Tvorba instalaček tratí - co do nich?

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Ono totiž udělat instalačku a aktualizaci není nic jednoduchého. Ani já jsem v prvních aktualizacích příliš nevynikal, protože jsem byl úplný začátečník.
Nyní postupuji takto. Okamžitě si připravím složku na nové aktualizace, do které vkládám každý nový objekt a teprve odtud jej kopíruji do trati. Tímto mám zajištěno, že do aktualizací na nic nezapomenu. Když příjde čas aktualizace, podívám se na datum aktualizace předchozí nebo pokud je to první, tak datum zveřejnění trati. Jelikož veškeré změny nových objektů, zvuků, textur, atd mám již připraveno v aktualizační složce, tak mne zajímá pouze složka World, Tiles, pokud jsem dogenerovával terén TD. Soubory v adresáři tratě dám seřadit podle data (zobrazit podrobnosti) a do aktualizací nakopíruji pouze to co má vyšší datum než předchozí aktualizace. 4 soubory s BK samozřejmě smažu (jedná se o záložní soubory: Breclav - Praha~rdb.bk, atd) Pak otevřu postupně složky World a Tiles (zkopírované do aktualizací) Opět zobrazit podrobnosti, seřadit nejprve podle typu a smažu vše s koncovkou BK, pak dám seřadit dle času a smažu vše, co je pod datum poslední aktualizace. To celé pak zapakuji do instalačky. Je vhodné raději ověřit funkčnost (pokud tohle dělám poprve) a nakopíruji na web. Tímto mám zajištěno, že aktualizace má minimální velikost a uživatel nestahuje zbytečné soubory. A také nic nechybí. Reklamací jsem měl minimálně.

Já se přidám také k Ppoollllovi, má pravdu, navíc v dnešní době všichni operátoři zavádějí Fair Use Policy na stahování dat a tak stažených zbytečných 100 MB je opravdu dost ( asi chtějí nás uživatele internetu šetřit každým přeneseným MB), když to má ve skutečnosti jen 16 MB. To je úplně to samý, jako když budu nabízet nějaký TV spot ve formátu AVI, který má nějakých 50 MB, když to mohu pohodlně zkomprimovat do formátu WMV, MPEG či ASF a ušetřím hodně dat.
Já to mám sice dobrý, mne 100 MB nějak nevytrhne, zatím mám FUP limit 6 GB měsíčně a já stáhnu sotva polovinu, ale co ti uživatelé mobilního internetu, kteří se připojují přes GPRS, CDMA a ještě jsou u Eurotelu, který nehorázným způsobem zpřísňuje FUP.
Hold, musíme šetřit každým bajtem, ještě ta internetová situace není stejná jako na Západě.

VáclavS

Stále ale nevím z této odpovědi jakým způsobem se dostanu k těm několika chybějícím objektům. Jestli budu nucen si stahovat ty zbytečné MB dat či bude ještě zveřejněn nějaký malý doplňkový archiv.

A k té velikosti zmiňovaného instalačního archivu. Cvičně jsem si zkusil rozbalený obsah (450 MB) sbalit různými komprimačními programy a výsledky byly rozdílné. Což je i pochopitelné. Některé z nich vytvořily opět archiv o velikosti těch 100 MB, jiné to zvládly o něco lépe ale jednoznačně to nejlépe zvládá WinAce archivátor. Musím ale podotknout že tento program mám i s upraveným nastavením pro kompresi (nemám jeho defaultní stav) kterážto změna se projevuje právě u větších souborů. U malých archivů jako jsou vozidla na mých stránkách je výsledek někdy i trošku horší což při malých objemech nevadí ale když pak balím takovéto bumbrdlíčky tak tam se to projevuje již velmi výrazně. U trati Lužiny to shodilo 15 MB oproti tomu jak mi trať přišla od autora. A tady to shodilo přímo 85 MB což mi vyrazilo v prvopočátku dech a pořádně také naštvalo v souvislosti s následujícími problémy. Pro jistotu jsem si provedl i zpětnou dekompresi a výsledek vykazoval tu původní velikost 450 MB. Takže to je asi vše co můžu k té odtučňovací kůře zde ještě sdělit.

Co se týče těch kompresí já mám problém. Zkoušel jsem si trať 321 zkomprimovat programem ToTal Comanderem do EXE souboru ve tvaru D:\Trať321.exe a během komprimace počítač zmrznul, zatuhnul, tak jsem jej restartoval na tvrdo a při startu Windows zůstal soubor Trať321.exe na disku D:\ ve tvaru MS-DOS, tedy bez barevné ikonky. Na tom by nic nebylo špatnýho, ale proboha, sakra já jej teď nemohu vymazat z disku ikdyž má nějakých 100 MB. Zkoušel jsem to jak v Total Commanderu tak v Nouzovém režimu. Ten soubor je prostě na D:\ a nemohu jej odstranit. V průzkumníku Windows mne to hlásí, že je používaný jiným programem, takže vlastně jako by pracoval na pozadí. Co mám dělat ?

Back
Nahoře