Osoblaha 1930

Pikku

Pomocník strojvedoucího
Vážení přátelé, vzhledem k tomu, že je poměrně sychravo, tak se jistě i v květnu hodí nový addon pro stařičký simulátor. Díky němu se nebudete muset potulovat po deštivém venku, ale můžete zůstat v přítmí svých počítačových zákoutí. Novinku má na svědomí skupina autorů pod vedením JiříkaTK, bližší informace o autorech jsou v readme - addon vznikl díky spolupráci Josefa Harkabuse, JiříkaTK, Jirky Poláka, Roberta Zemana, Hynka Posselta a Pikka. A co jsme si na vás přichystali ? Je to o prvorepubliková reálná (v rámci možností) úzkorozchodná trať včetně potřebného trainsetu! Součástí jsou i čtyři aktivity, vytvořené podle dobového jízdního řádu. Na začátek několik screenů - addon samotný je ke stažení na známých stránkách u Pikka.

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg

Moc děkuji všem, kdo se na vytvoření addonu podíleli.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Díky moc za trať, jen pro nováčky chtivé historie, trainset je zamontovaný do tratě, mne to taky zmátlo, tak jen pro informaci.:D
 

Bendík

Provozní technik
Nádherný počin, ještě jednou za něj i já děkuji.
Objevil jsem však drobnou chybku. Chybí soubor "CSD U37-003 Os.con". Následkem toho nelze spustit aktivity Os 1930 a Os 1933.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Kdo si neumí opravit aktivity u tratě, tak jsem aktivity opravil a tu máte chybějící consisty:
http://ulozto.cz/xCMs3CcE/chybejici-con-rar
Dan
 

Pikku

Pomocník strojvedoucího
Chválím sice aktivitu uživatelů, ale v jednom consistu musí být U37 otočená tendrem vpřed. Časem dodám správné consisty.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Pikku napsal:
Chválím sice aktivitu uživatelů, ale v jednom consistu musí být U37 otočená tendrem vpřed. Časem dodám správné consisty.
Aktivita uživatelů byla velice předčasná.:D Aktivity u nihž chybí consist jsou jen kratičké trasy na koleji ve stanici, takže se stejně hrát nedají, protože nelze například odjet z Třemešné přes stůj. Ale Pikku, našel jsem závažnější chybku, Pro ty, co nechtějí míchat trainset s moderními vlaky a vůbec s vlaky o rozchodu 1435 mm a chtějí mít u Osoblažky jen trainset k trati, nastanou dva problémy:
a) musí si z trainsetu nakopírovat do úzkokolejného složky common snd a cab, což je nejmenší potíž.
b) a to je větší problém, ve složce "CSDvagZ" chybí textury vozů, uživatel si musí nejprve stáhnout trainset Zlatohoky a nakopčit "CSDvagZ" do úzkokolejného trainsetu.
Jinak hned jak dodělám své nedodělky aktivit, tak se do pár kousků pustím na Osoblažce, tu trať velmi dobře znám a nedá mi to nespáchat nějaký balíček aktivit. Ale jednoduchých, jsme přeci jen na úzkorozchodce ve 30. letech, takže nějaké křižování vlaků jest utopie.:D Ale posun vozů se smíšeným vlakem, kde se poveze vůz s mlátičkou, kterou si v Osoblaze nechal dovézt místní sedlák atd, atd... To už je realita normálního provozu na tamní dráze.;)
 

Dan J.

Strojvedoucí
Pánové, tak jsem se pustil do balíku aktivit, ať je něco na ježdění a měl bych dva dotazy a jednu výtku k trati.:D
Tak nejprve trocha kritky :D, prosím vás, koho napadlo všechny šturcy zaplácat statickými modely vozů? To je největší chyba při stavbě trati. Toto řešení je vhodné tak pro "jezdíče volných jízd".:( Chci udělat i několik manipulaků (smíšených vlaků) a nemám kam odstavovat vozy. Například i v Třemešné za váhou je jen kousek místa. Chápu toto řešení u tratí typu 321, kde jsou velké stanice, ale zde?
No a teď dotaz k trati.
a) Prosím vás na trati jsou dvě parní mašinky, ale jak jezdily? Z Osoblahy kotlem vpřed, nebo obráceně? Já bych tipmul uhlím vpřed, poněvač je trať povětšinou z kopce a z Osoblahy kotlem vpřed?
b) Pikku, je správně, že je v ČSD U37 fíra a topič? Já měl za to, že si na těchto mašinkách topil fíra sám? No a ještě jedna věc, dle textu:
http://parostroj.net/vozidla/M11/M11.htm
byly na trati Třemešná - Osoblaha motory dva M 11.001 a M 11.002, nechtělo by se ti i do té 002-jky?
Přeji hezký den a doufám, že jsem výtkou k statickým modelům nikoho nenaštval, poněvač jinak je to překrásná trať. Jen mne štve, že si aktivitář nemůže udělat svůj scénář. Dan
 

JiříkTK

Pomocník strojvedoucího
Neboj, nenaštval jsi nikoho. Ale všimni si jedné věci: Občas sem napíši skromnou žádost, zda by mi někdo něco neotestoval či neprojel a neupozornil na chyby či nevyslovil nějaké postřehy či náměty. A víš kolik testrů se ohlásí? Většinou NULA. Jen posledně jsem měl štěstí a Žarnovičku mi projel Bendík. A tak máme v Osoblažce vozy tak, jak jsou. Tj. tak, jak se to líbilo mně a Pikkovi. Ale všechny čtyři jsou označené.

A co se týče doplnění textur do nějakého vlastního dílčího trainsetu: Trať je určena pro pokročilé uživatele MSTS, kteří, pokud si takový trainset sestavují, by si měli s takovými drobnostmi umět poradit.
 

Dan J.

Strojvedoucí
JiříkTK napsal:
Neboj, nenaštval jsi nikoho. Ale všimni si jedné věci: Občas sem napíši skromnou žádost, zda by mi někdo něco neotestoval či neprojel a neupozornil na chyby či nevyslovil nějaké postřehy či náměty. A víš kolik testrů se ohlásí? Většinou NULA...
No jo, člověk se nemůže rozkrájet, já teď Zbyňkovi testuji BP a ta trať (aktualizace a nové úseky) je tak rozsáhlá, že bych už nic jiného nedal. Škoda, že jsem si nestáhl Osoblažku na slezině. To bych hned napsal, ono já vím, že vozy jsou označené, sem tam vagónek ve šturcu zarostlém trávou není naškodu, ale když zaplácneš všechny šturcy, kde pak odstavovat vozy při posunu? To je pak trať jen pro osobáky... Já bych ty vozy fakt trochu promáznul.:D Jinak víš, že když jsem testoval DVK, tak vznukla 4 dílná aktivita manipuláku přes 24 hodin dlouhá, tak abych z trati "vyždímal" co se dá.:D
Dan
 

Dan J.

Strojvedoucí
Jo, málem bych zapoměl, taky vám nelze s motorem M 11 couvat? Musím vždy přejít na stanovišti.
 

JiříkTK

Pomocník strojvedoucího
Dan J. napsal:
No jo, člověk se nemůže rozkrájet, já teď Zbyňkovi testuji BP
Po Tobě bych to ani nechtěl. Ale spíše po těch, pro které ty aktivity děláš. Podívej se však, kolik lidí sem píše příspěvky. Dávají sem videa, obrázky, kritizují i chválí, ptají se, chtějí rady, návody a podobně. Nevidím důvod, proč by nemohli udělat občas i něco jiného.
 

Pikku

Pomocník strojvedoucího
Dan J. napsal:
.....
a) Prosím vás na trati jsou dvě parní mašinky, ale jak jezdily? Z Osoblahy kotlem vpřed, nebo obráceně? Já bych tipmul uhlím vpřed, poněvač je trať povětšinou z kopce a z Osoblahy kotlem vpřed?...

Přesně toto je popsané v readme, dodávaném k trati.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Pikku napsal:
Dan J. napsal:
.....
a) Prosím vás na trati jsou dvě parní mašinky, ale jak jezdily? Z Osoblahy kotlem vpřed, nebo obráceně? Já bych tipmul uhlím vpřed, poněvač je trať povětšinou z kopce a z Osoblahy kotlem vpřed?...

Přesně toto je popsané v readme, dodávaném k trati.

A jak je známo, Read Me se co? ...:eek::eek: No prolítl jsem to Read Me tak zběžně, poněvač trať znám osobně, několikrát jsem po ní jel. Nějaké podklady k ní mám taky, když jsem kdysi chystal aktivitu z 50. let pod tratí pro MSTS 310.
 
Naposled editoval moderátor:

Pikku

Pomocník strojvedoucího
Námět na aktivitu: během řepné kampaně se obsazovala výpravčím i stanice Slezské Rudoltice (Rosswald) a svážela se cukrová řepa od sedláků do Osoblažského cukrovaru.

Vzhledem k určitým problémům s aktivitami, dodávanými s tratí, se plánuje vydání opravného patche. Tedy vydržte a buďte trpěliví.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj.
Poněvač se mi doba První Republiky velice líbí, jak chováním lidí, tak vlastně i dobou samotnou, auta byly vzácnost a všechno bylo tak nějak nové. Proto například miluju seriál Četnické humoresky... No ale k tématu. Rozhodl jsem se pro trať něco udělat a jak jsem psal výše vrhnul jsem se do tvorby aktivit (Pikku dobrá bude i řepná kampaň ;)), Malé drobnosti typu vozidel ve šturcech, jsem již zmiňoval, ale dneska jsem narazil na neřešitelný problém, právě ve Slezských Rudolticích. Vždy po pokusu odjet ze stanice směr Třemešná mne vykopne projetí stůj, jakoby se návěstido přehodilo pod traffic hráče malinko předčasně. Poněvač se MSTS chová u každého malinko jinak, dávám zde test miniaktivity: http://ulozto.cz/xfqKckbe/test-sl-rudoltice-apk
Jde pouze o trasu hráče směr Sl. Rudoltice - Třemešná, vždy po pokusu odjet ze stanice, hláška o projetí stůj, tak by mne zajímalo, zda to někdo projede? No a když jsme u ubdate tratě, tak bych měl takovýto návrh:
1. Buď smazat všechna návěstidla a nechat ve šturcech skrytá, podobně jako je tomu u tramvají Hradec. A křižovat se dá, jen je třeba pozorně číst hlášky, jenže tramvaj je dvojkolejná a nevím jak by se chovala jednokolejka.
2. Nechat návěstidla, ale prověřit jejich nastavení, což asi bude trochu drbačka.
3. Počasí tratě, v zimě v 16:00 světlo jako ve 12 hodin. Co tak použít počasí z DVK, nebo 310-tky?
4. Promazat objekty vozů (nechat jen třeba nějaký vrak, nebo nepuživaný v trávě), aktivitář si poradí a osadí vozy v aktivitě sám.:D
No, první aktivitu nechám bokem a jdu tvořit další.
 
Nahoře