Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Dnes jsem udělal pokus instalačku BP 93 vypálit na DVD.
Ale hups :) Na dvě DVD to už nevejde. Nojo, nadělal jsem hodně moc nočních textur a také bylo tímto nutné duplikovat denní jako zimní. Ale je to jenom o desítky mega. Zkusím promazat nepoužité textury podle Michalova trackreportu. Je jich tam ještě dost.
Takže zatím dostupnost opravdu jen na fleškách. :)
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Pročistil jsem adresáře od nadbytečných textur, ale ještě jsem hledal něco postradatelného a našel řídící vozy 951 ŽSSK (od Jardy Skůry), které po BP myslím nejezdí ani v reálu. A dalších 80 mega volného místa. Sice byl kdysi požadavek, abych vyřadil nákladní vůz s tankem, ale ten moc místa nezabírá a Danovi bych tohle přece neudělal. :) Vyrobil jsem novou instalačku pro DVD a vejde to na obě doslova o prsa. Ještě musím vypálený prototyp DVD otestovat. Možná ještě letos bude pro nostalgické zájemce i k mání. Vlastně, kdyby došly flešky, tak se tato prehistorická media mohou v záloze i hodit. :) Ale zatím ještě mám.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Kdo? Ty vozy? Tak jo. :) Ale dají se obětovat, pokud někdo bude bouchat pěstí do stolu a křičet "Já chci BP93 na DVD" . Ale pro BP 94 už budou mít smůlu. Tam už navíc nevejde ani model patníku :)
 

Fana Staněk

Hradlař
Zbyňku, to je dilema. Věřte tomu, že se to zase otočí. Ti, co budou teď třískat do stolu, že mermomocí chtějí trať na DVD, budou potřebovat nové PC, to se teď už většinou prodává bez mechaniky, a budou zase tlouct pěstí do stolu (nebo do hlavy), že si to měli radši objednat na té flešce. Takže spíš bych se přikláněl k tomu, aby jste Vy bouchnul pěstí do stolu a řekl: "Odteď jen flešky, a dost".
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Hehe :) MSTS na nejnovějších počítačích asi už neběhá. Tedy ta DVD jsou pro nostalgiky s železem asi 5 let a více zpět. A tam DVD mechanika je. Uvidíme. Třeba opravdu o ta DVD media už nikdo stát nebude a raději si pár desítek korun přidá za vícefunkční flešku. Ale také je možné, že akční nabídky po vánocích skončí a flešky už nebudou tak výhodně sehnatelné a budeme rádi za stará ne příliš dobrá DVD :) Ale já si optimisticky myslím, že naopak ceny flešek půjdou dolů a nebude co řešit.
 

Fana Staněk

Hradlař
Kupovat externí mechaniku kvůli jednomu nainstalování tratě MSTS je myslím přepych. Trať jede ale přes program OR. A ty verze, různě stažené z úložišť, v pochybných verzích,... Pak to taky někdy podle toho na tomto fóru vypadá. Mela a zase mela.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Kupovat externí mechaniku kvůli jednomu nainstalování tratě MSTS je myslím přepych.
Nepsal jsem bezpodmínečně nutno koupit, ale možnost je a levná. Při koupi nového PC se dá ze staršího ta mechanika vložit do nového (pokud to má stejné rozhraní IDE/SATA). Taky se dá půjčit u kamaráda, já mám u sebe hned dvě externí mechaniky, které se občas hodí tam, kde je problém s instalací z USB. (Např. kopie instalačky wXP64 se z flešky zasekne na potvrzení EULA(F8), ale stejná instalačka na DVD přes ext.mechaniku v USB projde bez záseku.) Takových drobností se najde více.
Instalace MSTS by však měla být všude bezproblémová kromě extrémních výjimek. :)
 

Frosty

Pokladník
Tak já třeba mám PC asi 11 let. Mechanika mi odešla, avšak občas ji potřebuji a tak jsem koupil externí přes USB. Jinak jedu hlavně flashky. A myslím že ten kdo trať chce a ještě nemá. Si ji prostě na té flashce koupí. Já si koupím tu až dojde na verzi BP 100. To už doma byl návrh CD zlikvidovat, tak to sem razantně řekl ne, víš kolik v tom je peněz? Pro mě mají některá CD větší hodnotu jak zlato, třeba trať BP, MsTs, fotky z mládí a mnoho dalších.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Pro mě mají některá CD větší hodnotu jak zlato, třeba trať BP, MsTs, fotky z mládí a mnoho dalších.
Bohužel placky nemají stoletou trvanlivost, jak výrobci optimisticky prognozovali na začátku jejich éry a již po pár letech se stávají kotoučky nečitelnými. Čím rychleji vypálený, tím kratší trvanlivost. Ani lisované nevydrží. Je potřeba občas prověřit čitelnost a jak se objeví zpomalení při načítání, přichází do úvahy poohlédnout se po dalším zálohovacím mediu. Bohužel neexistuje žádné stoprocentně spolehlivé.
 

Frosty

Pokladník
A já si tuhle říkal u něčeho, proč to tak dlouho trvá, pak sem vytáhl tu placku a říkám si, sakra však to není vůbec poškrábané, a ono to je v tom SW zápisu. Takže bych měl asi někdy sednout a zálohovat ty fotky třeba do Cloudu. Bobe, díky za info.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
A já si tuhle říkal u něčeho, proč to tak dlouho trvá, pak sem vytáhl tu placku a říkám si, sakra však to není vůbec poškrábané
Ze všech placek, které jsem kdy vypaloval, mi zatím vychází nejkvalitnější a nejtrvanlivější přepisovatelná DVD-RAM Panasonic a Emgeton ze starých zásob. Všechny ostatní přepisovatelné i jednorázové +/-RW, R jsou na tom podstatně hůře.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Když si vzpomenu, jak se hlásalo, když se přecházelo z magnetofonových pásek na CD, že tam vydrží zápis minimálně 100 let. :)

Jinak pracovní info. Opravdu jsem měl na finální dodělávky minimum času. Sice datově mám vše 100%, ale včera jsem doma v klidu znovu projížděl opravený úsek ČT - Brno Dolní. Asi je to tím, že Openrails má výhled z kabiny jak teleobjektivem a je vidět to co v editoru vidět moc není. Opět na několika místech skryté levitující stromy, na zastávce Zboněk dokonce poletují tři cestující. A už pěkně dlouho moc let. Ale nejhorší to bylo v Brně Židenicích. Hodím si vexle směr Brno dolní a červená. Kouknu do editoru a link na rychlost 60 mi utekl jinam. Deterio mi nedávno dodal originály návěstidel do komplet Židenic (souhlasí i tabulky s čísly na sloupech :) ). A bylo nutné všechna návěstidla odebrat a osadit ta nová (respektive stará, ale originální ) A tam jsou velmi složitá linkování a navíc je v této husté oblasti na objekty editor velmi nestabilní a to vše dohromady je kombinace, aby se dělaly chyby. Tak jsem prověřil i ostatní návěstidla a našel ještě jeden uskočený link na jinou kolej u jiného návěstidla.
Vše jsem už opravil. Výhoda flešek je, že se dají pohotově aktualizovat. DVD s chybou bych asi musel vyhodit.
Do vánoc zbývá už jen týden a pár dní, tak snad už vše bude OK.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Včera jsem zkusil nejnovější kompletní instalačku BP93 narvat na dvě DVD (tedy bez vyřazení jedné soupravy, jak jsem psal výše) A povedlo se. Pročištění od nadbytečných textur pomohlo.
Takže pro nostalgiky je už k dispozici i verze na DVD.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Včera jsem zkusil nejnovější kompletní instalačku BP93 narvat na dvě DVD (tedy bez vyřazení jedné soupravy, jak jsem psal výše) A povedlo se. Pročištění od nadbytečných textur pomohlo.
Takže pro nostalgiky je už k dispozici i verze na DVD.
Nezkusil jsi místo dvou placek použít jednu dvouvrstvou?
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Bojím se, že už se to dostává na hranu použitelnosti. Mechaniku schopnou číst DVD DL nemusí mít každý, stejně tak jako by se pálilo na BD disky, které by na to měly kapacitně. Tak je otázka, zda pálit sadu DVD a nebo kopírovat na flash disk. 16GB začínají někde na stovce. A optické mechaniky i disky se pomalu stávají historickým reliktem (i když s cenou cca. 9 Kč/1DVD zatím vedou, tedy bez započtení práce a distribuce).
 

Venny

Signalista
Co se týče archivování - haldu DVD nacpete do nějakého organizátoru v nějakém pořádku a v přehlednosti. Co se dá dělat s haldou flešek? Vyčlenit šuplík nebo kbelík a pak se v tom přehrabovat jak bába v koksu, když něco potřebuju? Nebo tato média použít jen jako distribuční prvek (můj případ) a obsah stejně nakopírovat (nebo pořídit image, to je buřt) na exterňák? Co v případě, že má někdo noťas bez DVD mechaniky, což je dnešní "trend" výrobců a o jeho výhodnosti nejsem pořád přesvědčen? Potom vypláznout pár stovek za externí DVD-ROM není až tak od věci, s přihlédnutím k faktu, že spousta věcí se stále distribuuje na discích - programy, aplikace, filmy, hry... Holt si dotyčný pořídí o něco chytřejší telefon o dva měsíce později. I když během doby zcela jistě dojde k postupnému vytlačení DVD jako paměťového média, akademicky řešit tuto otázku je asi předčasné a nechal bych na zákazníkovi, ať si distribuční médium zvolí sám. Rozhodovat bude CENA.
 
Nahoře