Win 10 a MSTS

Sian_CZ

Začátečník
Samozřejmě, že to má svoje mouchy a omezení. O tom ani potom. Ale přišlo mi zvláštní jak se člověk na jednom systému moří, snaží se dodržet přesný postup a stejně je odměněn černou obrazovkou a pádem. A na druhém pro tu hru vůbec neurčeném to rozeběhne "bez problémů" ;) A ano mám to opatchované a i s BINem :) No nic končím se spamem :)
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Taxi, já Linux nezkoušel, ale nač si komplikovat život. Už tak počítače člověku žerou většinu aktivního života. Furt čumíme do monitoru, furt čumíme do telefonu,... :D a když tvoříš, zase musíš čumět do monitoru a šachovat s myší a klávesnicí. Sokolik028 asi přehlédl, že cituje moderátora a text "tak se uklidni" jiným následkem končit nemůže. Ale asi bych nejprve udělal ty ty ty. V tomto případě neplatí, že neví nic. Mě právě v SZ poradil, jak s DXT texturami. Když jsem se tady na fóru ptal. Nikdo ze starých pardálů se mi neozval.
 

Tax

Moderátor
Správce
Zbyňku, ja som nepísal o Linux, ale o Win 10. Ale to je jedno. Linux nemusím, to je pre fanatikov a kockaté hlavy. Pracovať sa s tým nedá, nejde na tom takmer žiadne účtovníctvo, nejde tam 3ds max ani autocad ... je to underground.
 

Považan

Cestující
Sokolik028 asi přehlédl, že cituje moderátora a text "tak se uklidni" jiným následkem končit nemůže. Ale asi bych nejprve udělal ty ty ty. V tomto případě neplatí, že neví nic. Mě právě v SZ poradil, jak s DXT texturami. Když jsem se tady na fóru ptal. Nikdo ze starých pardálů se mi neozval.
Toto ale nebol prvý Sokolikov konflikt :

https://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/5646/

Ja tu tiež nie som dlho, ale zisťujem, že je asi v móde dostávať banány. Asi by som si mal tiež nejaký zohnať. :p.
Teraz vážne, nič proti Sokolikovi, pomohol s DXT textúrami, ale trochu to prehnal. Dobre, už končím s OT.
 

charlie600

Skladník
Virtualizácia. Napríklad Oracle Virtual Box. Tam ide takmer všetko, aj hry pod Win 98 alebo XP, aj starý 3ds max pod Win XP, aj starý 3ds max pod Win7 / 32 bit, len to treba vedieť nakonfigurovať.
Sokolík dostal výluku na dva týždne aby vychladol a mal čas rozmýšľať ako sa má správať.
za co dostal BAN?
 

ML636

Provozní technik
Problém je v tom, že jsem dodržel jak desatero, tak i návod dle videa. Vše jsem instaloval jako správce, žádné ikony zástupců, ale celou instalaci vč. Trainstore. Zkusím to nějak rozchodit.
 

Pepa z Nuslí

Průvodčí
Tady ale není řeč o padání najetého simulátoru po dalším výběru. Tady jde o pády při základním startu. Nedávno jsem měl přes dálkovou správu pod svou myší počítač Pepa z Nuslí a ani po několikahodinovém laborování jsem mu to nemohl rozjet. Dal jsem mu ještě nějaká doporučení, co je ještě dobré udělat (myslím, že měl UEFI/GPT), protože už bylo hodně pozdě v noci, s tím, že prý mu to udělá nějaký ajťák, co se mu o tu kalkulačku stará. Po pár dnech jsem se dotazoval na výsledek, ale do dnešního dne ani neodpověděl.
Na mých strojcích 2x stolní s AMD/ATI, MB ASUS, 1x NTB MSI s AMD/ATI a 1x NTB s i5/Intel+NV840M jede MSTS bez problémů na W10x64.
Na žádném ale nemám nastaveno UEFI a disky GPT. Vše mám kvůli multiboot na MBR.
Tak, Bobe, ani ajťák s tím nic neudělal. Nakonec se ze mne stane fakt asi jenom projížděč cizích aktivit.
 

ML636

Provozní technik
...takže pořád stejná písnička. Pro někoho je ten návod prostě nedostatečně pochopitelný. Zástupce je potřeba vytvořit ručně a vepsat do nich odpovídající parametry. Defaultní zástupce odstranit.
Intel nebo Atina my jsme jedna rodina.
Ano, to jsem přesně ručně udělal a parametry vepsal a předepsané defaulty zrušil. Podezírám chybnou instalaci základního Msts. Vše smažu, od základu nainstaluji, včetně trainsetu. Až se to rozhýbe, udělám dílčí úpravy. Ne dříve. Holt se mi nevyplatila úspora místa a času. Nevidím jiné východisko.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Nevidím jiné východisko.
Já vkládám do systému jen nazálohované klíče registru s vlastním uživatelským nastavením a nemusím dělat komplet instalaci. Zatím to fungovalo všude s jednou výjimkou u Pepy výše. Tam ale nebylo dost času na dotažení do konce. Nakonec bych to udolal asi i tam. Referenční výsledek by mi dal ten Hirens, v kterém to funguje také, ale on jej u sebe nemá. Přitom je to jednoduché, stáhnout obraz, rozbalit dle návodu na "flešku", nabootovat z ní, nastavit video a už to šlape. Viz odkaz výše.
 

ML636

Provozní technik
Já to vzdal. Tady ze sebe nechci dělat ještě většího vocasa, takže to ještě zkusím pořešit se známým, co taky jezdil MSTS a já přepínám do stavu rezignace. Po komplet reinstalaci všeho od základu (dle desatera, vše od počátku spouštěno jako správce, ze Setupu, zapsány předepsané parametry) vyskočily zase jiné chyby, TrainStore se už ani neobtěžuje spustit (tentokrát mu vadí, že jsem před půl rokem provedl zálohu všech dokumentů na disku a po jeho zhroucení jsem tyto instaloval ze zálohy - dokud prý je nesmažu, tak se nespustí). Ani samotný MSTS samozřejmě nenaskočil, začne minutu hrabat, pak vyskočí.
Mimochodem, při tom všem bastlení jsem si omylem smazal můj 10 let sbíraný a dolaďovaný původní Trainset s už nesehnatelnými stroji, takže kdo chcete, můžete se smát... Paráda.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Pravidlo číslo 1 zálohovat
Pravidlo číslo 2 zálohovat
Pravidlo číslo 3 zálohovat

Já už toho v životě omylem smazal. Naštěstí jsem ty zálohy vždy měl.
 

ML636

Provozní technik
Bohužel jsem ta zuřivě zálohoval, až jsem omylem toto jediné nasadil do MSTS bez zálohy a MSTS pak komplet smazal. Co se dá dělat. Aspoň se vyvaruju chybových souborů, které se mi tam nakupily v začátcích. Tak Trainstore už se rozjel, načetl vše, ale při pokusu spustit i originál tratě, které jsem pro jistotu nějaké nechal instalovat, to zahrabe a spadne. Takže bude problém v původním MSTS + Win10, jinak to nevidím. Vrátím se v diskuzi zpět, zkusím najít něco co mě šoupne dopředu, i když všechno mám aktuální, originální, i na Win 10 mám licenci. Nebo holt přejít na OR...
 

Radek Pešorna

Cestující
Udělal jsem vše podle výšeuvedeného návodu a nenaskočí.

Moje PC bylo zrekonstruováno hardwarově. Níže parametry procesoru a RAM. WIN 10 tam zůstaly jako jediný systém po opravě a mám na ně licenci.
Všiml jsem si , že v systémových složkách Windows SysWOW64 vůbec tyto soubory od atiu.. nebyly. Musel jsem si to stáhnout z ulozto + MSTS_AMD_BUGFIX.exe. a pak vše doinstaloval do Train Simulatoru.



Nedělal bych to, ale jsem zvyklý dělat aktivity v MSTS. V OR to není doladěné, hlavně autopilot a stejným způsob naprogramování aktivit, ale přes timetable, což je v některých případech práce navíc.

Jestli víte, jak to rozchodit na WIN 10, alespoň editor aktivit přes Toolset, kde bych mohl vytvořit aktivitu , napište.

Díky za radu

Radekkopie systému PC.jpgkopie systému PC.jpg
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Ten návod je jen pro uživatele, kteří jedou s grafikami AMD. Pokud mám grafiku od jiného výrobce, tak ten soubor, který je třeba zkopírovat tam tedy být nemůže.
 

Radek Pešorna

Cestující
Mám grafiku AMD novou. Je pravda, že trhání vlaku v OR se značně zmírnilo. Našel jsem pak v angličtině návod na to, jak nainstalovat microsoft train simulator na Win 10. Přesto se asi zeptám IT experta, který mně rekonstruoval hardware na mém PC, jestli je nějaká možnost, aby tam byly i WIN 7, na kterých to bude mít určitě nějaké podklady, které umožní se dostat do editoru aktivit a dělat aktivity jako dříve. OR zatím na Timetables - to prostě není ono. Déle to trvá a navíc jsem zjistil, že jen na WIN 10 nemohu tvořit soupravy v cab builderu. Vím, že už někdo experimentuje s TSRE5 - taky ho vyzkouším.

Nicméně, zde jsou body, o kterých jsem se dočetl, že by mohli pomoci rozchodit starý microsoft train simulator na novém PC s WIN 10.

1. Před instalací z CD 1 a 2. se má nainstalovovat TWEAK UAC a zablokovat náš účet na PC vzhledem k tomu, že stará hra měla kdysi licenční podmínky, které už jsou zastaralé.
2. Měl by se zablokovat na chvíli přístup k internetu.
3. Pak se začne instalovat s CD1 pak CD 2 bez instalace starého acrobat readeru, až se ukáže poslední stránka hry , ve které jsou 4 možnosti. Play, Register online, View Reader a Restart. Mně se tam objevilo set up namísto Restart. Nicméně, dál se nemá pokračovat v instalaci, ale stáhnout si update 1.4. Microsoft trains Simulatoru a nainstalovat ho do aktivního MSTS.
4. Pak se mají zkontrolovat atributy ve vlastnostech MSTS. Pravým klikem otevřít vlastosti (jen pro čtení - pouze aplikováno pro soubory ve složce)
5. Pak ve vlastnostech train. exe se musí nastavit ve vlastnostech, že program poběží pod správcem počítače.
6. vymazat v GLOBALU masku startup. mpg
7. Znovu vlozit disk 1 a otevřít složku s Tech Documents, vybrat instalační cestu a doinstalovat či extrahovat do MSTS.
8. Pak se má nastavit monitor na 4:3
9. u vlastnosti Launcher. exe se má pak nastavit : -mem:4096
10. Má se stáhnout prográmek na opravu start up Basics Fixes MSTS1

Vše, lze najít na stránkách windowsreport.com Těch návodů, jak spouště staré hry na WIN 10 je tam více. Prozkoumám a dám, vědět, pokud se nějaký návod ujme na staré MSTS.

V opačném případě, se obrátím na IT, abych měl ve svém PC podklad WIN 7 a na to pak WIN 10, aby se tam zachovaly staré registry, které umí ještě se starou hrou komunikovat a dá se vytvořit aktivita v editoru u MSTS.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Nicméně, zde jsou body, o kterých jsem se dočetl, že by mohli pomoci rozchodit starý microsoft train simulator na novém PC s WIN 10.
1.určitě NE. Neotevírat díru do systému. To lze u PC, který se nebude připojovat do sítě a UAC by zdržovalo a zabíralo zbytečně prostředky. S dnešním HW prakticky bezpředmětné.
2. Viz dod 1. Není potřeba odpínat.
3.Instalaci setup.exe z CD spouštět jako správce systému dle "desatera", tím nastaveno správně UAC. Instalovat zásadně mimo systémově hlídané složky, pokud možno i do jiného oddílu, než má systém, nejlépe i na jiný fyzický disk (u mne T:\MSTS). Nainstalovat i DX7, přestože se do systému s DX10 a DX11 či DX12 nenakopíruje nic, v registrech se zapíše odkaz pro msts. Po instalaci není restart nutný. Bezpodmínečně je však potřeba přepsat train.exe z updatu 1.4 a pak tento přeinstalovat nejvyšší verzí msts-bin s nastavením češtiny.
Adobe samozřejmě neinstalovat. Na *.pdf máme dávno lepší SW.
4. Tento bod je úplný nesmysl a jedná se o nepochopení. Ve složce GLOBAL jsou soubory.iom, které je potřeba ochránit proti přepsání simulátorem, což se provede buď dodáním atributu "r" nebo se prostě nakopírují do zálohy a po nastavení prostředí simulátoru zase ze zálohy vrátí zpět místo těch, které simulátor pozmění.
5. Další nesmysl. Ve vlastnostech tohoto souboru se nic nemění. Pro soubor train.exe je nutno vytvořit zástupce pro spuštění. V tomto zástupci se pak editují vlastnosti, na kartě kompatibility se nastaví spouštění jako správce a v příkazovém řádku spouštění přidají další parametry spouštění - okno a velikost alokované paměti dle popisu v "desateru". Čím větší bude nastavena hodnota alokované paměti, tím déle bude simulátor startovat a ukazovat poznámku, že neodpovídá. Prvotní start je obzvláště dlouhý a to i v případě, že je na disku zakázané indexování. Simulátor si provádí vlastní mimo systém.
6. Video nemazat! U některých klávesnic (s PC Asus) se vyskytuje problém s ovládáním při absenci tohoto video souboru, přestože to spolu primárně nesouvisí. Video se dá jednoduše vypnout/zapnout:
ShowLogo0.reg :
REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft Games\Train Simulator\1.0\HWRenderer]
"ShowLogo"=dword:00000000
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Microsoft Games\Train Simulator\1.0\HWRenderer]
"ShowLogo"=dword:00000000

ShowLogo1.reg :
REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft Games\Train Simulator\1.0\HWRenderer]
"ShowLogo"=dword:00000001
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Microsoft Games\Train Simulator\1.0\HWRenderer]
"ShowLogo"=dword:00000001

7. Manuály není potřeba instalovat, je jich plno na webu i v češtině třeba u Michala a samotnému simulátoru nejsou k ničemu.
8. Nespouštět simulátor do výchozího obrazu FULL, ale nastavit spouštění v okně parametrem zástupce dle desatera. Usnadní se tím i přístup k chybovým hláškám, které v celoplošném zobrazení jsou skryty pod plochou hry.
9. Další nesmysl. Launcher se vůbec spouštět nebude. Simulátor spouštět jenom a pouze přes zástupce dle bodu 5.
10. Navíc je potřeba opravit chybný zápis v registrech pro rozbalení *.apk buď registrfix nebo ručně:
[HKEY_CLASSES_ROOT\TrainSim.Packaged.Activity\shell\open\command]
@="\"T:\\MSTS\\Utils\\TSUnpack.exe\" \"%1\""
[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\TrainSim.Packaged.Activity\shell\open\command]
@="\"T:\\MSTS\\Utils\\TSUnpack.exe\" \"%1\""

v souboru soundcfg.dat nastavit větší nebo lépe neomezenou alokaci paměti pro zvukové soubory:
SIMISA@@@@@@@@@@JINX0S0t______
Sound (
Skip ( Scalability 1 - Memory Guide 0 )
SoundTimer ( 1, 30, 5 )
AudioStream ( 1, 500, 100 )
SoundSystem ( 1, 400, 100, 0 )
TrainMinMaxDistance ( 1, 25.0, 1000.0 )
AmbientMinMaxDistance ( 1, 20.0, 1000.0 )
Rolloff ( 1, 1.0 )

Skip ( Scalability 2 - Memory Guide 1M )
SoundTimer ( 2, 30, 5 )
AudioStream ( 2, 500, 100 )
SoundSystem ( 2, 400, 100, 0 )
TrainMinMaxDistance ( 2, 25.0, 1000.0 )
AmbientMinMaxDistance ( 2, 20.0, 1000.0 )
Rolloff ( 2, 1.0 )

Skip ( Scalability 3 - Memory Guide 5M )
SoundTimer ( 3, 30, 5 )
AudioStream ( 3, 500, 100 )
SoundSystem ( 3, 400, 100, 0 )
TrainMinMaxDistance ( 3, 25.0, 1000.0 )
AmbientMinMaxDistance ( 3, 20.0, 1000.0 )
Rolloff ( 3, 1.0 )

Skip ( Scalability 4 - Memory Guide 10M )
SoundTimer ( 4, 30, 5 )
AudioStream ( 4, 500, 100 )
SoundSystem ( 4, 400, 100, 0 )
TrainMinMaxDistance ( 4, 25.0, 1000.0 )
AmbientMinMaxDistance ( 4, 20.0, 1000.0 )
Rolloff ( 4, 1.0 )

Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 30M )
SoundTimer ( 5, 30, 5 )
AudioStream ( 5, 500, 100 )
SoundSystem ( 5, 400, 100, 0 )
TrainMinMaxDistance ( 5, 25.0, 1000.0 )
AmbientMinMaxDistance ( 5, 20.0, 1000.0 )
Rolloff ( 5, 1.0 )

Skip ( Generic, Overall stuff )
VolumeTweak ( 1.0 0.4 )
)

v souboru App.fbk opravit hodnotu 22 na 23 v řádku 255
shader_cfgs (
23

Ze složky Windows/System32 zkopírovat do složky root simulátoru požadovanou knihovnu atiumdag.dll případně i ddraw.dll a fixnout MSTS_AMD_BUGFIX.exe.

Teprve nyní spustit simulátor ze zástupce dle bodu 5. do okna, potvrdit nastavení grafiky a pak čekat a čekat, dokud to po dlouhém a dlouhém zdánlivém nečinném neodpovídání konečně naskočí. Může to první naskočení trvat i 10 minut podle toho, kolik je potřeba načíst souborů. Primárně je nejlépe provést první start jen s tratěmi originálu bez českých velikánů 321 a BP.
Byl jsem líný přehazovat trati, tak jsem MSTS spustil do nově instalovaných W10 (1903) s tratí BP a to jsem si počkal ... a dočkal.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Přesto se asi zeptám IT experta, který mně rekonstruoval hardware na mém PC, jestli je nějaká možnost, aby tam byly i WIN 7
Pokud máš novou instalaci W10 v UEFI, tak další W7 tam už nedáš jinak než do virtuálního počítače v původním systému W10. Pro dualboot s dvěma systémy bys musel mít instalaci na disku s klasickým MBR.
(Já mám na testování multiboot s diskem (bez GPT) MBR, kde volím mezi náběhem windows XP32 bit, 64bit XP, Vista, 7, 8.1, 10.)
Mám grafiku AMD novou.
Máš ji vůbec aktivní? Podle těch parametrů tam máš integrovanou G1840.
 
Nahoře