Upravnené modely z OR do MSTS

Tax

Moderátor
Správce
Teda v čom spočívajú tie úpravy? Zmenil si model? Vymenil si číselka na voze? Zatmavil či zosvetlil modrú? Zašmudlal šedú? Čo si robil aby polygónovo zložitý Demov model zmysluplne fungoval v MSTS nielen pri voľnej jazde?
Predpokladám že rozumnej odpovede sa nedočkáme. Bude len kopa kecov na FB.
Inak jeden z členov fóra mi naznačil že sa opäť prejavil jeden "známy" plagiátor, samozrejme pod novým menom. Tak odkry karty a odpovedaj.
 
"známy" plagiátor, samozrejme pod novým menom.
Tak teď jsi mě vážně pobavil dědoušku :D Prý plagiátor :D Asi je nejvyšší čas obout s bob57_cz důchodky a jít si pokecat před sámošku na lavičku ;) Vždyť podle statistik tohoto fóra tady nejvíce kecáte vy dva. A vaše kecy jsou úplně o h*vně! A teď mi dej BAN za pravdu :D
 

Tax

Moderátor
Správce
T Asi je nejvyšší čas obout s bob57_cz důchodky a jít si pokecat před sámošku na lavičku
Vieš čo je smutné? Že tu musia robiť "dôchodcovia". To čo ukázali tebe podobní mladí je na zaplakanie. Dokážu kecať, plagiátorovať a líčiť hranaté krabice. Česť výnimkám, ale ty medzi ne nepatríš, tie výnimky dokážem spočítať na prstoch. FB je plný hubatých "autorov" ale nič nové, nič prevratné, doosprostenia kopírujú to čo už urobil niekto predtým. Ste neschopní, leniví a drzí úbožiaci. Pozri sa do zrkadla a plač.
 

Pepa z Nuslí

Průvodčí
Tak tak, přesně má Tax pravdu. Kde jsou ty časy, kdy tvořili takoví borci jako Pikku, Ondra Janiš, Kebarko, Duuso a Dem, Pppooll (dej mu Pánbůh věčnou slávu), nezapomeňme taky na Džorže, bez jehož BINu by MSTS nebyl na takové úrovni jako dneska.
Když se na to podívám teď, tak je to samý plagiátor, ničitel a jenom to umí planě kecat o hovně. @Lukáš Petřek jdi za roh a vlep si facku, ty fracku !
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Tak tak, přesně má Tax pravdu. Kde jsou ty časy, kdy tvořili takoví borci jako....
Když už, tak je nutné poznamenat, že i ti velikáni a borci začínali také jako skinaři. Když jsem se ocitl v této komunitě, někdy 2003, tak modelovali jen Starý a Ondra Janiš. Největší skinaři byli Tax a Pikku. A také teprve začínali omalovánkami. Jenomže proti dnešku byl žalostný stav vozidel, tak se prostudovali na vyšší level a začali modelovat sami. A že vydají něco nového, to motivuje. Dnes je vymodelované téměř vše, co je srdcovkou nových skinařů, tak se jen skinuje a nikdo nemá potřebu překvapit něčím novým a učit se modelovat. Je třeba se na věc dívat i tímto pohledem.
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Ty budeš asi taky inteligent :D
Štourat se v cizích modelech nebo texturách bez vědomí autora? No to je taky dobrá vizitka. Dědkové si mohout jít pokecat na lavičku před sámošku. Protože za svá dědkovská léta mají dostatek zkušeností a fištrónu na to, aby u toho stihli spáchat svůj vlastní originál. Vy mladí jen někde něco lohnout, obšlehnout a ještě k tomu na levačku. Jako rusáci nebo číňané. A ještě s přebujelým sebevědomím se s tím honem jít někam pochlubit - jaký jsem borec. Ve skutečnosti nula. Hlavinka si to možná uvědomuje, a proto reaguje podrážděně urážkama.
 

Plexi

Signalista
Ne že bych chtěl bránit tady pana vykradače, začínám jeho způsob útočení na ostatní poznávat, nicméně uvědomte si jednu věc.
Přesně, jak píše Zbyněk Šemora, tak i dnes velcí páni modeláři začínali opravdu jen (i když to zní blbě) obyčejnými "skiny", neboli opravdu přesně omalovánkami (na Pikkových stránkách pod záložkou skiny se dají stále nalézt). Tímto nechci jejich dřívější práci nějak hanit, ale dnes prostě jen upadly díky své "nedokonalosti" do zapomnění, když máme x-násobně lepší modely. Nicméně pánové za tu dobu nasbírali další schopnosti a dovednosti a rozšířili svou tvorbu o modelování či dokonce přesahují do jiných simulátorů (TRS, RW) a zřejmě si již neuvědomují, resp. nechtějí uvědomit to, jak začínali a proto, dalo by se přehnaně říct, tak trošku "pohrdají", ohrnují nos nad současnými jinak skvělými skinaři (nemyslím záměny tabulek na FB, ale takové pány, jako Liadem, Dodo, ale i další), i když pár let zpátky dělali totéž a málem jim za to všichni pozlatili tenkrát ruce. Tím chci říct, že se mi úplně nelíbí, jak někteří nejmenovaní modeláři neustále vyrývají do ostatní tvorby těch, kteří na rozdíl od kindermafie opravdu něco dělají. Pokud mi dovolíte takové malé (i když poněkud nepřesné) přirovnání - je to jako věda. Dnes je problém učinit nějaký objev, protože všechny velké objevy byly již učiněny a dnes je již bereme za samozřejmost. Např. Eukleidovy věty - v době svého vzniku úžasné kouzlo matematiky, dnes se učí na 2. stupni základní školy; to samé např. fosfor - dnes jen obyčejný chemický prvek, v době svého objevu něco úžasného, co vzniklo odpařením vody z lidských odpadů.
Také bohužel existuje i časová brzda - jak stále páni modeláři říkají, že není čas a nesmí se spěchat - myslíte si pánové, že jste sami? V dnešní dynamické době je času málo a ani my ostatní ho nemáme tak moc, máme školy, zaměstnání, partnerský život, jiné záliby. Takže nejen že není kdy modelařit, ale ani se není kdy učit modelaření.
 

Tax

Moderátor
Správce
@Plexi: Akurát je tam nejaký rozdiel, porovnávaš neporovnateľné: My sme sa to naučili sami, bez vykrádania cudzej práce. Museli sme si poradiť, prelúskať desiatky návodov, prevažne v cudzom jazyku, komunikovať medzi sebou. Ďalšia vec je že možnosti neboli zďaleka také ako teraz. Niektorí sme mali PC 486, tí čo mali šťastie mali "luxusné" P4 s nestabilnými Win 98. Foťáky 3 či 4 MPix boli luxus. Internet cez modemy pre komutované pripojenie do štandardnej analogovej telefónnej siete s nehoráznymi poplatkami za spotrebované impulzy. Ale urobili sme takmer všetko čo sa urobiť dalo a poniektorí v tom pokračujeme aj dnes. Ťažko sa mi pozerá keď na FB vidím ako kdejakí mudrlatni "modifikujú" cudziu prácu, prznia ju, keď plagiátor je oslavovaný ako nejaký hrdina.
Kto sme čo urobili tak sme to urobili tak že sme si zohnali podklady a vlastnoručne nafotili fotky. Nikto z nás nepovedal pošlite mi fotky, chcem urobiť skin.
Ďalej keď som chcel niečo naskinovať, najprv som sa dohodol s autorom modelu, či už to bol M. Starý alebo Ondra Janiš.
Dnes je v móde ukradnúť cudziu prácu, zmeniť tam nejakú nepodstatnú drobnosť a vydávať to za svoju prácu. Je to pohodlné, pretože babrák nevie urobiť čelo trebárs T478.3/4 tak aby mu nelámalo tiene, aby nemal zubatý povrch. Zoberie hotový model, tam je to pekne urobené, odstráni nejaký detail, pridá niečo čo pre neho nie je problém vytvoriť a všade hlása aký je hrdina že upravil model. Je fakt že presunúť radovú tabuľku a madlá zvládne kdekto bez nejakých zvláštnych schopností.
Tiež nesúhlasím že nie je čo nové vytvoriť. Chýba najmenej 10 - 15 typov parných lokomotív, chýbajú nákladné vagóny, stroje, objekty do tratí. Železnica to nie je len hranatá lokomotíva 163/363 a vagóny v najbrte. Aktivitári by mohli napísať litánie na tému čo im chýba, stavitelia tratí tiež. Ale nato sú tu stále tí istí autori. Veľa ich nie je. Teda skutočných autorov. Tých aktívnych spočítam veľmi ľahko. Modelárov, skinárov ( skutočne dobrých skinárov ), staviteľov tratí či tých čo dokážu vyrobiť zmysluplnú aktivitu. Ak som na nejakú profesiu u MSTS zabudol tak to je len preto že už som znechutený z toho ako to tu funguje nástupom tzv. "novej" krvi.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Chybí toho k domodelování opravdu ještě hodně. Jenomže každý modeloval jen to, co jej baví, co mít chtěl. A když se někdo zamiluje do nějakého nového nátěru lokomotivy a existující model vyhovuje jeho kvalitativním požadavkům, tak si jej zkusí jen přeskinovat. Těžko někoho budeme žádat, aby například vymodeloval model vlajkové lodi ČD Pendolíno, když se mu tyto škatule nelíbí.
Jinak, nebyli jsme o moc jiní s těmi autorskými právy. Také si sypu popel na hlavu. Člověk byl nadšený, že se mu něco povedlo ve svém projektu, tak nějak nevnímal, když mi nějaká třetí strana dodávala modely, které by se mohly do trati hodit nebo do trainsetu. Měl jsem většinou souhlas původních modelářů, ale některých skinařů jsem se zeptat zapomněl. A kolikrát se ozvali ze zahraničí, že skinujeme jejich modely. Já za to jednomu Němci poslal placku s tratěmi a bylo to vyřízené. Však byl i incident kvůli staré patrové soupravě, skin ČSD na německý model. Autor jej musel stáhnout z downloadů. A Dan byl nešťastný, protože měl s těmito vozy aktivitu. Ale já si pamatuji, že tohle vyřizoval ŽSR a na některé zahraniční modeláře se vůbec nedovolal. Nereagovali. Takže pak to bylo mnohdy těžké s udělením souhlasu. A je to i obráceně. I v zahraničí se skinovalo na české modely bez vědomí autora modelu. Ale hlavní je, že to nevyvolalo 3. světovou válku. :D
 

Tax

Moderátor
Správce
@Zbyněk Šemora : Takže ak si zoberiem Tvoju trať, vymením tam tri domčeky, premaľujem staničné cedule, zmením názvy staníc, napr z Brno na Štatl, Prahu na Prágl a Bratislavu na Blavu tak je to moja trať a môžem ju šíriť s tým že som urobil úpravu pre MSTS?
 
Nahoře