MSTS a troška sentimentu

David Hájek

Pomocník strojvedoucího
Zdravím,
uznávám,že název tématu může působit poněkud nezvykle,ale snad se mi ho v následujících řádcích podaří obhájit. :D
Takže,dnes jsem i přes nepříznivou předpověď počasí /slunečno/ vyrazil fotit další objekty mezi Polomem a Bohumínem.Když jsem si to tak uháněl přes Svinov po nové dálnici,slunce se schovalo za mraky a já na nejbližším sjezdu odbočil k nádraží a začal fotit objekty ve stanici Ostrava-Svinov.Jen tak mimo řeč,mám nafoceno vše,ale výpravní budova byla fotitelná jen ze strany od kolejiště.Po tom,co nám ji páni projektanti skoro celou "zabalili" do skla to ale byl obrovský úspěch. :wink:
Po skončení práce ve Svinově jsem zavolal kolegovi na ostravský "hydrák" a optal se ho na to,kampak se nám dnes po poledni přesouvá oblačnost od západu.Bylo mi sděleno,že podle satelitu je už oblačno nad Olomoucí,takže jsem nelenil a pelášil přes Bílovec a Nový Jičín do Polomu.Když jsem tam dorazil,hned se bylo třeba pustit do fotografování.Docela mne potěšilo,že se i zde dařilo.Během focení se chvilku poklábosilo i s místním "výpravčím" a pak mne už čekalo nafocení posledního "kousku".Oním kouskem byla budova tuším že bývalé traťovky,ve které se usídlili naši Romští spoluobčané.Více než oni mě ale znervózňovali asi tři psi,kteří svým chováním v plné míře dostáli své pověsti hlídačů a obranářů. :D Jeden drobný psík se mi sice zakousl do nohavice a udělal v ní otvor o rozloze cca.3 cm čtvereční,ale co bych pro náš MSTS neudělal.Touha po nafocení budovy byla u mě prostě silnější,než psíkova touha po krvi. :D A jak to nakonec dopadlo? No,řekl bych že perfektně.S místními Romy jsem si nakonec docela dobře povykládal a získal tak "povolení" k nafocení jejich obydlí.Jako projev mého vděku jsem nabídl zvěčnění všech místních obyvatel v místě,kde by byli na modelu budovy vidět.Mé nabídky nakonec využili jen prckové,ale i přesto se podle mě textura vyvede. :)
Potom mne už čekalo fotografování mostů a především strážních domků mezi Polomem a Jeseníkem nad Odrou.Našeho Stříbrného bleska /myšleno Felicii :)/ jsem pak tedy proháněl po všemožných i nemožných cestách a stezkách a jako první v pořadí byla fotozastávka u domku na kilometru 226,1.I tam na mne sice čekal pes /černý ovčák/,ale naštěstí v doprovodu svého pána,se kterým jsem se rovněž dal do řeči.Vzpomínal,jak se v jeho domku /v současné době pronajatém od ČD/ za Franc Josefa narodil jeho děd,za první republiky jeho otec a skoro i on sám /po válce se už totiž většinou jezdívalo do porodnic/ a jak se tady u štreky žije relativně v klidu a pohodě.Po zhruba dvacetiminutovém rozhovoru jsem i od onoho "samotáře" získal svolení s nafocením jeho domku.Při pohledu na něj se mi začaly vybavovat knihy,ve kterých se psalo o všech takových strážních domcích.Vždyť já dnes fotil stošedesát let staré stavby,které kdysi obývali kolikrát zcela mimo civilizaci strážníci,kteří se museli starat o svůj úsek trati.K dispozici měli jen jednu kozu či kravku coby zdroj mléka a kousek pole.No,pánové /a dámo/,nechci tady moc vzpomínat na doby dávno minulé,ale za chvilku zamyšlení to určitě stálo.Po nafocení domku jsem se s jeho "pánem" rozloučil a vydal se k domku dalšímu,stojícímu víceméně na dohled na kilometru 227,1.I tam jsem se pustil do řeči s jeho obyvatelkou a ... .
No a protože jsem všem dnes osloveným "strážníkům" současné tratě č.270 slíbil zveřejnění fotografií jejich "království",činím tak nyní a zde.Přidám i snímky opuštěného domku na kilometru 229,8 /u mostu přes řeku Odru/ a dnes ještě obývaného domku na kilometru 262,6 /za žst.Ostrava-Svinov směrem k Ostravě hl.n./.Nezapomenu ani na děcka z Polomu,ke kterému jejich obydlí a čapí hnízdo na bývalém trakčním stožáru patří jako k Praze Hradčana. :wink: :D

e32b7340400b36e42ae3ecc972e9fb16.jpg

fdbc7f3d69bfe12f012af335d1c20e0c.jpg

4dbc2992297528074d742a8a5d996946.jpg
Strážní domek na km 226,1

7c7d4ed45410278ecbe817a311c02ba0.jpg
Strážní domek na km 227,1

38facfb40eca4075406ec42a097bc923.jpg
Strážní domek na km 229,8

9472f68b13e26cbd4c6ce45f971afa76.jpg
Strážní domek na km 262,6

Naposled editoval moderátor:
Osamělý dům u rychlíkové trati, oči za záclonou zapranou... :D
Tyhle domečky mají úžasnou poetiku, stejně jako praskající kamna a poblikávající žárovičky elektromechaniky na zasněženém stavědle. Kdyby tak v nějakém takovém domečku blízko civilizace byla třeba hospůdka...
Jinak to musel být náročný den.

Možno niekoho zaujme aj reportáž "Oslobodenie Bratislavy" z červených stránok. Hlavne pekné fotečky nemeckých aj sovietskych vojakov: http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/002994-Uhranka-na-bratislavskej-hlavnej-stanici.asp

13f8d663d29a5b46c369ec117ce03c7a.jpg

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře