Editor tratí do Open Rails

Rogers

Skladník
Chtěl bych se zeptat na úplné ovládání editoru. Po přečtení návodu na úvodní stránce, jsem tak trochu mimo. Nemohu stále označit požadovaný objekt a smazat ho. Jestli by se zde našel někdo zkušený a mohl napsat návod k editoru, velice bych to ocenil. Ještě by mne zajímalo, zda editor načte veškeré soubory s koncovkou DAT ( gantry.DAT , Forest.DAT atd ).Jinak na editoru oceňuji svižnost s jakou načte požadovanou trať a velikost okna.
Pohyb je také plynulý a menu vcelku přehledné. :)

Konečně se mi podařilo smazat a nově položit nový objekt. Otáčení i naklápění objektu je také v pohodě, jen nevím ,jak posouvat objekt po terénu. Bohužel se mi také špatně načetly některé objekty vypsané v REF souboru. V seznamu objektů na pravé straně je editor vidí, ale při pokládce na terén se objekt nezobrazí ,ani nejsou vidět modré obrysové čáry.
 
Naposled editoval moderátor:

Stingray

Skladník
Pokud se nenačítají soubory z .REF, doporučuji zkontrolovat, zda opravdu ve složce SHAPES (příslušné tratě) existují odkazované modely. V .REFu jsou jen odkazy, ne modely samotné. Pokud jsou, prozkoumal bych použití diakritiky či jiných nestandardních znaků - tohle jsem ještě nezkoumal nakolik si TSRE poradí s jinými znakovými sadami.

Lesy a podobné objekty ještě TSRE (pokud vím) pokládat neumí. Pokud jsou v trati obsaženy, umí je načíst, ale nikoliv umísťovat. To autor sám psal že ještě musí doprogramovat.

Ovládání jsem ještě sám detailně nezkoušel a momentálně ani nemám jak vyzkoušet, reinstaluji totiž notebook. Nějaký popis kláves byl tuším na Elvas Tower (viz odkaz na první stránce vlákna).

P.S.: Jo, abych nezapomněl pro zvědavce je Elvas Tower cca od prosince v diskuzích o ORTS a TSRE otevřen pro čtení bez nutnosti loginu, pouze obrázky se zobrazují až přihlášeným členům.
 

Rogers

Skladník
Pokud jsem pročetl toto vlákno a nic nepřehlédl, tak asi stále platí, že editor OR neumí vytvořit základ krajiny. Základ si stále musím udělat v editoru MSTS a pak pokračovat v OR.
Nevím jestli to dělá jen u mne, ale editor OR má občas problém se zvuky v trati. Kde je zvuková smyčka krátká, tak problém není, u těch delších se zvuk zasekává.
:(
 

Rogers

Skladník
Tak jsem zkoušel novou verzi editoru s těmito poznatky. Nová trať jde již vytvořit přes tlačítko New. Vyhodí to tabulku, kde je kolonka Name, Lat a Lon. Přitom kolonky Lat a Lon jsou předvyplněny. Asi má jít o zeměpisnou délku a šířku ( dají se editovat). Po vyplnění kolonek dáme OK a načte se zelená placka s naší novou tratí. Na výběr máme základní kolejivo a objekty. Co mne, ale moc nepotěšilo, že při pokládce kolejí na sebe nenavazují. Možná dělám něco špatně, ale vždy mezi kolejemi byla mezera, nebo byly položeny přes sebe. Ve složce naší nové tratě bude ještě potřeba doplnit některé položky, které tam chybí. Je dobré to zkontrolovat podle funkční tratě.;)
 

Stingray

Skladník
Dovolím si nesouhlasit. Hned několik věcí uvádíš nesprávně.

TSRE umí kompletně vygenerovat novou trať včetně terénu (viz. vlákno, nebudu se opakovat). Rovněž umí pokládat všechny důležité objekty s vyjímkou lesů - na těch se právě pracuje. Jediné co neumí vytvořit je Quad tree, takže trať nepůjde načíst v MSTS, ale jen v ORTS.

Koleje lze "spojovat". Pokud je nově položená kolej do 2 metrů od předchozí, pak lze pomocí nějaké klávesy koleje "slepit"jako v MSTS. Která je to konkrétně nevím, neměl jsem čas to zkoumat, ale opět odkážu na diskuzi na Elvas Tower (viz. první stránka tohoto vlákna) kde jsou zkratky uvedeny.

Zvuky jsem nekontroloval, ale dá se očekávat, že kontrola jejich funkčnosti má smysl v ORTS nebo v MSTS, nikoliv v editoru.

A pokud jde o objekty, ty si samozřejmě musí každý doplnit sám z jiných tratí. TSRE poskytuje jen základ s adresářovou strukturou, nikoliv sady objektů či kolejí.

Pro mě osobně je TSRE zatím pro praktické používání nepoužitelný, koneckonců je to jen testovací verze ve vývoji. Chybí zatím hromada věcí, jako např. přesná elevace kolejí, nevím zda vůbec existuje možnost linkovat návěstidla atd. atd. Je škoda že je to opět projekt typu "one man show" bez zdrojových kódů, takže kdyby se autor náhle rozhodl ho ukončit bez náhrady, tak máme všichni těžkou smůlu. Stejně tak záhadné jako autor jsou i licenční podmínky, které nejsou jasně a (dle mého názoru) vhodně definovány. Uvidíme co přinese budoucnost....
 

mmouka

Hradlař
Dle mého zatim udelaneho poznatku, jde vygenerovat realny terén viz návod ( ale až na nekolikatej pokus ) a přes to položit mapu a stavět, spojování kolejí jde tak že za položenou kolej jako objekt převedou klávesou myslím že Z do databázového objektu jinak R a sipkama natáčím objekt kolem dokola a T a sipkama kloním. Návěstidla sem si doplnil česká ale mužů sice zažehnout definici znaků ale nemůžu linkovat. To spojování kolejí je docela makačka na trpělivost.V MSTS editoru bych ten Rybník měl poskládanej asi rychleji.
Toť asi zatím vše co jsem zjistil.
 

Rogers

Skladník
Zdravím
Vyšla další verze editoru TSRE5_v0.6141. V posledních verzích se nacházejí dva exe soubory TSR5 a TSRE5x32. Nevím ,jaký je v nich rozdíl, když oba spouští editor.
Na Elvas foru jsem se tak trochu ztratil a asi mi uniklo něco podstatného.o_O
 

Delay

Signalista
jeden bude pre x64 bitové systémy a druhy x32 čiže 32 bitové systémy :) predsa len už nie je rok 2000
 

architektcz

Začátečník
Chi se zeptat, Jak se v tomto editoru pracuje s mapami online ? udělal jsem vše podle návodu na straně 2 a ukázal se mi tam nějaký kus mapy a nešel posouvat. Jak načtu mapu své lokality v tomto editoru ?
A chci se eště zeptat, v jakých jednotkách je lat: a lon:? Protože se mi pořád ukazuje čtverec o velikosti 2 fotbalových hřišť s menšími čtverci a nevím jak to rozšířit.
Moc děkuji za odpovědi.
 

Rogers

Skladník
Po necelém týdnu je tu opět nová verze editoru V0.6144. Musím tvůrce tohoto programu pochválit za snahu, o co nejlepší editor.Velice dobře je udělán i consist editor.
Běhá svižně a je přehledný.Dokonce umožňuje rotaci prohlíženého modelu i se souborem FreightAnim. :)
http://koniec.org/tsre5/
 

Dan J.

Strojvedoucí
Zdarec. nějak bohužel neumím anglicky a nevím co stáhnout. Do editoru tratí se snad ani pouštět zatím nebudu, ale zajímá mne ten consist editor, co mám přesně stáhnout? CB už bohužel nestíhá pro velký počet vozů.
Dan
 

Icik

Pomocník strojvedoucího
Docela by mě zajímalo, co na to říká třeba pan Šemora. Jestli z jeho pohledu má tento editor smysl a umí něco, co MSTS editor neumí.
 

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Ale to je editor MSTS. Nebo je rozšířený i pro OR ? Nepochopil jsem download. To se musí stáhnout těch hodně zazipovaných souborů ? V tom právě mohu vidět problém jak udělat při instalaci někde chybu. Má to češtinu ?
Ale určitě to bude chtít nějakou náhradu za MSTS editor, která toho ale bude umět víc. Do té doby MSTS dát do šuflíku nelze.
 

alcapone

Pomocník strojvedoucího
Nene, stahneš si tu poslední verzi, tedy uplně dole. To je OR editor, jako podklad tam má puštěnej msts editor.
 
Nahoře