CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Co se týče úprav kapacity pomocných vzduchojemů i potrubí, asi dobrý záměr, nicméně zkouším nyní na misi RJ1020, a to spíše na PJ 50 km/h či k vjezdu do odbočky, jak se brzdí spíše na rychlostní omezení, než na zastavení. Už někde bylo psáno, že se nemá smysl upínat na F5 info, ale hledět bez něj čistě na subjektivní pocity. Zvolím si na zhlaví PJ 50 nebo k vjezdu na 40 a ze stovky se s tím snažím trefit. Ve Východné ke stavědlu na odjezdu PJ 50, další 40 k vjezdu. Video ZDE. Bez F5 jako jo, ale (už to tu někde bylo zmíněno) povoluji přes polohu "O" a jednak to podle mého názoru je potřeba držet v odbrzdění nereálně dlouho a hlavně jak udělám těch 50 nebo 40, tak kouknu na F5 a visí mi v brzdovém válci 0,5, potrubí 4,8 a jímka 4,8, poté, co jsem držel brzdič v "O" fakt hafo dlouho,.... čímž rychlost vlaku dále padá a podbrzdím. A toto dle mého skromného názoru trvá moc dlouho, než se to odvětrá.
Nevím, jaký má na to názor třeba Zbyněk (ten z RJ) a jiní? Za mne ale ježdění a tvorba na inicializaci není atraktivní a bylo to před tímto zásahem naprosto dostačující a příjemně hratelné. Chtěl bych se přimluvit o návrat stavu před poslední úpravy brzd, a narvat to nejlépe do nějaké stabilní verze, aby bylo možno (do)stavět aktivity.
Vyzkoušej 1.9.152 aktuální. Provedl jsem tam optimalizace dynamického výpočtu průtoku vzduchu. Mělo by to být lepší.

Otázka možná pro stavitele tratí. Určitě jste si všimli, že letadla v OR CZ/SK, která mají letět z bodu A do bodu B, jsou spíš vznášedla. Jejich rychlost je příliš malá. Netušíte, jak to funguje? Kde najdu například letícího čmeláka, abych to mohl v kódu seřídit?
Je to přímo v S souboru. Pokud se to v kódu seřídí, tak se větrné elektrárny roztočí jako ventilátory a podmíněné stahovačky budou blikat jako na diskotéce.

Je to přímo v S souboru. Pokud se to v kódu seřídí, tak se větrné elektrárny roztočí jako ventilátory a podmíněné stahovačky budou blikat jako na diskotéce.
To je pravda, tedy pokud to neošetřím jen na klíčový název animace.

Zdravím, po nějaké době jsem si opět šel zahrát aktivitu vytvořenou ještě ve verzi 1.8, avšak po zastavení hra vždy spadne na plochu a vyhodí chybu. Po nějakém pátrání jsem zjistil že to dělá příkaz $detach na odvěšení vozů. Tak jsem si vytvořil miniaktivitu z jedné do druhé stanice kdy u Ai vlaku proběhne odvěšení v pohodě, ale u mnou řízeného to vždy vyhodí chybu. Nevíte kde by mohl být problém?

Přílohy

• chyba.jpg
    chyba.jpg
    115.5 KB · Zobrazeno: 1
  • aktivita.jpg
    aktivita.jpg
    113.3 KB · Zobrazeno: 1
Ještě k tomu Brejlovci a jeho výkonu na Brčálníku: Fana Staněk tu trať projel v ORCZ/SK se čtyřvozovou soupravou už před dvěma roky, přičemž na videu simuloval prakticky stejné podmínky, jako byly ve videu na mém odkazu - vyšší odběr topného proudu na rozjezdu vlaku, nicméně potom proud poklesl na stejnou hodnotu dle ukazatele. Odkaz si dovolím hodit nastavený na odjezd z Brčálníku ZDE. (Děkuji za upozornění a odkaz, sám jsem to tedy neprojížděl).

Také jsem zjišťoval něco o soupravě: dle datumu 3. 3. 2020 bylo úterý, tj. souprava jela z Prahy na Železnou Rudu vcelku, a to ve ČTYŘECH vozech, ještě nebyl covidový zákaz vycházení, ani zavřené školy, a tak předpokládám úprava řazení také zatím nebyla.
V případě soboty a dnů pracovního klidu je plánováno řazení dokonce pětivozové, s tím, že je uveden i šestý, dle provozní potřeby (takže vycházejme z pěti). 754 020 tak bojovala se čtyřvozovou sopuravou, jako na videu Fany Staňka. A tam vychází dosažení rychlosti jen tak tak 50 km/h, tj. o 10 méně, než v reálu a za delší dobu. A rozjezd utrápený, umodlený, aby ta věc přidala ještě kiláček, ještě... :rolleyes: Zatímco na 754 020 je slyšet ta síla a chuť jít za dalším plynem po každém obsloužení aripotu. Tak tam holt nějaké kilowatty asi pod ten pult fakt padají...

Tohle vůbec nepomáhá. Dej si ve volné jízdě onu soupravu, nalistuj obrazovku se silami (Shift+F5) a v plném výkonu v nějaké přibližně ustálené rychlosti udělej snímek a poděl se s námi. Možná to je o ladění vozů, možná to je o trati. Ale někde ten pes zakopán bude.

Jaký máte nastavený výkon 754? Koukal jsem na trakční charakteristiku a při vypnutém topení ( a nebo zapnutém topení do 120kW což jsou 3 topící vozy, kdy to ještě neomezuje trakční výkon ), má 754ka při 1100ot/min a rychlosti 100km/h tažnou sílu 37,5kN, což odpovídá trakč. výkonu 1042kW.

Ještě k tomu Brejlovci a jeho výkonu na Brčálníku: Fana Staněk tu trať projel v ORCZ/SK se čtyřvozovou soupravou už před dvěma roky, přičemž na videu simuloval prakticky stejné podmínky, jako byly ve videu na mém odkazu - vyšší odběr topného proudu na rozjezdu vlaku, nicméně potom proud poklesl na stejnou hodnotu dle ukazatele. Odkaz si dovolím hodit nastavený na odjezd z Brčálníku ZDE. (Děkuji za upozornění a odkaz, sám jsem to tedy neprojížděl).

Také jsem zjišťoval něco o soupravě: dle datumu 3. 3. 2020 bylo úterý, tj. souprava jela z Prahy na Železnou Rudu vcelku, a to ve ČTYŘECH vozech, ještě nebyl covidový zákaz vycházení, ani zavřené školy, a tak předpokládám úprava řazení také zatím nebyla.
V případě soboty a dnů pracovního klidu je plánováno řazení dokonce pětivozové, s tím, že je uveden i šestý, dle provozní potřeby (takže vycházejme z pěti). 754 020 tak bojovala se čtyřvozovou sopuravou, jako na videu Fany Staňka. A tam vychází dosažení rychlosti jen tak tak 50 km/h, tj. o 10 méně, než v reálu a za delší dobu. A rozjezd utrápený, umodlený, aby ta věc přidala ještě kiláček, ještě... :rolleyes: Zatímco na 754 020 je slyšet ta síla a chuť jít za dalším plynem po každém obsloužení aripotu. Tak tam holt nějaké kilowatty asi pod ten pult fakt padají...
Tohle fakt nepomáhá a není to vůči nám vůbec spravedlivé. Nebuď líný a udělej, oč jsem tě žádal. Za tu dobu se měnily i jízdní odpory a odvolávat se na stará data není správné.

Pro zajímavost odkaz na 2 minuty videa z youtube, rozjezd Brejlovce bez MSV na 20 promilích z Brčálníku směr Špičák, zima, topení zapnuté v částečném odběru, dosaženo před tunelem cca 60 km/h. Předpokládám klasika 4.vozová souprava. Tohle by simulátorové Brejle nedaly, tam s rozjezdem a s VYPNUTÝM topením max. tak 52 km/h, při zastávce v Brčálníku možná ještě méně. Cápek to tím aripotem ze začátku jen tak lechtal na těch kluzkých kolejích, touhle dobou už ho mám vražený do pultu a prosím o každý kilák rychlosti. Neberte to prosím jako kritiku a rýpání, ale je opravdu hodně podmotorovaný, v těch výpočtech a tabulkách asi něco uniká. S takovouhle by ty Brejle opravdu neurvaly ty Děčínské rychlíky a mezinárodku, byť na polabské rovině. :rolleyes: :(

754.020
To máš vidět mě v Open Rails CZ/SK. To většinou mívám za Brejlákem vypnutou, nečinnou elektriku (většinou Eso) + 5 osobních vagónů, který vytápím, když je to zapotřebí. To pak Brejlák dostává docela zahulit, zvláště když jedu do stoupání. :D

Zdravím, po nějaké době jsem si opět šel zahrát aktivitu vytvořenou ještě ve verzi 1.8, avšak po zastavení hra vždy spadne na plochu a vyhodí chybu. Po nějakém pátrání jsem zjistil že to dělá příkaz $detach na odvěšení vozů. Tak jsem si vytvořil miniaktivitu z jedné do druhé stanice kdy u Ai vlaku proběhne odvěšení v pohodě, ale u mnou řízeného to vždy vyhodí chybu. Nevíte kde by mohl být problém?
Detach na vlak hráče jsem zkoušel a nic nepadá. Pokud můžeš, zabal to a nasdílej. Jinak s tím nic nejsem schopen udělat.

Otestoval jsem výše uvedené u řady ZSSK 754 054 při vypnutém topení vlaku s 3 rychlíkovými vozy a přikládám zde obrázek, můžete údaje o tažném výkonu a tažné síle porovnat sami, testováno v trati BP.Zobrazit přílohu 42482

Iciku, když vytvořím soupravu s lokomotivou ZSSK 754 055-2 (zeleno bílá se žlutým bleskem), která vypadá jako "nová", tak mi ORCZ hodí tuto chybovou hlášku, ale nevím, zda je lokomotiva součástí "Pack Diesel ORCZ", nebo "Pack MSV 754 ORCZ".Zobrazit přílohu 42483
Tady je potřeba zobrazit obrazovku se silami celé soupravy, kde jsou vidět příspěvky každého vozu. Tady není vidět, co se děje v soupravě. Pak by taky pomohlo přilepit sem obsah consistu.

A ta chyba je evidentně špatné směrování v eng souboru. Místo "\..\" by tam mělo být "\..\..\", aby se OR vyhrabal z té složky OpenRailsCZSK a dostal se do common.eng.

Jdu to otestovat. Brčálník-tunel Špičák. Jako vozy použiji prokazatelně originálně naladěná Béčka z B-packu ze stránek ORCZ/SK.

Edit: Ha, zvládl jsem to ještě do možnosti editovat. :D Takže... ehm... Aktuálně laděné Brejle jely jako ve videu, rychlost 60 km/h dosažena u "pískáčku" před vjezdem do tunelu. Rozjezd z Brčálníku v počasí zima-jasno na ruku podle ampérmetru, aby se proud konstantně držel na hranici červeného pole. Topení vozů ale mělo menší odběr, asi 20A. Později asi v rychlosti 40 km/h a maximálních otáčkách, se připojily topnice, odběr vzrostl až k 60A a rychlost Předvídaná na TM klesla až na 62 km/h, tak jsem se trochu bál, protože na to topení vždycky dojedu. Ale potom odběr klesl ke 30A a rychlost byla dosažena.
Takže celkem vzato... Oproti videu zřejmě lehčí vozy, které ale neměly konstantní odběr topného proudu, jako ty v reálu. Tím se plus mínus mohla kompenzovat vyšší hmotnost.
No řekl bych... to asi teda jako jede dobře no.:D

P.S. A jen tak... nešel by tam přesto nějaký ten malý kilowattíček čistého výkonu přihodit? Jen tak zlehka...:D Ne, mlčím.

Výkon, který jsem udával já 1042kW, je na obvodu kol. Výkon, který je na obrázku 923W, je na háku lokomotivy ( je nižší o výkon potřebný pro jízdu samotné lokomotivy ). Nevím, jak se pak v OR vypočítává jízdní odpor vlaku. Pokud se odpory lokomotivy znovu započítávají do odporů vlaku, pak by mohly ty chybějící kW ( při porovnáváním se skutečností ) být "zakopány" zde.

Spíš bych problém viděl v překročení konstrukční rychlosti a hlavně v "překročení" rozsahu zadané trakční charakteristiky. Ta je totiž definovaná jen do 100km/h a vystoupení z pracovní oblasti může být interpretováno různě. Tedy bych poprosil buď o snímek z pracovní oblasti, anebo záznam fyziky do csv.

Co přesně mám nascreenovat? Diagnostické okno se silami lokomotivy a vozů, nebo okno s barevnými grafy? A v jakých podmínkách, rychlostech a s jakou zátěží?
Zopakovat Brčálník? Tam se včera ukázala ochota táhnout, ale kde se mi ještě ta ochota zdála slabší, byly třeba hradecké rychlíky také se 4xB na těch dlouhých rovinkách od Týniště, tam právě v té blížící se maximální rychlosti byla snižující se ochota ji dosáhnout. A vysloveně utahanost z Domažlic do České Kubice, tam se mi snad nikdy ve stoupání z opravdu prudkého rozjezdu na ruční režim v DO, nepodařilo vyjet traťovou rychlostí (naposledy zkoušeno někdy před vydáním verze 1.9, kdy se měly aktualizovat packy, potom jsem tam už nejel). A pak se ještě Brejle trápí ve stovkovém úseku Brno-Královo pole - Tišnov. Menší stoupání a když už se na tu stovku rozjede, neudrží ji (4 nebo 5 vozů B na Pernštejn). Tam je problém i po aktualizacích.
Vždycky tyhle úseky jedu s vypnutým topením. Ale tu Kubici jsem nejspíš jel vždy s 2 vozy Arrivy, takže možná tam by to chtělo projet znovu.
Mám teda projet nějaký vzorový úsek v nějakém konkrétním nastavení mašiny s vozy ORCZ/SK?

Z principu: aby se dalo nějak říct, co je špatně, tak je potřeba osvobodit se od slepé důvěry. Proto:
1) pro testy používejme jednu lokomotivu a řekněme si, která to je. Různé engy můžou být laděné mírně odlišně.
2) stejně tak používejme jednu soupravu, nejlépe z webu msts-rw.cz (pro osobní vlaky používáme klasická béčka, pro nákladní Wapky)
3) Na trati nezáleží, ale měla by mít identifikovatelný traťový profil a měla by umožnit zkoušený stav (např. Zastávka - Rapotice neumožní jízdu 100km/h s 7-vozovou soupravou, atp.
4) Podmínky by měly být předem určené, např. léto, bez oblačnosti, 12:00. Start jízdy nejlépe s předoživenou loko. Aktivita vlakového topení se musí dohodnout předem, ale pro čistou trakční charakteristiku bych testoval s vypnutým topením.

Chceme vidět dobře identifikovatelný pracovní bod, tzn. ustálený stav (rychlost se mění pomalu, ale zadání výkonu by mělo být aspoň několik sekund ustálené). Zajímavé údaje jsou na obrazovce sil (aby byly vidět síly i vozů, rychlost a směr větru, atd.).

Ahoj.
Dnes se mi v Břeclavi stalo to, že začalo jakoby něco problikívat na grafice, blesky a když jsem hodil venkovní pohled, spadla mi čelist, s něčím takovým, jsem se v ORCZ ještě nesetkal. A teď otázka, zda je to ORCZ, nebo nově osazená tráva v Břeclaví, nebo co to vlastně dělá. Tohle se mi stalo poprvé?!
Breclav.jpg

Po resetu ORCZ OK, pčitom ta aktivita není nijak náročná, to takový RegioJet na 321 byl na HW daleko náročnější. To mně pos.. :)
Breclav2.jpg

Léto, svoje dynamické počasí.

Po příjezdu do Břeclavi od Boří les, podobný flek na obloze a když jsem se vzdaloval od soupravy, flek mizí, tohle vypadá na nějaký nový objekt, který tam dělá bordel. Opravuji starou aktivitu, kde jsem nic neměnil, jen ji vlastně projíždím. Ani jsem nic nepřeukládal v editoru, ani neměnil vozy. Předtím tam žádný takový jev nebyl.

Back
Nahoře