Modely pro dotační projekt

Jakub Šipr

Začátečník
Dobrý den,

Snad jsem správně umístil nové vlákno, kdyžtak mě prosím upozorněte.
Sháníme modely a skiny pro dotační projekt simulátoru detekce překážek na trati.

Jsme společnost IXPERTA a právě pracujeme na výzkumném dotačním projektu (TAČR) ve spolupráci s IT4I (organizace spadající pod Vysokou školu báňskou v Ostravě). Předmětem projektu je porovnání výstupu z kamer v simulovaném prostředí s daty získanými na opravdové trati. Výstupem pak bude zhodnocení, zda je možné trénovat neuronové sítě pro autonomní řízení vlaků v simulovaném prostředí a následný vývoj systému pro rozpoznávání objektů na trati.

Vzhledem k tomu, že potřebujeme, aby byl simulátor co možná nejrealističtější, potřebujeme objekty, které se na českých a slovenských tratích běžně objevují (české/slovenské navestidla, předvěsti, lokomotivy, apod.). Všimli jsme si, že spousta z vás věnovala hodně času vytvářením realistických modelů a skinů pro simulátor MSTS. Jsme na začátku projektu a každý model nebo skin nám velice pomůže.

Byli by jste ochotní nám některé modely nebo skiny poskytnout? Samozřejmě bychom je používali jen pro potřeby tohoto projektu a dále je nešířili.
Popřípadě jsme ochotni za některé sady i zaplatit.

Plánujeme použít pro simulátor engine Unity nebo Unreal (popř. pokud budou lepší výsledky pomocí renderování tak Blender). Proto by se nám nejvíce hodily modely ve formátu, který lze otevřít v Blenderu, 3D studio Max nebo Sketch Up. To je jen preference, jinak budeme schopni si převést jakýkoliv formát.

Pokud budete mít zájem pomoci, můžete mě kontaktovat tady nebo na email: jakub.sipr@ixperta.com

Děkuji moc.
S pozdravem

Jakub Šipr
 

Jakub Šipr

Začátečník
No já nevím, ale...
210 expertů, 27 let zkušeností, 4000 projektů a dožadujete se volně dostupných objektů dvacet let starého simulátoru, které ale nejsou pro nekomerční použití?

Děkuji za váš pohled na věc pane Vogeltanz. Jsme právě na začátku projektu, který nebyl nikdy realizovaný. Samozřejmě existují nějaké studie a podobné projekty (např. autonomně řízené auta, kde se však neuronové sítě neučily na bázi simulátoru, ale čistě reálných dat - bohužel však nemáme takový rozpočet jako Google nebo Tesla). Právě probíhá analýza a mým cílem je zjistit, jestli by komunita MSTS byla ochotna poskytnout nějaké data. Samozřejmě jednáme se společnostmi, které tvoří novodebé komerční vlakové simulátory, ale bohužel nejsou z českého prostředí. To, že je simulátor MSTS 20 let starý ničemu nevadí, objekty budeme používat ve svém vytvořeném prostředí a pravděpodobně i upravovat. Ušetřilo by nám však spoustu práce z něčeho vycházet, než vytvářet všechny drážní objekty úplně od píky.

Pokud budete mít konstruktivní připomínky, rádi vás vyslechneme.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Pokud budete mít konstruktivní připomínky, rádi vás vyslechneme.
Pokud si pamatuji, tak všechny modely, které vytvořila CZ/SK komunita, byly vypuštěny do světa s licenčními podmínkami, které dovolují používat autorská díla jen nekomerčně.
Výjimku by mohl udělit jen sám autor konkrétního modelu.
Přestože je simulátor tak starý, stále jsou do něj ještě vytvářeny nové modely za stejných licenčních podmínek a obávám se, že udělení výjimek by mohlo otevřít Pandořinu skříňku. V minulosti se to tu už nejednou zhádalo.
 

Michal

Cestující
Jakub Šipr: Tak jedna konstruktivní připomínka. Jak by určitě potvrdili i jiní modeláři z vlastní zkušenosti, upravit model z jednoho simulátoru pro použití v jiném simulátoru zabere kolikrát víc času, než udělat model přímo na míru danému simulátoru. Chápu vaši snahu si práci ulehčit, ale ve finále stejně zjistíte, že byste měli rychleji vymodelované svoje vlastní modely.
 

Jakub Šipr

Začátečník
Děkuji pánové za zpětnou vazbu.
Nemusíte se bát pane bob57 budeme samozřejmě respektovat licenční podmínky a pokud nedostaneme od autora modelů svolení, nebudeme žádné modely používat. Jen mi nejde do hlavy proč by se mezi sebou jednotlivý modeláři hádali. Možná jen ze zvědavosti, mohl by jste k tomu říct více?
Pane Michal, máte zcela trefnou připomínku. Máme v plánu první modely, které získáme (pokud vůbec nějaké získáme) zkusit převést do našeho prostředí a určit pracnost. Je velice možné, že pracnost bude vyšší než, kdyby jsme si vše modelovali sami.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Jen mi nejde do hlavy proč by se mezi sebou jednotlivý modeláři hádali.
Mne ubezpečovat nemusíte. Jednotliví modeláři se nehádali mezi sebou, jak se mylně domníváte. Spor byl o použití modelů v projektu, který je v určitém aspektu komerčním. Záležitost je to stará už 15 let. Dohledatelné zde na foru.
(A zase dostává na prdel naše krásná čeština ...)
 
Nahoře