Chyba modelov MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku

Tax

Moderátor
Správce
Mám pripravený pre vás nový model ( nie je to ganz, na tom ešte chvílu treba popracovať ). Prešiel spripomienkovaním u betatesterov, je prakticky nachystaný na distribúciu, čaká sa len na zvuky a možno ešte nejaké úpravy v engu. To ale nie je dôvod k tomu, aby som zakladal nové vlákno.
Dôvodom je fakt, že opäť sa dostala na pretras chyba, dá sa povedať nežiadúca odchýlka, ktorú majú takmer všetky domáce modely vozidiel. Takmer všetky preto, lebo sa zopár výnimiek nájde. Konkrétne Tomiho bobina, moje veľké motoráky a zopár Pikkových parných lokomotív - hlavne tie neverejné, rozpracované.
Tou chybou je, že takmer všetky domáce modely vozidiel majú os nárazníkov je v nesprávnej výške nad temenom kolajnice. Správna výška má podľa normy byť 1065 mm nad temenom kolajnice s toleranciou 30 mm.
Istý "mistr tesař" sa kedysi sekol a dodnes sa tento pomýlený rozmer objavuje u takmer všetkých domácich modelov do MSTS.
Počas "pripasovávania" poniektorých svojich modelov k existujúcim dopustil som sa tejto chyby vedome či nevedome aj ja. Celkom určite u vozu Calm49 a prestavbách modelov p. Starého, na ktorých som začínal.
Teraz sa natíska, či na pripravovaných nových modeloch ( napríklad flotila modrých šípov a prívešákov k nim, ale aj na ďalších ) mám udržovať zažitý nesprávny rozmer, alebo sa mám držať svojej cesty a dodržiavať rozmer správny.
Porovnaním niektorých modelov s Svieweri je jasné, že touto chorobou trpia hlavne naše modely, napríklad nemecké parné loko sú v tomto OK
Hoci ja som sa už včera rozhodol, že u svojich modelov budem odteraz dodržiavať správny rozmer 1065 mm s povolenou toleranciou ( moje modely sa často nespriahajú do súprav s ostatnými ), zaujíma ma názor jak kolegov modelárov, tak aj ostatnej odbornej či neodbornej verejnosti.

A ještě máme jinou chybu a to výška pantografu.
Neumím si představit co by oprava tohoto způsobila.
Znamenalo by to zvednout veškeré sloupy. Jenomže kolikrát jsem nadjezdy dával naknop. To by bylo utržených sběračů :lol:
To vše bylo dané tím, že v počátcích tvorby bylo víc nadšených šikovných modelářů než odborných poradců, kteří by na chyby zavčas upozornili.
Ale ohledně troleje, nechal bych to bejt právě kvůli těm nadjezdům, protože tam bývá snížená výška troleje, což MSTS neumožňuje.
Ohledně nárazníků, to je dilema. Buď zvednout vše nebo to také nechat bejt. Neumím si představit soupravu, která by měla vozy s nárazníky každý pes jiná ves. Ale u nákladních vlaků jsem si už tohoto jevu všiml.

Mé první "pionýrské" modely mají také nárazníky v nesprávné výšce, ale od modelu Turbínky TL659.0 jsem vše sladil s normou, kterou udává Tax, tedy 1065mm. Bylo to dané tím, že u prvních modelů se člověk hodně učí a nemá zkušenosti. Myslím Taxi, že stávající modely by mohly zůstat tak jak jsou a nová dílka by měla splňovat tuto dohodu.

Jsem určitě pro dodržování osy nárazníku ve výšce 1065 mm nad TK. Proč dělat nová vozidla nepřesně? Spousta starých vozidel se časem stejně vytvoří znovu, snad s nárazníky ve správné výšce.

Zkuste si zapojit za sebe hydru a regionovu a budete koukat kde jsou nárazníky.

Až doteraz som si toto vlákno vôbec nevšímal,lebo nebolo prečo. Až do dnes keď som robil pokus so spriahnutím, Reska a iných modelov. Keď som v SV spriahol Kankov Eas a Res , došiel som nato, že mi nárázníky s jeho modelom nesedia. Takže som robil pokusi ďalej a na Jardovych, Kankovych a Taxovych mi to nesedi a na Starého, Janišových a Radových to sedí. Ovšem podľa technického výkresu Res ich mám dobre. Komu teraz veriť, alebo ku ktorým modelom ich prispôsobiť ?

Dle norem by výška nárazníků měla být 1060 mm nad temenem kolejnice s tolerancí +5 a -10 mm. Teď jsem si v maxku otevřel Eas-u a osu nárazníku mám ve výšce 1051 mm nad TK. Jsem tedy ještě v normě :)

Nevím, jestli se mám ptát v tomto vlákně, tak se kdyžtak omlouvám jestli je to offtopic. Vážím si práce modelářu a smekám klobouk, ale jedna věc mě vždy mrzí a to ta, že 95% lokomotiv nemá v pohledu z boku nebo zepředu v kabině strojvedoucího. Kazí mi to takový ten reálný dojem z jízdy :) Proto jsem se chtěl zeptat jestli je to při tvorbě modelu hodně práce navíc, případně bych s tím mohl pomoct :)

Back
Nahoře