Skiny nejen pro OR, Dan J.

Dan J.

Strojvedoucí
Koncovky se používaly na neobsazený stroj, nebo na stroj se shozeným ohněm.
Dík, ale v OR, MSTS svítí zadní světla u páry červeně, proto se ptám. Je mi to divné, vždyť v těch světlech je jen jedna žárovka, takže jak by měnili barvu na červenou? To by pak ten terč měl význam. Ale 422.0 mi při sólo jízdd, když zapnu světla svítí červenými světly, pokud je to správně, tak jakou funkci tam pak plnil ten terč?
 

Martin S.

Pokladník
Myslím, že pro červená světla na páře se dávala za čiré sklo ještě červená clonka. Ale ruku do ohně bych za to nedal. Kdyžtak mě někdo opravte. ;) Jinak ale ta červená světla tak jak je to u párovek řešeno v OR teď se mi zdají jako nesmysl - červená žárovka tam prostě není...
 

Dan J.

Strojvedoucí
Super a dík, tak nějak jsem si to myslel. Bohužel moji kamarádi piradci ohl. parních mašinek již nejsou mezi námi. Tudiž budu muset napsat Icikovi, jestli půjde páry "osvobodit" od vychytávky ORCZ s rozsvěcováním jednotlivých světel. Zde stačí kl. 'H", myslím, pokud tak mne opravte, že i ve skutečnosti je na mašině volba, nějaka elektroskříň, kde je spínač s pouze:
a) zapnout pozici posun
b) tlumená (poziční), kdy svítí vzadu červené, jako, že tam jsou ty skla, co se tu psalo
c) s reflektorem.
 

Tom Kanka

Průvodčí
Koncovky se používaly na neobsazený stroj, nebo na stroj se shozeným ohněm.
Například tohle zrovna na to moc nevypadá, co? Jak už psal Mikulda - rozsvítit červená světla znamenalo uvést v činnost turbogenerátor (který navíc odebíral drahocennou páru), a slézt z mašiny, a na svítilně přepnout červenou clonku nebo do ní zasunout červené sklo. U olejových svítilen pak tuto ještě otevřít, vysunout knot, škrtnout sirkou, atd. Mnohem jednodušší bylo pověsit červený terčík.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Vážení příznivci historie železnice, kdo má zájem může stahovat můj skin lokomotivy:
Plagat.jpg
Mašinku naleznete zde:

ČSD 422.002

A aby jste ji měli kde prohnat po kolejích, udělal jsem včera pro ni fiktiviní aktivitu osobáku na trati BP, ze stanice Čejč, do Žádnice situovanou do roku 1965. Záměrně neuvádím v aktivitách, Alcapone je mimo domov a samozřejmě bude zařazena u něj na webu s mnoha dalšími aktivitami. Prozatím si můžete aktivitu stáhnout zde:

Malý Býček (fiktivní osobák z roku 1965)
 
Nahoře