Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Neviděl někdo z vás víc takových stupnic i pro řadu 363 k vytisknutí? buzení, napětí baterie, troleje atd? :rolleyes:
imgres

Naposled editoval moderátor:
Howky napsal:
To si myslím jedině si to vyrobit. ...

Zdravím,
předpokládám, že zájemce o stupnice má již k dispozici patřičné měřící přístroje, takže by se to mohlo řešit jako u mě - naskenovat stupnice původní a potom upravit dle svých představ (viz. onen A-metr pro Kocoura). Po úpravě v PC jsem stupnici vytiskl na lesklý fotopapír a po vystřižení z archu přilepil na plech s původní stupnicí.
Stejně se to řešilo i u A-metru el.topení pro Bertu. Z původního V-metru jsem v grafickém programu asi za deset minut vyrobil zmíněný A-metr. :oops:

Co se týče dílů pro reálné pulty, chce to také především "pysk", který se nebojí optat. Nedávno jsem četl v podnikovém tisku, že by se v Č.Třebové měly dát zakoupit i vraky zrušených vozidel. A když se dá koupit vrak mašiny, možná by stálo za to se optat, zda lze koupit i jen jeho pult či jeho části (brzdiče apod.). Myslím, že za optání na GŘ ČD (možná odbor správy majetku či tak něco) člověk moc nedá. Tedy, nesmí se telefonicky vybavovat půl a více hodiny.:rolleyes:
Ovšem pozor, nedělejte si iliuze, že takto bude možné sehnat díly pro pulty "novějších" vozidel el.trakce (150,151,162 apod.). Vzhledem k tomu, že tato vozidla stále jezdí a některé díly se již de facto nevyrábí, depa jsou ráda, že se jim podaří části pultu ukořistit například ze strojů určených na modernizaci apod. A to již nepíši o tom, že než si lámat hlavu nad výrobou rajčáků pro pulty zmíněných strojů v domácích podmínkách, raději si udělám pult z "motoru" s osmistupňovým kontrolérem. Myslím, že adeptek řad 749, 751 či 742 na zrušení je stále dost.
A jen pro zaímavost, měl jsem možnost postavit pult stroje 110. Po shlédnutí jeho řídícího kontroléru měla ale chuť do práce rychle přešla.:cool:

David

Zdravím,
chcel by som sa opýtať čo by asi tak stálo napojenie a sprevádzkovanie pultu t478.3 (750) ? ... lebo sa nám podarilo zohnať do klubu kabínu s vyradenej 750, ktorá šla na prestavbu na 757 a podarilo sa nám aj pozháňať nejaké tie kontrolery a "budíky" na zvyšku sa pracuje alebo sa budú musieť nejako vyrobiť alebo nahradiť...jednalo by sa zhruba o podobnú kabínu ako ste robili v Ostrave tú 451...Ďakujem

Peter268 napsal:
Zdravím,
chcel by som sa opýtať čo by asi tak stálo napojenie a sprevádzkovanie pultu t478.3 (750) ? ... lebo sa nám podarilo zohnať do klubu kabínu s vyradenej 750, ktorá šla na prestavbu na 757 a podarilo sa nám aj pozháňať nejaké tie kontrolery a "budíky" ... .

Zdravím,
jestliže se podaří sehnat veškeré "speciální" prvky (kontroler, brzdiče, měřící přístroje NO apod.), náklady na další zařízení /PoKeys 56, kabely, optické převodníky, zdroj 5,12 a 24 V atd.), barvy, spojovací materiál apod. by se mohly vlézt mým véééélmi hrubým odhadem do těch 10 000,- Kč. U mě to bylo o dost více kvůli nutnosti vyrábět i rám, který ale vy vyrábět nemusíte. Nevím jen, zda máte k dispozici všechny "pultové" plechy. Jestliže ne, je třeba jejich výrobu zadat a to také stojí nemalý peníz. Budete-li si vše vyrábět a skládat sami, cenu za práci samozřejmě nepočítám. ;)

Stále platí má nabídka k vysvětlení všeho, co se stavbou pultů souvisí - zdarma. :oops:

David

Zdravím,
už delší dobu se snažím sehnat brzdiče BP a BS2 pro stavbu pultu, ale marně. V depu řekli ne. Tak to zkouším tady. Nevíte o nějakém šrotišti, kde se v blízké době budou šrotit nějaké kousky? Nebo kde je vlastně na moravě nějaké místo kde tyto "akce" často probíhají?
Děkuju za odpověď.

liborvymola napsal:
Zdravím,
už delší dobu se snažím sehnat brzdiče BP a BS2 pro stavbu pultu, ale marně. V depu řekli ne. Tak to zkouším tady. Nevíte o nějakém šrotišti, kde se v blízké době budou šrotit nějaké kousky? Nebo kde je vlastně na moravě nějaké místo kde tyto "akce" často probíhají?
Děkuju za odpověď.

Nazdar, já mám tyto komponenty např. ze Žiliny, Valašského Meziříčí, hodní chlapi tam. Prostě příjdeš a slušně se optáš, jestli by nebyl nějaký komponent ze stanoviště strojvedoucího, řekli mi v Žilině, že tady toho mají hodně, mohl sis jen vybrat a zadarmo...Ale taky se dá sehnat různě po internetu, já viděl na aukru Bp za 450,-. Ale zkusil bych tu Žilinu, však za optání nic nedáš, taky jsem četl něco o ''Výprodeji věcí čd'' no, myslím si, že ve Třebové by se rádi zbavili těch mašin tam... ono to také zabírá hodně místa a ještě do toho vrážat za šrotaci...
Nejlepší by bylo, kdyby ti k mašině ještě postavili štreku k domu ;-)
tady máš pár stránek s věcmi, které by se hodily ;) :
http://www.elektroodbyttp.cz/spinaci-jednotky-rady-t6-prislusenstvi/dle-nazvu-1-16

http://www.schneider-electric.cz/sites/czech-republic/cz/produkty-sluzby/automatizace-rizeni/produkty-nabidka/range-presentation.page?c_filepath=/templatedata/Offer_Presentation/3_Range_Datasheet/data/cz/local/automation_and_control/harmony_xb4.xml&p_function_id=5&p_family_id=125&p_range_id=632&f=NNM1:Ovl%C3%A1dac%C3%AD+a+signaliza%C4%8Dn%C3%AD+p%C5%99%C3%ADstroje~!NNM2:Ovl%C3%A1dac%C3%AD+a+signaliza%C4%8Dn%C3%AD+p%C5%99%C3%ADstroje~!NNM3:Harmony+XB4

David Hájek napsal:
Howky napsal:
To si myslím jedině si to vyrobit. ...

Zdravím,
předpokládám, že zájemce o stupnice má již k dispozici patřičné měřící přístroje...

Měřáků mám hromadu ale max. do 400V. a 20A. :D Takže žádný z lokomotiv. Možná jen k té baterii. Vyrobit si kryt k tomu měřáku mi nedělá problém, ale co... můj pultík nebude jako ze stanoviště takže si jdu něco čmárnout v "malování" :D

Zdravím,
předevčírem vezla dcérenka se strojem 742 noční náklad z Opavy do Krnova a pořád si stěžovala, že vedle kontroleru položený SJŘ je špatně čitelný. Nahlásila to tedy pánům na dílně a tak se musel zádrhel nějak řešit ... . ;)

c7a657865854b83e65ef7a6b76251cfa.jpg bf7c6bb7e9b6fde76e0017f97ce28d65.jpg
ad0071b121372b2fb20d954d7499c52d.jpg 0b114435cb288af2fbbfdf731812c5b6.jpg

Pokročilo se také v "oživení" ruček měřících přístrojů a tak se dokončuje i propojení desky trimrů DTR 1 s jednotlivými "budíky". Obvody budou napájeny pěti Volty a vychýlení ruček bude nastaveno právě pomocí trimrů. Pravda, půjde o statickou záležitost, ale bude to pořád lepší než nulové hodnoty za "jízdy" stroje ...

dbf30285b7270886e783185663ea79e6.jpg 127ff5d005e7a4fc66e0341e0e9c3e05.jpg d822020470ffdcc2cd53a40dc4018e36.jpg

Minulý pátek se také stala nemilá věc při jízdě z Ostravy-Svinova do Opavy v. - nebylo možné vybavit VZ KBS stiskem ani jednoho TB a tak se neplánovaně zastavilo před Jilešovicemi.:mad: V depu to potom skoukli VZ-ťáci a přišli na problém v podobě uvolněného vodiče +5V ve spínací jednotce prvního (levého) TB. Takže ponaučení pro každého stavitele nejen pultů - až budete pracovat na elektroinstalaci, neudělejte kravinu jako já a lankové vodiče do spínacích či rozpínacích jednotek ovl.prvků nezapojujte tak, že odizolované konce vodičů jen smotáte a potom je připevníte v komůrkách zmíněných spínacích či rozpínacích jednotek. Nejde o zrovna nejlepší řešení (viz. nefunkční TB) a tak se určitě vyplatí investovat do kabelových dutinek (v Bohumíně 1,-Kč/ks :oops: ) a veškeré propojení realizovat s nimi. V případě připojení vodičů na starší spínací jednotky T6 (tzv. kostky) se šroubky, používejte pájecí očka s otvorem o průměru 4,2 mm. Předejde se tak mnoha elektro-nepříjemnostem. ;) Dutinky se lisují pomocí relativně levných kleští ( cca.250 Kč) ...

133c1f7ae803826f9d8b01477c42dd34.jpg

Tak toto není zrovna dobré řešení ...

61363072b673f9a88fecadc5cff668c3.jpg

S použitím pájecích oček (na obr.očka s otvorem 4,2 a 5,2 mm) i kabelových dutinek je to již lepší (bílá dutinka o rozměru 0,75/8 mm, žlutá 1/8 mm a černá 1,5/10 mm) ...

9777f2eb532d846df14821fde1ca8ff8.jpg 28c82c07b8a536b2e16cc572c34ff02b.jpg f5001beac16ab111125c48599753325e.jpg

David

Spokojený fíra aneb když vše funguje jak má, je radost zajezdit si ... ;)

e68c75b0dc415bb745aec6ed2142e464.jpg

David

Zdravím,
protože se nám plánovaná stavba domu dosti komplikuje (sousedku si holt nevyberete :roll:) a zřejmě se tak nikdy stavět nic nebude, začínám pomalu řešit problematiku smysluplného utracení svého "stavebka". A podle všeho už asi vím ...

http://www.msvelektronika.cz/produkty/rozvadece-a-kabelove-svazky/

Ten pro stroje 842 totiž vypadá solidně. :D Postačil by vlastně jen rám, plechy,pedály, manometry a jízdní ovladače. Displeje by se "nasimulovaly" nějakou tou samolepící folií s jejich fotgrafiemi a tlačítka či přepínače si již také doplním sám.

David

Back
Nahoře