Skupinové návěstidlo

Šnek

Vlakvedoucí
Ahoj,šlo by nějak vymyslet osazení skupinového návěstidla tak abych ho nemusel umísťovat až za krajní výhybku?Od Trojuhelníčku lze posunout návěstidlo tam i zpět o pár metrů,vymyslet posunutí např. o 100m,myslím,že by se problém vyřešil,ale nevím jak na to.Potřeboval bych to do tratě 183.V Hojsovce je návěstidlo u první koleje a když jedu z druhý nebo třetí tak projíždím stůj-pomyslně.Dík Šnek

Šnek napsal:
Ahoj,šlo by nějak vymyslet osazení skupinového návěstidla tak abych ho nemusel umísťovat až za krajní výhybku?Od Trojuhelníčku lze posunout návěstidlo tam i zpět o pár metrů,vymyslet posunutí např. o 100m,myslím,že by se problém vyřešil,ale nevím jak na to.Potřeboval bych to do tratě 183.V Hojsovce je návěstidlo u první koleje a když jedu z druhý nebo třetí tak projíždím stůj-pomyslně.Dík Šnek
U skupinového návěstidla končí vlaková cesta přímo u tohoto návěstidla, pokud je toto návěstidlo bezprostředně vpravo od této koleje nebo u předního námezníku, je-li návěstidlo až za tímto námezníkem. Pro ostatní koleje platí konec vlakové cesty u předního námezníku a to i tehdy, je-li úroveň návěstidla ještě před tímto námezníkem.
Z toho tedy vyplývá, že si u námezníku osadíš imaginární skryté návěstidlo a nalinkuješ na to ,které se má obsluhovat.

Nejsem z toho zrovna moudrý.V Hojsovce je návěstidlo odjezdové skupinové přímo vedle první koleje.To mám nalinkovaný snadno.Takže z první koleje mi svítí volno bez problémů.Když chci odjíždět z druhé koleje tak u první koleje mi svítí stůj,ale je to skupinové návěstidlo,které bych potřeboval vymyslet tak aby u první koleje svítilo taky volno.Jednoduše jak to udělat,abych mohl odjíždět z kterékoliv koleje na volno,když v reálu je návěstidlo přímo u první koleje jako na rychlostní návěstní soustavě.

To je přece vyřešeno v návěstidlech pana Poláka a popsáno v přiloženém návodu (str.19)

Matthis Janeba napsal:
Taky mám se skupinovým návěstidelm problém - nevím jak ho umístit. Jak na to?
Nejlépe podívat se, jak je to řešeno v jiných tratích. Např. já jej mám v Uherském Ostrohu. Stručně řečeno: jehlan návěstidla se umístí až za poslední výhybku a místo námezníků se umístí námezníky s koncem vlakové cesty nebo ještě před námezník konec vlakové cesty.

Omlouvam se, ze znovu oteviram tohle tema, ale Sneku jak jsi to nakonec vyresil s tim posunutim o 100m? Nikde jsem na to odpoved nenasel. Normalne dam navestidlo za posledni vyhybku, ale potrebuju klacek soupnout fyzicky o 150m od jehlanu. A jeste k tomu je mezi jehlanem a nameznikem zaustena dalsi stanicni kolej.
Obrazek:

bcafbc8ea1d3de086e6afb87a600566b.jpg

Navestidlo S8-10 musim dat az za vyhybku 17. Tzn jehlan dat asi o 150m od klacku. A jeste mi tam bude delat bordel S12 z 12. koleje. Pokud pojedu z ni, budu mit volno i na S8-10 zejo? Mate nekdo nejaky napad jak to vyresit? Me napada jen vynechat S12 a S8-10 bude platit pro vsechny 3 koleje a nejakym zpusobem se posune o tech 150m.

Naposled editoval moderátor:
Re: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Zbyněk Šemora napsal:
...Ještě by mne zajímalo, jak jsi nalinkoval Zámrsk. Tam potřebuješ 3 linky na rychlost 80, ale všude máme jen dva. Jirka Polák mi říkal, že na to je nějaká finta, jak nabídku zatržítek upravit na jedno konkrétní návěstidlo. Snad si vzpomenu.

Vynatek z Navodu pro pouzivani navestidel CSD v2.2 (J.Polak):

Ještě bych rád napsal návod, na úpravu, když by vám chybělo nějaké linkování rychlostí. Například u většiny návěstidel mám 3 linky pro 40km/h, 3 linky pro 60km/h, pro ostatní rychlosti pouze 2. Můžeme ně-které rychlosti přidat na úkor jiných. Příklad pro změnu - 3 x 60km a 3 x 40km na 5 x 60km a 1 x 40km:
V souboru “sigcfg.dat“ si najdeme příslušné návěstidlo a s rozmyslem přepisujeme. Pořadí SignalSubObj musí zůstat zachováno. Tímto přepsáním se nezmění návěstidla které už máme položené. Jen při znovuote-vření vlastností, nebudou sedět popisy položek.
SignalSubObj ( 10
"Main" "Návest 60 km/h Link1"
SigSubType ( SIGNAL_HEAD )
SignalFlags ( OPTIONAL JN_LINK )
SigSubSType ( "N60" )
)
SignalSubObj ( 11
"Main" "Návest 60 km/h Link2"
SigSubSType ( "N60" )
)
SignalSubObj ( 12
"Main" "Návest 60 km/h Link3"
SigSubSType ( "N60" )
)
SignalSubObj ( 13
"Main" "Návest 40 km/h Link1"
SigSubSType ( "N40" )
)
SignalSubObj ( 14
"Main" "Návest 40 km/h Link2"
SigSubSType ( "N40" )
)
SignalSubObj ( 15
"Main" "Návest 40 km/h Link3"
SigSubSType ( "N40" )
)

Zmenit na:

SignalSubObj ( 10
"Main" "Návest 60 km/h Link1"
SigSubSType ( "N60" )
)
SignalSubObj ( 11
"Main" "Návest 60 km/h Link2"
SigSubSType ( "N60" )
)
SignalSubObj ( 12
"Main" "Návest 60 km/h Link3"
SigSubSType ( "N60" )
)
SignalSubObj ( 13
"Main" "Návest 60 km/h Link4"
SigSubSType ( "N60" )
)
SignalSubObj ( 14
"Main" "Návest 60 km/h Link5"
SigSubSType ( "N60" )
)
SignalSubObj ( 15
"Main" "Návest 40 km/h Link1"
SigSubSType ( "N40" )
)
Obsah textu “Návest xx km/h….“ není důležitý, je to jen to co se vypisuje v příslušné kolonce.

hodne stesti ;-)

Jirky Poláka návěstidla je mají v sobě, jen to zatrhneš.

Pokud to chceš někde jinde, tak si to musíš vymodelovat.

Vadí vám, že při posunu ve stanici se skupinovými odjezdovými návěstidly vám při posunu návěstidlo ukazuje návěst "volno".

Pak stačí jednoduchá úprava. Je potřeba si nastavit mechanické a světelné skupinové návěstidlo na typ "distance", pak se návěstidlo bude chovat jako opakovací předvěst.

Stanici pak uspořádáme následovně. Pod námezníky umístíme skrytá návěstidla (tak jak bylo do teď ), místo skupinového návěstidla postavíme ono upravené skupinové návěstidlo. A pod označník vložíme skryté návěstidlo, kvůli zrušení omezení rychlosti (rychlost dříve omezovalo ono skupinové návěstidlo nastavené "normal").

d391a95b1c70f430a3c0ebba15dafa07.gif
2c69d14e7b9defdb54b0d36c3cfe641f.gif

Naposled editoval moderátor:
Vrbam napsal:
Pak stačí jednoduchá úprava. Je potřeba si nastavit mechanické a světelné skupinové návěstidlo na typ "distance", pak se návěstidlo bude chovat jako opakovací předvěst.

Stanici pak uspořádáme následovně. Pod námezníky umístíme skrytá návěstidla (tak jak bylo do teď ), místo skupinového návěstidla postavíme ono upravené skupinové návěstidlo. A pod označník vložíme skryté návěstidlo, kvůli zrušení omezení rychlosti (rychlost dříve omezovalo ono skupinové návěstidlo nastavené "normal").

Ono to má ještě jednu výhodu - pokud zbavíme návěstidlo podmínky BLOCK_CLEAR a JN_OCCUPIED (což můžeme, podmínku BLOCK_CLEAR by měl mít označník), tak ho můžeme posunout už před výhybku a přesto bude ukazovat z každé koleje.

Back
Nahoře