Eng, wag - ladění vozidel všeobecně

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Tak jsem si konečně našel chvilku, abych projel Jardovu krasavici S699.
Model jsem si včera stáhl z autorových stránek.
A hned se ptám ostatních. Zkusil jste někdo z obecenstva s touto mašinkou jet? Nebo jste ji obdivovali jen v prohlížeči ? Tipuji druhou variantu.
První věc. Nejdou zvuky, protože oba sms soubory jsou rozházené a pro MSTS absolutně nečitelné, jako když se pošlou nekomprimované v příloze emailu. Takže bych poprosil, aby to někdo opravil.

Dal jsem mašince běžný náklad asi 20 ložených vozů a jel z Tišnova směr Vlkov.
Nad kosmetickou závadou zabržděnou přídavnou a vlakovou ve švihu jako vstupní polohy mávnu rukou. Ale počkám až povolí brzda a začnu se rozjíždět. Až do 5. stupně se nic neděje, mašinka stojí, pak jsem to tam začal krokovat udržujíc proud kolem 1000A a už při rychlosti 5 km/h jsem tam dostal poslední stupeň. Tady je něco také špatně.
Proč jste tak nádherný model nedali naladit ŽSRmu. On má s laminátkami alespoň nějaké zkušenosti. Určitě by našel nějaký kompromis.

Asi budu za mou recenzi kamenován, ale tohle ladění je hodně kroků zpět a vracíme se někam na začátky MSTS.
Sypu si popel na hlavu, že tento model jsem pro časovou tíseň nestačil projet, když se mělo testovat. Ale zvukové soubory testovací verze přiloženy nebyly.

Dostal jsem předevčírem email od jednoho bývalého laminátkového fíry, který trochu tuto S699 zná a nebyl s naladěním nijak nadšen. Zvuky mu také nejedou a něco psal o nesrozumitelných zápisech v sms, takže závada opravdu není v mém příjmači.
Mě jen zaráží, že si základní hrubé chyby ve zvucích ještě nikdo nevšiml.
Abych nemlžil, teď jsem se raději znovu díval. Zde je ukázka:
SIMISA@@@@@@@@@@JINX0x1t______਍ഀ
਍ഀ
Tr_SMS (਍ഀ
਍ഀ
Skip ( ** DEJV, JACEK: Zvuky pro elektrické lokomotivy řady 240, kompresor systém Jacek ** )਍ഀ
Skip ( ** verze J3.0, MSTSbin, aktualizace 14/06/2007 ** )਍ഀ
਍ഀ
ScalabiltyGroup( 5਍ഀ
Activation (਍ഀ
CabCam ()਍ഀ
Distance (100)਍ഀ
)਍ഀ
Deactivation (਍ഀ
ExternalCam ()਍ഀ
PassengerCam ()਍ഀ
Distance (100)਍ഀ
)਍ഀ
Stereo ()਍ഀ
Volume (1.0)਍ഀ
Streams ( 23਍ഀ
Stream (਍ഀ
Priority ( 6 )਍ഀ

RE: Dílna a modely Jaroslav Skůra

Rád bych se vyjádřil k nastavení engu laminátky jako autor.Co se týče zvuků,tak tam došlo ke komunikačnímu šumu,zřejmě jsem přesně neupřesnil zdroj zvuků.Takže si stáhněte z Jackových stránek poslední variantu zvuků na elektrické lokomotivy a zvuky na S699.0 tam jsou v celé parádě.V engu nepřepisujte směrování zvuků,jen si ty zvuky doinstalujte.Mohlo mě to napadnout dřív,kdy J.Skůra zveřejnil odkaz na svých stránkách.Takže zvuky jsou OK.
Nastavení brzd bylo domluveno záměrně,než mít zabrzděnou vlakovou brzdu a čekat,až se celý dlouhý vlak odbrzdí,to je někdy na nervy.Testovací souprava na 4000 tun měla 43 vozů... Proto jsme se domluvili,že mašiny budou zabrzděny jen loko brzdou.
Ten rozjezd se mi nezdá,nelze tam naházet všechny stupně a čekat,co to udělá.Jak J.Skůra připomínal,aby se četlo readme.... Mě se rozjela mašina se zátěží 4000tun na rovině při 15% výkonu,to má největší tažnou sílu,Ostatně průběhy tažných sil a proudů jsou popsány v readme...Podle mě není chyba v nastavení jako takovém,ale v technice jízdy.Když budu zvyklý na škodovku,s bavorákem taky nebudu umět hned jezdit tak,abych využil jeho celého výkonu a jízdních vlastností.Tahle mašina má největší výkon v msts a technika jízdy je poněkud odlišná.S tím jsem se setkal už u parních mašin,prý to taky nejede a po delší komunikaci vyšlo najevo,že dotyčný s tím neumí pořádně jezdit.P.Šemoro,neberte to jako útok na sebe,ale jako to,že se musíme pořád něčemu učit.

Byl bych rád, kdyby autoři nepřikládali k modelům *.sms soubory z mých zvuků. Když pominu, že tyto jsou už teď nefunkční, byly by stejně nefunkční při nejbližší aktualizaci. A zas budu dostávat e-maily typu "nejde mi to, co mám dělat". Pak asi budu muset do každé aktualizace vpašovat policejní sirény a jiné pazvuky, aby bylo hned jasné, kde je chyba...

Podíval jsem se na stránky J.Skůry a u S699.0 je odkaz zvuků na Jackovy stránky,kde si mohou stáhnout poslední verze zvuků,které s engem fungují bez problémů.
ad Jacek - ty *sms jsem zavinil zřejmě já,při testech nikdo neveděl,jaké zvuky jsem použil a tak jsem poslal kopii *sms souborů pro S669.0 místo toho,aby napsal rovnou odkaz na Tvoje stránky.Tímto se Ti omlouvám a všechny uživatele modelu S699.0 prosím,aby si stáhli zvuky z odkazu u modelu ze stránek J.Skůry a nepoužívali přiložené *sms soubory,které jsou přibaleny k modelu.Tímto bych považoval otázku zvuků pro S699.0 za definitivně uzavřenou.

Já tedy upřesním. Readme jsem četl dle pokynů autora. Je tam psáno, že neexistuje žádná dokumentace a proto se charakteristika nastavila podle E669. Jenomže, když si zapřáhnu podobný vlak s touto lokomotivou a bezhlavě tam nasypu plný výkon, tak zasáhnou nadproudy, respektive začne mašina v MSTS klouzat. U S699 jsem zastavil s vlakem ve stoupání 17 promile a nasypal jsem tam plný výkon včetně všech shuntů, měl jsem tam kolem 1000A a mašina se začala normálně rozjíždět. To je právě pikovláček. V reálu tohle nikdy není možné. Nadproudy by zasáhly při prvních stupních nebo by to rozrhalo vlak.
Co se týká odůvodnění k výchozímu nastavení brzdiče, to je také cesta k pikovláčku. Špatně je tady to, že pokud přejdu na druhé stanoviště, tak nikdy nemohu najít stav, že mám zabržděnou přídavnou a vlakovou ve švihu. Jinak by měl nějaký fíra na fórum napsat, jak dlouho trvá, než se dá vlak do provozu. Já si to už přesně nepamatuji, ale u pantografové jednotky to bylo minimálně 10 až 15 minut. A to oba fírové na zdvojené jednotce foukali pomocným kompresorkem na obou čelech a mechanik měl na starosti prostřední dvě (aby byly nahoře všechny sběrače a foukaly všechny kompresory a proces se urychlil).
Takže pokud na vstupu do hry budeme dávat do provozu mašinu například dvě minuty, nemůže to být na nervy, ale hodně zrychlený reál.

Co se týká odkazů na kabinu a zvuky, to nevidím jako šťastné řešení. Kabina je původní od Arwyho a pokud si někdo nakopíruje tuto do MSTS a přepíše nové ladění od ŽSR, tak si znefunkční animace u 230.
U zvuků je to to samé. Jacek je výborný zvukař, ale mnohé elektriky ještě nehrají jak mají (v připravovaných aktualizacích je už většina opravena), proto mnozí používáme například u x6x zvuky Dejv - Dráčik. (u T8 jsem oddělil některé wav které měly stejný název a různou nahrávku) Pokud si tedy kdokoli nainstaluje kompletní balík, tak se mu sms přepíší i tam, kde nechtěl.

Je velmi složité tohle rozlousknout, ale v dnešní době, kdy je vše tolik provázáno je to opravdu hlavolam. Základ úspěchu je určitě větší komunikace.

Zbyňku, co se týče kabiny, tak nemáš vůbec pravdu. Na kabinu 230/240 to nemá v žádném případě vliv - ano, je sice použita kabina od Arwyho, ale pokud se podíváš na to, co obsahuje kabina a co obsahuje archiv s šestikolovou laminou a alespoň troéšku tomu rozumíš, tak musíš zákonitě přijít na to, že to v žádném případě nerozhodí animace na 230, protože tahle lamina má své vlastní cvf soubory ( s699.cvf a s699_rv.cvf) a eng je správně nastavený na tento cvf.

Nebo snad předpokládáš, že bude ŽSR předělávat v rámci změny ladění i animace u laminy? To je snad jedno a nemá to na nic vliv.

Pravda - tohle bude platit pouze v případě, že to jako uživatel nakopíruješ tak, jak to autor odladil a nebudeš si to přihýbat dle obrazu svému - pak si samozřejmě svou nezodpovědnou činností a svou vlastní úpravou za rozhození animací můžeš sám a ztrácíš nárok na jakoukoliv podporu.

Podle čeho tedy usuzuješ, že to znefunkční stávající Arwyho cab v případě jiného ladění? Docela by mne to zajímalo, jak jsi k tomuto dospěl a rád se přiučím.

A vzhledem k tomu, že jsem Petrovi s odladěním kabiny pomáhal ( a v době vzniku cabu na 240 ještě nebylo ani šajny o tom, že nějaké střídavé šestikolo bude), tak vím, že je to zcela v pohodě a že ode mne odcházela lamina funkční a stejně tak fungovala i 230/240.

Já vím jen jedno. Od té doby, co vznikla kabina 230 existovalo ladění Tvoje. Pak to někdy kolem vánoc ŽSR přeladil. Rozumím tomu tak, že se nejprve naladí lokomotiva a pak na jednotlivé naladěné stupně se synchronizují stupně v kabině a na to se udělají zvuky. Já bral jako TABU, když k mašině 230 byly dodány i soubory cvf, že tam jsou změny a už se nesmí použít z kabiny 230 cvf původní. Ale jestli jsou totožné, tak sorry.
Až Jacek vydá otestovaný komplet sndElok, pak bude vše vyřešeno. Bude jeden oficiální balík, nic se nebude hádat a vše bude fungovat. Jen jsou třeba testeři, kteří elektrické mašiny znají a mají k tomu co říct. Někdy mám pocit, že se s Jackem dohaduji sám. Snad Dráčik dá poslední požehnání jako výstupní kontrola. On to musí mít v uchu. Já už si také všude jistý nejsem a pomáhám si videi.

Zbyněk Šemora napsal:
neexistuje žádná dokumentace a proto se charakteristika nastavila podle E669.

CO je tohle za nesmysl, to je teda do nebe volající. Spíš bych tam normálně dal eng z laminátky a akorát zvýšil výkon, Myslím, že to by potom sedělo víc.Trakční charakteristika bude dost podobná.

Jenže kdybystae napsali Čoudovi, tak Čouda doma charakteristiku má a během dopoledne pošle. Ještě se rozmyslete kdo si to vezme do parády. Napište mi to sem a já až se vrátím z garáže, tak to naskením a pošlu.

Zbyněk Šemora napsal:
Já vím jen jedno. Od té doby, co vznikla kabina 230 existovalo ladění Tvoje. Pak to někdy kolem vánoc ŽSR přeladil. Rozumím tomu tak, že se nejprve naladí lokomotiva a pak na jednotlivé naladěné stupně se synchronizují stupně v kabině a na to se udělají zvuky. Já bral jako TABU, když k mašině 230 byly dodány i soubory cvf, že tam jsou změny a už se nesmí použít z kabiny 230 cvf původní. Ale jestli jsou totožné, tak sorry.
Až Jacek vydá otestovaný komplet sndElok, pak bude vše vyřešeno. Bude jeden oficiální balík, nic se nebude hádat a vše bude fungovat. Jen jsou třeba testeři, kteří elektrické mašiny znají a mají k tomu co říct. Někdy mám pocit, že se s Jackem dohaduji sám. Snad Dráčik dá poslední požehnání jako výstupní kontrola. On to musí mít v uchu. Já už si také všude jistý nejsem a pomáhám si videi.
Zbyňku a díval jsi se vůbec do toho archivu s tou laminou, než jsi napsal to, co jsi napsal? Tam není nic, co by bylo společné s laděním na 230 - proto jsem na toto odborné teoretizování vystartoval.

U zvuků musím dát Jackovi za pravdu. Ty sms tam neměly co dělat.

Zbyněk Šemora napsal:
..... A hned se ptám ostatních. Zkusil jste někdo z obecenstva s touto mašinkou jet? Nebo jste ji obdivovali jen v prohlížeči ? Tipuji druhou variantu....
A o tom to hodně často je. "Testři" napíší, že vše je OK ba dokonce příslušný model či trať pochválí ........ A tak se to vydá a vzápětí se strhne kritika. Ale slova "našel jsem tam tyto a tyto závady, pomohu s jejich odstraňováním" se vyskytují velmi, velmi ojediněle.

JiříkTK napsal:
A o tom to hodně často je. "Testři" napíší, že vše je OK ba dokonce příslušný model či trať pochválí ........ A tak se to vydá a vzápětí se strhne kritika. Ale slova "našel jsem tam tyto a tyto závady, pomohu s jejich odstraňováním" se vyskytují velmi, velmi ojediněle.
Ahoj Jirko.
Sice to není přímo k modelům od Jardy, ale musím malinko oponovat. S testy je to složitější. Teď mám na mysli testy tratí. Ono ve volných jízdách najdeš tak maximálně létající objekty a jiné vady na kráse, ale pokud chceš chování tratě prověřit a vyždímat s ní co se dá, nejlépe to zjistíš u nějaké aktivity s pořádným šibováním, křižováním a tak. Potom teprve víš, že tě to, či ono návěstidlo nepustí atd atd. S modely je to podobné, můžeš projet ve volné jízdě a v pohodě, pak ale uděláš aktivitu a najednou ti MSTS padne (náše spolupráce např. s párou mimo službu), nebo se trahnou vozy, takže opět to prověří až nějaká pořádná aktivita, kde spojuješ rozpojuješ a tak. Takto jsem vytestoval Prkeňáky od Taxe s Všudybylkou od Pikka v aktivitě Den Železničářů, ketrá je připravena k vydání, jen co Všudybylka opustí brány výtopny Pikkova webu.:D:D A zrovna jsem si nevšimnul, že Prkeňáky mají jiné brždění a Taxovi jsem psal, jak je vše v pohodě, ale alespoň se odstranilo trhání vozů a to se snažím testovat poctivě.:D Problém je v tom, že pokud máš trať či model prověřit v nějaké složitější aktivitě, je to časově hodně náročné.;)
S pozdravem Dan.

Ps: Jardo ta zmíněná Slovenská strela o pár příspěvků výše by nebyla marná, pokaždé, když jsem v Kopřivnici, vzpomenu na dávnou prezentaci na tvém webu a já se na ní tak strašně těšil a těšil.... :D:D:D

Dan J. napsal:
... Takto jsem vytestoval Prkeňáky od Taxe s Všudybylkou od Pikka v aktivitě Den Železničářů, ketrá je připravena k vydání, jen co Všudybylka opustí brány výtopny Pikkova webu.:D:D A zrovna jsem si nevšimnul, že Prkeňáky mají jiné brždění a Taxovi jsem psal, jak je vše v pohodě, ale alespoň se odstranilo trhání vozů a to se snažím testovat poctivě.:D ...

To síce sem nepatrí, ale keď už si to spomenul: Snáď si zaregistroval, že je na mojom webe opravný balík -wagy prkeňákov prestavené na tlakovú brzdu :D

Jardo - pardon za OT:cool:

Tax napsal:
Dan J. napsal:
... Takto jsem vytestoval Prkeňáky od Taxe s Všudybylkou od Pikka v aktivitě Den Železničářů, ketrá je připravena k vydání, jen co Všudybylka opustí brány výtopny Pikkova webu.:D:D A zrovna jsem si nevšimnul, že Prkeňáky mají jiné brždění a Taxovi jsem psal, jak je vše v pohodě, ale alespoň se odstranilo trhání vozů a to se snažím testovat poctivě.:D ...

To síce sem nepatrí, ale keď už si to spomenul: Snáď si zaregistroval, že je na mojom webe opravný balík -wagy prkeňákov prestavené na tlakovú brzdu :D

Jardo - pardon za OT:cool:
O tom nepochybuj, modely ČSD a jejich ubdate, bych si nenechal ujít.:D

Také se omlouvám, že se to tady nějak odbočilo do všeobecna. Ale je to přesně jak píše Jiřík.
U zvukového souboru ani tolik nešlo, že se s modelem vydala Jackova duplicita, ale nějaká nefunkční zmršenina, která nemůže fungovat za žádných podmínek a nikdo si toho nevšiml.

[split] Dílna a modely Jaroslav Skůra

Čouda napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
neexistuje žádná dokumentace a proto se charakteristika nastavila podle E669.
Jenže kdybyste napsali Čoudovi, tak Čouda doma charakteristiku má

Nevěříte?......

Věřte!! :

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t167286_PF20090003.JPG[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t167285_PF20090002.JPG[/URL]

Možná mám i střelu, ale nic neslibuju. Teď nemám čas se koukat -> du do práce. Pak se ozvu.

Martens napsal:
..
Zbyňku a díval jsi se vůbec do toho archivu s tou laminou, než jsi napsal to, co jsi napsal? Tam není nic, co by bylo společné s laděním na 230 - proto jsem na toto odborné teoretizování vystartoval.

...
Martine, prosím Tě nestartuj. Už mne blbneš. Já jsem se opravdu nedíval, ale pamatuji si co jsem stahoval. Teď jsem tedy kabinu otevřel a omlouvám se. Nepřepíše se Vám kabina 230, ale kabina k 240, tak, že Vám nepojede kontroler.
Ukázka:
Arwy:
NumValues ( 134 0 0.00999999 0.02 0.03 0.039 0.04 0.049 0.05 0.059 0.06 0.069
Nejnovější ladění, to samé:
NumValues ( 134 0 0.08 0.14 0.19 0.249 0.25 0.269 0.27 0.299 0.3
Jsou ta čísla stejná ? Asi už špatně vidím. Jestli jsou, tak má pravdu Martens a omlouvám se všem za planý poplach.

Martine, nejsme tady od toho, abychom na sebe startovali a ostatním poukazovali, jak ten druhý se mýlí nebo pravidelně nečte to samé, jestli se něco nezměnilo. Ale jsme tady od toho, abychom hledali řešení a poukazovali na chyby, které mohou způsobit rozházení adresářů u uživatelů.
Ale dokud nebudeme uznávat jeden druhého, lepší to určitě nebude.

Zbyňku, už vím, jak jsi to myslel - ke stažení je na stránkách originál Arwyho kabina, ale ŽSR už několikrát vydával aktualizace ladění.

Pokud si tedy někdo "slepě a bez přemýšlení" stáhne NEAKTUALIZOVANOU KABINU OD ARWYHO (na kterou směřuje odkaz od Jardy Skůry), tak mu to samozřejmě nebude chodit s přeladěnými engy od ZSR - ale to není jen problém této šestikolové laminy, ale je to obecně problém toho, že se takhle kabina drží v downloadu u Arwyho v nějaké verzi ( není aktualizovaná), zatímco v T8 určitě jsou změny v ladění.

Takže chyba je spíš v tom, že nelze nikde komplet stáhnout přeladěnou kabinu na 240 v ŽSR ladění ( mimo trainset TBP - nejsem si jistý, ale ani v aktualizaci T8 zřejmě nebudou textury, ale jen cvf soubory) - což je pravý problém - chceš aktuální kabinu na 230/240? - objednej si DVD. Nebo víš o jiném místě, kde si lze stáhnout pouze aktuální cab na 240 včetně aktuálního ladění?

Citelně tedy chybí alternativní aktualizovaný zdroj na autorových stránkách nebo alespoň někde na něčem podobném, jako byl sinus.cz a ukazuje se nevýhoda centralizace v TBP jako jediném zdroji.

To Jarda Skůra : Jardo, nebyla by od věci u downloadu poznámka, že celou kabinu není potřeba stahovat v okamžiku, kdy ji už dotyčný má nainstalovanou z TBP.
A vzhledem k tomu, že mne to kdysi v souvislosti s TBP a mými dílky potkalo taky (nebo 814 v TBP vs. Džordž), tak je to určitě tenhle problém.

Zbyňku, jestli je to ono, co jsi myslel, tak se omlouvám a beru to za vyjasněné.

Asi by to chtělo dobrovolníka, který by se staral o downloady aktualizovaného trainsetu, jako to kdysi dělal Karel Kebert na MSTS Sinus. Ale dobrovolníky na práci asi najdeme těžko. Kdysi jsem posílal DVD Zdeňkovi I, aby to rozškatulkoval na jeho simulátorovém portále. Byla to jeho žádost. Ale jestli tam něco aktualizovaného existuje, nevím. Nestíhám vše sledovat.

Zbyněk Šemora napsal:
Asi by to chtělo dobrovolníka, který by se staral o downloady aktualizovaného trainsetu, jako to kdysi dělal Karel Kebert na MSTS Sinus. Ale dobrovolníky na práci asi najdeme těžko. Kdysi jsem posílal DVD Zdeňkovi I, aby to rozškatulkoval na jeho simulátorovém portále. Byla to jeho žádost. Ale jestli tam něco aktualizovaného existuje, nevím. Nestíhám vše sledovat.

Já se klidně o to budu starat jenom bych potřeboval znát přesně zadání jak by to mělo fungovat. Způsobů je několik.

Prosím moderátory, aby diskuzi o trainsetu odsunuli z Jardova vlákna. Na novém místě si pak dovolím k tématu uvést několik poznatků.

Děkuji

Honza Ungrman

Back
Nahoře