Stavba tratí

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna juros
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Ppoollll: To poslední číslo v mkr Ti nastavuje, jaký druh vlaječky se zobrazí, ale pro daný účel je to opravdu nepodstatné.

Sponka

Díky za snahu. Tohle vím od samého začátku kdy jsem do toho šťoural kvůli překladu. Bohužel jsem ale nepřišel na to jaký je mezi těma vlaječkama významový či funkční (nikoliv jen vzhledový) rozdíl. Pokud by to někdo jiný věděl tak se rád poučím.

Ahoj! Nevíte někdo, jak používat dynamickou kolej u dvojkolejných tratí? Dávám tam poloměry přesně podle projektů tratí (mám k nim přístup v práci) a stejně to nikdy nevyjde, abych mohl dál pokračovat jako dvojkolejná trať. A ještě jeden dotaz? Jaké máte zkušenosti s dynamickou kolejí? Četl jsem tady, že by se moc používat neměly. Ale, když bych zjistil, jak se staví s touto kolejí na dvojkolejných tratích, tak bych podle projektů mohl s pomocí dynamické kolej postavit za chvíli dlouhou trať. A ještě něco? Je pravda, že MSTS používá pouze koleje s poloměry 500 m, 1000 m, 1500 m a 2000 m? Jak bych potom mohl postavit trať, kde jsou jiné poloměry? Předem děkuji za odpověď :D !

Co se týče dynamické koleje tak je to pouze o tom kdy začneš stavět trať. Konkrétně jde o XTrack rozšíření kolejiva. Pokud začneš stavět trať před tím než si je nainstaluješ tak budeš mít problém v případě instalace tohoto rozšíření a následného stavění. Jádro problému je v tom že originál soubor kolejí čísluje dynamické koleje od 263 a u toho rozšíření XTrackty je to až od 40000 neboť ten nižší číselný interval je použit pro další modely a definice kolejí. Jinak tento problém řešil již Zbyněk Šemora a ačkoliv existuje u XTraktů i převodní prográmek tak s ním narazil na mnoho dalších problémů. Takže začni stavět buďto bez XTraktů a pak používej Zbyňkův upravený systém kolejiva (základní kolejivo doplněné o pár podstatných chybějících kousků) nebo s XTraktama.

Jinak je to o přesnosti práce při jejím pokládání. Dá se s ní při trošce cviku hýbat skoro po centimetrech a kupodivu není MSTS až tak moc háklivý na absolutní přesnost položení. Při vazbě na dynamickou kolej v pohodě stráví i určité nepřesnosti (přesahy a směrové/úhlové odchylky).

A co se týče poloměrů tak je to jen věcí toho jaké jsou nadefinované/vymodelované oblouky.

Buďto použít dynamickou kolej nebo se pustit do modelování požadovaných poloměrů a úhlů a dalších definicí v odpovídajících souborech s tím spojených.

Ppoollll: Můžu se zeptat, jaké jsou to soubory, kde bych si mohl definovat poloměry a úhly kolejí. Zjistil jsem, že aby byla stavba přesná, tak musím mít správné poloměry a úhly. S tím základním se absolutně stavět nedá. Na trati, kterou stavím jsou například poloměry 460 m, 3240 m, 870 m, 400m atd. a to přece s tím základním nejde stavět. Možná by to šlo s dynamickou kolejí, ale nikdy mi nevycházejí přesně oblouky na dvoukolejné trati, i když dávám údaje podle přesných projektů tratě. Docela by mě zajímalo, jak ostatní stavitelé staví. Asi jsem hloupej, ale připadá mi to nemožné postavit něco přesně podle skutečnosti. Můžete mi, prosím, ještě poradit?
A ještě bych se chtěl zeptat, jakým nástrojem se v Editoru staví les. Předem moc děkuji za odpovědi :eek: :? :lol:

Naposled editoval moderátor:
Laborec425

Pokud umíš modelovat a budeš si modelovat jednotlivé koleje v modelovacím programu tak pak jejich "jízdní" parametry definuješ v souboru tsection.dat. To ale znaamená že budeš vytvářet mnoho modelů kolejí a vlastní soubor s jejich parametry. V tomto případě tě lituji a považuji za sebevraha.

Rozumnější řešení je naučit se pracovat s dynamickou kolejí. Slova o tom že s ní něco nejde či to nevychází já osobně neberu. JDE S NÍ VŠE - JAKÝKOLIV OBLOUK. Nikde přece není dáno že ten oblouk musí být v jednom kuse. Co ho takhle poskládat z více částí? A když jsme u té přesnosti - co ti říká pojem přechodnice? A ještě jednu poznámku - ty máš terén vygenerovaný s absolutní přesností a taktéž máš i vyhybky s úhly a poloměry podle reálu? Dost o tom pochybuju.
Takže pokud nepůjdeš cestou vlastního kolejiva tak to bude vždy JEN přibližně odpovídající reálu. Podívej se na trať Zbyňka Šemory - také to není absolutně přesné a jak jsou s tím lidi spokojený.

Ppoollll: Děkuji za odpověď. Už tomu rozumím. Pokusím se naučit pracovat s dynamickou kolejí a nebo budu oblouky dělat jenom přibližné. A na přechodnici jsem zapomněl :)! Začnu počítat i s ní :D !

Návěstidla lze dát skoro kamkoliv. Vyjímku tvoří jen určitý úsek na vyhybkách. Pokud je návěstidlo umístěno na dynamickou kolej tak se s ní pak již nesmí pohnout!!!!!! Na toto téma by mohl Zbyněk psát romány.

Přechodnice - plynulý přechod z roviny do oblouku. Poloměr se pozvolna mění. Toto opatření má ten význam že to při vyšších rychlostech nevyvolává prudké boční síly. Jízda je pak z pohledu sil působících na vozidla plynulejší.

PS

Pokud jsem se v tom konkrétním termínu zmýlil tak nechť mne přesné železniční terminologie znalí jedinci opraví.

Chtěl jsem se zeptat, jak můžu otočit objekt vodorovně o 180°, aniž bych to otáčel přímo v editoru, ale ve *.w souboru (popř. v nějakém jiném, pokud to jde). Zkoušel jsem to pomocí QDirection, ale nevím, co znamená které číslo (při pokusech se to otočí buď svisle nebo naplacato nebo zmizí a někdy se dokonce zdvojnásobí velikost...). Konkrétně potřebuju otočit staniční ceduli.Dík.

Mám začátečnickej dotaz. Jak se v Route editoru dělá les a jak voda. A ještě něco. Může mi někdo poradit, jak dostanu úsek trati, který mám postavený do MSTS? Když totiž spustím MSTS, tak tam moje nová trať není zobrazená :(. Předem děkuji za odpověď :)!

Laborec425 napsal:
Mám začátečnickej dotaz. Jak se v Route editoru dělá les a jak voda. A ještě něco. Může mi někdo poradit, jak dostanu úsek trati, který mám postavený do MSTS? Když totiž spustím MSTS, tak tam moje nová trať není zobrazená :(. Předem děkuji za odpověď :)!

Musíš na nové trati udělat aktivitu, byť jen projížděcí z bodu A do bodu B. Stačí, aby se vytvořila "path". (včil si nemožu vzpomenót, jak je to v tom českém překladu :eek: )

Naposled editoval moderátor:
Sponka: Díky moc. Už jsem se projel na svojí trati :D!
Ale teď mám docela větší problém. Když chci v Route editoru označit výhybku, tak editor spadne do Windows, takže jí ani nemůžu smazat. To mám jako začít všechno stavět znova nebo se to dá nějak vyřešit? Předem moc děkuji za odpověď!

To je velmi jednoduché, editor pustit s obnovou databáze. Ale jestli je tam chyba vážnějšího charakteru, tak jedině stavět znovu z poslední zálohy. Ono totiž je nutné pokud se při stavbě opouští modrý čtverec, tak práci uložit a to hlavně při pokládání kolejí a silnic, jinak vznikne tento problém. Také se musí dávat pozor při pokládce kolejí přes hranice modrého čtverce. Raději nepoužívat moc dlouhou kolej přes hranice. Vyhýbky se hroty nesmí spojovat kolejí kratší než 1m. Také je problém.

Pokud delam upravu objektu,koleji nebo vyhybek, ktere soubory menim. Pouze .w soubory nebo dalsi jine. Jinak doplnuji do Semorovy trate odbocky na trati C.Trebova - Zabreh. Myslim odb. Tatenice,Lupene a Most

Tak to je skvělý. Nakopírování *.w souborů nepomohlo, tak jsem zkopíroval zálohu starou pět dní a to samé, takže můžu dělat všechno od začátku. Nebo se spíš na to vykašlu, protože kdyby se mi tohle stalo kdybych měl už udělanou 100 km trať, tak se můžu jít rovnou oběsit :cry: ! Naštěstí jsem měl jenom asi 6 km :? !

TrVectorSections ( 32 2 127 -5471 14789 5803 1 0 00 -5471 14789 -846.31 4.40904 -907.607 0.0392698 2.93649 1.16505e-007 2 127 -5471 14788 5831 1 0 00 -5471 14789 -825.958 0.483063 -1005.44 0.0916297 2.93648 2.12301e-007 1 126 -5471 14788 5830 1 0 00 -5471 14788 -805.677 -8.66708 945.072 -0.00523598 2.93648 -8.38201e-009 1 126 -5471 14788 5829 1 0 00 -5471 14788 -795.494 -8.40528 896.12 0 ....

to je úryvek z centrálního RDB, kam se kromě do W zapisují koleje, dále do tdb, atd. Jestli se v těch číslech někdo vyzná, prosím. Já tam jen vidím souřadnice čtverců terénu (např -5471 14788 ) Ostatní mi nic neříká, takže jedině záloha. Ale 6km postavit znovu, to není taková tragedie. Hlavně si opsat položené koleje a terén (Tiles) se dá zkopírovat z poškozené trati.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře