Timetable trať 310

Vasi

Začátečník
Ahoj,

Už nějakou dobu si pohrávám s možnostmi Timetable v openrails. A musím říct že mě tato varianta "aktivity" přímo nadchla. Pro ty co o tom ještě moc neslyšeli v kostce: v timetables se definují vlakům trasy (.path) a pak v tabulce se jim definují jízdní řády, případně další instrukce co kde mají vlaky dělat. A co je nejleší je to, že si můžete vybrat kterýkoliv vlak a řídit. V podstatě kolik vlaků, tolik aktivit a ostatní vám dělají trafic včetně interakce s vaším vlakem.

Tvořím si timetable pro trať 310, GVD 2016, obraty vlaků tvořím podle řezení vlaků na želpage. Aktuálně zatím 52 vlaků včetně posunů a obratů. Způsob posunů a předávání vozů je ale jen moje fantazie, jelikož nejsem znalý místních poměrů.

Malý náhled manipulace s vlaky:
 

Honza082

Začátečník
U v čem je rozdíl mezi aktivitou a tím timeblablabla.
Zdravím. Vyzkoušejte si již hotové timetables pro BP od GreatNortherner ZDE na fóru. Upravení consistů nedá moc práce a výsledek stojí za to. Je možno řídit desítky vlaků od osobních až po EC. Funguje i traffic, i když tady jen osobní. Nákladní vlaky jsou pouze statické a jen někde. Provoz je bez zápletek. Za mě zajímavé zpestření k aktivitám.
 

Vasi

Začátečník
Jak píše Bob, akorát uplně libovolně z vlaku navlak přelézat nemůžeš. Na začátku si vybereš se kterým vlakem chceš začít. V cílové stanci, pokud tam vlak mění číslo, pokračuješ pod novým číslem a dostaneš nový jízdní řád. Pokud se souprava rozděluje, můžeš si vybrat se kterou částí budeš pokračovat. Prakticky by mělo být možné nasimulovat celodení ježdění podle grafikonu včetně obratů a předávání vozů mezi soupravami. Ten stejný timetable si pokaždé můžeš projet z perspektivivy jiného vlaku.

Díky za link na GreatNothenerovi TT, já jsem to nezaznamenal.

Pokusím se dát dohromady demo, protože to nemám z daleka dokončené. Hlavně zjednodušším konzisty, protože to je vždy trn v patě. Nicméně aby vše korektně fungovalo, musel jsem udělat úpravu v sigcfg a sigscr, kvůli zhaslým návěstidlům a aby si AI vlaky mohly samy aktivovat přivolávačku.

Aktuálně mám kompletní jen provoz mezi Miloticemi a Vrbnem, tam je ten manipulák. Dále mezi Valšovem - Rýmařovem a Opavou - Moravským berounem cca od 3:30 do 7:00 mám kompletní provoz. Tady už je to trochu komplikovanější, ale o dost zajímavější. Hodně jezdím, ale postupně si přidávám další vlaky. Přikládám náhled GVD - zprovozněné vlaky jsou vyznačeny červeně.
 

Přílohy

  • GVD.gif
    GVD.gif
    71.3 KB · Zobrazeno: 42

alcapone

Pomocník strojvedoucího
Kde veme ten timetable vlak a trafik, te stejné zadávání jako v aktivitě? Pokud ano, tak v tom, ale není rozdíl, takhle mohu postavit i aktivitu a přecházet mezi soupravama.
 

Vasi

Začátečník
Shodně s aktivitou musíš každému vlaku definovat consist a path. Pak postupuješ jak je popsal Howky zde:
https://forum.msts.cz/index.php?threads/5454/
Hráčův vlak a trafik se zde nerozlišuje, v tom je to kouzlo. Zapsání jízdního řádu a definování consistu a path je jen základ. Do timetable pak lze zapsat i instrukce, co kde má který vlak provádět - attach/detach/pickup/wait/form/callon, které ti umožňují vlaky spojovat, rozpojovat, můžou na sebe navzájem čekat (pro přejíždění nebo křižování), aktivovat si přivolávací návěst atd. atd. Nicméně oproti aktivitě, kterou lze vytvožit "akční" díky hláškám, které se objevují hráči na obrazovce, je timetable spíš suchá simulace provozu.
 

Howky

Průvodčí
Nejsu si jistej, už jsem to dlouho nezkoušel,ale v Timetablu bych měl mít možnost přejít na jakýkoliv vlak :) a ne jen tehdy pokud se vlak dělí. Jestli se nepletu dělalo se to přes nabídku Alt + F9 a pak si vybrat onen vlak. nebo se pletu ?
 

pepah

Pokladník
Vasi,díky už to testuji,
jedu R.Krnov-Olomouc,zatím vše funguje.
Toto Tvoje timetable je na vyšší úrovni a musím se ještě hodně učit.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Jo, ale nejde řídit, jen na něj přesuneš kameru
Co to je za blbost? Přestoupit v OR lze na jakýkoliv vlak, klávesou Alt + F9 a kliknutím na soupravum za předpokladu:
1. souprava musí být vypsaná zeleným písmem, (bíle je bez kabiny a žlutě jde o loose consist)
2. Musí mít funkční kabinu a lokomotivu, to právě definuje onen text v tabulce.
Tak prosím tě nemystifikuj lidi tím, že lze přestoupit jen kamerou a nelze vlak ovládat. Teď v aktivitě střídám těch souprav pět.
 

Venny

Signalista
Podmínkou úspěšného přestoupení je i správné nastavení parametrů v OR. Jinak má Dan pravdu - barevné rozlišení řiditelných a neřiditelných souprav.
 

alcapone

Pomocník strojvedoucího
A bavíme se o aktivitě a ne o timetable, tak furt hledám smysl tohoto. Nemáš tam okolní vagóny, možná nebude na pc takové záhul, ale práce s tím vytvořit děj je úplně stejná, jen v aktivitě místo kousků trasy udělám v celém úseku vlaku a mohu také skákat z vlaku na vlak, ale pak nemohu říkat, že jde o simulátor. Tak proč hergot neudělat jeden poradny do CZ přeloženy editor a můžeme MsTs konečně vyhodit.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Co se děje s vlaky, které jsou definované v TT, ale které se vyskytují ve stejném čase v síti grafikonu jako vlak hráče a nejsou obsazeny, takže se pohybují po celý čas a zatěžují PC víc než loose consist?
U normální aktivity se definují trf jen na nutnou dobu okolo pohybu vlaku hráče, pak už PC nezatěžují a jsou vypuštěny. Tady bude opět nutný počítač NASA.
 

Vasi

Začátečník
Dane nemáš pravdu. Co tvrdíš platí v aktivitě, ale ne v timetable. Nebo alespoň nevím kde se to zapíná. V aktivitě se ta možnost aktivuje s povolením autopilota v nastavení.

Alcapone, static vozy samozřejmě lze definovat a ve videu je to vidět, na konci s nimi manipuluje 742 a pár vozů tam stojí jen jako kulisa. Jaké spatřuji přednosti a nedostatky timetable jsem již napsal. Jak jej prezentují autoři se můžeš dočíst zde:
https://open-rails.readthedocs.io/en/latest/timetable.html
Ve videu jsem chtěl předně prezentovat možnosti, které timetable nově nabídl v loňském roce a které mě zaujaly.

Bobe, ano. Všechny vlaky, které jsou v danou dobu aktivní se pohybují, je to vidět v dispečerském okně. Také se na ně můžeš podívat přes Alt+F9, nicméně pokud je vlak daleko, tak si chvili počkáš než se ti načte grafika. Aktuálně se mi tam pohybuje současně max cca 8 vlaků +cca 4 static vozy a zatím nepozoruji problém. Nezaznamenal jsem problém ani se zvýšením rychlosti simulace na 1000%, až kolem 1700% se mi jednou vlaky chovali divně, tak to moc nepoužívám. Akorát jedna věc. Kdyby byl zprovozněný kompletní celodenní provoz, a já bych si chtěl zvolit nějaký večerní vlak, asi bych se dost načekal při načítání, než se mi odsimuluje provoz celého dne.
 
Nahoře