Win 10 a MSTS

Dan J.

Strojvedoucí
Že se vůbec divím, kolik přišlo odpovědí, fakt super..., jen tak mimochodem, na poslední ovladače GK Radeon neplatí ani ten zmíněný návod o pýr příspěvků zpět. Neobsahuje amd-catalysty a tím pádem nepožívá ani zmíněmou knihovnu, Tento poslední ano: "amd-catalyst-15.11.1beta-64bit-win10-win8.1-win7-nov14". po něm se MSTS sice rozjede, ale Activity Editor MSTS naběhne, ale pokud otevřu okno umístit vlak, tak buď vůbec nenaběhne, nebo se nezavře, taktíž když dělám trasz hráče a dám nový, tak ono podokno s trasou najede, trasa jde vytvořit, ale okno už se neuzavře a AE vytuhne. Takže jedine IVIDIA, pod kterou to jde, nemo má někdo potíže i s ní.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj. Takže u mne v počítači, nová GK Invidia se editor aktivit chová takto:

Zástupce na ploše a zadána cesta:
"D:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Train Simulator\launcher.exe" -runeditor
Kompatibilita:
Windows 7

Editor jede bez potíží a zatím to vypadá, že všechny funkce a podokna fungují, ALE BĚDA, když jsem zástupce nastavil dle zde uvedeného návodu:

Zástupce na ploše a zadána cesta:
"D:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Train Simulator\train.exe" -toolset -mem:512
Kompatibilita:
Window XP (Service Pack2)

Editor aktivit se na první pohled choval normálně, ale napčíklad, když jsem dal na trati "umístit vlak", otevřel nabídku vlaků a otevřel consist "upravit", vlak se mi zobrazil, okno s grafickým zobrazením vlaku jsem zavřel, ale okno s nabídkou souprav con už ne. Přivariantě popsené výš to zatím maká.

To jen tak můj postřeh, pokud někdo bojije s tím stejným problémem.
Dan
 

krchna

Začátečník
jestli to nekomu pomuže tak msts na win 10 + amd cpu + amd gpu mně běží dle tohoto návodu příspěvek od Guzz


№1:
• zkopírovat atiumdag.dll ze složky Windows \ SysWOW64 \ do složky z hrou
• stahnout MSTS_AMD_BUGFIX.exe a zkopírujte do složky hry
• Spusťte soubor MSTS_AMD_BUGFIX.exe ve složce s hrou pak už jen najít atiumdag.dll nakopírovaný před tim do složky se hrou
• spustit msts pod win 10
Ahoj, a jak mám prosím postupovat, když jsem ve složce soubor atiumdag.dll nenašel?
 

mmouka

Hradlař
tak ho dej vyhledat v Pc - instalačka si ho vždy někam odloží, Je to o základních dovednostech práce na PC - něco hledat mezi soubory
 

Dan J.

Strojvedoucí
Pánové zklamu vás, ale tohle už GK Radeon a chod MSTS neřeší. Nové ovladače Radeon přestaly používat "katalisty" nebo jak se to píše a tím pádem celá tahle knihovna je vám k... Proto v PC někomu chybí. Mně taky chyběla a abych tady nehrál machra, tak mi kámoš programátor tohle řešil a dopadlo to takto. Mněl jsem Radeona a museli jsme jít o několik ovladačů vzda, pak jel AE i MSTS dle návodu, ale s výsledkem, že se sekaly podokna, například když jsem dal zobratit vlak, už jsem okno nezavřel a tak podobně. Pomohla pouze váměna celé GK za IVIDIA a jede vše. ATIna si prostě s MSTS nerozumí.
 

krchna

Začátečník
Pánové zklamu vás, ale tohle už GK Radeon a chod MSTS neřeší. Nové ovladače Radeon přestaly používat "katalisty" nebo jak se to píše a tím pádem celá tahle knihovna je vám k... Proto v PC někomu chybí. Mně taky chyběla a abych tady nehrál machra, tak mi kámoš programátor tohle řešil a dopadlo to takto. Mněl jsem Radeona a museli jsme jít o několik ovladačů vzda, pak jel AE i MSTS dle návodu, ale s výsledkem, že se sekaly podokna, například když jsem dal zobratit vlak, už jsem okno nezavřel a tak podobně. Pomohla pouze váměna celé GK za IVIDIA a jede vše. ATIna si prostě s MSTS nerozumí.
Dane,
děkuji za slušné, věcné a nearogantní vysvětlení mého problému. Přesně toto je totiž asi kámen úrazu. Mám nový PC s GK Radeon. Už týdny u toho vzteky šílím, proč to nemůžu rozchodit... Zařídím se podle tvé zkušenosti. Děkuji
 

Dan J.

Strojvedoucí
Není zač. Jen mluvím z vlastních poznatků, nejsem žádný programátor a PC mi řeší kamrád co v tom dělá. To s GK mi právě taky řešil on i s tou knihovnou a onajde i stáhnout, ale nové ovládače ATI ji stejně neviděly, musel se tam dát staší, věděl jsem i číslo ovládače GK, nicméně Win10 to automaticky po pár dněch aktualizoval a bylo to v bodě, jako na začátku a MSTS Activity Editor zase padal a předtím stejně nejel korektně. Takže jak jsem psal musel musel jsem koupit novou INVIDII a zánovní Radeon mi leží v krabici doma... Kdo prostě chce dělat v MSTS, tak musí zainvestovat, nebo rovnou pořizovat sestavu s INVIDIA GK. Pokud teda nebude normální activity editor pro OR, to co je mi přijde jako když stavím barák, už věším obrázky, ale nemám střechu a dovnitř mi chčije. Bohužel.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Dane, přesně tak. Já jsem sice už nevěřil, že stařičký MSTS ještě poběží na úplně novém železe, ale i tak jsem to zkusil a šel jsem do nVidia RTX2060 super. Editor MSTS šlape jak hodiny. Vlastní hra jede také s FPS60, ale nefunguje mi poměr stran, mám obraz deformovaný po celém monitoru.
Nemáš zkušenost, co musí být kromě poměru stran ještě zatržené? V nastavení grafiky.
Jinak s tím editorem OR i u tratí, také bych jen s tímto editorem žádnou trať komplet nepostavil. Ale na dokončovací práce je zase výborný.
 

mmouka

Hradlař
jenže ja poukazoval na to, že i u pár let staršich grafik s aktuálním FW ten soubor je a aji bych ho našel. MSTS fix taky projde, to se nehádám i tak MSTS nejde zpustit, to nepopárám. Ano změna za NVIDII je asi na mástě, na NTB kde je NVIDIA je tak MSTS spustím.
Moje reakce byla jen taková, že nejdříve hledat klidně v celém PC a pak se zeptat.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Jasně, já to psal jako postřeh. Jinak Zbyňku, kdysi dávno jsem musel zadávat poměr stran a něco s CPU, ale už nevím. MSTS nejezdím už více jak dva roky a používám jen editor aktivit. Jinak jen Open Rails. Má to výhodu:
- mám otevřený AE MSTS, udělám změny v aktivitě a nezavírám editor
- otevřu OR a musím jej spustit v okně a hned vidím změny v aktivitě, pokud jej spustím normálně po vypnutí OR mi spadne AE MSTS, tohle mi dělá až na 10kách, předtím jsem "oerko" nemusel dávat do okna. Ale samozřejmě když hraju aktivity, jedu OR na celou obrazovku.
 

ML636

Provozní technik
Nazdárek, po dvouleté pauze jsem pořídil nové tratě a opět jsem zde, s konzultací tradičního problému: podle diskuze výš jsem pochopil, že s grafikou ATI Radeon RX560 s aktuálním sw 21.2.1, a win 10 nemám zřejmě šanci MSTS rozjet a taky to fakt nejede.

Pomohla by jedna z následujících možností?
1.) na SSD jednotku, kterou mám vyhrazenu pouze na MSTS, nainstalovat druhý OS (Win XP), zamezit, aby cokoliv z tohoto SSD mohl číst druhý SSD, na kterém mám pouze Win 10 - a vždy přepnout OS po startu PC za účelem ježdění? Šla by grafika nějakým nastavením, nebo softwarem přepnout a "downgradovat"?
2.) Trať 321 jak tady čtu a jak se píše, v OR zlobí, proto bych se mu nejraději vyhnul. Pokud ne, co můžu od toho očekávat? Problémy se zobrazováním kolejí v obloucích, nebo...? A co grafika v tomto případě? Tady by nevadilo, že není přizpůsobena starším hrám?

Za odezvy děkuji...:rolleyes:
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Tohle nezpůsobuje WIN10, ale grafická karta. Je nutné vyměnit za nějakou nVidii. Já v jiném počítači mám nějakou asi už 10 let starou AMD HD6900 a tam podle návodů zde na začátku vlákna, MSTS ještě rozdejchat lze.
Ohledně instalace XP, tady je už problém. Pro novější komponenty už nejsou ovladače. Nehledě k tomu, že XP už ani nejde aktivovat ani pro něj stahovat aktualizace. A pro SSD disky jsou XP smrt.

Trať 321 nemůže zlobit. Jedná se jen o zápisy ve složce Openrails jako je v BP. Upravené scripty návěstidel a další soubor s příkazem, aby stromy nelezly do kolejí. A opravdu vegetace poslouchá. :)
 

ML636

Provozní technik
Děkuju za reakci, takže pokud to správně chápu, na Openrails pojede simulátor i s mým Radeonem, jen bude nutné upravit pár věcí podle pokynů...? Pak mám asi jasno, přejdu na OR, když si ho tak všichni chválí.:cool:
 

dvacka

Průvodčí
Zdravím,

obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně problému s verzemi OR a mojí GK.
Jako GK mám nainstalovanou v PC Radeon RX 5500 GT. Vím ze zdejších diskuzí, že s GK od firmy AMD bývají problémy. Od loňského února, kdy jsem si nechal vylepšit PC sestavu jsem na této grafice s Win10 rozjel MSTS, AE Editor i samotné OR. Napřed základní verzi, potom jsem přešel na MG a nakonec vyzkoušel ARR verzi, na které jsem postavil počin v podobě RJ1015. Touto verzí a tímto mým počinem na trati 321 se dostávám k mému problému (dotazu).
Aktivitu jsem testoval několikrát a vše fungovalo správně, ale problém mi začal cca před 2 měsíci, kdy mi z ničeho nic při hraní (ať už aktivita nebo volná jízda) začnou na obrazovce jakoby "problikávat pixely" a když to nechám delší dobu běžet, tak mi OR spadne do wokna s hláškami, které jsou pod tímto příspěvkem. S tímto problémem jsem se setkal ještě u Icikové CZSK verze. MG verze mi funguje v pořádku, bez jediného pádu, tam je obraz korektní.
Už celý týden zkouším přijít na to, co v nastavení OR nebo GK změnit, aby ty "problikávající pixely" zmizely, ale jsem bezradný. Pokud se bude československá scéna OR ubírat Icikovou verzí, tak bych byl rád, kdyby mi fungovala.
Pokud by někdo měl nějakou radu, co mám nastavit/přenastavit, byl bych vděčný. Při nejhorším bych musel přejít na NVidii.
Díky moc za rady :)
 

Přílohy

  • Výstřižek.JPG
    Výstřižek.JPG
    22.1 KB · Zobrazeno: 26
  • Výstřižek2.JPG
    Výstřižek2.JPG
    90 KB · Zobrazeno: 26

Petr Novák

Průvodčí
Ano, nemohu spustit msts, mám GK Radeon RX 570. Zkusil jsem přeinstalovat W10 a tam se mi nainstalovaly nejnovější ovladače GK. Z Windows jsem vytáhl atiumdag.dll, zkopíroval do Train Simulatoru a jako správce spustil ten bug. Knihovna *dll. se upravila o ty tři položky. Train.exe je nastaven na spuštění jako správce v kompatibilitě SP2. Obrazovka zčerná, nějakých cca 10 vteřin se nic neděle a pak se obrazovka normálně rozsvítí. Vše je stejné jako před spuštěním Train.exe. Hrál jsem si s tím celý víkend, ale asi něco dělám blbě. Na noťasu s GK NVidia a W10 běží msts normálně. Tak jsem zralý na prášky...
 

Jarin

Pokladník
Ano, nemohu spustit msts, mám GK Radeon RX 570. Zkusil jsem přeinstalovat W10 a tam se mi nainstalovaly nejnovější ovladače GK. Z Windows jsem vytáhl atiumdag.dll, zkopíroval do Train Simulatoru a jako správce spustil ten bug. Knihovna *dll. se upravila o ty tři položky. Train.exe je nastaven na spuštění jako správce v kompatibilitě SP2. Obrazovka zčerná, nějakých cca 10 vteřin se nic neděle a pak se obrazovka normálně rozsvítí. Vše je stejné jako před spuštěním Train.exe. Hrál jsem si s tím celý víkend, ale asi něco dělám blbě. Na noťasu s GK NVidia a W10 běží msts normálně. Tak jsem zralý na prášky...
Přejdi na Open Rails uděláš nejlépe, co můžeš. Jsou k dispozici 3verze. OR,MGOR,ORCZSK.
 

Venny

Signalista
Petr: před pár lety jsem si pořídil RX560 na pozadí Win7. Žádné větší problémy, jako software používám SOFTWARE RADEON. Aktualizace vychází pravidelně cca 2x za měsíc, ale už asi ve třetím "provedení", změna cca po 2 letech. Navrhuji vyhledat software u AMD a zkontrolovat verzi, vypnout automatické aktualizace. Pokud aktualizace provedeš, doporučuji "úplnou", tj. s důsledným odebráním předchozí verze až "na železo". Jednoduchá aktualizace může způsobit neočekávané problémy - např. v nastavení FPS. Též se po vydání jiného provedení nedařilo starší hry zobrazit v režimu plné obrazovky, což byl i případ MSTS. Bylo jedno, zda byly jako OS sedmy nebo desítky...
Proto se připojuji - přejdi na MG-OR, k dispozici je již spousta upravených vozidel (VŽD, Pikku,, MSTS-RV, atd.) a používané tratě z éry MSTS vesměs fungují. ;)
 

Petr Novák

Průvodčí
Na W7 jsem neměl nejmenší problémy a proto jsem Open Rails ignoroval. Byl bych na W7 zůstal, ale letos odešel PC do křemíkového nebe a nový hardware nemá ovladače na W7, tak jsem musel přejít na W10. Problém vidím v nastavení trainsetu, mám tam spoustu vlastního nastavení, klidně řeknu, že je to dost experimentální a na W7 to dělalo, co jsem očekával. Nevím, jak by to fungovalo v OR a je otázka, zda-li by to vůbec fungovalo. Navíc jezdím na 80cm a většina modelů se vypouští s nastavením na 30cm, takže jsem na vážkách, co by bylo lepší. Pak by tady byla varianta vyměnit GK za NVidii. Jenže když se podívám na ceny, polévá mě pot, tak velké peníze nemám. Jarin tady píše o 3 variantách OR, to bych musel prostudovat, co která verze obnáší a kterou bych asi zvládnul. A to nemám jistotu, že se OR na mém PC rozběhne, přešel jsem kompletně na AMD, na Intelu jsem byl přes 20 let. Před změnou jsem si měl projít forum msts, co je nového a mohl jsem si tuto situaci ušetřit. Holt za blbost se platí...
 
Nahoře