Zbyněk Šemora
Strojvedoucí
Ve vlákně mé trati vznikla diskuze mimo téma, tak si dovoluji citovat ve vláknu, kam tohle patří.Kuba napsal:A já blbec si myslel, že v kabině je rychloměr.Dan J. napsal:Ahoj Kubo, nezlob se na mě, ale toto mi nepřipadá jako kloudné řešení, to je jako kdybych napsal, když mi nebude venku svíti lokomotiva a z pohledu z kabiny ano a já odpovím, tak se nekoukej na vlak z venku.Kuba napsal:Tak nejezdí z Track monitorem a žádná čtyřicítka ti nebude vadit.Dan J. napsal:Ahoj Zbyňku.
Chtěl bych se zeptat na takovou maličkost. Opravuji aktivitu (no už ji mám opravenou, jen testuji) "Historický motorák" které byla dělaná pro verzi tratě BP_79 na BP_81 a tam je ta věc na co se chci optat.....Co tak potom v tom protokoli po ukončení aktivity bude psáno? "Xxxxx krát jste prekročili rychlost" a bude v tom pěkný mr--ik.
DanA když už to chceš mít přesně, tak si zapni F5, tam máš všechny údaje, které pro jízdu v MSTS potřebuješ. F4 je pro malé děcka, nebo max. při poznání tratě a né pro každodenní ježdění, to si už rovnou můžeš zapnout zjednodušené řízení, ale v tomto případě už rovnou doporučuje Trainz místo MSTS.
Chci se vyjádřit k využití TM F4. Mylně se Kuba domnívá, že tohle je jen pro malá děcka, stejně jako Čouda s jeho vulgárními názory na zásah rychlobrzdy.
Pokud chcete reál, musíte si ještě nějakých 10 let počkat, až bude k mání nějaký hydroaulický skafanfr s klimatizací a 3 D brýlemi, kdy ucítíte jak každý styk na kolejích, tak odstředivé síly a v případě vykolejení Vás odvezou do nemocnice se zraněními. Pak už nebude potřeba zásah rychlobrzdy při překročení rychlosti, protože hráč si dá instinktivně bacha, aby nedostal od PC do dršťky. Co se týká výkonu lokomotivy, co fíra cítí pod zadkem, to opravdu pro reál velmi chybí. Optická náhražka je právě monitor pod F4, kde vidím v řádku pod aktuální rychlostí i skutečnost, jestli má zařazen moc velký výkon nebo je třeba ještě přidat. (v překladu je to pojmenováno "plánovaná rychlost") V reálu je tato skutečnost cítit a takový údaj nepotřebuji. Další věc je ta, že vidím kilometrovníky, které v reálu přečtu z trati (v MSTS velmi těžko) Potřebuji se orientovat kde začíná pomalá jízda. V rozkaze musí být napsána vždy kilometrická poloha. Poslední věc, málo která kabina je natolik čitelná, abychom viděli hodnoty na rychloměru. Tohle nám opět ukáže TM.
Takže kdo si vypíná TM pod F4 není žádný mazák, ale jen "cvičená opice", která má trať se stejným vlakem projeto snad 100x a pak opravdu tohle odjede i poslepu. Ale je fakt, že takovým vadí i zásah rychlobrzdy, protože na rozmazaném číselníku rychloměru těžko udrží maximální povolenou rychlost. A samozřejmě i z důvodu, že necítí zařazený výkon na lokomotivě a než zkrokuje, tak rychlost je překročena.
Včera jsem testoval 230 z Brna do Hory, hodně jsem zastavoval a nechápu, jak takové ovládání někomu může dělat problémy. Možná je to i tím, že má vypnutý F4 a nevidí zařazený výkon. Je třeba se odnaučit jezdit stylem 0 nebo 100%, ale využívat i stupně mezi. Jinak s nově naladěnou 230 se jezdí perfektně a asi ji dám do nové aktivity.