Vzhled světel reflektorů a návěstních svítilen

lakitouch

Skladník
U nás na žsr máme mat rozsvietené najmenej jedno biele svetlo na oboch čelách HDV pri posune,ale aj to len za zníženej viditelnosti.
Ja zo zvyku nechavam stále rozsvietene jedno biele aj na neobsadenom stanovišti,ale to z čias ked som behal na nakladoch a aby som videl na skrutkovku ked som sa siel vyvesit :)
Vlastne to teraz platí aj u ZSSK,kedže sa vyvesujeme skoro všade samy,nohovoriac o žumpe Bratislava Hlavná štanica :) :)
Inak Jozef tie Ledky vyzeraju dobre,to bude asi niečo podobne ako Dodo spáchal na 162,či??
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
LEDky jsou podle rastru tohoto návěstního svítidla (MSV Elektronika):
BKS041.jpg BKS02.jpg
Všiml jsem si, že se používá na hodně modernizovaných a rekonstruovaných lokomotiv (PARS, ČMŽO, CZ-LOKO).
Má devadesát LED bodů, takže se chová jako devadesát "reflektůrků" o ø 8mm současně. Každý bod je vymezen vlastními souřadnicemi X,Y. A protože modely lokomotiv (až na jednu výjimku) nepoužívají průhledných krytů, musí se terč s rastrem LEDek natvarovat podle povrchu, kde je umístěn. Tedy i náklon a natočení podle svislé a vodorovné osy terče. Tím pádem má každý bod i svoji souřadnici Z. S definicemi reflektorů a záblesků na smykadle dosáhl počet řádek s kódem sekce světel čísla 19033. "Nastěhoval" jsem to tedy do samostatného souboru a ten přivazbil funkcí include do původního souboru nastavení .eng. Ten si tak zachoval přehlednost.

Bohužel, jak jsem to již obrečel výše, vozidla s takto modernizovaným osvětlením zcela ztrácí možnost použití tlumených reflektorů. Tato druhá poloha (1x klávesa H) padá za oběť přepínání návěstí posun <-> vlak.
Schéma ovládání tedy vypadá takto:
Vypnuto - návěstní osvětlení "posun"
1x klávesa H (poloha I.) - návěstní osvětlení "vlak"
2x klávesa H (poloha II.) - k návěstnímu osvětlení "vlak" se přidává ještě reflektor s dálkovým kuželem.
 

lakitouch

Skladník
A ovladanie v OR ako je spomenute teda
Vypnute=posun
1x H=oznacenie vlaku
2x H=dialkove
Je podla mna fajn a tusim na ZSSK verziach to pouzival aj Robo,ale keby to šlo tak ako Bob spomýnal,že sa daju nadefinovat aj napr dva svetelne kužele tak je to požitelne.
Inak tie ledky ako su spravene je ozaj pecka naproti klasicke maske s tou žiarou :)
A teda otazka je či to bude aj verejné??
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Je to v přípravě, já se hlásím k nastavení engu. Ale ukazuje se, že laminátka má pod krytem možná návěstní LED světla obdélníková. Hledá se detailní fotka jako důkaz. Potom by se musela LED světla u laminátky ještě jednou předělat. Reflektory má normální, kulaté a horní návěstní světlo je rovněž kulaté.
 

lakitouch

Skladník
Ba dokonca u nas v Nz depe som videl,teraz si už ale nespomeniem číslo Laminy,ale bola po uplne novom laku a už mala miesto kalsických halogenovych reflektorov spodných plne full Led a čo som počul svietilo to peckovo pekne na bielo v noci.
 

Přílohy

  • 52977606_2040522159578280_172455486828838912_n.jpg
    52977606_2040522159578280_172455486828838912_n.jpg
    241.5 KB · Zobrazeno: 36

Lukyn-CZ

Průvodčí
Takové LEDky má jen pár kousků, co jezdí hlavně na SK a v Maďarsku, co jsem se doslech. Jinak jsou běžné ty obdélníkové...
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Záhada vyřešena. To co prosvítá sklem na snímcích výše jsou LED reflektory, nikoliv návěstní LED světla:

MKS03MKS03.jpg
Znamená to, že na vnější straně je LED reflektor (modul BKS12 10x LED) a na vnitřní straně návěstní svítidlo (modul BKS04 60x dvoubarevné LED). Existuje ještě starší verze s halogenovým reflektorem, která však trpěla netěsnostmi a zatékáním vody.
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
To je právě to matení. Ten mezityp vyráběl ČMŽO-elektronika a již neexistující HS-Trans. Kvůli problémům se zatékající vodou se tak jako tak postupně vyměňují. Rastr LEDek toho mezitypu už asi těžko zjistím. Nebude to tedy těžký prohřešek, pokud budou u skinů modernizovaných laminátek světla svítit podle výše uvedeného. I když už to nebudu muset "ohýbat" podle zakřivení krytu (základny světel jsou kolmé), práce s tím bude i tak dost.
 

lakitouch

Skladník
Jozef najlepšie bude spravit asi prvotnu verziu teda Led pozicne vonkajsie a vnutorne kalsicke halogeny,kedze na novsiu verziu s full led svetlamy ( zachvilu možno ala Oplacke Led Matrix svetla ) si budeme musiet pockat :D Teda neviem žeby sa na nejakej pracovalo :)
Ja som tiež len náhodne vystihol tu 240 053 v depe.Ale čo som počul ozaj to svieti peckovo a mam dost len ked naproti stretám tie naše full led 362 na Zvolenskych rychlikoch :D Jak fajnovo to svieti do očí,kks.
Ale rozhodne sa na to teším ked to bude a aj na vyladenu laminu pre OR.
 

Lukyn-CZ

Průvodčí
Já se přimlouvám za obě verze. Na tu 026 určitě s halogenem... A až udělám laminu s novým typem, tak tam implementovat ten nový. Jinak kamarád co na lamine jezdí, tak si ten nový typ pochvaluje...
 
Nahoře