Pomoc začínajícímu modelářovi

Tadeáš

Začátečník
Jakou lokomotivou bych měl začít s modelování do TS 2016 ? A popřípadě jaký program nejraději používáte pro modelování ?
 

Tax

Moderátor
Správce
Najskôr drevenou. Lokomotíva je pre začiatočníka príliš veľké sústo. Začni s jednoduchšími objektami, napríklad menšími budovami. Potrebuješ k tomu 3ds max a dobrý grafický editor. A veľa učenia, vytrvalosti a praxe.
 

Tadeáš

Začátečník
Takže bych třeba měl začít objekty jako např. výstražný kříž nebo rychlostník ?
A je nějáký podstatný rozdíl mezi 3ds max a gmax ?
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Když je řeč o potřebě 3ds max, jelikož modely do MSTS jsou už v této době velký problém, několikrát jsem už o tom přemýšlel, že bych například jeden rok nestavěl žádné tratě a jen modeloval budovy a objekty, které akutně chybí. Jenomže má to ještě jeden háček. Kolik stojí nějaká nejlevnější dostačující verze 3dsmax, když je například v nějaké akci ? Ale možná i tak se mi nad výslednou sumou protočí panenky a tím pokusy o modelování skončí. :) Běžnou cenu jsem už kdysi googlil a hned jsem stránku raději zavřel. :)
 

Tax

Moderátor
Správce
Když je řeč o potřebě 3ds max, ... že bych například jeden rok nestavěl žádné tratě a jen modeloval budovy a objekty, které akutně chybí...
Zbyňku, na domečky a budovy 3ds max naozaj nepotrebuješ. Dotyčný pán sa pýtal na modelovanie lokomotív. Tam je gmax nedostačujúci. Tu si úplne vedľa.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Taxi, já to nevím, proto se tady ptám. Ale vím jen od modelářů tolik, že s Gmax jsou nějaké vážnější problémy a kdo mohl přešel na 3dsmax. Naposledy Honza Švec. Pro jsem se tady slušně zeptal, jestli existuje nějaká odlehčená levnější verze.
Za kolik jsi jej koupil ty ? Určitě nějakou akční cenu znáš, když jej doporučuješ. Hlavně že jsi olajkoval jednu hodně hloupou odpověď výše. Kolem 16 tisíc je moc, akční cena kolem 5 tisíc je ještě akceptovatelné. Ale to je asi utopie.
 

Tax

Moderátor
Správce
Neviem koho. My sme ešte na univerzitu III. veku nedorástli ;) Inak riešením je skúšobná verzia z nejakého DVD pribaleného k časopisu. Ja som začínal tak a fungovalo to 180 dní. Ak Ti to nesadne, tak to odinštaluješ. Ak to sadne, tak nainštaluješ do iného PC ;) Alebo niečo vymyslíš. Napríklad zamestnáš sa u nejakého architekta ktorý to používa a má na to licenciu.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Tak to jsem zvědavý, jak tohle vyřeší Tadeáš, které mu jste poradili 3dsmax. Buď študuje nebo je učitel nebo je zaměstnaný u nějakého architekta, který jej po práci nechá tvořit. Pak je možnost další, kdy si předem nasbírám všechny materiály, nastříhám textury a pak si nainstaluji nějakou trial verzi a budu mít tři měsíce na to, abych vše vymodeloval. A v tom čase se ještě musím naučit s tím SW pracovat.
 

Tax

Moderátor
Správce
... kdy si předem nasbírám všechny materiály, nastříhám textury a pak si nainstaluji nějakou trial verzi a budu mít tři měsíce na to, abych vše vymodeloval. A v tom čase se ještě musím naučit s tím SW pracovat.
Môžeš začať s gmax a keď to budeš vedieť tak podľa toho sa zariadiš. Okrem toho, už nie si malý, vieš ako majú textúry vyzerať, tak väčšinu si nachystáš skôr než vôbec skúšobnú verziu 3ds max nainštaluješ. Času je dosť, uvidíš aká bude tohtoročná sezóna. Môže byť daždivá a chladná jar a predáš 3 bicykle za mesiac namiesto 5 denne. Nie že by som Ti želal malú tržbu, ale stať sa to môže. Potom budeš mať čas rozmýšľať nad novým projektom alebo nejakú brutálnu zmenu v tomto existujúcom, aby Ti to prinieslo nejaký úžitok.
Záver je taký, že na domčeky Ti úplne stačí gmax a tam časové obmedzenie nemáš žiadne. Keď získaš prax s modelovaním, uvidíš či si zaobstaráš 3ds max alebo niečo iné. Ale zatiaľ je to len mlátenie prázdnej slamy.
 

Karlos

Pokladník
Mě na prvotinky baráčků stačil Sketchup. Modeluje se v něm opravdu hodně rychle. Ovšem na vozidla to není.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Když máš dobrou texturu (a že ty ve své trati jich máš spoustu), tak stačí jenom modelovat. Já si modeluju pro sebe mosty na míru, už jich mám asi 30 a stačí mi na to 3 textury.
To mě právě také napadlo. Například textury bloků domů natáhnout na vlastní bloky domů, atd. Na tohle určitě stačí gmax. Ale například pokud potřebuji načíst kolejiště nádraží a dle nich vymodelovat rampy či perony nebo slučovat objekty, abych odlehčil přeplněné čtverce, to už asi gmax neumí. Ale od toho fórum je, aby se člověk zeptal, jaké jsou možnosti. Byl to jen dotaz do budoucna. Zatím mám práci na dokončení BP89.
Tax : kéž bych prodal alespoň ta tři kola za měsíc, jak líčíš katastrofický scénář. To by naopak bylo hodně dobře. Zlaté časy byly po revoluci, ale to jsem byl ještě na dráze. Nyní už se trh nasytil a být mladý, bliká kontrolka dělat něco jiného.
 

Tax

Moderátor
Správce
... se registroval syn, stáhli Jsme tu studentskou verzi a používám to já...
No ja a niektorí ďalší by si také dieťa museli kúpiť na blšáku. Moje deti už majú študentské časy dávno za sebou. Síce mladšia dcéra by ešte mohla, ale neviem či by uznali že študent psychológie potrebuje 3ds max ;)
 
Nahoře