Jaký doporučíte sim

Kajinek

Začátečník
Jsem úplný začátečník. Nikdy jsem žádná železniční sim neprovozoval. Můžete nějaký doporučit?

Dulezite pro mě

- Ceske trate
- realne postupy a predpisy
- snadnost toho dosahnout. Stahnout addony - nainstalovat a hrat. Nerad bych si pred jizdnou vse planoval a programoval (rozpiz jizd, okolni provoz...)

nedulezite:
grafika
jizdni dynamika a 3d modely lokomotiv a vozu.
cena simu

Rad bych proste zabavanou formou pochopil jak zeleznicni doprava v CR funguje.

Dekuji.
 

dem

Strojvedoucí
Taký neexistuje. Keď chceš reálne postupy hraj gordikon, multikon , keď chceš grafiku RW a keď chceš veľa addonov OR, alebo MSTS. Každý má niečo. Ani jeden nemá to všetko čo by mal mať. A hlavne ani jeden nie je simulátor, len arkádová 3d hra.
 

Kajinek

Začátečník
Díky dem. Ok, nazyvejme to hrou. Asi nepotrebuju uplne hardcore postupy, proste neco co me priblizi zivot a provoz CD. A prosim nazyvejte to plnymy nazvy, jsem opravdu nepolibeny, takze nevim co je OR nebo RW. Slysel jsem pouze o MSTS a Trains. Vim, ze je to tezke, ale zkzte co byste dpoporucili a jako nejlepsi kompromis mezi vsim...
 

Plexi

Signalista
Takže, pokud si chceš "hrát" na strojvedoucího, tak za sebe bych doporučil tyto simulátory:

1. OpenRails (OR), který je zdarma a je nástupcem MSTS. Problémem může být, že docela hodně vozidel z MSTS je sice funkční v OR, ale funguje špatně, ale to řešíme zde na fóru a pokud řešení existuje, není problém si jej zde vyhledat. Existují už i speciálně vytvořená vozidla, které mají vychytávky a fungují pouze v OR, jako třeba 3D kabina a OR má rovněž další vylepšení, kvůli kterým bych MSTS již jen vystavil do skříně, případně do muzea jako vzpomínku na první "opravdový" vlakový rádoby simulátor. Stáhneš zde.

Dále Train Simulator 201x (neboli Railworks, zkráceně RW) - ten už je placený, nevlastním jej, ale znám a vím, že stojí za to. Není sice úplně realistický, ale stále se (stejně, jako OR) zdokonaluje a českých modelů a tratí přibývá.

Pak další je Trainz simulator (TRS). To je takové - od všeho trochu - a proto bych jej asi ani nedoporučil. Je fajn, že je jednodušší, co se týče stavění tratí a má i daleko (x-krát) více možností, co se týče modelů a skinů (a vlastně i těch tratí, když je to tak jednoduché). ALE - ovládání je naprosto mizerné a hra se ani trošku nesnaží přiblížit k reailtě (na rozdíl třeba od RW nebo OR). Rovněž je placený, ale nevím, jestli jej dneska ještě někde koupíš, netuším, kdy vyšla poslední verze.

No a pokud si chceš užít i roli výpravčího, případně i nějaké to opravdové maso v podobě dispečera, který ovládá velký železniční uzel a k tomu ještě dálkově tak 2 tratě, tak bych doporučil toto:

Staničář - ten bych doporučil velmi. Možná není úplně realistický, ale velmi mě baví. Hraje se mi líp, než třeba Multikon z toho důvodu, že vidím řazení vlaků a je to větší zábava z hlediska např. i posunu a výměn lokomotiv a vozů mezi vlaky. Navíc existuje několik mnoho (smyšlených či reálných) českých a pár slovenských oblastí do této hry, která se opravdu snaží napodobit to, co vidí v reálu dispečer na pracovišti třeba v Přerově. Pokud máš v dané dny daný čas spuštěnou simulaci, budeš mít o zábavu postaráno a téměř plné nádraží. Za sebe bych doporučil oblasti např. Český Těšín, Bohumín, Břeclav, České Budějovice (+ pokud si to chceš okořenit, stáhni si verzi s dálkovým ovládáním H. Dvořiště a Č. Velenic), Strakonice, Praha-Libeň, Ostrava-Svinov + dálkové ovládání Opavy. Navíc je úžasný v tom, že stáhneš, nainstaluješ (pokud víš, jak) a hraješ. Na K-reportu v sekci Hry a simulátory určitě něco najdeš.

Dop3Sim - pokud chceš zkusit roli výpravčího ve stanici na jednokolejné trati, kde můžeš hrát s počtem x dalších hráčů, tak si stáhni právě tento simulátor. Byl vyvinutý pro potřeby dopravní školy v Praze 10 a poté byl uvolněn i do světa. Můžeš si zkusit různorodá staniční zabezpečovací zařízení, počínaje ústředním zámkem přes elektromechaniku a TEST až po ovládání stanice, které je podobné Staničáři (funguje pod reléovkou). Opravdu je to se vším všudy, pomocí traťového telefonu vlaky nabízíš a přijímáš, dáváš odhlášky a píšeš do dopravního deníku. Vřele doporučuji.

Erwes - zapomenutý simulátor elektromechaniky na trati z Děčína do Rumburku. Má tu výhodu, že můžeš hrát sám, ale bohužel je trošku složitější na pochopení. Jinak se ale podobá Dop3Sim-u s elektromechanikou. Nevýhodou je, že je vytvořen pouze pro zmíněnou trať, kde toho už v době tvorby hry moc nejezdilo, takže občas může vzniknout nuda. Doporučuju proto hrát stanici Jedlová a mít nastavený kterýkoliv pracovní den a čas na 7:00 (poté zrychlit 128x až do 7:20 a pak zase hrát normálně).
 

Produktak

Začátečník
No, je to těžké. Sám jsem se po letech vrátil k MSTS = Microsoft train simulator. Program jako takový je pravěk a z toho plyne spousta omezení (složitá instalace na posledních OS, maximální rozlišení atd.). Existuje alternativa RW = Railworks = Train Simulator od Dovetails ten už je rozhodně více friendly co se týče instalace - nainstaluješ a jezdíš parádní tratě. Problém nastává pokud chceš český obsah. Vozidla jsou ještě v pohodě, ale české tratě jsou peklo vzhledem k nutnosti stahovat jednotlivé objekty atd. Forum a komunita je polomrtvá, spoustu obsahu najdeš jen ve formě screenů. Aktuálně se tam dá jezdit jedna trať Česká Třebová - Přerov (tuším). U MSTS najdeš velkou dlouholetou komunitu která se dokáže solidně hádat viz aktuální téma Dotaz, ale vždy Ti někdo poradí. Volil bych MSTS vzhledem k unikátním projektům tratě Bratislava - Praha a 321 (a mnoha dalších menších). I když asi aktuálně pod OpenRails. Ale nečekej, že si něco nainstaluješ jednoduchým instalátorem a vše bude běhat. K tomu už je ale tohle forum.

Co vnímám jako jednoznačně nejproblematičtější jsou aktivity a dohledávání x vozidel mimo trainset. To je zábava na pár hodin. Ale přesto to stojí za to :) Zkus si najít mé příspěvky o tom, jak jsem rozcházel zvuky pro OR (Openrails). V jednom jediném konfiguračním souboru byla chyba, samozřejmě v tom, na kterém jsem se to chtěl naučit :)
 

Kajinek

Začátečník
Díky za obsáhlý výčet. Zkusil jsem pro začátek OR, když je tedy zadarmo :) Stáhl trať a loko (nemám MSTS), ale bohužel jsem nepřišel na to jak je nainstalovat a tím celou hru spustit. :( A pokoušel jsem se to najít i na fóru, ale bez úspěchu... Tak to zkouším zde, jestli někdo poradí.

Díky
 
Nahoře