Zvláštní rychlíky

Bury99

Začátečník
Zdravím.
V sešiťácích jsem narazil na zvláštní R. Zejména mě zajímá R 11052 - 56 pendlující mezi Kútama a Prahou. Neví někdo co je to za zvláštní R a kdy jezdí ??? Tyto vlaky nejsou v nákresném JŘ.

Opačně jsem narazil v nákresném GVD na vlak 13062 který je v úseku BV - PHA značen tučnou čárou červeně což znamená že jezdí jen někdy. Nenašel jsem jej v žádném SJŘ pro OS dopravu. Nejedná se v tomto případě o JŘ slavného Orientexpresu ???? U něj mě však zaráží je je trasován z BV-PHY ale v Brně nejede přes hlavas ale přes dolní.

Pokud někdo zná tajemno těchto vlaků mohl by je objasnit ???

Díky
 

vechtr

Skladník
U zvláštních vlaků (pokud se nejedná vysloveně např. o parní jízdu) nejde ani tak o to, že vlak musí mít nějaké určení, ale spíš o to, aby byly v jednotlivých traťových úsecích vhodné trasy pro případ potřeby. Takže např. když bude někde nějaká hromada, použije se tato trasa (a samozřejmě číslo) pro jízdu odkloněných vlaků. Tato trasa nemusí být využita v celém rozsahu, takže např. hradecký rychlík do Prahy pojede odklonem před Sadskou a v úseku Poříčany - Praha pojede pod číslem (a podle sjř.) 11052. (Velmi zjednodušeně řečeno!)

Vlak 13062 skutečně v žádném sjř. nenajdeš, protože se jedná o vlak 13602 ;) a ten v sešiťáku je. A máš pravdu, je to trasa využívaná pro Orient Expres.
 

jagg

Pokladník
To co pendluje mezi Kútama a Prahou asi budou přepravy na Rendez a zpět, R11052 třeba takový byl.
 
Nahoře