TM ano či ne - aneb chlapi, jak to děláte ?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Borek
  • Datum začátku Datum začátku

Borek

Cestující
Trochu to tu tedy oživím, snad se na mě nesesype hromada nadávek, vrtá mi totiž hlavou, již drahně let, co jezdím MSTS tohle :

Je mi jasné, že Zbyňkovu trať by teoreticky bylo možné jezdit bez zapnutého Track monitoru. Předzvěsti návěstidel fungují jak mají, snad se nikde nestane, že by se člověk přiřítil k semaforu "40", přičemž před ním vesele projel na zelenou. Jde mi spíš o jednu věc.

V track monitoru jsou krásně vidět vzdálenosti. Jak daleko to mám k semaforu, který následuje a jak mám tedy vyřešit brždění. Tohle v reálu nechápu. Řekněme že minu návěst "očekávej 60" . Jak ale mám vědět, jak daleko ta šedesátka je, a kdy tedy začít brzdit ? Totéž u "normálních" rychlostníků.. Nenašel jsem žádné pravidlo, určující vzdálenost trojúhelníkové značky a následné tabulky.

Ono vlastně všechno, co řeší track monitor, mi moc do hlavy nejde. I třeba vzdálenost stanic, atd..

Docela by mne tedy zajímalo, má-li strojvedoucí v kabině nějakou papírovou pomoc, a zafantazíruji-li si, tak třeba GPSku ? :P a jaká data z těchto taháčků tahá.

Fíra má seznání trati nebo má přiděleného pilota, což pro pár X prvních jízd nahrazuje právě TM v MSTS. Jakmile tu štreku znám, tak si TM vypínám a jezdím bez něj.

Takže jezdit s TM není v žádném případě pro začátek na neznámé trati žádná ostuda.

Asi jak píše Martens. Fíra v reále má seznání a zná každý patník u trati. Pak už ví, že u toho a toho křoví musí začít brzdit. :D
Já osobně, i když bych své tratě měl znát TM nevypínám. Dost jsem si zvykl sledovat vzdálenost k nejbližšímu návěstidlu nebo nastavit optimální výkon lokomotivy. Ale na druhou stranu, pokud testuji novou aktivitu, tak to samé jedu například 10x a opravdu bych TM už nepotřeboval.
:wink:

Strojvedoucí má seznání trati a ví u kterého kamene/stromu má začít brzdit a jak, aby to vyšlo pintlich, ale to hlavní jsou pravidla, která jsou pevně daná a podle kterých se na trati umísťují veškeré návěsti/návěstidla.
Nejen o významu jednotlivých návěstí, ale i o jejich správném umístění se lze dočíst právě v provozních předpisech.
Jedním z hlavních je D1 - návěstní předpis.
A aby si někdo nemyslel, že je mu něco zatajováno a že předpis na internetu nenajde, tak sdělím ještě jedno "tajemství" a tím je info, že tatáž pravidla jsou zakotvena přímo v zákonné normě - tedy vyhlášce - zákonu 173/1995 Sb ,ten je a musí být veřejně přístupný ( včetně novelizace ), protože provozování činnosti drážní dopravy není monopolně jen a pouze na ČD, ale drážní dopravu provozují i další podnikatelské subjekty a pravidla jsou závazná pro všechny stejně.
( Myslím, že tazateli šlo o tohle v reálu a ne o ne/používání TM v msts. )

bob57_cz napsal:
Strojvedoucí má seznání trati a ví u kterého kamene/stromu má začít brzdit a jak, aby to vyšlo pintlich, ale to hlavní jsou pravidla, která jsou pevně daná a podle kterých se na trati umísťují veškeré návěsti/návěstidla.
Nejen o významu jednotlivých návěstí, ale i o jejich správném umístění se lze dočíst právě v provozních předpisech.
A aby si někdo nemyslel, že je mu něco zatajováno a že předpis na internetu nenajde, tak sdělím ještě jedno "tajemství" a tím je info, že tatáž pravidla jsou zakotvena přímo v zákonné normě - tedy vyhlášce - zákonu 173/1995 Sb ,ten je a musí být veřejně přístupný ( včetně novelizace ), protože provozování činnosti drážní dopravy není monopolně jen a pouze na ČD, ale drážní dopravu provozují i další podnikatelské subjekty a pravidla jsou závazná pro všechny stejně.

bobe, už jsem z toho vypad - vzdálenosti předzvěstí a hlavních návěstidel jsou jasné, ale jak to je s délkou oddílů u AB? Tam na tom dojíždím nejčastěji právě proto, že brzdím příliš brzy a pak se ke klacku plížím jako kontrarevoluce.

Martens napsal:
bobe, už jsem z toho vypad - vzdálenosti předzvěstí a hlavních návěstidel jsou jasné, ale jak to je s délkou oddílů u AB? Tam na tom dojíždím nejčastěji právě proto, že brzdím příliš brzy a pak se ke klacku plížím jako kontrarevoluce.
Přece podle zábrzdné vzdálenosti ( § 8 vyhl. ).
AB se ale nestavěl na tratích nižší kategorie a rychlosti ( až na "výjimky": P.Bubeneč-P.Hol.-P.hl, P.Vršovise-P.Krč, Lipová u Chebu-Kozolupy = Cheb-Plzeň ), takže na trati se zábrzdnou vzdáleností 1000m to bylo oněch nejméně 1000m ( "koridorové" prodloužení 1200m ) a u těch nižších se osadil rovnou 4zAB s min.500m.

Martens napsal:
bob57_cz napsal:

400 m pro tratě s rychlostí 60 km/hod. a nižší, 700 m pro tratě s rychlostí 61 - 100 km/hod. a 1000 m pro tratě s rychlostí 101 - 160 km/hod.

Tá vzdialenosť návestidiel autobloku je relatívna. Posledné od vchodového býva na 1000m, ale jednotlivé návestidlá sú u nás na cca 1500m.

Martens: Aj v reále, keď sa predomnou niečo plazí, tak keď to chytím u "Výstrahy", tak sa ešte pomaly šolichám k "Stoj" a kým tam prídem, tak už je tam zas "Výstraha". Ani v reále neviem, u každého jedného návestidla, kde to mám drapnúť, aby som na jedno brzdenie zastavil pred "Stoj", Hlavne v oblúkoch.

Tady jsou všechny příručky k ničemu. Každá fíra zná svou trať a ví, kde si může dovolit jet kolem výstrahy ještě plnou rychlostí (případ, kdy je další návěstidlo dál než je zábrzdná vzdálenost), většinou se kolem výstrahy už jede sníženou rychlostí a pomalu brzdí k dalšímu návěstidlu tak, aby bezpečně zastavil. Z praxe si nepamatuji nikoho, kdy by jel na výstrahu jak mazák a před červenou zastavil z plné rychlosti na poslední chvíli. Projetí červené = nehoda a sundání ze stroje a to si nikdo za našich časů nelajznul.

No já se snažím jezdit bez traťového monitoru, docela dobře si pamatuji trať z Prahy do Hranic na Moravě, hlavně díky Kubovým aktivitám a taky díky tomu že když sem testoval svoji aktivitu tak sem během několika týdnů projel úsek z Hranic na Moravě do Třebovic v Čechách asi desetkrát.

Tomes napsal:
400 m pro tratě s rychlostí 60 km/hod. a nižší, 700 m pro tratě s rychlostí 61 - 100 km/hod. a 1000 m pro tratě s rychlostí 101 - 160 km/hod.
To jsou zábrzdné vzdálenosti. Rozestup návěstidel na AB3 je nad 1000m, na výjimku 700m. (2.TK Tršnice - Cheb)
I na obou lokálkách s autoblokem (Přelouč - Prachovice a Oldřichov u D. - Osek) jsou návěstidla nad 1000 m.

Dráčik napsal:
Tá vzdialenosť návestidiel autobloku je relatívna. Posledné od vchodového býva na 1000m, ale jednotlivé návestidlá sú u nás na cca 1500m.
Na 1000m bývá i první oddíl za stanicí (rozjíždějící se vlaky), na trati potom závisí rozestupy na hodně podmínkách: mezistaniční vzdálenost, stoupání, viditelnost v obloucích, zastávky atd.
U autobloku AB3-74 bylo výhodné umístit návěstdla pro opačný směr k sobě a potom mohlo být v nesprávné koleji o jeden oddíl méně. (Nové Sedlo - Sokolov, Dubina - Kadaň)

mikulda napsal:
Na 1000m bývá i první oddíl za stanicí (rozjíždějící se vlaky), na trati potom závisí rozestupy na hodně podmínkách: mezistaniční vzdálenost, stoupání, viditelnost v obloucích, zastávky atd.
Ne za stanicí, ale za odjezdy (v opačném směru je potom fiktiva, pokud je první bod na trati do 1000m od vjezdů)...

Flying Scotsman napsal:
Ne za stanicí, ale za odjezdy (v opačném směru je potom fiktiva, pokud je první bod na trati do 1000m od vjezdů)...
Jo jo.
Řekl jsem pět, myslel jsem deset. (Pelíšky) :-)

U nás podľa Ž1- Návesti hlavných návestidiel musia byť predzvsetnené najmenej na zábrzdnú vzdialenosť, najviac na dvojnásobok zábrzdnej vzdialenosti. Takže v reále to môže vyzerať takto:

do 60km/h 400 až 800m (400m zábrzdná vzdialenosť)
do 100km/h 700 až 1400m (700m zábrzdná vzdialenosť)
do 120km/h 1000 až 2000m (1000m zábrzdná vzdialenosť)
do 160km/h 1500 až 3000m (1500m zábrzdná vzdialenosť)

Predzvestník od rýchlostníka:
do 60km/h 300m
do 100km/h 500m
do 120km/h 700m
do 160km/h 1000m

Predzvestný štít (pred "Z" pri dočasnej pomalej jazde) sa umiestňuje na zábrzdnú vzdialenosť pred "Z"tkom

Tabuľa pred zastávkou sa umiestňuje najmenej na zábrzdnú vzdialenosť pred návesťou koniec nástupištia.

Ak by mal niekto záujem o náš prepdis, tu je link:
http://www.zsr.sk/docs//UIVP/interne/Z1_web.zip

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře