Jak jsme začínali

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Trocha nostalgie - MSTS v březnu 2002
Za pár let to bude už 20. výročí.
Hledal jsem něco na netu a narazil na toto. Vzhledem k datu mě to nepřijde nijak směšné. Pominu-li délku existence toho webu, stačí si uvědomit kolik dalších mezitím padlo. A na leckterém zahraničním webu se lze s takto "propacovanými" modely a skiny setkávat dodnes.
 

Jacek

Průvodčí
Jo to byly časy. A jak nadšeně jsme tvořili a jezdili s čímkoliv. A jak píšeš, mnohé zahraniční weby v tomto období usnuly, zvlášť německé modely jsou dnes jako na těchto obrázcích. Zvuky Němcům taky stačí z roku 2004

historie_02.jpghistorie_03.jpghistorie_04.jpghistorie_05.jpg


noční verze 810, žádná přepínatelná kabina
historie_06.jpghistorie_07.jpghistorie_08.jpghistorie_10.jpg


Trať Berlín - Štětín, to bylo tehdy něco. A první pokusy s tzv. misemi
historie_16.jpghistorie_24.jpg
 

Dan J.

Strojvedoucí
Kde jsou ty časy, když jsi v editoru nasadil maximálně dvě až tři soupravy a pokud se potkaly na tratě současně, tak MSTS okamžitě zmrznul. :)
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Mj. Vysočinu (bohužel už ne tu původní, o tu jsem přišel s padlým HDD) dodnes používám jako zkušební trať.
Pokud si vzpomínám, první tratí byla 024 Letohrad a bylo kolem ní nějaké dusno.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Já mám dodnes:
Původní 310, kvůli úzkorozchodce z Mor. Berouna, 321čku, ty jsem si z nostalgie musel nechat.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Ano Berlín - Štětín. To jsem tenkrát žral. Vzpomínky, jak se kdysi jezdilo do NDR. Také jsem měl všelijak počeštěné defaultní tratě. Doplněné koleje v nádražích, něco vylepšené a tak jsem si tenkrát hrával i s českými modely vozidel. Ale jednou se kotel naplnil párou, povolil sychrák, jako by chtěl říct hovn****! Přece nebudu jezdit po cizích tratích s českými vozidly a začal jsem stavět BP. Šílenost. Že to jen zkusím. Jen tak na hraní. Určitě to pak přesněji postaví jiní borci. :D Ale já se pak nestačil divit, jaký byl o to zájem. Pak nezbývalo nic jiného než v tom pokračovat. Zastavit to už nešlo. Jo, kdybych to byl tušil, že to budu stavět dalších 16 let a stále nebude hotovo :D Ale co už. :D Nezabilo mne to :D
 

Icik

Pomocník strojvedoucího
V roce 2002 jsem neměl ani počítač, který by zvládl defaultní MSTS více jak v 10 fps. :)
To byly slušný krabičky od zápalek. Klobouk dolů!
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
No právě! Jeden takový veterán tady teď domlouval uložení trati (že, Jirko). Další u toho dospěli a na místo hraní se simulátorem si nyní hrají s vlastními dětmi (pokud ty už nejsou tak velké, že o to ještě stojí :)). Výhodou simulátorů je, že zaujme "kluky" všech věkových kategorií, podobně jako kdysi (a vlastně pořád) železnice na desce.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Mě nejvíc potěšilo, minulý pátek jsem fidlal se svou zpěvačkou na rodinné oslavě v Hraběticích (U Hrušovan nad Jevišovkou) Oslovil mne tam syn oslavence, že mne zná. Když mu bylo 15 let, tak jezdil na mých tratích v MSTS a současně už deset let prohání Railjety i Gorily mezi Štúrovem a Prahou v reále. A tak nějak si uvědomuji, že když jsem před devíti lety dokumentoval kamerou z Taurusu úsek Praha - Břeclav, tak mne asi vezl tento fíra. Také mi povídal, že začínal na MSTS. Mladý borec, až jsem se divil, že tak brzy postoupil na tuto pozici. Jak je ten svět malý. A takových případů bylo víc. No tady je vidět, že tato práce všech, co kdo kdy udělal do MSTS, měla smysl. Modeláři, fotografové, dodavatelé podkladů ke stavění, ladičové vozidel, zvukaři i my stavitelé tratí. Možná i ty vzájemné hádky prospěly kvalitě našich prací. A přitom jeden bez druhého bychom nebyli nic.
 

VáclavS

Průvodčí
Jedna z mojich prvních předělávek byla právě Hisatsu, kterou jsem si kompletně předělal a prodloužil. Bohužel zmizela dávno i s daty z disku. Zůstala náhodná nahrávka úseku Jacuširo - Hitojoši (mimo)
Díl první a druhý.
Bohužel jsem nenatáčel uzel Hitojoši (vzor Plzeň hl. n) a dál. Například z nákladiště Jatake byl kolejově Vojtanov, obě úvraťové stanice byly zprůjezdněny (z Okoby byl kolejově Kaznějov).
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Mám tu, co kolovala od Jiřího Poláka pod názvem HisatsuCZ (v zipu 28,6MB, z května 2003). Tu se mě povedlo někde najít na netu, na rozdíl od původní Vysočiny (pozdější je výrazně osekaná).
 

Tom Kanka

Průvodčí
Jj. Bystřice-Hustopeče, Hradec-Solnice, Křižany-Borová, Liberec-Česká Lípa od Radka Holuba, ...
 

Tax

Moderátor
Správce
Rok 2003 - iP 4-1600, 256 MB RAM, HDD 120 GB, Win 98 SR2 ... kua to bolo železo. Raz som dal cez DEM vygenerovať krajinu, taký trojuholník so stranou asi 50 - 60 km, trvalo to nejakých 10 hodín a s PC sa počas toho nedalo pohnúť, nedalo sa s tým pracovať.

Pravdepodobne môj prvý verejný skin - 7.2.2003:

pampalini-2.JPG

pampalini-3.JPG

A môj prvý verejný 3D model zo septembra 2005, vtedy 3ds max 4.12, Intel Pentium D945 a možno už 512 MB RAM ;) VGA si nepamätám, predsa len je to veľmi dávno:

csd-m234-0.jpg
 
Nahoře