Otázka na kolegov modelárov a ladičov ...

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku

Tax

Moderátor
Správce
Mám otázku pre všetkých kolegov od fachu - modelárov, ladičov, poprípade aj aktivitárov.
Pri tvorbe nového modelu som narazil na takúto vec:
Model s brzdárskou búdkou ( alebo plošinou ) je mierne nesymetrický. Ako bude lepšie zarovnať pivoty: nechať stred vozu v strede medzi nápravami a tým zanechať voz nesymetrický ( cca o 600 mm ), alebo bude lepšie nastaviť pivot presne na geometrický stred vozu a nechať nesymetrické nápravy? Ako sa pri tomto zachová MSTS ?
Tretia možnosť je "poupraviť" model tak, že nápravy budú symetricky, konce nárazníkov budú takisto symetricky k stredu voza a nesymetrická bude len korba. Opticky to vadiť nebude, akurát to už presne nezodpovedá skutočnej predlohe.

Pokud bude model nesymetrický na některou stranu,bude problém s nastavením spřáhel se všemi důsledky z toho vyplývajících.Dá se to nastavit mezi parní lokomotivou a tendrem,ale u samostatného modelu je to problém.Je lépe mít symetrický model s nesymetrickými nápravami,600mm je dost,zvlášť u nastavení na 30cm bude problém model spřáhnout s jiným vozem.Hlasoval bych pro třetí možnost,
60cm se na voze dlouhém okolo 8-10m celkem ztratí,počítejme,že poměr zmenšení msts x skutečnost je odhadem 1:80.Pokud bude předloha ještě delší,tak to skoro nikdo nepozná,pokud si to nepřeměří nějakým pravítkem.

Tax napsal:
... lepšie nastaviť pivot presne na geometrický stred vozu a nechať nesymetrické nápravy?...

Jednoznačně, okoukni jak mám řešeny vagony s plošinou či budkou já :)

Vagón by mal byť vždy symetrický cez nárazníky, resp. cez dotykové body. Všetko ostatné je vyrobené podľa skutočnosti. Takže nápravy budú nesymetrické voči pivotu celého modelu.

Tax napsal:
nastaviť pivot presne na geometrický stred vozu a nechať nesymetrické nápravy?

Vzhledem k tomu, že vím, co je to za opruz ladit parní loko a tendr (když loko má přečnívající budku, vzadu žádné nárazníky a tendr má vyčnívající podlážku vepředu a taky žádné nárazníky), tak bych se velmi přkláněl k variantě "geometrického středu" celého vozu (tedy od nárazníku k nárazníku).
To, že podvozky nebudou symetrické vůbec nevadí - vždyť zrovna u parních loko jsou kola a běhouny rozmístěny různě a taky to nevadí...

Mnoho zdaru !

Zdravím pány modeláře
a rád bych jim položil něco málo naprosto laických dotazů.:roll: :)
Je možné animaci statických objektů /jejich částí/ nastavit tak,aby reagovala na pohyb vozidel po koleji /kolejové databázi/ ?
Jde mi o situaci,kdy se lokomotiva blíží ke vratům remízy a ta by se před strojem otevírala.Dejme tomu,že by se tak dělo 15 metrů před remízou /vraty/.Po vjezdu lokomotivy do objektu remízy by už vrata mohla zůstat otevřena stále.
Dá se to řešit podobně jako animace u vodních jeřábů /"spínací" krychle v koleji apod./ ?
Jestliže by to možné bylo,je někde k mání návod jak vše v modelu nastavit ?

Předem děkuji za odpovědi.

David

Ahoj Davide,

jestli se nepletu, musí být objekt nastavený jako přejezd, podobná vrata máme v trati 310 třeba v Krnově na vlečku Strojosvitu. Chová se to jako klasické šraňky. Víc o tom z modelářského hlediska nevím.
Jinak pokud by se jednalo o tu žlutou remízu, bylo by třeba vymodelovat i vnitřek remízy. A stvořit animace, to neumím.

Ahoj,mě to kdysi radil Tygy,ale už je to tak dávno,že si to moc nepamatuji :) Je nutné při modelování vytvořit potřebnou část jako animaci,pak osadit jako animovaný objekt a pod koleje schovat kousek silnice.Můj model Teplického depa by tu animaci měl mít,tak sním si to můžeš vyzkoušet.Někde tam bylo i nastavení rychlosti otvírání.
Ještě jsme našel,jak má vypadat zápis v ref souboru a korespodneci,jak jsem měl postupovat:

LevelCr (
FileName  ( Tcedepo.s )
Class  ( "Objekty Mates" )
Align        ( None )
Description  ( "Depo animované " )
)

samozřejmě Class si napiš co chceš :)
1-osadit silnici pod koleje,stačí 10m
2-pak vezmi depo a vlož ho v místě průsečíku jedné koleje a silnice. druhý bod se udělá sám
3-pak už jen natočíš budovu depa a napasuješ na koleje,čelo depa dej na silnici
4-pak dej vlastnosti depa a a nastav si rychlost animace ve vteřinách,jinak ve všeobecných podmínkách se animace u přejezdů nezaškrtává,já dávám aktivaci přejezdu jako depa a vrat tak 20-30m

Naposled editoval moderátor:
Tak jak píše Mates, nastavení rychlosti otvírání se provede přímo v editoru ve vlastnostech přejezdu.
Ještě je nutné vlézt do World a v příslušném W souboru přepsat
LevelCrData ( 00000000 2 )
na
LevelCrData ( 00000006 2 )
aby nám "přejezd" necinkal.

Zdravím,
je možné v engu lokomotivy nastavit zařazení směru jízdy při startu aktivity a vlastně i volné jízdy ? Při startu aktivity/volné jízdy je požadováno nastavení směru jízdy "vpřed" (bez možnosti ho změnit, ale to už není podstatné)

Laboroval jsem s některými níže uvedenými parametry, ale bez požadovaného výsledku. Samozřejmě mám zato, že Wipers, Sand apod. nemají se směrem nic společného, ale co DirControl nebo AWS ?

DirControl ( -1 0 1 1 )
BellToggle( 0 1 0 )
AWS ( 0 1 0 )
Sanding ( 0 1 0 )
Horn ( 0 1 0 )
Wipers ( 0 1 0 )
EmergencyStopToggle( 0 1 0 )
Vigilance ( 0 1 0 )
Headlights ( 0 0.25 1 0 )
BailOffButton( 0 1 0 )

Děkuji za případné odpovědi.

David

Ahoj Davide,
jestli si vzpomínám je to řádek DirControl, ale už novím co které číslo znamená, jedno z nich je poloha

Ahoj Petře,
hmm, zkoušel jsem všelijaké kombinace nul a jedniček i u tohoto parametru (pravda, možná ne všechny možné), ale směr byl po startu aktivity/volné jízdy vždy v poloze "Neutrál". Nevím, možná bude ještě nějaká další závislost na jiných parametech v engu.

David

Počáteční poloha by měla být určena poslední číslicí, tedy, teoreticky, by to při DirControl ( -1 0 1 1 ) měla být právě ona žádaná poloha Vpřed. Jiné kombinace jsou nesmyslné... Příčinu neznám, ale tipoval bych to na Bin.

Zdravím a děkuji za doporučení.
Mikuldova "dvojka" na poslední pozici pomohla. Doufám jen, že to bude fungovat i v jiných engech a počítačích. Však víme, jak to s MSTS někdy bývá ... :cool:

David

Mělo by to fungovat všude. Poslední číslo udává, která číslice z té závorky se má načíst při startu. A číslováno je to od nuly.
Dvojka tedy znamená, že se načte (nultá, první) druhá číslice, a tam máme hodnotu 1, tedy vpřed.
Pokud bude poslední číslice nula, načte se nultá číslice, tam máme hodnotu -1, tedy vzad.

Back
Nahoře