CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
nebulus: Zajímalo by mě, která mašina s Mirelem možnost vypnutí (izolování) naopak nemá. Když vezmu např. 130, 363.5, 383, 742.7, 753.7, tak u všech těchto mašin je možnost izolace.

nebulus: Zajímalo by mě, která mašina s Mirelem možnost vypnutí (izolování) naopak nemá. Když vezmu např. 130, 363.5, 383, 742.7, 753.7, tak u všech těchto mašin je možnost izolace.
Dokonce i 242, které mají mirel toto umí. Ale tam je to i z důvodu dvoučlenu.

... Kdysi v MSTS a OR se musely dávat oběma směry a vypadalo to úplně chujovo, ...
No pokud je na jednokolejce Z vlevo, tak to vypadá chujovo mnohem víc.
Ta návěst má pivot uprostřed koleje? Pokud ano, co u té která se dává na konec, dát model zrcadlově obrácený s pivotem otočeným o 180°?

Tome nevím, ale je to aspoň řešení, vv MSTS bylo 30 jedním směrem a druhým maximálka, teď to platí oběma směry. Tabulka začátek a konec je vpravo a když jedeš opačným směrem vlevo. Nevím, jak se pomalé osazují, ale když tam někdo bodne ceduli snížení a konec, tak tam dá asi jen dvě ne? Jiná věc je předzvěst o snížené rychlosti, ta by měla být asi vpravo v každém směru. Ale to už je věcí modelu. A nedám teď ruku do ohne za to, že ta trojůhelníkový předzvěst třeba 30, není vždy vpravo, jen ty hranaté tabulky začátku a konce jsou na jedné straně, což mi přijde logické.

Ale my jezdíme i ve tsrších dobách, než je rok 2024. Navíc, dělat aktivity pro poslední GVD je prakticky nemožné. Jízdní řády v tabletu fíry a nedohledatelné. Takže pro mne (a nejen mne, jak se bavím s tvůrci) poslední rok tvorby 2018 - 20 a 2020 už je celkem problém, pak konec. Takže přizpůsobovat modely posledním předpisům je k ničemu. A už vůbec nechápu, že se něco vyrobí, 5 let to nikomu nevadí a ani o to nezakopne a najednou se to strašně řeší, když se to upravovalo, bylo zde ticho po pěšině. Jsou i nové tabulky od Doda tuším, a rozvrtat to, by byl jen sekutečný bordel v starých aktivitách. Takže řešit značky PJ, mi přijde zcela zcestné, z křížkem po funuse. Asi tak...

Přátelé, všechno úplně jinak! https://provoz.spravazeleznic.cz/Portal/Show.aspx?oid=2179979 (Download aktuálního předpisu D1 v pdf)

Stránka 247, Díl 15, od článku 159 dále - návěsti pro pomalou jízdu.

Byla spousta změn, "Z" už neplatí. A jsou tam i zásady umisťování. :)
Jenomže oni řeší ŽSR. Tam klasické “Z” platí beze změny. A hlavně označování POTR na SK je akorát jeden velký bordel, takže situace na screenu může být klidně realita.

Nevím, jak se pomalé osazují, ale když tam někdo bodne ceduli snížení a konec, tak tam dá asi jen dvě ne?
Ber to jednoduše tak, že Tabule Z i Tabule K se v ČR umisťují vpravo s následujícími odchylkami:
1) Na levé krajní koleji na širé trati nebo na záhlaví dopravny se umisťují vlevo.
2) Na jednokolejné širé trati a jednokolejném záhlaví dopravny lze umístit Tabuli K i vlevo za podmínky, že je na vstřícném návěstidle s Tabulí Z.
Tyto zásady pro umisťování platily i v dobách dřívějších, jediné, co je nově jinak, je to, že na Tabuli Z už není písmeno Z, ale příslušná číslice (pořád se to však nazývá Tabule Z).
Stávající obousměrné řešení je tedy správně použitelné jen pro krajní koleje na vícekolejných širých tratí nebo záhlavích. Pojedu-li po některé z vnitřních kolejí, opravdu nemůžu mít Tabuli Z ani Tabuli K vlevo od koleje. Zrovna tak na kolejích ve stanicích. A na širé trati a záhlaví jednokolejky mohu mít vlevo pouze Tabuli K, viz výše.
Vezmi si z toho jako aktivitář, co uznáš za vhodné. Jen se na to možná chce, Dane, někdy více podívat očima fíry, který ve vztahu k PJ nemá žádný TM (teď neuvažuju ETCS). Pokud pojedu třeba do Úval po prostřední koleji a Tabuli Z i Tabuli K mám mít po levé straně, tak je to slušný úlet – to už ta PJ může být rovnou neoznačená.

Na ŽSR je bežné, že napríklad na trasu Bratislava Vajnory - Dunajská streda ( cca 50km ) sme dostali celý papier A4 plný obmedzení. Čerešničkou na torte je, že polovica POTR nie je označená, treba len hľadať kilometrovníky v tráve. A tie čo označené boli, tak tabule boli tiež v rôznom stave úpadku, alebo otočené všelijako.

Skúšam odladiť 843 pre ORCZ, ale vôbec neviem, odkiaľ ORCZ vzalo 6-kolesový podvozok, keď v engu mám definované ORTSNumberAxles ( 4 ) a ORTSNumberDriveAxles ( 4 ).
Ďalším problémom, na ktorý som narazil je, že keď v riadiacom vozni 943 zmením Type ( Diesel ) na Type ( Control ), vlak sa síce ovládať dá, ale väčšina kabínových prvkov prestane fungovať. Manometre ani rýchlomer nič neukazujú, nefunguje ani animácia radiča smeru, aj keď smer sa zaradí. Robím niečo zle, alebo je to problém ORCZ ako takého?843.jpg
943.jpg

Ta 843 je naprostá pecka, jen bude následovat řada školení z jízdy, je to úplně jiný styl, než jsme byli zvyklí v MSTS, nebo OR. V aktivitě jsem byl úplně v řit.. :) A hlavně bude chtít zprovoznit všechny řídící vozy v ORCZ. To je provozní ďuzna jako prase. Jsem neskutečně šťastný, že se toho někdo ujal. Dík moc. Jak jsem psal v SZ. Dodělám spěšňák a jdu se učit. Jen by asi bylo fajn, poslat to někomu, kdo jezdí ORCZ a zároveň má z dráhy zkušenosti s tímto motorákem. Já zase takový profik nejsem, jsem jen pařan simulátoru.

Skúšam odladiť 843 pre ORCZ, ale vôbec neviem, odkiaľ ORCZ vzalo 6-kolesový podvozok, keď v engu mám definované ORTSNumberAxles ( 4 ) a ORTSNumberDriveAxles ( 4 ).
Zadej tam raději NumWheels ( 4 ). V kódu používám nejčastěji tuto hodnotu. A hlavně kvůli kompatibilitě starých ladění MSTS.

Skúsil som, ale nepomohlo, stále tam je 6. Všimol som si, že jedna náprava sa pri jazde vôbec netočí a po zastavení sa pre zmenu ostatné točiť neprestanú.

Ale my jezdíme i ve tsrších dobách, než je rok 2024. Navíc, dělat aktivity pro poslední GVD je prakticky nemožné. Jízdní řády v tabletu fíry a nedohledatelné. Takže pro mne (a nejen mne, jak se bavím s tvůrci) poslední rok tvorby 2018 - 20 a 2020 už je celkem problém, pak konec. Takže přizpůsobovat modely posledním předpisům je k ničemu. A už vůbec nechápu, že se něco vyrobí, 5 let to nikomu nevadí a ani o to nezakopne a najednou se to strašně řeší, když se to upravovalo, bylo zde ticho po pěšině. Jsou i nové tabulky od Doda tuším, a rozvrtat to, by byl jen sekutečný bordel v starých aktivitách. Takže řešit značky PJ, mi přijde zcela zcestné, z křížkem po funuse. Asi tak...
No dobře, dobře, to nemělo být nic proti aktivitám a podobně. Já také nemám novější vozidla (viz. ten Panter a spol.) a s mými vlastními zcela kompletními pomůckami jsem skončil v GVD 15/16, takže si ve volných jízdách jezdím podle něj. Nicméně, ne že bychom měli zrovna zavádět ETCS i do simulátoru, ale... tak mi připadalo účelné poukázat i na to, že vývoj v návěstění se ubírá vpřed poměrně mílovými kroky. :D ...že je to z mého pohledu spíše o to nepřehlednější, je zase věc druhá. Ale třeba ty pomalé jízdy, tam s tím souhlasím, jak to udělali. Je to přehlednější. Beztak předvěstní štíty pro PJ už byly u spousty traťovek spíše omlácenou lidovou tvořivostí, než pořádné a daleko viditelné návěsti.:rolleyes: Samozřejmě v simulátoru máme neomlácené, tak ať si je tu co chce.:D

Tak po troche pátrania to vyzerá na problém modelu 843.024 od Ricara ako takého, pretože na inej 843 to ukazuje správne podvozok 4-4.

Ďalším problémom, na ktorý som narazil je, že keď v riadiacom vozni 943 zmením Type ( Diesel ) na Type ( Control ), vlak sa síce ovládať dá, ale väčšina kabínových prvkov prestane fungovať. Manometre ani rýchlomer nič neukazujú, nefunguje ani animácia radiča smeru, aj keď smer sa zaradí. Robím niečo zle, alebo je to problém ORCZ ako takého?
Tohle má jednoduché vysvětlení. Podpora Control nebyla pro diesely doteď implementována. Ale začal jsem kód rozšiřovat o vše potřebné a mělo by to už víceméně fungovat. V update.

Tak po troche pátrania to vyzerá na problém modelu 843.024 od Ricara ako takého, pretože na inej 843 to ukazuje správne podvozok 4-4.
Ano, je to tak. Ricar totiž Rakev snížil do správné výšky a dle načítacího obrázku trati 042 soudím, že k tomu bude i hezčí přívěšák a řidičák. ;) Ale ty animace dodrbané jsou, to je pravda. Jeden podvozek se neotáčí do stran, jedna náprava se netočí vůbec a nefungují dveře. Snad někdy přijde update modelu, kde bude toto opraveno... :D

Pravda, moje chyba nějakou dobu jsem s ní nejel a dveře jsem popletl s Xmz, na Rakvi fungují. ;) Akorát se tedy neotáčejí podvozky a 2. náprava je ve smyku (netočí se).

Back
Nahoře