Eng, wag - ladění vozidel všeobecně

Tady nejde o starání. To dělá ŽSR, ale je třeba vše rozdělit do zazipovaných adresářů, jako je to například na MSTS Sinus, ale oddělit ladění od modelu, protože ladění se neustále upravuje a model zůstává.
To vše nakopírovat na web ke stažení a ručit za aktuálnost. Tedy asi dvakrát do roka doplnit novinky a změny ladění.
Pokud bude znám prostor, kde je základní trainset, autoři vozidel budou mít kam sáhnout, pokud se bude hledat kabina, jako v případě S699.
Ale. Pokud jsou udržované autorské weby, jako například Duuso a Dem, odkud je hodně použitých kabin, tak samozřejmě se žádná duplicita dělat nebude. Je to jen o dalších dohodách. Jen by se mělo hlídat, aby každá novinka v ladění na autorských webech se také aktualizovala.

Myslím si, že žádný lehký úkol to nebude a je to hodné profika, jako například Honza, který se ozval výše.

ŽSR jel s laděním na maximum a nikdo po něm nemůže chtít, aby vše škatulkoval. Já jsem na tom podobně a také pracuji jen s ucelenými balíky.

Priestor poskytnem, systém urobím. Ale čas na to, aby som sa o to staral nemám. Ak by to menežoval niekto dôveryhodný, napr žsr + Honza Ungrman, nie je problém. Server v pohode znesie downloady, pokiaľ tam bude len eng/wag ...
Zbyněk Šemora napsal:
Tady nejde o starání. To dělá ŽSR, ale je třeba vše rozdělit do zazipovaných adresářů, jako je to například na MSTS Sinus, ale oddělit ladění od modelu, protože ladění se neustále upravuje a model zůstává.
To vše nakopírovat na web ke stažení a ručit za aktuálnost. Tedy asi dvakrát do roka doplnit novinky a změny ladění.
Pokud bude znám prostor, kde je základní trainset, autoři vozidel budou mít kam sáhnout, pokud se bude hledat kabina, jako v případě S699.
Ale. Pokud jsou udržované autorské weby, jako například Duuso a Dem, odkud je hodně použitých kabin, tak samozřejmě se žádná duplicita dělat nebude. Je to jen o dalších dohodách. Jen by se mělo hlídat, aby každá novinka v ladění na autorských webech se také aktualizovala.

Myslím si, že žádný lehký úkol to nebude a je to hodné profika, jako například Honza, který se ozval výše.

ŽSR jel s laděním na maximum a nikdo po něm nemůže chtít, aby vše škatulkoval. Já jsem na tom podobně a také pracuji jen s ucelenými balíky.

Ahoj pánové, tak to vám tedy děkuji za důvěru. Já už se do něčeho takového chtěl namočit dávno, ale otázkou je, zda mám dost času na to, abych tohle mohl odpovědně průběžně realizovat ... no nic, nechám si to projít hlavou ...

Problém je, že trainset (včetně zvuků a kabin) je příliš živý organizmus. Zbyněk sice udržuje na DVD BP aktuální stav TBP, ale to je málo. Na problémy narazí jak ten, kdo si DVD nechce kupovat, ale TBP by potřeboval pro aktivity na jiných tratích, tak ten, kdo si třeba k aktuálnímu TBP doinstaluje nějaký autorský model, který má starší směrování zvuků a kabin, a který autor na svém webu neopravil.

Rozkouskování TBP na jednotlivá vozidla a oddělení modelu a ladění spolu se zveřejněním na webu je určitě užitečná věc. Ale současně by bylo dobré prověřit autorské weby, zda modely mimo TBP neobsahují nějaké chyby v důsledu změn v návazných souborech. Ale tohle by měl pro modeláře zajišťovat nějaký ochotný spolupracovník, který bude sledovat vývoj trainsetu a případné potřebné opravy modeláři navrhovat.

Současně je třeba apelovat na aktivitáře. Pokud vydáváte aktivitu, ověřte si dostupnost použitých vozidel. Tím nemyslím jen to, zda je vozidlo dostupné, ale stáhněte si tuto dostupnou verzi a porovnejte se svou, zda sedí názvy adresáře a eng/wag souborů, případně směrování zvuků, kabin ... Je to pro vás sice práce navíc, ale ušetříte si zbytečné dotazy a problémy.

Jenže jak už bylo na fóru často řečeno, práce je hodně a pracovitých lidí málo.

A tak abych jen nekecal ... Zbyňku a Taxi, ozvu se do týdne mailem, třeba dáme něco dohromady ...

Naposled editoval moderátor:
No a jak by to tedy vypadalo?
Modely na stránkách modelářů a k tomu bude nutné si stáhnout chování na jedné stránce, o kterou se bude starat správce trainsetu?
A co skiny?

... spolupracovník, který bude sledovat vývoj trainsetu a případné potřebné opravy modeláři navrhovat ...

Modeláři, pro nás uživatele naštěstí, modelují ... jenže jak jsem psal, trainset je živý organizmus, a tak se stane, že v čase T (=vydání modelu) je něco nějak (zvuk, kabina) ... kdo si vše stáhne v čase T nemá problém. Ale pak se něco změní a kdo si model stáhne v čase T+něco, už má problém. Na fóru dostane "po čumáku", že je "levák", autor řeší, proč něco nefunguje, když to fungovalo. A aby tohle modelář nemusel sledovat, spolupracovník ho upozorní nebo lépe opravu připraví a modeláři zašle a ten už pak jen opraví download ... i když co jak si samozřejmě dohodnou. Samozřejmě si tohle může hlídat i modelář, ale to bychom se už asi žádného nového modelu nedočkali. Tak takhle nějak jsem to myslel.

A pokud jde o skinaře ... nahraďte v odstavci výše slova modelář slovem skinař ... vždyť je to o tom samém.

Rozhodně jsem nemyslel a ani nepsal o trhání modelů a chování na různé stránky, což by bylo většinou i v rozporu s podmínkami šíření archivů.

mikulda napsal:
No a jak by to tedy vypadalo?
Modely na stránkách modelářů a k tomu bude nutné si stáhnout chování na jedné stránce, o kterou se bude starat správce trainsetu?
A co skiny?
Už se to zamotává.
Jednalo se o to, aby kdo chce jen trainset a nechce trať, aby si nemusel objednávat DVD jen kvůli vlakům. Tenkrát před lety mi ve snu nenapadlo, že mnohé věci z webů zmizí a jediná dostupnost bude z mého DVD. Tento počin započal Karel Kebert, ale Pán Bůh jej povolal k sobě. V jeho práci už pak nikdo nepokračoval. Dobře to napsal Honza, Trainset je velmi živý organismus:D. Víc než výstižné.
Takže si představte MSTS Sinus a je nutné udělat to samé, ale v aktuální podobě. Oddělit chování je jen návrh, aby s dalšími aktualizacemi se nemusel stahovat znovu celý balík.
Takže to chce velmi odolný prostor, na který se budou připojovat stovky uživatelů z celého světa.
Jestli se tohoto někdo ujme, bude muset vyjednat i svolení autorů.
Pokud existuje udržovaný web, jako má například Kank, J. Skůra nebo Duuso a Dem, tak tady to vyřeší jen odkazy na tyto stránky. Ale pokud se jedná o stránky, kde se už mnoho let neaktualizovalo, tak tohle je předmětem toho o čem se bavíme.
Také to má další význam, skinaři budou vědět kam sáhnout pro aktuální ladění.

Oddelit chovani od modelu a vsechno samostatne zazipovat by nemel byt problem. Da se to zautomatizovat skriptem. Staci mit aktualni trainset. Pokud byste chteli pichnout (pouze s pocatecnim oddelenim), dejte vedet a napisu ho. Jen potrebuju aktualni verzi trainsetu (asi na dvd - muj je patricne stary a hodne rozjety od TBP)

Dobrý večer, mám takovej dotaz. Před nějakou dobou sem si stáhl "http://trainsim.netshadow.at/" model soupravy ÖBB 4024, vůz je řízen z řídíciho vozu 6024, ale při přechodu do hnacího 4024 je kabina směrem do vlaku. Poté co se mi jo podarilo dát do správného zobrazení jsem zjistil, že když chci jet do predu musím zaradit RW.
Mohl by mi někdo poradit jak to spravit abych jel dopredu na FW ? Jen doplním, že model je starý a nemá předefinovaná světla pod BIN.

Aha. Ale chtělo by to napsat i to podstatné. "Vrtal jsem do engu a kabiny a zkusil jsem metodou pokus a omyl vytvořit RV cvf"
Proto ten pohled mezi vozy :D
Když už nevím co a jak, tak se podívám na nějakou vyladěnou elektrickou jednotku a vše udělám podle ní.
U jednotek se nedělá rv ale z jako zadní. Parametry se nastaví podle návodu k MSTS BIN.
Ale pozor na jednu věc. Uhel pozice v tomto řádku nesmí být větší než 180:
Tohle je vypočítaný příklad zadní kabiny:
Direction ( 0 75 0 ) k prostřednímu číslu přičteme 180, abychom dostali obrácený pohled a vyjde tato hodnota:
Direction ( 0 255 0 ) Jenomže tohle je právě špatně a způsobuje to popisovaný problém, že směrová páka jde naruby.
Správný zápis je, aby hodnota nebyla větší než 180 a tedy od původní hodnoty 180 odečteme a vyjde tohle:
Direction ( 0 -105 0 )

Chci jen upozornit, že tyto chyby jsou i u některých nových kabin. Řešil jsem to u cab263 z Duusových stránek. Nějak namátkově jsem na to přišel, opravil a oznámil ŽSRmu. Jenomže říct to autorům jsem nějak zapomněl. Teď jsem kabinu stáhl a chyba tam stále je. Hned z kraje u 263rv:
Direction ( 5 186 0 )
a u 008_rv dvě chyby:
Direction ( 8.5 183.5 0 )
Direction ( 10 -216 0 )
Správně to má být:
Direction ( 5 -176.5 0 )
Direction ( 8.5 -176.5 0 )
Direction ( 10 144 0 )

Ještě tam je nějaká divočina, že nesedí u rv cvf některá krajní čísla.
Možná podobných chyb bude ještě víc. Jak mi ŽSR loni posílal updaty i s kabinami, opravoval jsem hodně kabin, kde byly vyšší hodnoty než 180.
Chtělo by to tiskového mluvčího, který by se staral o oznamování změn jednotlivým autorům.

A nemáš čirou náhodou otočený vagon. Skus si ho v AE či conbuildru otočit. Snad vidíš z venku, jak je vagon postaven.

Některé staré předbinovské modely měly řídící vůz definovaný jako vagon a jezdilo se tak, že motor jel na zpátečku a z řídícího vozu jsme se dívali z vhodně definovaného vnitřního pohledu. Pokud je to takto, tak se musí ten vagon změnit na motorový vůz s minimálním výkonem a teprve pak mu půjde definovat kabina. Návod na RV kabinu je tuším i na Džordžových stránkách.
Zbyněk Šemora napsal:
Chci jen upozornit, že tyto chyby jsou i u některých nových kabin. Řešil jsem to u cab263 z Duusových stránek.
No teda to koukám, když se mně podaří dát na můj web něco s chybou, tak do dvou dnů mám 10 mailů. A některé mají dost nevybíravý sloh. Takže to co nejrychleji opravím.

Nech sa o to stara ten co zasvetil svoj zivot MSTS. Ja zijem pre ine veci. Ked tam ta chyba je tak nech si ju opravy ten komu to vadi. Ja to opravovat urcite nebudem. V case ked nejake veci vznikali boli ine pomery v MSTS. A aby to vsetko bolo IN tak by som musel neustale prekopavat stranku. A to sa konat nebude ani nahodou. Pokial to tak velmi vadi tak upozornujem vsetkych aby nepouzivali addony z nasej stranky.

No tak tohle je zase příspěvek, který by mohl rozpoutat zuřivou bitvu ... a pro přehlednost fóra prosím všechny, aby se zdrželi dalších komentářů, protože to, co teď napíši, vyjádří vše ...

Deme, nezlob se, ale tohle je dost zvláštní postoj autora ...

A zřejmě jsi jeden z mála, který se ke svým dílům staví takto. A nevím, že by někdo z nich zasvětil život MSTS. Nemusíš vše opravovat Ty, požádej někoho, na Tobě je jen opravené věci nahrát k downloadu. Problém je, že většina skalních už má opravy dávno ve svém trainsetu udělané. Problém je s novými uživateli. Aktivitář jin napíše, co si kde mají stáhnout. Oni provedou a ... pak se na fórku řeší "vono mi to nejedééé, pomoóóc" a pracně se hledá, kde je chyba.

Omlouvám se, pokud jsem se Tě svým názorem dotknul.

Honza Ungrman

Mirku, když už s Honzou Ungrmanem souhlasíš, mohl by sis opravit i své downloady - konkrétně jde o skiny uvedené jako cd_xxxxxx v názvu eng a sd souboru, které jsou ve skutečnosti uvedeny jako skiny CD? V update TPB8 to bylo převedeno na cdc, Zbyněk o tom napsal sáhodlouhý elaborát co je potřeba za co vyměnit, ale u sebe to máš stále postaru. konkrétně skinc CDC 363048 máš jako CD 363048, CDC 163033 je jako CD 163033 a takových je tam víc a bylo na to upozorňováno už dříve, ale bez odezvy. Pak z toho vznikají zbytečné duplicity v trainsetu a problémy pro méně zdatné uživatele, pokud si tyto nesprávné skiny někdo stáhne. Díky

Re: mmouka
Ahoj,
podle toho co píšeš, by chyba mohla být v použití nesprávné verze to ho řídícího vozu. Podívej se, zda nemá verzi "rv" (otočenou) a použij tu. Je-li řidičák na konci, musí být obrácený. Normální verze se požije, pokud soupravu řadíš řidičákem vpřed, v tom případě potom musíš zase použít verzi "rv" u motorového vozu.

ahoj lidi evidentne je potreba osvet par zakladnich pojmu. mmt pan Semora asi moc nevi o cem mluvim. Model je sestavenej z ridiciho vozu v msts jako HV (6024) + 2 vlozene vozu (7024) a HV (4024) souprava je pantografova jednotka, na 6024 je vse v poradku pri prechodu do 4024 kdy pod F9 hnaci vozidlo je dle diagramu je kabina po smeru jizdy kdezto model ma cumak dozadu, KABINU JSEM UPRAVOVAL PODLE 560. jenze bylo potreba jednak obratit pohled tak abych nekoukal na vagon pred sebou ale zaroven abych byl i na konci vlaku, ale jak jsem jiz psal kdyz chci jet se 4024 dopredu neboli cumakem napred tak musim zaradit zpatecku. kdyz otocim 4024 v editoru tak jak by mela byt, tak mam cumak do soupravy. pri zarazenu kontroleru smeru FW jede souprava zpet.

mmouka napsal:
ahoj lidi evidentne je potreba osvet par zakladnich pojmu. mmt pan Semora asi moc nevi o cem mluvim. Model je sestavenej z ridiciho vozu v msts jako HV (6024) + 2 vlozene vozu (7024) a HV (4024) souprava je pantografova jednotka, na 6024 je vse v poradku pri prechodu do 4024 kdy pod F9 hnaci vozidlo je dle diagramu je kabina po smeru jizdy kdezto model ma cumak dozadu, KABINU JSEM UPRAVOVAL PODLE 560. jenze bylo potreba jednak obratit pohled tak abych nekoukal na vagon pred sebou ale zaroven abych byl i na konci vlaku, ale jak jsem jiz psal kdyz chci jet se 4024 dopredu neboli cumakem napred tak musim zaradit zpatecku. kdyz otocim 4024 v editoru tak jak by mela byt, tak mam cumak do soupravy. pri zarazenu kontroleru smeru FW jede souprava zpet.
Aha, omlouvám se, napsal sem to obráceně.
Pokud máš řidičák v čele, zkus dát otočený motor na konec.
Ale otočenou verzi - ne, že motor otočíš v editoru.

Ovšem, pokud sis kabinu upravoval?

Prvně bych se zabýval vozidlem, tedy aby mělo správnou polohu a směr v soupravě a jelo vše správným směrem. A až toto bude hotovo, doladil bych se polohu a směr kabiny.

Back
Nahoře