Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Vyzkoušel jsem tento postup
Umíš si představit, jak dlouho by takto trvalo 300 obrázků?, když každý se v plné velikosti načítá dost dlouho?
Ale o stránku zpět tady m61 píše a ukazuje obrázky, že mu to rovnou konvertuje na 1024x1024 (podle finální velikosti souboru). Jak toho docílil?
Zkontroloval jsem, zda program převede na soubor dds 2.66 MB. Nevím, proč je tvoje velikost větší.
 

David Hájek

Pomocník strojvedoucího
Zdravím
a níže cituji prý nijak tajné informace k vlečce na letiště v Náměšti nad Oslavou. Kontakt na správce vlečky je již k dispozici, tak můžete začít zkoušet "hučet" do Zbyňka ať se vlečkuje i tam. Kdyby se tedy k činu odhodlal, zašlou se mu potřebné kontakty. Nemám jen tušení, zda jsou k dispozici 3D modely Gripenů, nějakých těch vrtulníků atd., atd. Bez nich by ta vlečka asi tak nějak nebyla moc echt. ;) Kdyby se stavělo, AČR prosí i o "výstavbu" něčeho, co se alespoň shora podobá nedávno vybudovaného skladu s rampou . :)

1. Vojenská vlečka je zaústěna do dráhy SŽDC v železniční stanici Náměšť nad Oslavou do koleje č. 3 výhybkou č. 101 v km 29,335 (= km 0,000 vlečky) (GPS 49° 12´ 21.36021´´ N 16°08´ 58.97296´´E) a počátečním stykem výhybky č. 108 v km 29,998 (GPS 49° 12´ 34.71761´´ N 16° 08´ 33.77388´´E). Vlečka končí zarážedlem kusé koleje v km 7,699. Přípojovou železniční stanicí je Náměšť nad Oslavou (dále jen „stanice“).

Do vojenské vlečky je výhybkou A1 v km 5,777 zaústěna vlečka ADW AGRO, a.s., středisko Sedlec (dále jen „ADW“).

2. Sklonové a směrové poměry :
Maximální sklon činí 21,3‰ v délce 277 m. Největší povolená rychlost je 30 km/hod, přes přejezdy 15 km/h a na kolejích nádraží Sedlec 10 km/h. Nejmenší poloměr oblouku je 180 m, největší povolený nápravový tlak je 20 t.


David
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Davide, celou vlečku mám namalovanou už na textuře včetně letiště. Jedná se jenom o sklony a poloměry. Ale hučet na sebe nenechám. Jsem už důchodce, tak to nemám zapotřebí :) :) :) Terén generovat nemusím, tak ty koleje bych tam ještě doskládal. Už mám vše kolejově hotové. CHtěl jsem ještě žebrat do Oslavan, ale tam to pokládat nebudu. Doskládal jsem tam podle malůvek koleje jenom za horizont na konec světa, aby někdo neřval, že mu nemůže odjet traffic. :) Podobně i ze Studence směr Křižanov a lokálka z Moravských Budějovic. S tím se trápit nehodlám i tak to co jsem rozestavěl je už další šílenost.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Málem bylo po vtákách. Včera se něco špatně uložilo a po přiblížení v editoru k Moravským Bránicím okamžitě padal i TSRE5. Ráno jsem šel do práce se podívat na poslední zálohu, nejprve to fungovalo, pak jsem tam něco nakopíroval a padlo to také. :) Musel jsem odgenerovat v MSTS editoru světa dva čtverce, naštěstí jsem strefil ty správné.
Ale už vše zase funguje, ještě jsem natáhl na povrh terénu zbývající letecké mapy.
Pak jsem převedl zbytek dynamických kolejí a začal znovu indexovat neelektrifikované tratě. Už jsem téměř v polovině. :) Tedy zatím bez tratí 240,241,244.
StaticDetailLevel2.JPG

A tak dál, soubor po souboru do úplného zblbnutí. :) přepisovat StaticDetailLevel (0) na StaticDetailLevel (2) A tam, kde není, celý tento řádek vložit.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
V sobotu konečně hotovo, přepsáno vše na neelektrifikovaných tratích. Ale tak nějak se to chová divně. Myslel jsem, že když nebudou dynamické koleje, tak se trolej nezobrazí i v klasickém Openrails. Vyjedu z Tišnova směr Borač a z počátku dobrý. Ale pak se na této lokálce začala trolej zobrazovat i na rovných kolejích, které nebyly dynamické. Ale v editoru vidím, že jsou přepsány správně. Tak trochu zklamání na touto nekonečnou prací s přepisováním parametrů.
Tady je na houby, že jsem tady sám voják v poli a nemám případné anomálie a problémy s kým konzultovat. Tady nikdo nic neví, nikdo neporadí, kdo má s tímto zkušenosti. Nikdo nemá zkušenosti se SW DXTBmp, jak rovnou převést texturu z 4096 na 1024, když to jiným ve světě jde. Já se snažím podobně jako Icik a spol. o dokonalejší simulátor, ale tápu v tom převážně sám. Od kluků je pěkné, jak si vyhrají se simulací podle skutečných vlaků, ale je přece také nutné někde jezdit. A pokud vyjedu na neelektrifikovanou trať, tak je do očí bijící ten trolejový drát a to degraduje veškeré snažení na detailech o dokonalou simulaci. Také je hodně škaredé, když v oblouku je trolejový drát o víc než metr mimo výložník sloupu TV. Nechcete se páni vývojáři podívat na i tohle?
Ale aby nebylo jen špatné, tak tady je obrázek z Tišnova, jak je to paráda, když je trolej jenom nad kolejí, kde má být. Ale musel jsem zvolit výřez mimo sloup TV, kde ta trolej byla naprosto mimo výložník. A druhý obrázek je ze Šakvic, kde jsou dole převedené bývalé dynamické koleje a dá se s nimi dál pracovat v SW Dynatrax, kde mohu jednotlivě označovat kolej, kde chci změnit pražce třeba na koridor. Nemusím nic složitě dekomprimovat, ale jen kliknu a změním pražce přímo, jak potřebuji. Ani to nejde do Track_B, ale rovnou v Shapes u modelu koleje. Takto bývalé dynamiky na vlečce vedle jsou klasické koleje. Jediný problém je, že seznam souborů w se mi v tomto SW neřadí podle abecedy, ale asi podle data změny. Pak se velmi obtížně hledá požadovaný soubor w, kde chci dělat změny. Nemá někdo zkušenosti, jak se to dá seřadit vzestupně podle čísel? Jinak tento SW Dynatrax mohu spustit jenom, když tam dám ze zálohy první čtverec nečitelně převedený od Icika (jak mi dávkově přepisoval parametr na 2, ale tudy cesta nevedla). Proto mi to v létě trvalo 4 dny načítání. :) Takto je to během pár minut, chybný soubor asi 15x odklikám a mohu pracovat. A po práci jej zase vyměním zpět.
tisnov_trolej.jpg

sakvice_koleje.JPG
 

Icik

Pomocník strojvedoucího
Zbyňku, to je právě to, proč jsem tam zadával ten marker "Tr_Watermark ( 2 )". Jinak se mi zobrazovala trolej pořád ať tam bylo StaticDetailLevel ( 2 ) nebo ne. Vyzkoušej to tam zapsat.

Netuším k čemu to tam je.
 

Icik

Pomocník strojvedoucího
Jinak trolej kopíruje nebo by měla dle kódu radiusy oblouků. Jenže to dělá u každé koleje i dynamické. Pokud jich tam máš namrskáno vedle sebe heurekum, bude to pak taková klikatice. Tohle by se muselo totálně udělat od znovu, ale já nevím jak a za Jindřicha mluvit nechci.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Takže pánové vývojáři. Ohledně nezobrazování troleje jste mi poradili ten parametr 2 u každé koleje, já si s tím dal desítky hodin času to všude přepsat a ono to funguje a nefunguje. Opravdu to už vzdávám. Testováno jak v OR klasickém i ORCZSK. Stejný výsledek. Jedu z Tišnova směr Nedvědice, zpočátku OK a pak už je troleje občas a po chvíli v celé délce. Ze Znojma to samé. Znojmo je OK, ale od předvěsti naskočí trolej a ta je s občasným přerušením až do nekonečna.
to je právě to, proč jsem tam zadával ten marker "Tr_Watermark ( 2 )".
Dopisuji reakci, dík.
Na tohle téma jsem ti psal soukromou zprávu asi před měsícem a bez odpovědi. Tak opravdu pozdě reaguješ. Od té doby uplynulo mnoho hodin práce. Ale tento zápis vadil SW Dynatrax. Možná ne TrWatemark, ale že tam bylo dvakrát s různými hodnotami
StaticDetailLevel ( 0 )
StaticDetailLevel ( 2 )
Ale nezlob se, tohle znovu všude dopisovat, tak to bych spíš vzdal. Pořád je to jen pokus a omyl. Protože ve stanicích to funguje. Ale jak vjedu na trať, tak to začne ignorovat.
PredvestZnojmoHra.JPG
PredvestZnojmoEditor.JPG
 

Icik

Pomocník strojvedoucího
Zbyňku, cítím z tebe rozhořčení neřkuli nasrání. Já řeším svoje věci a sakra je jich hodně jen co se týká kódu OR CZSK.
Vzkoušej si to na nějakém čtverci a pak to připiš dávkově. Nevidím v tom problém. Nebo mi pošli čtverce a já to tam doplním.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Zbyňku, cítím z tebe rozhořčení neřkuli nasrání.
Nasrání ne, ale takové zklamání po mnoha nekonečných hodinách přepisování. To přepisování ve world bylo zpětné, protože se to od roku 2003 neřešilo. Ale nové úseky tratí, jako nyní 240,241 a 244, tam bude nutné kliknout na každou kolej kvůli skloníkům a rovnou v TSRE5 budu přepisovat parametr na 2. A právě o tohle jde, že to funguje a nefunguje. Asi je něco špatně. Ale dal jsem jasný příklad toho, že mám zájem aby se nezobrazovala trolej, tam kde nemá být, šel jsem do toho, jak jsem slíbil, hotovo, ale výsledek je rozpačitý. Opravdu po tolika hodinách práce zklamání. Tak nechápu, proč ta nedůvěra a nezájem, když své sliby plním a plány dodržuji. Chce to nějakou spolupráci a hlavně komunikovat a nenechat SZ ladem celé měsíce bez odezvy. Pak se opravdu nikam nedopracujeme.
Tedy zatím tohle téma pokládám stranou, dokud se nenajde příčina, proč to někde funguje a pak nefunguje. Věnovat zbytek života střílením na slepo nemíním. Mám rád za sebou výsledky práce. Kolik mi zbývá? 65, to už třetina mých vrstevníků je po smrti. Rád bych ještě něco vytvořil.
 

Icik

Pomocník strojvedoucího
Díval jsem se do kódu a ten watermark používá jako indexer oddělující bloky pro správné načtení. Pošli mi jeden čtverec a já to tam dám. Jinak se nikam nehneme. Pro mě je to otázka pár vteřin, abych to všude doplnil. TSRE ani MSTS RE to nevadí, OR to vyžaduje a dynatrax možná řve kvůli špatnému systému souboru.
 

Icik

Pomocník strojvedoucího
TSRE ten Watermark také zapisuje, ale jen tam kde je předchozí objekt místo TrackObj název Static. Pokud přemístí odstaveček s blokem koleje pod další TrackObj, tak ho tam nezapíše. Možná je to nějaký bug a autor TSRE to tímto řeší.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Tak jsem oskloníkoval trať z Brna do Střelic a kousek za a odvojkoval všechny koleje v editoru TSRE5. Samozřejmě dělat stanice v editoru, vždy se něco našlo zapomenutého, většinou krátké 0,3m koleje. Ale. Trolej je v celé délce vygumovaná. Tady je několik foteček:
TestStrelice1.jpg
TestStrelice2.jpgTestStrelice3.jpgTestStrelice4.jpgTestStrelice5.jpgTestStrelice6.jpg
Ještě by to chtělo vyměnit ten dětský zmenšený tunelový portál R250m za dospělý velikostně podle portálů a ostatních tunelových dílů. :)
Tedy jsem porovnal zápisy ve World a hned našel, co je tam navíc, když se to ukládá v editoru, přesně jak říká Icik:
TestZapis.JPG
A právě u těch 184 čtverců, které jsem přepisoval ručně na začátku ten Tr_Watermark na začátku není. A u čtverců, kde jsem nějaké koleje k odvojkování přehlédl, tak tyto jsou na začátku zápisu a ten Tr_Waermark je až před kolejemi, které jsou bez troleje.

Tohle já opravdu nevěděl, že to tak má být. Vůbec celých 20 let, co stavím, jsem netušil, k čemu tento zápis je. A právě Iciku, tohle jsem našel v Tvých pozměněných souborech W, ale ne na začátku, ale psal jsi to ke každému objektu, koleji samostatně. Proto jsem se tě před měsícem ptal v SZ, proč to tam tak je. Asi toho máš moc a do pošty jsi se nedíval. Takže zase otevřu těch 180 souborů a všude to zapíšu. Ale rád bych znal pravidla. Jestli stačí jenom na úplný začátek, nebo je nutné až před první zápis koleje a pokud je to někde prostřídáno jinými objekty, jestli je nutné tento zápis psát před následnou kolej znovu.
Zrovna ten SW Dynatrack je i taková kontrola chybných zápisů. Takto mi u třech čtverců vyhodil nějaký fatal eror a prohlídkou jsem našel dvakrát závorku navíc a jednu závorku jsem nechtěně smazal.

Jinak si všimněte, u té zdi za Střelicemi jsem pokusně použil na bývalé dynamické koleje pražce "beton tráva". Víc toho tam z pražců nemám. Neví někdo, jak se dělají v Dynatrax nové profily? Potřeboval bych ještě dřevěné pražce. Ale určitě je někdo má. A pak to bude paráda trochu zpestřit stanice .
 

Fana Staněk

Hradlař
Ty tunely v reálu na té trati jsou stavěné jako dvojkolejné, kolej je ale vedená středem, takže z každé strany by ještě projelo auto.
 

Přílohy

  • 433.001 u Radostic.jpg
    433.001 u Radostic.jpg
    218.8 KB · Zobrazeno: 14

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Pro mě je to otázka pár vteřin, abych to všude doplnil.
To se právě snažím vysvětlit, že ten SW máš nesprávně napsaný a takto znehodnotil těch 180 souborů, které sice jsou ve hře a editorech čitelné, ale pro další práci nepoužitelné. I kdybych chtěl tyto čtverce ignorovat, tak musíš proklikat několik tisíc chybových hlášení v případě čtverce s hustou kolejovou sítí.
Včera se mi podařilo obarvit na koridor všechny zbývající, dříve dynamické koleje mezi Břeclaví a Mikulovem a v Břeclavi za napáječkou směr Brno. S Dynatraxem je pak krásná práce. Jen to vyhledávání souborů rozházených páté přes deváté nejvíc zdržuje. Ale je to ve finále rychlejší, než ručně dekomprimovat každou kolej, změnit pražce a pak komprimovat zpět.
Jinak navíc ten tvůj udělátor přepsal i silniční díly, což je další zmatek.

Když nikdo neporadí, tak budu muset otevřít a porovnat několik w souborů, jak to má být, abych to zase všude začal celý týden opravovat. Pak hups, ještě nějaká maličkost chybí. Tak těch 180 souborů editovat znovu. Pak nastane Nový rok a vánoční aktualizace nikde, protože stále řešíme tohle metodou pokus a omyl. :) Jak jsem psal v úvodu, není zde žádný pokročilejší stavitel, s kým by se dalo tohle konzultovat a předávat si zkušenosti.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Snad už jsem ty zápisy s Tr_Watrmark pochopil. Vyzkoušel jsem takto ve World odvojkovat kus trati až do Moravského Krumlova. Sem tam je tam i model statický, tedy na test dobrý. A pak jsem to projel z Brna a dobrý, vše funkční, troleje jsou vygumované. Tedy mohu pokračovat.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Přišel jsem na to, jak nejrychleji celý soubor w změnit na koleje bez troleje. Jak jsem měnil průběžně parametr u kolejí na StaticDetailLevel ( 2 ), tak na konci jsou vždy silniční díly a ty mají StaticDetailLevel ( 7 ) a nad odstavci silnic je Tr_Watermark ( 7 ) Ale v některých souborech w u silničních dílů vůbec není zápis StaticDetailLevel ( 7 ) Jenom nad řetězcem Tr_Watermark ( 7 ) Asi to takto stačí.
Tak jsem to vyzkoušel. W soubor, kde je stanice Okříšky s tisíci kolejovými díly a žádný nemá zápis StaticDetailLevel ( 0 ) Tak jsem zkusil zapsat jen na začátek řetězce kolejových dílů Tr_Watermark ( 2 ) a zbytek nechal bez změn. Jelikož mám hotovou celou trať Brno - Střelice - Hrušovany - Okříšky - Jihlava, tak že to projedu ve hře od Havlíčkova Brodu. A skutečně, ten jeden zápis na začátku stačil. Stanice Okříšky bez jediného zapomenutého kousku troleje nad kolejemi. Vědět to dřív, tak jsem si ušetřil hodně práce a hlavně času. Tak snad tento tip pomůže někomu jinému.

Ale všiml jsem si v úseku HB - Jihlava, že to zalomení troleje v obloucích je po méně než 50m, ale tam kde to vychází na stožár, tak by to i lícovalo s výložníkem. Nejjednodušší by bylo, kdyby šlo nějak udělat, aby se trolej zobrazovala v editoru, pak by se daly sloupy TV v obloucích posunout k zalomení. Ale ideál by byl, kdyby šlo udělat, aby se trolej lámala podle osazených sloupů TV. Nechcete to páni vývojáři probrat v globálním měřítku? Protože tohle jsou opravdu základní věci, které se mají řešit jako jedny z prvních, pokud chcete reálnější simulátor. Vadily mi pražce na kanálech (ONJ), vyřešeno. Trolej nad kolejemi, kde nemá být, vyřešeno. Tak ještě to zalamování troleje v obloucích. Děkuji.
 
Nahoře