Gmax - tipy a triky

Jasně, tak jsem to udělal. A model namapoval. Dotaz byl, jestli je to to samé jako přes pravé tlačítko myši. Jako měl například problém Nebulus, že v W11 má ty řádky mimo myš.

Jinak jsem nakonec to obnovení systému do nového bodu, tedy jen přelouskání systému nástrojem musel udělat, protože podobně je náchylný editor MSTS, kde už vše plavalo na FPS 5 a to se nedalo pracovat. Po přechroustání systému MSTS jede jak za mlada a i ten Gmax už má funkční nabídky v pravém tlačítku myši.
To jen kdyby měl někdo podobný problém, tudy je cesta.

já osobně používám Blender
V poslední době se tady roztrhl pytel s modelováním v Blenderu. I Pikku jej tady vychvaluje. Co to je za modelovací program, proč Blender?
Je jednodušší než gmax? Já například nemám nejmenší důvod při modelování domečků a staveb opouštět gmax. Vše co potřebuji umí. Naopak jej ani naplno nevyužiji. Má nějaké mouchy, že jednou za čas přestane plnohodnozně fungovat a je nutné počítač prohnat nástrojem obnovení systému. Ale jinak je i stabilní, pokud dodržuji zásady. Co bych mu vytknul je jen malé rozlišení textur, což komplikuje natahování textur, ale u domečků to není tak podstatné.
Doufám, že se někdo předvedete na slezině, jak se s tím pracuje.

V poslední době se tady roztrhl pytel s modelováním v Blenderu. I Pikku jej tady vychvaluje. Co to je za modelovací program, proč Blender?
Je jednodušší než gmax? Já například nemám nejmenší důvod při modelování domečků a staveb opouštět gmax. Vše co potřebuji umí. Naopak jej ani naplno nevyužiji. Má nějaké mouchy, že jednou za čas přestane plnohodnozně fungovat a je nutné počítač prohnat nástrojem obnovení systému. Ale jinak je i stabilní, pokud dodržuji zásady. Co bych mu vytknul je jen malé rozlišení textur, což komplikuje natahování textur, ale u domečků to není tak podstatné.
Neřekl bych, že je nějaký převratný oproti jiným programům, samozřejmě má své výhody, ale já si ho vybral proto, že už jsem v něm měl nějaké základy z dřívějška, tak mi přišlo škoda se učit něco jiného. Ale je to na každém, co mu vyhovuje.

Blender je takový 3DSMax zadarmo. Zatím se mi zdá, že prakticky nemá omezení co se týče exportu, naprosto bezproblémově vyexportuje modely se sto tisíci polygony a nedělá takové to potrhání textur (jako když se muselo exportovat z Maxu pomocí 3ds a pak pomocí dosového MsTS nástroje). Pro domečky asi GMax stačí, a já se přiznám, že mě to v GMAxu absolutně nešlo, a to mi hodně pomáhali kluci z TRSka. Největší výhoda Blenderu - exportní plugin do ORTS a cena.

na stránce 6 tohoto vlákna?
Já to tady beru jako diskusní fórum, ne jako katalog manuálů. Za ten čas, co bych se proklikával a vyhledával přes všechny možné debaty mám vymodelovaný nějaký ten domeček či jinou stavbu. :) Vypracovat manuál by se spíš hodilo jako někde na úložišti a zde jen rozcestník odkazů. Když už. I když tady bývají časté odpovědi "tohle se už probíralo před rokem, hledej" :) Ale nejlepší manuály byly od Tebe. Ty mi rozsvítily nad hlavou tu pomyslnou žárovku. :)
.......
Tak jsem stranu 6 vyhledal, nastavil jak se doporučuje a........
Asi jsem načítal moc složitý model, jako komplex Malá Amerika v Brně. Načetlo se a gmax poté vyhodil chyby a po odkliknutí spadl. V původním nastavení po načtení už drží. Tak bohužel. Ale já to tušil, že se tohle stane. Vždyť je to starý SW a asi se s tak náročnými modely tenkrát nepočítalo.

Největší výhoda Blenderu - exportní plugin do ORTS
Ale základní důležitá otázka. Jsou modely vytvořené v Blenderu kompatibilní i s MSTS?
Už se mi mnohokrát stalo (v dobách, kdy jsem ještě nemodeloval), že mi někdo poslal jednoduchý model a po spuštění MSTS editoru tento vyhodil chybu a jen volba "smazat objekt". Tedy model k ničemu. Autor odpověděl, že MSTS nemá, tedy netuší, kde je chyba.

Protože bez MSTS editoru se tvořit nedá. Jednak jemné tvarování terénu bod po bodu a vyhlazení hrbolků klávesou F (jen v MSTS) a druhá věc, kontrola linkování návěstidel, respektive dolinkování, co v TSRE5 není možné, jako například když na konci linku následuje hrot další výhybky. A ty angličani se jednou nepovedou, podruhé povedou. Pak dynamické koleje, a pokládky kolejí nebo osazování například návěstidel v tunelech. Nebo bloky silnic na nadjezdech nad velkým kolejištěm. To v TSRE5 bez rozbití terénu nejde. Nebo neumím, aby se někdo ze zapřísáhlých "jen TSRE5" tady nenadzvedával ze židle. :) Ale bude slezina, pokud nic nevybuchne, tam vše můžeme probrat.

Na slezině budu mít PC, tak tam určitě něco budu předělávat nebo tvořit do Transportu Fever2, ale to neznamená že nemám aj plug-in pro MSTS/Or. Co se týká textur, můžu tam prdnout jakkoliv velkou texturu, pro TF2 se standartně používám 6k a nou problém. I takto jsem radil Pikkovi co a jak, když tam přecházel
Jediné co mi překáží je časová vytíženost v práci, aby se u toho mohlo sedět od rána do večera. Zatím jsem se nesetkal že by mi Blender nějak zamrzl nebo jak píšeš že musíš projet obnovení systému. Blender je zdarma, buď na Steamu (automatické aktualizace) nebo ze stránek. Netvrdím že ho sním umím plnohodnotně pracovat, ale na úpravy převážně vagónů to stačí.

Já tomu úplně tak nerozumím, ale jeden významný modelář má pravdu v tom, že na krabíčky stačí Sketchup. Není potřeba na klasické objekty animace a co jsem naživo úděl, dobře se natahují textury.
Ale berte to jen jako názor těžkého amatéra. Oba programy mám, synek umí výborně dělat v Blenderu, ale sorry, no time.

Já tomu úplně tak nerozumím, ale jeden významný modelář má pravdu v tom, že na krabíčky stačí Sketchup. Není potřeba na klasické objekty animace a co jsem naživo úděl, dobře se natahují textury.
Ale berte to jen jako názor těžkého amatéra. Oba programy mám, synek umí výborně dělat v Blenderu, ale sorry, no time.
Modely ze SketchUp tedy .skp soubory jdou převést do blendru.Aspoň co jsem zkouše,jen je k tomu potřeba plug-in pro aktuální verzi Blendru. Tenkrát jsem modeloval Hronov zastávka ve SketchUpu a normálně i s textury ho mám v Blendru.

Přílohy

• image-16.jpg
    image-16.jpg
    206 KB · Zobrazeno: 30
Back
Nahoře