Nehody

Plexi

Signalista
Ano, chápu, že se to může stát kažému, ale dostal na to rozkaz, přejížděl z nesprávné na správnou kolej, přičemž při přejíždění z koleje na kolej musí být stažený sběrač. Strhl dělič, ližinou pantografu propojil obě troleje, následoval zkrat, přepálení a trolej spadla. Přijde mi trochu divné, že když v předchozí stanici ten sběrač stáhl, že v téhle stanici se na to jednoduše vykašlal...
 

Pawlik

Průvodčí
A čemu oni se věnují v profesním životě, zbynda, že tady nevybíravě nabádají k nekomentování skutečné železnice a hraní si s vláčky?:mad:
 

dem

Strojvedoucí
Pri prechode párnej a nepárnej nemusíš stiahnuť zberač. Práve preto sa mohol pozabudnúť. U čd to bolo ešte skôr zavedené ako na ŽSR.....
 

Michal

Cestující
Přesně tak. Dneska jsou úsekové děliče v drtivé většině normálně sjízdné. Těch žlutých koulí už moc není. Nevím, co měl v rozkaze, ale viděl jsem, jak takové rozkazy při výlukách vypadají. Kolikrát z toho jde hlava kolem a není úplně jasné, při jízdě odkud kam se stahovat musí a kde ne. Někdy je lepší projet celou stanici se staženými sběrači, když to situace dovoluje, než někde něco propojit nebo strhnout.
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Přesně tak. Dneska jsou úsekové děliče v drtivé většině normálně sjízdné. Těch žlutých koulí už moc není
Koule se osazují tam, kde se musí stahovat mezi kolejemi trvale. Při výlukách se koule nepoužívají, místo stahovačky musí být řádně označeno z obou stran klasickými modrými návěstmi s vyznačením směru nesjízdnosti vedení. Spoléhat se na pouhé zpravení písemným rozkazem bez osazení návěstí je obecné ohrožení s pozvánkou pro prokurátora. Byly tam patřičné návěsti?
 

Michal

Cestující
Já netvrdím, že se koule používají při výlukách. Diskuze byla o přejíždění mezi lichou a sudou skupinou. Pokud vím, tak při výlukách se používají oranžové návěsti pro elektrický provoz. Jestli byly osazené nebo ne, to ti neřeknu. Já tam nejel, viděl jsem jen rozkaz, který byl tak strašně formulovaný, že opravdu nebylo zřejmé, kde se bude stahovat. Nehledě na to, že stejně nevíš, kudy ti to postaví, a když to zjistíš, tak už může být na stažení pozdě. Ale o označování výlukových míst si nedělám iluze. Svého času byla PJ 10 v Kolíně na velimském zhlaví v obou hlavních kolejích vždy přes jednu výhybku. Označené to bylo tak skvěle, že když se jelo od Velimi, tak jsi přijel k výhybce, za kterou bylo "Káčko", ale před ní nebylo "Zetko". A teď co? Spadlo nebo ho někdo ukradl? Platí tam PJ 10? Neplatila. Ta pomalá byla až na další výhybce. To první "Káčko" bylo ukončení pomalé přes výhybku ve vedlejší koleji.
 

dem

Strojvedoucí
Bežná prax.....Prechádzal som sťahovačkou pre výluku staničnej koľaje.... Návesť stiahni zberač som našiel len dosť ťažko......Bola umiestnená na nejakom stožiari za kríkom. (ešte že sa nespolieham na tabule a sledujem trolej.) Stiahol som v čas , ale návesť zdvihni zberač nikde......A už sa gúľam s EC-čkom okolo výpravcu asi 15 km/h tak som mu zakričal kde je tá návesť lebo to asi neprejdem. Majster už dávno môžeš dvihnúť....Tak som mu ešte stihol zakričať aby osadili aj zdvihni zberač a prášil som preč. To je bežný obraz ako sa to robí v praxi......Keby to tam niekto prepojil, tak potom budú diskusie aký je fíra blb ......
 

bob57_cz

Učitel češtiny
Já netvrdím, že se koule používají při výlukách.
A já jsem nikde nepsal, že to tvrdíš. Samozřejmě to bylo mezi skupinami kolejí 2/0/1. Stahování mezi nimi bylo stanoveno v tabulce 12 SJŘ - ustanovení místního významu, takže například po zadrátování Tábor - Benešov nám začali "Bulhaři" jezdit křížem krážem se zdviženými oběma smetáky u ES z Benešova do Prahy, protože ve V2EM měli napsáno na SS za stání 2 ploutve, ale zapomínali je stahovat po rozjezdu a při seznání trati se neseznámili s tou tabulkou 12. U nich na jihu se křížem nestahovalo ani na dvojkolejných úsecích trati.
 

dem

Strojvedoucí
Trošku mi nejde do hlavy ako môže Panter utiecť......Aj keby zlyhalo spriahadlo a on sa odpojil, veď priebežné a napájacie potrubie je riešené cez to spriahadlo.......Tak by mal zostať stáť zabrzdený....A keby zlyhala nejakým spôsobom priebežná brzda, tak je tam predsa pružinovka nie? Čo je toto za nezmysel ?
 

mikulda

Průvodčí
Správce
Jestli se myslí ten Panter do Kadaně předměstí, tak ten jel chcíplý s odklapanýma pružinovkama v závěsu za druhým panterem. V Prunéřově ho fíra chtěl objet, tak ho táhlem odpojil a zapomněl zajistit. Pak poodjel na zhlaví a druhý se dal do pohybu. Aby se to na tom zhlaví nesrazilo, tak to výpravčí naházeli směrem na předměstí.
 
Nahoře