Fotografie železničních zajímavostí

A o tom to je, půl hodiny před ČD to umíme, pak už ne. Je zajímavý, že jste se nechytli času bývalého Excelsiora, ten by prázdný asi nejezdil. Jednou jsem koukal na hlaváku na příjezd 1021, vzpoměl jsem si na Težkej Pokond a jejich kavr skladby Go West. , kluci z východu na cestách.

Milane, vše se začalo kolem toho cyklovozu, tak se tam prosím vraťme,

Na margo toho cyklovozu som reagoval tak ako som reagoval.......Ja na tom nevidím nič čudné. ČD 742 s prívešákmi mi príde viac divné. Hlavné je, že sa tam tie velasopedy dajú naložiť a pohodlne odviezť. Takže účel to plní. Či je kapacita pre ľudí dostačujúca je už vec druhá. To je vecou samosprávneho kraja, čo si objednal ako aj kontrola toho či je tam to čo si objednal.

Nejde sice jen o železnici, ale na K-Reportu je docela dost zajímavých fotek různých vraků, tak asi naskinuji nějakou vlečku Jelcz, starší k autobusu není, na nějaký ten včelín coby objekt do tratí.
243146.jpg282648.jpg282649.jpg329102.jpg474922.jpg481377.jpg481378.jpg481380.jpg481381.jpg506955.jpg

Dane,
není náhodou fotka ze Šípem v depu Praha-Libeň? Jezdil jsem tam několik let a připadá mi, že vlevo od lampy osvětlení je vidět trol.sloup na bývalé(zrušené) trati Praha Vítkov - Praha Vysočany / Praha Holešovice. A nad vozem Bnp je vidět kousek střechy stavědla v depu.Jinak souhlasím,motorák je perfektní.

Jasně, z fotky jsem nevěděl, kde to je, já jen psal, že jej v takovém stavu pamatuju v Ústí nad Orlicí. Jinak až na pár vymlácených oken mi ten stav přijde skoro shodný. Očumoval jsem jej v Ústí 4 roky co jsem jezdil Ostrava - Praha, každý týden. Dokonce, když jsem dělal aktivitu Gerlachu z roku 1989, tak jsem si marně lámal hlavu s tím, co tam bodnu a nakonec jsem tam nacpal Slovenskou strelu, která byla v té době jako jediná (pominu-li Modrý Šíp, tak stále je) za tyto motoráky v MSTS zastoupena.

a01.jpg
a02.jpg
a03.jpg
Dnes se přeneseme do roku 1989, kdy průběžně pobíhalo dodávání prvních 40 ks kloubových trolejbusů později označených ev. č. 501 až 540.
Na chabařovické nádraží byly postupně naváženy z výrobního závodu v Ostrově nad Ohří nové trolejbusy, které pak zaměstnanci odvezli do tehdy budované trolejbusové vozovny Všebořice a nebo na točnu Severní Terasa či dnešní Mírovou, tehdy ale ještě Dimitrovovu.

"Snehobijec" - "snehodrtič" MiG-15 640 na Hlavnom v Bratislave údajne v roku 1963. Viem, že zimné kalamity sú ešte ďaleko, ale dávam sem tieto obrázky ako náhodný nález, lebo na adresu www.gonzoaviation.com asi nikto z kolegov nechodí. Šesťdesiate roky boli slávnym obdobím, kedy rôzni novátori, racionalizátori, vynálezcovia a zlepšovatelia skúšali rozkazovať nielen vetru a dažďu (a spisovnému jazyku :) ), ale v tomto prípade aj snehu. Možno niektorý z týchto, alebo podobných neumelých a netechnických výtvorov ešte dodnes uniká lovcom šrotu kdesi na konci slepej koľaje.
snehobijec MiG 640.jpgsnehodrtič MiG-15 640.jpgsnehomet MiG 640.jpg

Blíží se nám Silvestr a Nový rok, tak sem dávám vzpomínku, jak jsem sloužil na Silvestra v roce 1980, když jsem mechaničil v depu Praha střed. To byly nějaké pendly na Hradcích a pak ráno rychlík 252 Bohemia z HK do Prahy. Točeno na film Super8. Tenkrát lepší záznamové prostředky nebyly.

Na žádost přátel dávám dohromady další videa ze svých sbírek, která jsem tenkrát natočil na film Super 8 z mého působení na jednotkách EM475.1. Václav S mi kdysi poslal turnusový oběh nějaké panťácké skupiny z roku 1982, jestli to nebyla náhodou ta moje a trefa do černého. Ano, tam jsem jezdil a ty poslepované filmové útržky jsou z roku 1983, tedy jsou také z té doby. Pak mám ještě další film, o několik let později, kdy jsem jezdil na ONJ, z Prahy do Benešova. To někdy příště. Ale v té době byl u nás už k dostání film Agfa a to byla trochu lepší kvalita než na východoněmecké ORWO. Ale stále je to jen film 8mm.

Tady ještě upoutávka na další pásmo mé železniční historie. Ale to jsem byl ještě študák 16 let. Již brzy ve vašich kinech :D
Je tam vše možné, co tenkrát jezdilo. Asi 25 minut všelijakých výstřižků z let 1973-1977. To ještě jezdil Ganz jako Hungaria.

Back
Nahoře