Blahobyt, ostnatý drát a podobné....

Stav
nelze přidat další příspěvky.

Jacek

Průvodčí
Edie napsal:
Teda, z některých názorů je mi hodně :bms:
Edie, upřímně, kolik je ti let? Zažil si něco z té doby na vlastní kůži nebo to znáš jen televize jak je nám podsouváno jen to špatné a ještě v přikrášlené podobě v různých rádoby retrofilmech?
Před 15 lety mě dokázala vytočit kolegyně, která občas mluvila jak se obyčejní lidi měli lépe. To jsem měl vždycky červený prapor před očima, protože jsem zažil i nějaký ten hnus té doby. Dnes mi ale nezbývá než konstatovat, že teď má pravdu. Prostě má, bohužel. Stačí si přečíst co napsal Dan se Zbyňkem, co.. stačí se podívat jen na zprávy a můžu to tím :bms: tapetovat.

Zbynda:
a kdo je sem pouští?
 

OndraJ

Skladník
Dovolím s taky pár poznámek k tématu... zrovna dneska se v BL objevilo pár článků, které se týkají více či méně probíraného tématu... osobně doporučuji tohle, kde jsou celkem přesně analyzovány důvody i zde probíhající "ostalgie" (omlouvám se za tento germanismus) a že řešení by mělo být trochu jinde...
Bohužel u nás je obvyklé, že oficiální média každého, kdo jde proti establishmentu, obvykle buď označí rovnou jako komunistu, nebo ho (a to často v případě, že nabízí rozumné ekonomické alternativy) nepustí ke slovu...

Zároveň bych si dovolil oponovat některým argumentům zbyndi - souhlasím s tím, že nemusím mít velký přepych k tomu, abych byl spokojen... ovšem srovnávání se s dětmi v Somálsku apod. je s prominutím cesta do pekel - s touto argumentací bychom taky třeba mohli snížit základní mzdu na 10 kč/hod a za ní všichni chodit do práce... však co, můžeme být spokojení, nikdo se tu (obvykle) na ulicích nestřílí a po cestě do práce nám nehrozí, že šlápneme na minu, že? Je třeba srovnávat srovnatelné, tedy to, co máme kolem a kam se rozumnými cestami dá dostat, ne brát jako meřítko ne/spokojenosti extrémně negativní případy.
Ostatně, dovolím si ještě jeden odkaz, a ocituji trefnou pasáž, se kterou se stotožňuji:
To, v čem nyní žijeme, není kapitalismus. To, v čem se nyní nacházíme, je jakýsi klientelisticko-mafiánský systém s posledními zbytky něčeho čemu se dá, jakž takž, říkat svobodné podnikání a sociální stát. Voláme po demontáži sociálního státu s tím, že na něj nejsou peníze. To je velký omyl! Peněz je dost. Jenže jsou utopeny v korupci, špatném výběru daní a nekompetentních rozhodnutích našich úředníků a zákonodárců, které nás stojí miliardy korun ročně. Pokud toto odstraníme, byť jen z části, máme v pohodě na relativně bohatý sociální stát tak jako Švédsko, který dokonce bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. <BListy>
Osobně si nemyslím, že by kapitalismus někde opravdu fungoval. Ovšem u nás je obzvláště prohnilý. A hlavně, to že stát poskytuje (poskytoval) některé (sociální, pracovní) jistoty svým občanům, nemusí (a většinou ani není) být nutně spojeno s totalitním režimem (viz třeba Švédsko), a byl vždy znakem m.j. kulturní vyspělosti evropských demokracií. To jen u nás se některým "nahoře" toto spojení velmi hodí jako argument proti jejich snaze o rozklad a rozkradení posledních zbytků sociálního státu.
 

zbynda

Provozní technik
Žeby super nastavená imigrační politika naší skvělé EU a některých států ? Nemluvím teďkom o ČR ale o státech jako je např. Francie. Tam si přijedou arabáči, žijou jako prasata ( a to jsem teďkom urazil všechny čuníky). Zažádají si o azyl a je to. A když nebude ve Francii místo jebnou se do Německa a tak to pude dál a dál až se neobjeví druhý Breivik a neveme to do svých rukou.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Martens napsal:
Dane - hypotéky jsou svobodná volba každého - takže to tu nepleť. A nebo Ti přišlo jako super výhra přijít za totáče na byťák - jo pane,vy jste mladá rodina s dítětem? zapište se do pořadníku na číslo 81.....jo a kdy že ten byt bude? .... no počkejte si tak 15 let, až se dostanete na řadu .... brácha se z onoho čísla 81 dostal za 10 let na číslo 6. Tak to nevím Bohumile, jestli to z tohohle hlediska byla vůbec výhra....
Jak hypotéky neřeš? Kde má člověk bydlet u rodičů? Upozorňuji, komunisty nevolím a vím, že je to utopie, ale že stát nestaví byty pro mladé není věc komunismu, to se na mne nezlob a zadlužovat rodiny s dětmi na 30 a více let, když není záruka, že budeš mít zaměstnání, víš kolik lidí z okolí válčí s dluhy a podotýkám dělají, ale musí někde bydlet a nějak žít.
Martens napsal:
Dane - Tvůj invalidnídůchod nehodlám řešit - nevím s čím marodíš,ale na to, že jsi invalidní důchodce a drtivou většinu času strávíš za bicíma na koncertech, zkouškách a šňůrách (jak o tom barvitě píšeš v jiných vláknech) - to je na ID docela záhul ..... ale jak říkám - nebudu to soudit - neznám podrobnosti.
Co má společného důchod s tím, že hraju na bicí? Jinak jestli si někdo myslí, že je rocková muzika na zbohatnutí velice se mýlí, je to koníček, tak s možností si přivydělat. :D Takže to je přesně to, když má někdo ID, tak má sedět jak lemtra doma? To už se pak můžou začít důchodci střílet, a jsme někde v roce 1938 - 45 v Německu za jednoho vůdce s knírkem. Já si nestěžuji, že jsem nějaká chudinka, nikdy jsem na to nehrál, ale sere mně, že ve srovnání se zahraničím je ID u nás opravdu almužna.
Dan
 

Edie

Průvodčí
Jacku, je mi krásných 23, z ruďochů jsem toho moc nezažil, proto se nepouštím do větších diskuzí, ale opravu mě udivují.
Nemyslím si, volby, ve kterých se vítězilo stylem 99,7%, či (ne)svoboda slova, nedostatkové zboží, trochu povrchně móda, zprávy ze zahraničí, použité technologie (za každou cenu z východního bloku, neb západ je zlý a špatný), a tak dále a tak dále by byly nějak přitažené za vlasy.
Osobně si myslím, že komouši už měli být dávno zakázaní, jen díky nastrčené figurce jménem Havel se tomu tak nestalo (proč asi, že?).
 

VáclavS

Průvodčí
To by nebylo řešení, jen opakování situace z 1946 a odsunu němců. Neboli řešení ukvapené a budoucnost neřešící. Pomohlo si Československo s Polskem odsunem němců? Ne, protože to odneslo (a stále odnáší) sudety (Jacek by mohl vyprávět). Jen to nebylo hned vidět. Mimochodem po vysídlení nastalo v pohraničí to samé co po sametové revoluci a kradlo se kde mohlo. Když zrušíte komunisty, zrušíte i členy strany ? Ne, jen se přesunou jinam nebo se přejmenují. Stejně bysme se nehli z místa, příčina je jinde.
 

mikulda

Průvodčí
Správce
VáclavS napsal:
Mám si vzít hypotéku, když nemám jistotu místa ?

Vem si jí. Je to jediná rozumná možnost, jak přijít k bytu.
Na ztrátu zaměstnání lze sepsat pojištění. (stejně jako se pro hypotéku sepisuje životní pojistka a pojistka na invaliditu)


OndraJ: Se Somálskem se srovnávat nedá, pro začátek můžeme srovnávat s nějakou evropskou zemí ... třeba s Ukrajinou.
 

poison

Pomocník strojvedoucího
Edie:
Dnes je svoboda slova? Viz. tykadla, a zpávy nám sem začaly proudit z druhé strany s tím, že o těch z předchozího směru se nemluví nebo se zkreslují. Volby jsou podvod, strany co volby prohrají udělají koalici a veslujou. Je to všechno hnus.
 

Edie

Průvodčí
Tykadla jsou jen díky tomu, že se to šikovně dostalo k manželce Langera. Tedy bývalé. Nicméně, ten člověk se mi pak stal nesympatickým díky tomu, že odmítal trest. Původně mu snad byly uděleny prospěšné práce, s čímž souhlasím, přeci jen jde o poškození cizí věci.
 

Tax

Moderátor
Správce
mikulda napsal:
VáclavS napsal:
Mám si vzít hypotéku, když nemám jistotu místa ?

Vem si jí. Je to jediná rozumná možnost, jak přijít k bytu ...

Bytov by bolo dosť, aj lacných, keby bola vôľa u vrchnosti. Sú miesta, kde to ide. V obci, kde býva svokra postavila obec za vlastné sociálne byty pre mladé rodiny. Prenajíma ich za babku, jedinou podmienkou je, aby aspoň jeden z manželov mal pôvodné trvalé bydlisko v obci. Náklady na byty boli nízke, pretože financie nedali rozhajdákať nenažratým stavebným korporáciám a použili jednoduchú stavbu - železobetónový skelet a sádrokartónové priečky. Jeden dom = 4 3-izbové byty s príslušenstvom, predzáhradkou a parkovaním na dostatok automobilov. Keď sa chce, ide to. Kto hľadá spôsob ako to urobiť, nájde ho. Niekto ale hľadá dôvod, prečo to urobiť nejde.
http://goo.gl/maps/13OHz
 

poison

Pomocník strojvedoucího
Ano poškodil cizí věc a choval se stejně jako např. pan Pitr, jednomu to za horší delikt projde a ještě dostane amnestii a druhej má bručet za banalitu.
 

Edie

Průvodčí
Nejde bručet za banalitu, to pozor!. Za banalitu mu byla udělena banalita - veřejně prospěšné práce. Za to, že se choval jak magor a debil, vyhýbal se trestu, tak zato dostal katr, a dobře mu tak. Zbytečně si uškodil.
 

mikulda

Průvodčí
Správce
Tax napsal:

Já to beru podle nás, u nás je nájem (bez energií) v městském bytě 6000, v soukromém 6500 a splátka hypotéky je dost podobná.


Poison: Tykadlák ze sebe chtěl udělat mučedníka, nic víc.
 

poison

Pomocník strojvedoucího
Bereš to správně, ale on tím chtěl ukázat, že v tomto státě platí několik metrů a to se mu povedlo.

Mikulda:
Spíš nečekal, že se to bude řešit takto, a když už na to došlo šel do toho co jsem napsal Edimu.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Nejsmutnější je ta skutečnost, že když někdo kdekoli řekne, napíše, že za minulého režimu se mu žilo lépe, okamžitě jej označí za rudého a vůbec nepochopili, že je to jen smutné konstatování, že se v této společnosti něco nepovedlo, respektive platí věta, že komunisti nás vedli 40 let do a mocipáni po 89. našli zkratku. Já to vidím, mě do obchodu chodí lidé jak chudí, tak z bývalé střední třídy i ti bohatší a hodně diskutujeme. Není to dobré. A kdo si stále myslí, že se má relativně dobře, je nutné připomenout, že na Titaniku je v podpalubí už 5 metrů vody.
 
Naposled editoval moderátor:

Martens

Strojvedoucí
Správce
Zbyňku, ale platí taky jiné pravidlo: Národ, který se nechce nebo neumí poučit ze své historie je odsouzen k tomu, aby si ji prožil znova. A jak je vidět, tak touha části národa po návratu totalitního zřízení je docela silná.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Martine, to je jen polemizování, ale bohužel historie potvrdila, že my Češi si sami neumíme vládnout a vždy potřebujeme nějaký karabáč. Teď se řídíme podle Bruselu, dříve podle Moskvy, atd. Možná za vše může Hitler. Kdyby nás nenapadl, Rusi by nás nemuseli osvobozovat a možná bychom byli úplně jinde.
Tady nikdo z diskutujících přece nevolá po totalitním režimu. Jen smutně konstatujeme, že se v té době žilo lépe, pokud tedy si člověk nehrál na hrdinu a nesnažil se proti režimu bojovat. Ale myslím si že počet obětí komunismu a současného režimu může být podobný s tím rozdílem, že dnešní zoufalci, co páchají z beznadějné situace sebevraždy neměli na výběr jako tací, kteří se mohli rozhodnout, jestli budou poslušné ovce nebo budou proti režimu bojovat.
 

Tom Kanka

Průvodčí
Martens napsal:
... A jak je vidět, tak touha části národa po návratu totalitního zřízení je docela silná.

Bohužel, poslední demokratické vlády udělaly všechno pro to, aby tomu tak bylo!
 

Vidlák

Začátečník
Zbyněk Šemora napsal:
...ale bohužel historie potvrdila, že my Češi si sami neumíme vládnout a vždy potřebujeme nějaký karabáč...

Ano, přesně tento nesmysl si máme o sobě myslet. Přesně takto jsou úkolována naše mainstreamová média svými majiteli a presstitutky je za mrzký peníz usilovně plní.
 
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Nahoře