Zdravím především znalé i zkušené elektroniky či radioamatéry
a opět zneužiji toto svým názvem univerzální vlákno.
Můj dotaz se tedy týká "sbastlení" oscilátoru,který by měl výstupní signál sinusového průběhu s efektivní hodnotou 7,5 V a pevným kmitočtem 75 Hz. Důležitá je také stabilizace amplitudy výstupního signálu. Oscilátor je sice napájen 24 Vss,ale nemám problém napájení upravit na hodnotu nižší /ideálně 12 Vss/ nebo v případě použití OZ i vytvořit napájení symetrické. Ic původního koncového výkonového tranzistoru PNP /3 NU 72/ byl dle tabulky 15 A.
Do ruky se mi totiž v práci dostal oscilátor /Wienův oscilátor s termistorovu stabilizací/,který v traťové části VZ slouží či spíše sloužil k "výrobě" nosné frekvence 75 Hz a chtěl jsem ho ještě zprovoznit pro jiné ušlechtilé účely. Bohužel jsou zničeny tranzistory,které již nejsou k mání /106 NU 70,GC 521K atd./ a do nějakaých moderních náhrad bych se moc nehrnul. Ke všemu je ještě poškozen zmíněný termistor /sovětský typ ze 60-tých let/,takže oprava s použitím původních typů součástek je nemožná.
Na netu jsem sice nalezl dost vhodných konstrukcí /asi dvě

/,ale ani jedna z nich neodpovídala požadavku na tu výstupní efektnivní hodnotu napětí. Rovněž se mi také nechce dávat cca.500 Kč za IO /genrátory funkcí atd./. Myslím,že by se to dalo pořešit zmíněným jednoduchým Wienovým oscilátorem,ale nemám odvahu laborovat s použitými součástkami s cílem dosáhnout požadovaných výstupních hodnot. Přiznám se,že zařízením jako jsou oscilátory atd. nijak zvláště nehovím a tak se s prosbou obracím na znalce.
Nemáte tedy někdo v šuplíku zapojení výše zmíněného "udělátka" či alespoň můžete někdo poradit,jakými součástkami /tranzistory a termistorem/ nahradit původní typy ?
Předem děkuji za jakékoli rady či tipy zaslané na můj e-mail. Případným zájemcům mohu poslat schéma původního oscilátoru. Já jdu ještě brouzdat a hledat ... .
David
davca@iol.cz