Návěstní předpisy D1 - komentáře, dotazy, vysvětlení

Martens

Strojvedoucí
Správce
Protože se rozmáhá psát dílčí dotazy k předpisům a návěstem k jednotlivým tratím, vzniklo toto vlákno, kde tyto dotazy budu přesouvat a hromadit....ono totiž ta D1 jaksi platí pro všechny tratě a tak se snad podaří eliminovat to, že se na tutéž věc zeptá ve více tratích.....

Přímý odkaz na www verzi D1 je zde....http://www.volny.cz/mikulda/d1/

Mám dotaz v tom archívu D1.zip je soubor ve formátu PDF, takže vše co je napsáno v souborech *.DOC je také ve formátu PDF ? Na prostudování těchto předpisů stačí pouze ten formát PDF nebo je něco jiného v těch DOC souborech ?.

Samotný předpis je ten soubor v *.pdf. Zbytek jsou jen různé dodatky a přílohy.

Mám laický dotaz v kapitole Návěsti pro traťovou rychlost jsem se dočetl jedné informace : Návěst 57 b, Traťová rychlost (bílý terč a na něm černé číslo s bílými odrazkami) přikazuje strojvedoucímu vedoucího hnacího vozidla nepřekročit rychlost udanou číslem od tohoto návěstidla (rychlostníku), při jízdě vlaku nebo posunového dílu, ve kterém je zařazeno hnací vozidlo skupiny přechodnosti "3".

Mohl by mi tedy někdo říci, která to jsou ta hnací vozidla patřící do skupiny přechodnosti "3" ?

Jiří:

Jak to říct jednoduše. Jsou to hnací vozidla, která mají 3 páry kol (osy) na podvozek - namátkou šestikoláky (180,181,182,183), Sergeje (781).

Michal napsal:
Jiří:

Jak to říct jednoduše. Jsou to hnací vozidla, která mají 3 páry kol (osy) na podvozek - namátkou šestikoláky (180,181,182,183), Sergeje (781).

Konkrétně:
skupina 3 - příčná síla větší než 60kN:
180 - 183, 770, 771, 775, 776, 781 a taky zubačka 715

skupina přechodnosti 2 - příčná síla 50 - 60kN
163, 263, 363 a odvozené a taky kyklop 759

skupina přechodnosti 1 - příčná síla menší než 50kN
všechny ostatní řady

bob57_cz napsal:
Ad Michal a Jacek: Ve skupině 3 NEJSOU všechny 6koláky!
Např. 183 je ve skupině 2 - má otočené podvozky oproti 181 a 182.
Více info je v předpise (postaru D2/1) = novější D21 "Doplněk s technickými údaji".
( Dnes se to možná jmenuje jinak.)

Tak jsem se do D2/1 díval a 183 je ve skupině 3, takže všechny 6-tikoláky tam JSOU.

bob57_cz napsal:
Jacek napsal:
No a já jsem to opsal z Dodatku z roku 1987 :D
29.12.1987 se měnily předpisy i specifikace. Poté byly 183 ve skupině přechodnosti 2. Kdy se to znovu změnilo?
Aktuální D2/1 jsem nikde na www nenašel.
BOBe odkud jsi čerpal ? Nebo máš nafasovaný a opravený aktuální ?
A co na to naši braťja z východu ? Jezdí to snad jen u nich ( SNV ).

No já mám před sebou D 2/1 s účinností od 29.6.1994 a tam je 183 ve skupině přechodnosti 3.

D2/1 mám v el. podobě, tam odkud jsem v lednu stahoval už bohužel není. Je to verze z roku 1994 + opravy. Ještě se podívám v pondělí na šichtě, ten je nejaktuálnější, ale co si pamatuji, zásadní změny tam nebyly.

V D1 je u oddílových návěstidel, že je lze projet po 3 minutách stání na červenou nejvyšší rychlostí 30 km/h. Dalo by se něco podobného udělat s oddílovými návěstidly v MSTS?

Samozřejmě, pak jsem si na to vzpoměl, ale zajímalo by mě, zda by se dalo něco takového uvést do „praxe“ v MSTS?

martan napsal:
Samozřejmě, pak jsem si na to vzpoměl, ale zajímalo by mě, zda by se dalo něco takového uvést do „praxe“ v MSTS?
V MSTS zastavit musíš, ale oddílové návěstidlo AB by tě mělo na klávesu TAB pustit dál proti Stůj

Martens napsal:
martan napsal:
V MSTS zastavit musíš, ale oddílové návěstidlo AB by tě mělo na klávesu TAB pustit dál proti Stůj
Ale jen v případě, že tam není traffic.

Já mám trochu jiný dotaz - nezdá se Vám téměř nemožné u značky vypni proud tak rychle zareagovat? Nemá žádnou předvěst a když se před Vámi tak najednou objeví, je to celkem překvapení..

Back
Nahoře