Skiny nejen pro OR, Dan J.

BR601

Pokladník
Na calm to šlo, ale tady bez přemapování je to beznaděj. :) Škoda.
Rovnaký problém s mapovaním je aj v prípade T444.0, alebo T678.0, hlavne s pomarančom mám skúsenosť, že hlavne tie pruhy na pluhu pri "polounifiku" od roku 1982 sú dosť veľký prúser. Viac - menej naskinovať iný náter na skůrov model bez zmeny mapovania je dosť obtiažné, navyše v prípade jeho modelov nejde ani nič skryť alfou...
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Rovnaký problém s mapovaním je aj v prípade T444.0, alebo T678.0, hlavne s pomarančom mám skúsenosť, že hlavne tie pruhy na pluhu pri "polounifiku" od roku 1982 sú dosť veľký prúser. Viac - menej naskinovať iný náter na skůrov model bez zmeny mapovania je dosť obtiažné, navyše v prípade jeho modelov nejde ani nič skryť alfou...
Není to tak hrozné. Nesmíš editovat/převádět model a tudíž musíš použít totožná jména textur. Skin tedy musí být v samostatném adresáři oddělěně od originálu. Bezkoliznost se zajistí jen přejmenováním vlastní kopie modelu.s a k němu přináležejících souborů konfiguračních.
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Schovávat do alfy jde i u modelů Jardy Skůry, stejně tak jako přejmenovávat textury. Znamená to ale dekomprimovat model do textové formy a "štourat" se v parametrech modelu. To si ale člověk může dovolit jen ve vlastním trainsetu. Posílat takto hacknutý originál modelu do světa by byla prasárna. Musel jsem se k tomu uchýlit např. u modelu řady 110. Používám jej i jako freightanim pro pseudo 3D pohled z kabiny. Freightanim s animacemi ale v OR dělá neplechu a všechny animované prvky dokolečka cvičí (stěrače kmitají, smetáky lítají nahoru, dolů atp.). Animované části freightanimu tedy musí do alfy (standardní model je samozřejmě zobrazuje nornálně).

Zde je skryt sběrač:
smetak_v_alfe.jpg
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Bobe, možná budeš překvapen, ale jde to u všech Jardovo (nejen) modelů. Nevymýšlím si. Abych přesvědčil, sáhnul jsem po posledním modelu z Jardova webu - ČSD T478.1008.
Přejmenoval jsem všechny textury, logo ČKD na bočnici dal do alfy. Tu drzost, abych jej nahradil škodováckým indiánem, jsem už neměl. Byť jde jen o demonstraci. A co víc, tuto upravenou texturu jsem navíc uložil jako DXT1 místo původního 32bit RGB + 8-bit alfy.

dukaz.jpg

Demonstraci neber jako vychloubání, jde pouze o vyvrácení mýtu. Nicméně autoři mají pro "zamčení" svých modelů důvody a já je respektuji. Proto ani nemohu veřejně sdělit postup. I přesto že nemám "patentové" ambice jako jistá dvojice zde (výhradní zastoupení brzd a výhradní zastoupení OR ladění).
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Proto ani nemohu veřejně sdělit postup.
No normálním postupem to nejde. Když jsem mu ladil Pantera a byl potřeba zásah v modelu, tak jsem to musel tenkrát nechat na něm právě kvůli tomu nenormálnímu převodu. Normální převod tam a zpět vysypal úplně něco jiného.
 

Dan J.

Strojvedoucí
Převod textur je jasný, ale asi těžko udělám do alfy to, aby byla mašina krémovo červená a nedělalo mi to brajgl i na těch deklech, viz. obrázek zpět.
 

Lukyn-CZ

Průvodčí
Dane, koho to je model? Pokiaľ od Skůry, tak na žiadny jeho model sa nedá skinovať iný náter....
Souhlas, chtěl sem udělat nové laminátky, ale na ten Jardův model to prostě nejde. Jen ta T478.1008 šla naskinovat, protože je stejná jako T478.1010.

Bobe, možná budeš překvapen, ale jde to u všech Jardovo (nejen) modelů. Nevymýšlím si. Abych přesvědčil, sáhnul jsem po posledním modelu z Jardova webu - ČSD T478.1008.....
.
Ano, tu jsem skinoval já a šlo to bez potíží dekomprimovat a zpět komprimovat po přepsání názvu textur. Jen Tobě to při převodu na DXT1 udělalo známou věc, že se ti celá textura posunula! Je to patrné, když se koukneš na okénko dveří...
 

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj.
Chtěl bych poprosit o pomoc. Pustil jsem se do vozů ČD Byz-k, ČSD Byz-k, ale chtěl bych udělat hlavně u vozu ČSD dvě varianty, jednu i do sosbní přepravy (bez popisu jen pro vojenskou přepravu), potkával jsem je zařazený do vlaků směr Krnov a zde by mne zajímalo číslo vozu, které by krnovský měl, zatím tam mám pražské číslo: a na tomto voze se prakicky kromě čísla a nadpisu Byz-k oproti skinu By nic měnit nebude:
Byzk1.jpg
Pak příjde na řadu ten pražský, ten měl bílá písmena v nápisech na voze, takže to už by mělo být období po roce 1989, nebo se pletu? Zde originál Zlíchov 1991:
Bai_8dverak_zlichov1991.jpg
A zde bych potřeboval poradit co bylo v nápise na rámu vozu "Dom. Stanice Praha???" (na obrázku modelu pro HO to přečíst nelze):
4666.jpg
A pro ČD vykuchám starý skin od Pikka z Třebové. :) Nebo kdyby měl někdo popisky, nebo nelépe fotky k Přeovskému, jehož obrázky modelu jsem našel na netu, byl bych moc rád.
97110009-1-1422389612.jpg
 

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Pánové, abych vás přesvědčil, nemíním kuchat všechny Jardovo modely. Textura se neposunula kvůli převodu do DXT1, ale kvůli tomu když jsem se v ní hrabal při řezání alfy a nedával při tom pozor na okolí. Ten model mám stále s přejmenovanými texturami proti originálu, přičemž jedna z nich je převedena do DXT1. To proto, že po demonstraci jsem alfu odstranil, nechci mít model s děravou bočnicí:

dukaz.jpg

Problém je skutečně jen kvůli mapování jak píše Dan. Části kapoty používají jeden a ten samý kus textury. Skin polomáčená verze laku tedy nejde jednodušše realizovat. Chybělo by ozdobné linkování a polomáčení se objevuje i na detailech, kde není žádoucí (viz Danův pokus).
Nicméně i této lokomotivě jdou přejmenovat textury a soubor modelu dekomprimovat a znovu komprimovat.

dukaz2.jpgdukaz3.jpg
 

Dan J.

Strojvedoucí
Zatím tvorba verze ČD z České Třebové:
ČD BYZK.jpg
Když mi někdo písne jaký by mohl mít číslo Byz-k z Krnova, tak ČSD z let 1983-89 bude prakticky hotov a ČSD po 89. bude pražský.

Kdyby šel tak naskinovat takovýhle vrak... (pro odlehčení, ale do Třebové na "šroťák" by sednul ne?)
1086657.jpg
 

Dan J.

Strojvedoucí
Zatím takto a odchod na odpolední, po 11. večer možná ještě dělňasi na noční vyfasujou štětku se zelenou barvou a budou chystat podklad pro nějaké další nápisy na voze...
ČD BYZK2.jpgČD BYZK3.jpg
 

Dan J.

Strojvedoucí
Ahoj, nevlastníte někdo model vozu pro HO ČD Byz-k 50 54 20-02 282-2 Česká Třebová? Ptřeboval bych poradit, co by mohlo být pod tímto nápisem a Byz-k na rámu. Model se samozřejmě od originál vozu malinko liší, ale neva, už tak jde o kompromis. Ze skutečné fotky fakt nevyčtu v těchto místech nic.
Originýl vůz:
nf.jpg
Model pro HO:
na forum.jpg
Zatím hotovo:
ČD BYZK.jpg
 
Nahoře