Zajímavosti z tisku a webu

mikulda

Průvodčí
Správce
810.100 je zajímavý tím, že nemá dveře do oddílu (od nasazení v Alžírsku už to tak zůstalo).

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Není bez zajímavosti: "určeny pro výkony v nezávislé trakci na koridorech vybavených evropským zabezpečovačem ETCS ..."
To ETCS je v článku zmíněno ještě několikrát. Co jsem však nikde nenašel (na stránkách výrobce nebo fotografiích 742.71X) je jakákoliv zmínka o topení do vozů. Nikde se nepíše o topném alternátoru, na žádném obrázku nejsou vidět topné spojky. Na modernizacích pro ČD Cargo nebo soukromé dopravce toho netřeba, ale co výkony ČD? Na koridorech, takže žádné popotahování souprav ve stanicích. Možná to bude tahat výhradně přípojné vozy s vlastním naftovým topením.

slanour

Skladník
Podle mě toto: ...„Komplexní modernizace vychází z řady EffiShunter a s ohledem na náklady na vývoj a dodací doby komponentů je tento typ vysoce unifikovaný, byť na vozidle bude spousta dalších změn díky využívání v osobní přepravě.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Jejda, ti novináři mají zase o čem psát. Jezdil jsem na lokomotivě jako mechanik 19 let a byl jsem nejprve v šoku, jak se na lokomotivách pije. Staří fírové, co ještě dříve jezdili na páře, tak vyprávěli, že vždy musel být plný tendr piv. Tedy kromě uhlí a vody. Já měl parťáka strojvedoucího alkoholika a když měl jednou za rok periodu a na mašinu se sápal opilý jak duha, to bylo strachu, aby nepřišel někdo na kontrolu. Drželi jsme partu nebonzovalo se. Dokonce i strojmistři o tom věděli. Jenomže tento člověk, když byl pod vlivem, tak dokázal nemožné. Tenkrát jsme měli noční na pantografových jednotkách mezi Prahou a Benešovem. A parťák to měl spočítané, že na hlavním nádraží se jednotky rozdělí, on odjede do depa na ONJ a ráno se zase k nám připojí už v pohodě. A jeho mašina byla trochu polámaná, jezdila jenom na poloviční výkon, tedy jedna hnací mašina byla mrtvá. Ráno, když se k nám zase připojil, tak vítězoslavně prohlásil. "Opravil jsem si stroj, už jezdí na celou jednotku" Tedy jiná doba. Dnes strojvedoucí pod vlivem nezastavují ve stanicích a zbytečně na sebe upozorňují, dříve pod vlivem dokázali něco, co bylo nad rámec jejich povinností a technických oprávnění. A dvoudenní Benešovy, kdy se končilo v Benešově kolem sedmé večer a zpět se jelo ve 4 ráno. My slušní jsme šli do hospody na max 3 pivka. Pokecalo se a šlo se spát na nocležnu. Ale byly chlastací party, chodili po vinárnách a z baru rovnou na lokomotivu (pantograf) Legendy vypravovaly o mašinfírovi ze zadní pantografové jednotky, který si po příchodu ustlal ve voze nahoře v těch síťkách, jak se dávají zavazadla a usnul tak tvrdě, že jej neprobudilo ani pohupování jedoucího vlaku. Když se probral, tak plný vagon i stojících cestujících a pak se sápal dolů plný alkoholických výparů a odebral na zadní stanoviště strojvedoucího. A co já zažil strachu, když jsem měl šichtu s podobnou partou. Také mne v Benešově lákali do vinárny. Ne. Na nocležnu nepřišli, tak jdu ráno na měnírnu, panťák navrčený, tedy kluci se nezapomněli. Vlezu na stanoviště, tam nepořádek, po pultě poházené ponožky. Vejdu do vozu a fíra chrápe opileckým spánkem. Pak se rozsvítila na návěstidle bílá a amplion řval, "pantograf pojeď do stanice, posun na 2. kolej povolen". A já parťáka nemohl vzbudit. Chrápal dál. Tak jsem musel pomalu soupravu do stanice přistavit sám. A to už jej konečně probralo. A pak jízda strachu až do Prahy. Naštěstí nikdo na kontrolu nepřišel.
Jiný fíra zase za jízdy u posledního vlaku popíjel lahváče a pak najednou se zarazil. Vždyť já už nemohu pít, jsem v depu autem. :)

Nahoře