Banalizace aneb banalita?

Co se přejezdů týká, tak si pamatuji, když jsme jezdili na rozkaz po nesprávné koleji, následoval i rozkaz OP, protože přejezdy v jízdě po nesprávné koleji nefungovaly na 100%. Mám pocit, že šraňky sice byly dole, ale nebyla kontrola.

Dráčik napsal:
Je to celkom možné, že predpis sa líši, ja to krvou nepresadzujem. Akurát podla mňa aj pri súbežnej jazde to vchodové a jeho "Stoj" pre mňa platí,, ak by neplatilo, tak idem bez povšimnutia ďalej. Platí, ale sa neobsluhuje v tomto prípade s logických dôvodov, aby nedošlo k prevziatiu návesti oboma vlakmi, vchod sa dovolí pomocou RPN (alebo V, len nie svetelnou PN), tak ako píšeš, toto iste platí aj na SŽDC. Druhý bod je osobná skúsenosť, tiež som kukal, či je to možné, dokonca som hneď volal kamarátovi výpravcovi, ktorý je macher aj do zabezpečovačky a možné to je, akurát málo ktorá stanica to dokáže. (Ovdtedy viem, že Dubnica áno), či sa to ale vyskytuje na SŽDC, tak to sa už vadiť nebudem. Ide to málokde. V každom prípade som nechcel znevažovať Tvoj výklad, bolo to napísané výborne.

Pokud jedu při souběžné jízdě po nesprávné koleji, tak pro mě NEPLATÍ vjezdové návěstidlo správné koleje a tudíž, ani jeho Stůj. Strojvedoucí musí však zastavit nejdále v úrovni vjezdového návěstidla správné koleje, pokud mu není dovolen vjezd RPN dávanou u nesprávné koleje. Stejně tak při pouhé jízdě po nesprávné bez souběžné jízdy vjezdové návěstidlo správné koleje pro jízdu po nesprávné koleji NEPLATÍ, POKUD NENÍ O JEHO PLATNOSTI STROJVEDOUCÍ ZPRAVEN PÍSEMNÝM ROZKAZEM. V písemném rozkaze se platnost uvádí takto: Vjezdové návěstidlo správné koleje do žst XYZ pro vaši jízdu platí.
Pokud tuto větu rozkaz neobsahuje, tak pro mě jako strojvedoucího tam žádné návěstidlo, které by pro mě platilo není a neplatí pro mě ani jakýkoliv jeho návěstní znak. Pouze mi říká, kde nejdále musím zastavit před dopravnou a vyčkat dovolení vjezdu (RPN u nesprávné,doručením písemného rozkazu, nebo po sepsání PV-příkazu pomocí radiopojítka). Světelná Pn na vjezdu správné koleje klidně mrkat může a platí pouze pro správnou kolej!

mikulda napsal:
Mňo, banalizace je také úřední rozhodnutí. Obousměrné TZZ je podmínka nutná, nikoliv však dostačující. Příklad : Oldřichov u D. - Bílina (banalizace není)

Tak teď už mi vůbec hlava nebere, o co se tu vlastně jedná! Pojem banalizovaná kolej znamená, že je vybavena TZZ pro oba směry. Takže proč by to měl někdo potvrzovat na nějaký cár papíru???? To, jak je konkrétní úsek uveden v nějaké mapce, či TTP na skutečnosti, že kolej banalizovná je, nic nemění!
To je totéž, jako kdybych směl o Esu říct že je to dvousystémová lokomotiva, až na to nějaký ouřada vydá depeši!

Pawlik napsal:
.... měl jsem za to, že na trati přes Čelákovice jsou "automatická hradla", ale jak koukám, nic takového asi neexistuje. :)
....
Já jsem jenom v rychlosti kouknul na plachtu GVD (protože se mi nezdála ta telefonika) a z té se dozvím pouze telefonické dorozumívání/poloautomatický blok/automatický blok/mezistaniční úsek, v němž je povolena jízda proti správnému směru (tudíž BANALIZOVANÝ!), a v případě poloautomatického bloku zde nepoznám, zda je to hpb, rpb nebo Ahr.

Ukulelembo napsal:
Karlos napsal:
Co je to banalizovaná trať? Jde vlastně o traťovou kolej, která je po změně traťového souhlasu zabezpečena pro daný směr traťovým zabezpečovacím zařízením. Není psáno, že banalizovaná trať musí mít všechny traťové koleje takto zabezpečovacím zařízením vybavené.

Zdravím,
přímo v názvosloví máte uvedeno, že banalizovaná trať je trať, jejíž všechny traťové koleje jsou vybaveny traťovým zabezpečovacím zařízením pro obousměrný provoz.

Nikde jsem takové názvosloví neviděl :( Vždy se jedná o banalizovanou traťovou kolej. Na trati může být banalizovaná třeba jen jedna ze dvou, či více kolejí.

Karlos napsal:
Pokud jedu při souběžné jízdě po nesprávné koleji, tak pro mě NEPLATÍ vjezdové návěstidlo správné koleje a tudíž, ani jeho Stůj. Strojvedoucí musí však zastavit nejdále v úrovni vjezdového návěstidla správné koleje, pokud mu není dovolen vjezd RPN dávanou u nesprávné koleje.
:) Je to tak, máš pravdu, napsal jsem to blbě.

Tom Kanka napsal:
Tak teď už mi vůbec hlava nebere, o co se tu vlastně jedná!

Já si pod pojmem banalizace představuju to, že v sešiťáku jsou před názvama dopraven křížky a pro jízdu proti správnému směru není potřeba rozkaz.
Pokud je na koleji obousměrné TZZ a přesto se fasuje rozkaz o jízdě po nesprávné koleji, tak je to co?

Tom Kanka napsal:
...a v případě poloautomatického bloku zde nepoznám, zda je to hpb, rpb nebo Ahr.

To už je na mě moc, budu si muset někde sehnat "stromeček",
jak to vypadá s dělením traťového zabzař do těhle kategotií, jejich podkategorií a podkategoriií podkategoriií.:D

mikulda napsal:
Já si pod pojmem banalizace představuju to, že v sešiťáku jsou před názvama dopraven křížky a pro jízdu proti správnému směru není potřeba rozkaz.
Pokud je na koleji obousměrné TZZ a přesto se fasuje rozkaz o jízdě po nesprávné koleji, tak je to co?

Presne to si môžeš prečítať v mojom prvom poste o tých rozkazoch (formou otázky). Tam je to cele zodpovedane. Na banalizovanej máš v stĺpci 1 krížiky v ZCP cku. Tam rozkaz nedostaneš. Pokiaľ v stĺpci 1 ZCP krížiky nie sú a ty si vypravený na nesprávnu koľaj musíš zastaviť, lebo je to nehoda. To je celí problém banalizácie s pohľadu rušňovodiča.
S pohľadu trate zase to čo bolo popísané vyššie.

mikulda napsal:
[...Pokud je na koleji obousměrné TZZ a přesto se fasuje rozkaz o jízdě po nesprávné koleji, tak je to co?
Tak je to blbost! Pokud je traťová kolej vybavena zabezpečovacím zařízením pro obousměrný provoz (tudíž BANALIZOVANÁ) nejedná se o jízdu po nesprávné koleji ale o jízdu proti správnému směru! (Čl. 359 předpisu D2)

Ale to neber osobně, neznám konkrétní poměry na této trati, fakt je že v sešiťáku je v tomto úseku uveden autoblok, v TTP banalizace - i když nemám momentálně u sebe TTP aktuální. Je možné, že zab. zař. pro opačný směr třeba vyvádělo nějaké nepřístojnosti a tudíž je nařízeno jezdit proti srsti na hubu. V tom případě ale už nelze brát tento úsek, jako vybavený zab. zař. pro oba směry.

A tak jsme se dostali k tomu, že tento úsek je sice banalizovaný, ale díky rozhodnutí nějakého ouřady není!!!!
Tom Kanka napsal:
mikulda napsal:
[...Pokud je na koleji obousměrné TZZ a přesto se fasuje rozkaz o jízdě po nesprávné koleji, tak je to co?
Tak je to blbost! Pokud je traťová kolej vybavena zabezpečovacím zařízením pro obousměrný provoz (tudíž BANALIZOVANÁ) nejedná se o jízdu po nesprávné koleji ale o jízdu proti správnému směru! (Čl. 359 předpisu D2)

Ale to neber osobně, neznám konkrétní poměry na této trati, fakt je že v sešiťáku je v tomto úseku uveden autoblok, v TTP banalizace - i když nemám momentálně u sebe TTP aktuální. Je možné, že zab. zař. pro opačný směr třeba vyvádělo nějaké nepřístojnosti a tudíž je nařízeno jezdit proti srsti na hubu. V tom případě ale už nelze brát tento úsek, jako vybavený zab. zař. pro oba směry.

A tak jsme se dostali k tomu, že tento úsek je sice banalizovaný, ale díky rozhodnutí nějakého ouřady není!!!!

A když se vrátím k tomu mému přirovnání, je to jako kdyby někdo vydal nařízení, že to Eso smí jezdit jenom pod stejnosměrnými dráty! :D

Naposled editoval moderátor:
[/quote]

Například se může jednat o poruchu traťového souhlasu. Jde tedy např. o jízdu proti udělenému souhlasu, nebo o jízdu v bezsouhlasovém stavu.
Na AB bych tuto situaci ovšem řešil rozkazem Z část 2.
Karlos napsal:

Například se může jednat o poruchu traťového souhlasu. Jde tedy např. o jízdu proti udělenému souhlasu, nebo o jízdu v bezsouhlasovém stavu.
Na AB bych tuto situaci ovšem řešil rozkazem Z část 2.
[/quote]

Č á s t 2
Návěstidla .................................... se neobsluhují, po rozkazu k odjezdu
smíte odjet. §)
Do .................................... jedete v mezistaničním oddílu po traťové koleji
číslo ...................*). Oddílová návěstidla pro vaši jízdu neplatí, nepřekročte
rychlost 100 km/h.
U návěstidla s návěstí Stanoviště oddílového návěstidla jednejte jako u
předvěsti s návěstí Výstraha.

Tom Kanka napsal:
...
...

Cili potrebujeme papirove rozhodnuti. A muzeme to uzavrit ne? :D

Papírové rozhodnutí je potřeba na všechno.
Vydává se po splnění všech náležitostí, které jsou k jeho vydání potřeba.
Pokud trať splňuje vše potřebné, vydá se papírové rozhodnutí.
Pokud trať nesplňuje, papírovým rozhodnutím se nezmůže nic.
Čili taky bych se pokusil o uzavření a to tímto:
Banalizace není papírové rozhodnutí

Re Pawlik: Souhlas
Re mikulda: Podle staničního řádu žst. Oldřichov u Duchcova, je traťový úsek Oldřichov - Bílina vybaven jednosměrným trojznakovým automatickým blokem.

Back
Nahoře