Jak opravit "chybu při čtení souboru" cd_750308bs.eng

Robert Schindler

Cestující
Zdravím,

už jsem si nějak zvykl, že po každé instalaci aktivity musím opravovat přes program Convoi consisty, při větší instalaci vlaků i .eng nebo .wag soubory. Tentokrát mi však Convoi žádný problém v těchto dvou posledních typech souborů nehlásil, přesto se však v AE objevují chybové hlášky "Chyba při čtení souboru" a číslo řádky, konkrétně u těchto vozů:
cd_750\cd_750308bs.eng (řádek 786)
cd_750\cd_750308rv.eng (řádek 787)
OKD\OKD_740458_rv.eng

Nevíte, jak bych mohl chybu opravit? Jelikož nejsem tvůrce mašin, ale jen uživatel a občasný aktivitář, obávám se, že i kdybych si řádky odpočítal nebo využil nějakého textového editoru, kde jsou čísla řádků, že bych z daného řádku asi nic nepoznal... Také nevím, kde by mohl být stroj 750308 ke stažení, tady jsem ho přes vyhledávání nenašel...

Ahoj. Lokomotivu 750.308 stáhneš zde: http://www.msts-trat240.cz/index.php na stránkách tratě 240. Zkusil bych použít program Conbuilder. Testoval jsi to i tímto programem? Zřejmě to vypadá na chybějící vozidla. Možná Loose Consisty.

Robert Schindler napsal:
...Nevíte, jak bych mohl chybu opravit?...

Ahoj,
stroj 750.308 je tam co psal Pavlík, nicméně, že by to mělo nějakou souvislost s chybějícími vozidly či Loose Consisty, bych neřekl. 750.308 jsem stáhl, nainstaloval a dělalo mi také to, co popisuješ. Opravil jsem jsem to tak, že jsem v eng souboru odstranil jednu závorku před řádkem Sound ( "../../common.snd/snd_diesellok/750eng.sms" ) - tj. místo pěti, tam zůstaly jen čtyři. Zároveň jsem upravil přesměrování zvuků z Sound ( "../../common.snd/snd_diesellok/750eng.sms" ) na Sound ( "../../common.snd/sndDlok/750eng.sms" ) a Sound ( "../../common.snd/snd_diesellok/750cab.sms" ) na Sound ( "../../common.snd/sndDlok/750cab.sms" ).
Co se týče OKD740.458, myslím, že je součástí TBP8 - u ní mi to žádné chyby nevyhazuje.

Pokud bys s tím měl problémy, napiš přes SZ

Měj se, Tom

Robert Schindler napsal:
... Jelikož nejsem tvůrce mašin, ale jen uživatel a občasný aktivitář, obávám se, že i kdybych si řádky odpočítal nebo využil nějakého textového editoru, kde jsou čísla řádků, že bych z daného řádku asi nic nepoznal...

S editory, které číslují řádky, rovněž není problém: editor Scribe je součástí Convoi nebo mohu doporučit např. PS Pad Editor, volně na internetu. ;-)

Sám píšeš, že jsi uživatel a občasný aktivitář ... takže bych doporučoval do engu vůbec nezasahovat, ale obrátit se na autora vozidla či skinu. Už proto, že pokud obsahuje chybu, bylo by vhodné na ni autora upozornit.

A hledat skin jen zde na fóru ... nikde není dáno, že se tu píše o všech skinech ... myslím si, že pokud to není napsáno u informací k aktivitě, jistě Ti to prozradí autor aktivity.

Honza napsal:
Sám píšeš, že jsi uživatel a občasný aktivitář ... takže bych doporučoval do engu vůbec nezasahovat, ale obrátit se na autora vozidla či skinu. Už proto, že pokud obsahuje chybu, bylo by vhodné na ni autora upozornit.

Takto jsem v příslušných vláknech na některé chyby v engu upozorňoval, leč bez odezvy. Co si sám neuděláš, to nemáš...

Pavlík napsal:
Honza napsal:

Takto jsem v příslušných vláknech na některé chyby v engu upozorňoval, leč bez odezvy. Co si sám neuděláš, to nemáš...

To je i moje zkušenost. Např. adresování na zvuky a kabiny je problém, na který hodně modelářů a skinařů moc nereaguje. Takže si, ač nerad, člověk musí pomoct sám, i když tim poněkud zasahuje do autorských práv. :( Někdy by stačilo jen uvést 1-2 alternativní odkazy. ;-)
A neodpustím si rýpanec - striktní zákaz editace odkazových řádků třeba na ony zmiňované zvuky a kabiny či "vděčné poděkování všem, co autora upozorní na případné chyby" v tiráži instalátoru působí ve spojitosti s neřešením vzniklým problémů "prázdně" jako jeden nejmenovaný politik.
Děkuji za pozornost.

Co se týče změn ve směrování na kabiny či zvuky, považuju to za základní dovednost uživatele. Žádný s rozumných autorů přece nebude vyžadovat, aby uživatelé jeho modelu či jeho skinu používali přesně ty zvuky, jako on, či přesně tu samou kabinu, jako on. A už vůbec nemůže vyžadovat, aby si neopravili eventuelní chybu v tomto směrování. Tak, jako rozumný aktivitář počítá s tím, že si uživatelé budou jím použitá vozidla nejen dohledávat, ale i nahrazovat za jiné, byť podobné.

Co se změn v uvedených souborech týká, tak pro svoji potřebu si uživatel může dělat co chce (tedy pokud ví co a proč dělá). Jen nesmí takto upravený soubor bez vědomí autora šířit dál. A dále nesmí autora otravovat dotazy: "Udělal jsem si ňáký změny, a ten zatracenej model nefunguje! Co s tím?" Na to většinou není jiná reakce než takovéhoto uživatele poslat do "příslušného místa".

Pánové, proč pořádně nečtete ... já jsem Robertovi nezakazoval zasahovat do eng/wag kvůli autorským právům, ale proto, že se sám přiznal, že tomu moc nerozumí ... takže by mohl snadno udělat chybu, kterou by byl ještě větší problém odhalit ... nic víc, nic míň.

Pánové,nic ve zlém,ale podívali jste se na číslování řádků?Dohady o tom,co si může kdo sám udělat jsou v tomto případě trošku mimo mísu.Convoi žádnou chybu nenašel a tak jsem se podíval,co na těch řádcích vlastně je a ono je o ovládání mašiny,tudíž diskuze o zvucích a kabinách není opodstatněná.Tento problém se objevuje velice často,když se prohlíží eng,provede se i maličká změna a následně se špatně uloží.Na 99% se pak objeví chyba v těchto řádcích a to se musí pak ručně opravit řádkování.
Již mnohokrát se tady psalo,ať se v engu nikdo nevrtá,když tomu nerozumí,jenže jakoby se na stěnu hrách házel...

Petr Novák napsal:
Pánové,nic ve zlém,ale podívali jste se na číslování řádků?Dohady o tom,co si může kdo sám udělat jsou v tomto případě trošku mimo mísu.Convoi žádnou chybu nenašel a tak jsem se podíval,co na těch řádcích vlastně je a ono je o ovládání mašiny,tudíž diskuze o zvucích a kabinách není opodstatněná.Tento problém se objevuje velice často,když se prohlíží eng,provede se i maličká změna a následně se špatně uloží.Na 99% se pak objeví chyba v těchto řádcích a to se musí pak ručně opravit řádkování.
Již mnohokrát se tady psalo,ať se v engu nikdo nevrtá,když tomu nerozumí,jenže jakoby se na stěnu hrách házel...

V tomto případě se opravdu nejednalo o počet řádků, ale bohužel o jednu závorku navíc a jednu špatně umístěnou.

Naposled editoval moderátor:
To jsem ani jsem netušil, že rozvířím takovou diskuzi... :)

No faktem je, že zasahovat do čehokoliv cizího je vždy ošidné, snadno se člověk splete a pak to nejde vůbec. Jenomže pokud si instaluji aktivitu, kde je 20 consistů a k tomu si postahuji a nainstaluji 15 dalších potřebných vozidel, vyhází Convoi dost často spoustu chyb jak v .con, tak v .eng nebo .wag souborech. U .eng a .wag se chyby často týkají směrování zvuků (do složky "Zvuky" namísto "commond.snd" nebo klasický problém se "sndDlok" apod.).

Vzhledem k tomu, že třeba u směrování do "zvuky" nejde patrně o klasickou chybu, ale jen o to, že někteří tvůrci směřují zvuky do jiné složky než "common.snd", poslali by mě autoři těchto modelů asi někam... Pokud chci ve svém trainsetu dodržet určitou jednotnost, musím si úpravy provést sám. A i kdybych měl v případě "skutečných" chyb obesílat autory všech modelů, aktivitu bych nejspíš nikdy nerozjel. V podstatě se dá říci, že instalace každé větší aktivity znamená následnou hodinu práce v programu Convoi. I když s rizikem že to po zásahu nepůjde vůbec. Nicméně modely dál nešířím, pouze si držím svůj opravený trainset.

Tuhle diskuzi (radu jak odstranit zmíněnou chybu v modelu 750 308) beru ale i jako obohacení o další znalosti, které by měly být (jak napsal tuším Jiřík) základy každého uživatele MSTS.

Robert Schindler napsal:
To jsem ani jsem netušil, že rozvířím takovou diskuzi... :)

Roberte, již to nepitvej, ba to nemá smysl ani řešit on tento problém již vyřešil za nás a, dobrý návod jak na to napsal novopečený ladič *engu Petr Novák o pár příspěvků výše. Myslím si, že můžeme mít rádi, že takového ladiče máme.

Pavlík napsal:
Ahoj. Lokomotivu 750.308 stáhneš zde: http://www.msts-trat240.cz/index.php na stránkách tratě 240. Zkusil bych použít program Conbuilder. Testoval jsi to i tímto programem? Zřejmě to vypadá na chybějící vozidla. Možná Loose Consisty.

Omlouvám se za možná hloupou otázku, ale jak se v Conbuilderu testuje lokomotiva? V menu "Tests" jsou volby pro test chybějících vozidel, aktivit a non-unicode souborů. Jiné testování jsem nenašel...
Tom Kanka napsal:
Opravil jsem jsem to tak, že jsem v eng souboru odstranil jednu závorku před řádkem Sound ( "../../common.snd/snd_diesellok/750eng.sms" ) - tj. místo pěti, tam zůstaly jen čtyři. Zároveň jsem upravil přesměrování zvuků z Sound ( "../../common.snd/snd_diesellok/750eng.sms" ) na Sound ( "../../common.snd/sndDlok/750eng.sms" ) a Sound ( "../../common.snd/snd_diesellok/750cab.sms" ) na Sound ( "../../common.snd/sndDlok/750cab.sms" ).
Co se týče OKD740.458, myslím, že je součástí TBP8 - u ní mi to žádné chyby nevyhazuje.

Díky Tome za radu, konečně jsem se dostal k opravě (odstranění závorky a směrování do sndDlok) a vše funguje jak má. Lokomotivu OKD740.458 si stáhnu s trainsetem 8, k tomu jsem se ještě nedostal...

Omlouvám se za možná hloupou otázku, ale jak se v Conbuilderu testuje lokomotiva? V menu "Tests" jsou volby pro test chybějících vozidel, aktivit a non-unicode souborů. Jiné testování jsem nenašel...

Je to právě ten test chybějících vozidel. Engines, Cabs a Sound. Otestuje ti to engy, jestli v nich není chyba nebo špatné směřování zvuků či kabin.

Back
Nahoře