Kde koupit MSTS

Pinch

Začátečník
Takže stručně....když mě hra msts zaujala a rád bych jí vlastnil na svém počítači (mam xp) tak už nemam šanci tuhle hru sehnat?
 

i.masinka

Začátečník
Ahoj Stary a Tax!
Zdravím admina a správce diskusní skupiny!

Chtěl bych se zeptat, jestli by se dalo sem stručně napsat jeden komentář, jaký je aktuální stav jednotlivých Train Simulátorů? Myslím tím, kdo je vývojář/výrobce, www stránky výrobce, kdy vydal poslední verzi k dnešnímu dni, popř. jestli ta verze je zdarma (Freeware, Open-Source) nebo zda je placená a kolik orientačně stojí.

Na webu totiž je dost stránek, které nabízejí různá pokoutná stažení a člověk neví, zda se takovým web stránkám dá věřit, nebo zda si jen zaviruje počítač.

Takový příspěvek / komentář bych tak jednou za půl roku až jednou za rok zaktualizoval.

Pro mně jako IT admina, ale začátečníka s MSTS, není jednoduché najít i pomocí "stýčka" Google originální, oficiální a bezpečný zdroj instalačních médií.

Děkuji za pochopení.

S pozdravem,
Jirka

P.S.: Jinak komentář

Na ebay toho je, namátkou (i s poštou pod 400 Kč z UK):
http://www.ebay.com/itm/Microsoft-Train-Simulator-Original-VGC-PC-Windows-/291944426973

shledávám velice užitečným, avšak pro mne jako začátečníka příliš stručným.

Například z toho příspěvku nechápu, proč se Microsoft Train Simulator musí kupovat na eBay a nestáhne se od Microsoftu podobně, jako Windows 10 nebo MS Office 2013 a jen se k němu někde nekoupí licence tak, jako je to u MS Office 2013.

Ale jak říkám, píšu postřehy z pohledu naprostého laika, který neví, jak to s MSTS chodí a jak to s MSTS je. Takže možná píšu z vašeho pohledu úplně zbytečné bláboly a tlachy. Ale já opravdu nevím, kde lépe sehnat informace, než na diskusním fóru v češtině, které se přímo MSTS věnuje.

Ahoj a mašinkám a železnici zdar! :)
 

i.masinka

Začátečník
Díky bob57_cz! Tomu říkám trumf do hry! :) To je rada nad zlato! Totiž kam se smysluplně podívat. Google mi tohle zrovna na mé dotazy nepředhodil. Dík! :)

Jo, a že nekapíruju ty verze? Sorry, prostě jsem úplný zelenáč v tomto světě a ještě pořádně nevím, jaké simulátory vůbec jsou, jaké jsou vhodné atd., natož kolik je k nim verzí a aktualizací. :)
 

i.masinka

Začátečník
Jo a mám ještě jednu zvídavou otázku! Snad patří sem do tohoto vlákna.

Jsou nějaké programy pro převod modelů tratí vozů a všeho mezi jednotlivými simulátory?
Třeba jako že bych teď začal s MSTS nebo OpenRails (sám ještě nevím, co by bylo lepší a na co je víc českých a slovenských modelů),
a pak bych případně mohl převést vše co postavím a "vymodeluji" do jiného simulátoru.

Teď ještě ani nevím, jestli to modelování tratě nebude pro mne tak strašně náročné a namáhavé, že od toho třeba uteču. Ale to snad nebude, protože s počítačema jsem snad kamarád. :)

---

Jestli jsem to dobře pochopil, tak existuje MSTS jen v jediné verzi někdy z roku 2001.
Je to tak?

Pokud ano, jak se taková hra k dnešnímu dni dá vůbec ještě sehnat? Na eBay s velkou pravděpodobností budou jen nefunkční CD-čka, protože kdo si tu hru koupil ji nejspíš chce hrát, protože MSTS je něco, co si koupí nejspíš jenom skutečně zarputilý fanda železnice, a zbavit se takové hry v podstatě jen pro vyhraněné fandy nikdo nemá důvod.
A pokud má, tak tak již už dávno učinil. Vždyť teď už je rok 2017!

Jsem zděšen!
 

bob57_cz

Učitel češtiny
pak bych případně mohl převést vše co postavím a "vymodeluji" do jiného simulátoru.
Pokud se naučíš modelovat, tak zjistíš, že z jednoho tvého základního modelu uděláš export přímo sám pro různé simulátory. Nebude potřeba z něčeho převádět na něco jiného.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Na eBay s velkou pravděpodobností budou jen nefunkční CD-čka, ...
Proč by měla být ta CD nefunkční? A pokud by byla náhodou nefunkční (stářím), ale přitom originální licencovaná, tak stačí mít je v držení jako zákonnou ochranu a klidně si nainstalovat funkční obraz (stažený z internetu a vyrobit si funkční kopie). Důvod, proč někdo prodává staré CD může být různý, třeba právě proto, že už to sám nehraje a ví, že se to už normálně neprodává.
 

i.masinka

Začátečník
Kluci, v čem se staví trať a krajina? Přímo někde v MSTS nebo je na to nějaká úplně jiná aplikace? Já to tak nějak intuitivně na první pohled v MSTS nevidím. A nemyslím, že bych byl úplně počítačové trdlo. :)
 

i.masinka

Začátečník
To @dvacka: Díky!

Zatím jsem ale v MSTS neobjevil, jak se trať a krajina tvoří. :(
Jdu zkusit nainstalovat OpenRail, jestli to v něm půjde objevit snáz.
---
Asi ti chce nekoukat jen na desktop, ale projít i menu Start Windows.
Nějaké nástroje tam jsou samostatně. Tak je jdu zkusit. :)
 

i.masinka

Začátečník
Teda připadám si s editačními možnostmi, jako bych měl svázané ruce. Nic moc možnosti ovládání. A přehled žádný.
Asi aplikace nějak tupě předpokládá, že se napřed naučím celou sadu klávesových zkratek a povelů z hlavy. Místo, aby
aplikace otevřela jedno okno s přehledem těchto možných povelů. To by se mi líbilo víc.

Nechci být příliš kritický, ale první dojem nic moc.

Corell Draw a jiné kreslicí programy jsou na první setkání srozumitelnější.
---
Už jsem asi něco objevil, ale proti ostatním programům, kde se přes pravé tlačítko myši vybírají operace, to je teda hodně odlišný způsob ovládání. Nu což, budu se učit!
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Zatím jsem ale v MSTS neobjevil, jak se trať a krajina tvoří.
Zkus začít tady na foru v sekci FAQ, tam je opravdu vše od píky.
A hlavně si nastuduj základní "desatero" s nejdůležitějším určením umístění instalace simulátoru mimo systémově hlídané složky a správně nastavenými uživatelskými právy.
Generování terénu, získávání mapových podkladů, dokonce i spouštění editoru pomocí parametrů namísto starých zástupců (které nešikovně propaguje dvacka a v nabídce START nehledej nic).
To sis ta CD sehnal sakra rychle. Warez made?
Nechci být příliš kritický, ale první dojem nic moc.
A bude hůř, až začneš zjišťovat, že to nefunguje kvůli nedodrženým základním zásadám.
 

i.masinka

Začátečník
No, to sice ještě nezjišťuji - už teď se toho ale děsím, ale už teď je mi jasné, že ta hra, ač vydaná asi v roce 2001, je stavěna ovládacím rozhraním snad ještě jako hra pro MS-DOS!
Principy uživatelského rozhraní Windows 98, popřípadě MS Office 97 vůbec nejsou použity!!! Natož jakkoliv dodrženy. Způsob ovládání úplně jiný, než cokoliv od Microsoftu pro Windows.
Podle mne ten program buď v roce 2001 vyštrachali hodně hluboko ze šuplíku, ještě z doby MS-DOS her, nebo to programoval někdo úplně jiný, než nějaká divize Microsoftu,
a tomu také odpovídá úplně jiný - naprosto nepropracovaný - způsob ovládání a nálepku Microsoft TS tomu dali jen z obchodních důvodů.

@bob57_cz Dík za tip a navigaci kam se podívat pro začátek zde v diskusním fóru! Hned tam jdu. Ani v manuálu totiž k editoru nic není.

> To sis ta CD sehnal sakra rychle. Warez made?

Neřekl bych hned přímo warez made. Mám na eBay zahájeno několik komunikací o nákupu originálního instalačního balíku. Tak to beru jako shareware na dobu určitou, na vyzkoušení, zda zakoupit. Jinak, ač to bude znít asi neuvěřitelně, měl jsem doma od roku cca 2005 už tři kontroly legálnosti softwaru. Jeden kolega z práce byl poněkud horlivý a asi udával (protože on jediný po té věděl, že jsem měl doma takovou kontrolu, aniž bych o tom s kýmkoliv v práci mluvil) a jednou asi také táta, zatrpklý, nerudný, zarytý komunista, nerad vidí, když se mi něco daří v novém režimu a nebo se bojí, když používám nějaký SW zdarma (freeware, open-source) a nevěří, že existuje také SW, který je legální používat zdarma. Tak má možná strach, aby nebyly nějaké potíže. Ale s jeho povahou mi spíš chtěl zkusit udělat potíže.

Já mám ale veškerý SW legální! :D Koupil jsem si jak Windows, tak Office i Windows Commander a antivirus.

(Mně snad osvítil duch svatý, že jsem dodržoval licenční podmínky i v době, kdy lidé kolem mně mne nabádali, že to je zbytečné, že to nikdo nedělá! :) Že jsem blbej, když si vše kupuju. Ale slušnost a poctivost je jen jedna! A ta se tady teda sakramentsky vyplatila!)

Takže já si dávám na legálnost SW sakra hodně velký pozor.
 

i.masinka

Začátečník
> Mně snad osvítil duch svatý, že jsem dodržoval licenční podmínky ...

Věřící nejsem. Jen že to se tak říká v takové situaci jako zažité slovní spojení, zažitý slovní obrat.
 
Nahoře