Vaľká debata o + a - Open Rails

pepeQ-2

Posunovač
Ad Orlov:

Na OR jsem díky radám a pomoci kolegů Pikku, PepaH, Vrbam, Howky, Icik (a mnoho dalších) přešel pohodlně a pohodově.
Začinal jsem s verzí X1818 (ještě ji mám schovanou) a tak si můžete udělat představu jak dlouho OR používám.
Nemohu si vzpomenout, že bych měl jediný problém s tratěmi MSTS. Naopak. To co mi v MSTS kolabovalo (a bylo určeno na smazání) se v OR stalo funkční.
Problémy jsem měl pouze v oboru vozidel.
Některá vozidla plynule přešla pod OR bez problémů, u některých jsem musel "pošťouchnout" odbržďování a pro některé řady jsem si "nasosal" speciální engy od opravdových a skvělých ladičů.
Tramvaje si ladím sám (tedy jen takové se kterými kamarádím).
Jediný problém s OR mám právě v oboru tramvají. Zatímco prostředí se pro velké a opravdové vlaky stále vylepšuje - u tramvajových provozů to má opačný trend. U každé nové verze se děsím, které Act v tramvajovém provozu přestanou být funkční ...
Ale celkově shrnuto : přechod na OR doporučuji.
 

poison

Pomocník strojvedoucího
TOPIC OVVFF
@Dan J.
Dane, OR je stále těžká bída a samej bug, nejsou vozidla s nastavením pro OR, nebo jsou, ale je jich minimum, chová se to pokaždý jinak a je to celkově tak jakože napiču. Ale abych jen nehanil, co jsem udělal do OR mňe bavylo. Pro ůkoly s aktuálním JŘ to není, což si uznal i sám a tak si v MSTS s Pikkovo bobinou projedu 679 z Děčína (aby Pikku zase neříkal, že jsem tenkrát něco říkal :) ) i bez Vektrona, kterej jezdí na 3kV na špatný smeták a mňě to fakt strašně sere. I blbý traXXy wod boba mají výběr smetáku. Mít dva Trainsety taky zatím nechcy a tak to furt šudlám 4:3 v MSTS a jak to pjěkňe de. Ake slybuju, zě nezústanu pozadu a OR jednou fact zkousnu.
TOPIC ON
 

Dan J.

Strojvedoucí
No ono těch bugů zase tolik není, je jich čím dál míň a chceš mi číct, že MSTS bugy nemá? :)
- Mizení krajiny ve větších městech (nádražích)
- Shazování MSTS kdy se to simulátoru hodí, hlavně pod win7, kde MSTS neskousne přehrávaní lepší kvality zvuků.
- Nekoretní křižování na jednokolejných tratích, kdy 10x vše funguje a po jedenásté visíš na stůj.
- nesmyslné používání servisu 2 pro blokování, který taky občas projede, ale když máš třeba sekyru, tak zůstane viset a pattová situace.
To je tak slabý výčet bugů a co mi v MSTS chybí:
- Absolutní absence možnosti posunů traffic.
- Už vůbec nemožná posun traffic ve spolupráci se soupravou hráče.
- Dofržování jízdního řádu traffic a korektní chování při stavění v zastávkách a stanicích.
- Dynamické změny počasí, které si může tvůrce aktivita udělat sám.

Jinak vozidel vyladěných pro OR je čím dál víc, buď u Jacka, nebo u Alcaponeho a autoři skinů už taky začali dávat ladění pro OR. Mimochodem, MSTS se chová u každého jinak a má jiné jízdní doby v závislosti na výkonu PC, pokud se tak chová OR, je to přebraný neduh z MSTS. Stačil by zadaný "strop" pro výkon PC versus hry a bylo by po problému. Teď vyšla aktivita, kterou bych si v MSTS nemohl ani představit, natož ji udělat. Viz moje vlákno s aktivitama. :) Ale jak jsem psal, "proti gustu žádný diškutát..."
 
H

hroch

Host
No ono těch bugů zase tolik není
To ty se mi snad zdáš. Nebo, že by jsi toho věděl víc než jeden z programátorů OR a zároveň druhý koordinátor projektu? Už jsem sem jednou ten odkaz dal, ale Ty jsi z toho evidentně nepochopil vůbec nic. Tak tedy po lopatě. OR je téměř bez programátorů. A co se týká opravy chyb máš jasně uvedeno v postnutém příspěvku.
Naladěná vozidla u Alcaponeho? To je vtip? Vždyť nemá prakticky ani v jednom trakční charakteristiku. Unavovat Tě problematikou proudů nemá smysl, protože s největší pravděpodobností nikdy nezjistíš, že s OR lezou haluze, jak hodnotově tak principiálně. Stejně jako z MSTS. Například o chování proudu ala řízená cize buzená EDB si můžeš nechat leda tak zdát. O budícím proudu taktéž.

Namátkou Pendolino. Poznal jsi vůbec, že nějaké chro chro tam zadalo tažnou sílu 500kN? Přitom max. síla kterou Pendolino vyvine je 200kN. Průběh v závislosti na rychlosti neřeším. Ten je bez zadané T.CH. jiný na zjednodušeném modelu adheze, a jiný na rozšířeném.
Myslíš, že toto je jako realita narvat 151 patnáctý stupeň v 9ti km/h a proud něco přes 600A? Tak, že se asi nebude jednat o upravený eng. Řešit přechod S/SP tady nemá smysl, protože OR to neumí stejně jako MSTS. Kdo ví jestli bude někdy umět
Vezmi si Plecháč co je u @Pikku za něj 10-12 Bdmtee tam též, a vyzkoušej jak brzdí na zjednodušeném modelu adheze. Když se Ti bude zdát, že brzdí jak o zeď, tak proto, že brzdná síla neklesá s rychlostí. Není to bug, ale úmysl programátora. Tak si tedy přepni na rozšířený, nastav v menu faktor korekcece adheze 100% a náhodnou změnu faktoru adheze 0%, těch 10% používají jen tydýti, co nechávají oscilovat součinitel adheze okolo dané hodnoty. Nastav počasí zima sněžení a jsem zvědav kam dojedeš, respektive do jakého max. stoupání vyjedeš. Myslím si, že se budeš hodně divit.

Dále jsi nastrkal do aktivity s Karkulí wag soubory s chybějícími závorkami, ale asi Ti to nevadí, protože o tom ani nevíš. Co se týká vyčkávacích bodů, tak si přečti pořádně manuál za jakým účelem byly naprogramovány. Kdyby jsi šel jednou za programátory OR a uvidí v logu výpisy chybových hlášení například v aktivitě s Karkulí, tak nepočítej moc s tím, že s tebou o tom někdo povede nějakou debatu.

A k údajně naladěné 742 se nebudu vyjadřovat, ale když 64 tunová mašina má jízdní odpor jako čtyřosý osobní vagon???
 

Klokan 35

Hradlař
..........A k údajně naladěné 742 se nebudu vyjadřovat, ale když 64 tunová mašina má jízdní odpor jako čtyřosý osobní vagon??? Tak začni ladit a nebreč :):):):):p
 

Dan J.

Strojvedoucí
Hoši, mně to pomalu přestává bavit. Já jezdím s vlakama v aktivitě a vše funguje, nechápu co máš s vyčkávacími body? XXX Testů dopadlo dobře, nejsem ladič a když chyběly závorky, přesně vím, co máš na mysli, vozy s kamny, tak jsem to po doknce tuším tvoji radě opravil. Kolik je zde ladičů, nebo lidí co neremcají a veřejně vydávají opravené vozy pro OR? Já neřeším ladění modelů, ale chod aktivity, které mi v OR normálně jedou. Tomu se věnuji, modely jsem neladil ani v MSTS a každá nemůže dělat všechno...
 
H

hroch

Host
@Klokan 35 Hm já vůbec nebrečím, nemám proč. Já jen konstatuji.
Bez názvu.JPG
@Dan J. To, že to na některých počítačích funguje neznamená, že to funguje na jiných. Do logu jsi se nikdy nedíval, tudíž nevíš co myslí OR. A já jsem ti opravu wagů neradil, ale @Josef Vogeltanz.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj Hroch.
Dobrá komunikace, takže. Nechápu, co mám na WP špatně, ale věř, že aktivity posílám na testy a jedou i na jiných PC, zatím si nukdo nestěžoval. Ono všechny aktivity u MSTS, tak v OR se holt dělají stylem pokus omyl, hlavně když jde o posuny a OR třeba nesmyslně padá, tak se musí "ochcat" podobně jako MSTS. To je případ zrovna smíšeného vlaku s karkulou, kdy byl OR v prdeli, když najel traffic na čelo vlaku a měl třeba odvěsit vozy. Hráč musel odvěsit vozy co má odvézt traffic před mašinou a pak to nepadlo. Ono je taky třeba číst zprávy v aktivitě (to se netýká tebe, ale všeobecně) a garantuji, že WP body mám v aktivitách zmáklé, pokud OR háže nějaké chyby ve výpisu, to nesleduji, aktivita jede tak co. :) Navíc po různých aktualizacích OR se situace mění, takže nelze zaručit, že aktivita vydaná před rokem pojede na poslední verzi OR. Kdyby jsi byl v Praze na slezině, podrobně tam prezentuji tvorbu aktivit v OR a vychytávky s vyčkávacími body a pochybuji, že kdyby vedle mne seděl programátor OR zachoval by se jak jsi napsal, naopak si myslím, že bychom společnou komunikací vychytali spoustu věcí, toto chování o nedebatě je výsadou tohoto fóra a české komunity, bohužel...
 

alcapone

Pomocník strojvedoucího
Opět, dalsí, ja mam poladěno do takové skutečnosti, že všichni jste jen žabaři, ale podělit se, komunikovat s někým z nás to ne, a pak tu vybleješ tohle. Můj balíček vznikl proto, aby se s tím dalo v OR vůbec jet, páč mě nebavilo čekat na odbrždění, či to tlačit na plnej ceres, páč ta souprava nejela více jak 80 či méně. To další je na ostatních, ja jsem švec ne matematik. Na tření mam prográmek, kde zadám údaje, jako počet kol, váha, rychlost a spočítá a vypíše co mam zadat, ale to co tu dával třeba Pavel, promiň, na to jsem hloupej. Tedy nemám problém to dodělat, dát vzorové engy a každej si to pak zkopčí na příslušnou mašinu či vagón, ale musí to být uděláno pro blbce. Za další, Joska, Jacek i další vědí, že pár dní ladění, kdy to maj poladěno co nejblíže reálu, pak vyleze nějaká aktualizace a je to všechno v pip. Tedy dokud nebude nějaký finál OR nemá celkem snahu dělat něco více.
 
H

hroch

Host
@alcapone Nepochopil jsi. Já se bavím o trakčních/brzdných=EDB charakteristikách tedy o závislosti tažné/brzdné=EDB síly a proudu na rychlosti. Proud v OR nenaladíš tak, aby odpovídal v celém rozsahu rychlosti skutečnosti. Proto jsem se nanějakou tvorbu T. CH. vykašlal. A to nepíši nic o způsobu ovládání jednotlivých lokomotiv.
To co dělal @Pajavlaky je velikost brzdné síly v závislosti na rychlosti, ale vzduchotlakých/vakuových brzd na rychlosti. Máš v tom dost velký zimní sport.
Moje T. CH. vznikly v době kdy jsi ještě zádné balíčky s engy neměl. Reakce na to pařila @Klokan 35 .A jsou v podobě, asi jako T. CH. u @Pikku Plecháče. Tudíž nepoužitelné. @Josef Vogeltanz ví o čem píši. První funkce MaxTractiveForceCurves a DynamicBrakeForceCurves byly naprogramovány okolo roku 2011, ale obsahovaly chybu kdy cokoliv, bylo za nimy nefungovalo. Buď si mohlu použít jednu nebo druhou, ale obě nikoliv. A to musely být vždy na konci engu. Opravili to až cca 2-3 roky zpět. Následně to australský programátor přeznačil na ORTSMaxTractiveForceCurves a ORTSDynamicBrakeForceCurves a mě přestalo vše fungovat. Nevěděl jsem čím to je. Až se bavili asi po půl roce o kompresoru, proč ten parametr nefunguje, tak to z toho australského programátora vylezlo. V manuálu to změnili asi za cca půl roku. Další naprogramoval @paashi v roce 2014 a to ORTSTractionCharacteristics.

Co se týká finálu OR zde je jejich časová osa. Po devíti letech vývoje jsou ve verzi 1.2 Tak kdy se jako dopracují finálu v nějakých 4-5ti programátorech?

Dále si vyprošuji ty tvoje kecy o nějakých žabaříš. Nic takového jsem nenapsal. Pouze jsem konstatoval skutečnost takovou jaká je.
A jinak se doprošuj oprav chyb na ET sám. Nemám zájem v tomto cokoliv podnikat.
 

alcapone

Pomocník strojvedoucího
Vim co Pavel dělal, ja jej uváděl jako příklad složitosti. Tedy na tohle já čas nemám. Už takhle jsem vykoukanej ze silnice a ještě čumět do noťase a něco zdlouhavě vypočítávat. Já jsem aktivitář ne ladič, pouze jsem zprovoznil trainset na ježdění, což funguje. To ostatní se musí dodělat a na to já nemám hlavu, chápeš to.
 
H

hroch

Host
@Klokan 35 nevidím sebemenší důvod, proč bych nemohl vyjádřit svůj názor. A už vidím ty spousty chybových hlášení a hlavně vyřešených na ET od nějakého Klokana 35. A co týká brzd tak jsem příště ticho. Původní návrh zněl, že to bude napevno v kódu. To znamená nešel by nastavovat rozdíl součinitele smykového tření mezi špalkovými brzdami nebo kotoučovými brzdami. Máte tu klokana 35 a on vám vše dojedná.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Kurňa Hroch, Joska napasal jen co si myslí. Konkrétně ty máš konkrétní a věcné připomínky, tak se nedistancuj a klidně dej vzorky eng a wag pro OR, rád testnu. Komkrétně do ladění eng a wag nekecám, ani jsem nekecal, nerozumím tomu a vážím si, pokud někdo něco dělá. On je zakopaný pes jinde. Kdysi takto vypadal trainset pro MSTS, než se sjednotily soubory a vyšel jakýsi základ v podobě TBP. Jenže to chce udělat podobně i s trainsetem pro OR, tj. někde je zavěsit ke stažení a aktualizovat a to zatím dělá Joska, Jacek a ještě jsou přílohy u některých vycházejících skinů. Takže se nediv, že si každý pomáhá jak může, aby mohl tvořit aktivity.
 

Icik

Pomocník strojvedoucího
@hroch Ty jsi na ET už od roku 2014, takže máš něco vysledováno z tamního dění, ale proč teprve až teď vystupuješ zde? To jsi tuto komunitu doposud ignoroval?
To o těch programátorech je smutný a docela závažný. S českým Csantucci by se to ladilo daleko lépe...
 
H

hroch

Host
@Icik To je čistě moje soukromá věc, kde a kdy se zaregistruji, a co tam napíši. Věř, že to souvisí s tím jak toto fórum funguje. A porovnání např. s ET máš.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Jenže tohle fórum tak funguje, protože ti, co něco ví a mohli by něco potáhnout dál raději prohlásí, to co jsi právě napsal, pak tu zůstane určitý počet tlučhubů, radílků, urážejících a urážlivých jedinců, kteří vlastně ven nevypustí nic, jen blbé žvásty. A ti co se simu věnují pak v tom chaosu jaksi zapadají.
 
Nahoře