnu až v případě, není-li novější náhrada.

Dan J.

Strojvedoucí
Jo, tak to má Zbyněk v TBP. :)
A další hnusy k smazání z TBP:
německý vůz s těma tankama, to je jako bych dostal dekou po čuni... :)
Jinak Aa a ABa ČSD už mám:
test.jpg

Acatus

Provozní technik
A další hnusy k smazání z TBP:
Nedoporučuji hráčům nic takového z TBP mazat. Aktivitář může tyto staré modely používat jako nízkopolygonové žrádlo pro zaplňování stanic, dep apod., což mu může být vhodným doplňkem k typově málopočetným Lowpolům.
Na jedné stráně zde nabádáte k jednotě/unifikaci OR a na druhé k destrukci zavedeného, jako zde TBP.

Dan J.

Strojvedoucí
Nedoporučuji hráčům nic takového z TBP mazat. Aktivitář může tyto staré modely používat jako nízkopolygonové žrádlo pro zaplňování stanic, dep apod., což mu může být vhodným doplňkem k typově málopočetným Lowpolům.
Jestli jezdíš MSTS, tak si je používej (tak by mne zajímalo který aktivitář tyhle lowpoly používá), ale já je v OR nepoužil už více jak 3 roky. Nehcápu, proč mám mít v trainsetu jeden vagón 2x, starý model od Ondry a nový model od Ondry, Já jen tak mimochodem mám vozy značené dle TBP. Navíc nové béčka od Ondry zabírají skoro prd polys i kujus, takže nechápu o co go...
Jestli tohle dáváš do aktivit pro OR, tak potěš koště, nezlob se na mě:
smmpstank.jpg

Acatus

Provozní technik
...., takže nechápu o co go...
Dane, jde o to, že si z tvého příspěvku o "šrotaci" modelů/skinů z TBP mohou někteří hráči zde vzít příklad a začnou mazat ve svých TBP složky vozidel, která jsou jakkoli nevzhledná a oni je už 3 roky nepoužili (což mnohdy nemusí ani tušit, když jde o vozidlo TBP, které mohlo být xkrát součástí aktivity, kterou nedávno hráli)... to vše s cílem ušetřit místo na disku, nebo co je vlastně přínosem tvé "šrotace" v TBP. V tom se ale může jiný aktivitář, který "nešrotuje pravěk" a používá ho třeba i k úspoře fps pro hráče se slabšími PC, odvolávat použitý trainset na TBP (k čemuž zpravidla už léta dochází). Hráč pak po "šrotaci" z TBP na svém disku získá co? Víme, že!

Dan J.

Strojvedoucí
Možná ani netušíš kolik vozů máš v trainset dvakrát jenom protože.
Právě že tuším. :)

Dane, jde o to, že si z tvého příspěvku o "šrotaci" modelů/skinů z TBP mohou někteří hráči zde vzít příklad
Ne ne, to nechci, já to sem napsal, když tady nahoře Zbyněk psal o ladění pro OR, co by mohl vyřadit on, když už právě mluvil o tom, co toho má za ranec dat.

Dan J.

Strojvedoucí
Ne vče jde do šrotu, některé vozy do pracovních valkůpředělám a pošlu časem Zbyňkovi třeba teď stojí v opravnách tenhle:
nahled.jpg

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
co by mohl vyřadit on
Jednou jsem to zkoušel a pak zjistil, že hodně vozů je v consistech, tak bych si nadělal zbytečný nepořádek. Navíc tyto vozy zabírají nula nula nic, tedy žádná úspora místa. A určitě jsou pěknější než kulisy odstavených vozů. Ale Dane udělal jsi mi radost, že jsi našel ten vůz s tankem. A zajímavé je, že ten chtěl někdy před 10 lety vyřadit Jacek, ale ty jsi byl pro zachování pro vojenské vlaky. Tak proč jsi tak najednou otočil? Jinak tento šrot, div se, ale je i přeladěný pro Openrails. Možná se nechová jak podle tabulek má, ale normálně brzdí a normálně povoluje a co chceš víc. A fíra má sedět v mašině a ne poletovat za jízdy nad vlakem. :) A když potkáš traffic, tak ani nepostřehneš, jestli jsou to Béčka nejnovější detailní model nebo šrot z TBP. Asi tak nějak.
Ale pěkně jste se tady rozpovídali. :)

Ale to nejdůležitější je nutné vědět. Když ten vůz smažu já, tak se automaticky nesmaže všem uživatelům. Ale všichni máte svobodnou volbu si vozy nechat nebo je smazat. Tak je zbytečné to tady rozebírat.

okoun

Posunovač
Zdravím,

rád bych se zeptal znalých, čím může být způsobeno u lokomotiv 742, že se mi "bugují" kola a chvíli se točí, chvíli ne a chvíli se točí jen obruče? A do toho to celé tak jako prapodivně problikává. Nemáte někdo s tímto již zkušenost, předem děkuji za odpověď. :)

Icik

Pomocník strojvedoucího
Zdravím,

rád bych se zeptal znalých, čím může být způsobeno u lokomotiv 742, že se mi "bugují" kola a chvíli se točí, chvíli ne a chvíli se točí jen obruče? A do toho to celé tak jako prapodivně problikává. Nemáte někdo s tímto již zkušenost, předem děkuji za odpověď. :)
Soubor pro FreightAnim nesmí být pojmenovaný stejně jako 3D model lokomotivy. Musíš ho pojmenovat jinak.

Krm

Začátečník
Zdravím ve spolek. Předem se omlouvám, vím že se tu dá vše dohledat a pokud se budu dál věnovat open rails si i poctivě nastuduji. Ale prosil bych spíš pár rad než začnu abych věděl čemu se věnovat. MSTS se věnuji už přes deset let a myslím, že jsem v jeho ovládání zručný. Tam nemám problém. O open rails vím že je to jaké si jeho pokračování nadstavba. Víc to umí. Ale to si taky dohledám. A vím, že spousta lidí na něj přešlo. Jde mi o to, že nejsem ani stavitel, ani ladič, ale jelikož pracuji již 17 let na dráze a z toho 14 jako výpravčí a jinak se dráze věnuji celý život, takže ještě víc si pamatuji, dělal jsem aktivity. Pokud možno takové aby odpovídali reálnému provozu. Ať s historie nebo současnosti. Teď jsem asi po 15 letech vylepšil své PC (když se AE načítá 20 minut a stejně dlouho se ukládá první trasa v AE po načtení), jsem se rozhoupal k jeho vylepšení. Navíc ty xp taky nebyli ono. Za tu dobu mám postahováno spoustu vagónu a vozidel. A o to jde. Pár dotazů.

1. Kolik lidí se ještě věnuje a jezdí na starém MSTS
2. lokomotivy musí být jiné nebo musí obsahovat zvláštní soubor s ladním pro OR to tak tuším, ale jak je to s vagony, ty se dají použít v obou programech? Jde mi o to že bych nerad o ně přišel nebo aby mi byli na disku k ničemu.
3. Čemu si myslíte, že je tedy lepší se nadále věnovat. Nerad bych pak tvořil aktivitu do MSTS kterou už pojede třeba pár lidí.

Díky.

Nahoře