Návěsti pro elektrický provoz

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vasi
  • Datum začátku Datum začátku

Vasi

Začátečník
Zdravím Vás,

měl bych dotaz ohledně návěstí pro elektrický provoz. Na tratích v msts se s nimi setkávám na docela nevhodných místech (né že bych si myslel, že je autor tratě špatně umístil, předpokládám že je to tak i v reále). Pár příkladů:

- Nedakonice (trať luhačovice): je zde přechod ze střídavého systém na stejnosměrný ohraničený návěstmi stáhněte sběrač a zdvihněte sběrač. Toto je umístěno v prostoru nástupiště. Problém je jak mám od nástupiště pak odjet, když mám sběrač dole a zastavím před návěstí zdvihněte sběrač?

- trať ŽSR150: u několika stanic na této trati jsou návěsti stáhněte a zdvihněte sběrač přibližně v místě vjezdového návěstidla. Pokud mám na vjezdu stůj, tak se mi pak bude špatně rozjíždět se staženým sběračem a ještě když je to kolikrát do kopce. Zajimavá je také Zvolen zastávka, kdy ve směru do Banské Bystrice je návěst vypnete proud a trať tu ke všemu vede do kopce...

Mojí otázkou je jak se na toto reaguje v reálné praxi? Mají snad lokomotivy i nějak jiné možnosti pohybu, když nemají proud z troleje, např. akumulátor?

No v prvom rade nesmieš zastaviť pred návesťou zdvihni zberač, ale logicky až za ňou, kde rušeň sprevádzkuješ na príslušný systém.

Na trati 150 sú sťahovačky za vchodovými návestidlami, teda ak zastavíš, musíš sa rozbehnúť tak, aby si prešiel. Zastávka Zvolen mesto je aj v reále velmi nešťastne spravená, ale nič to nemení na veci, že to treba na "plný kotol" rozbehnuť ako sa dá a zotrvačnosťou to prejsť.

Vasi napsal:
- Nedakonice (trať luhačovice): je zde přechod ze "střídavého systém na stejnosměrný"
To Vasi,
Pokud vím tak trať Přerov - Břeclav je celá stejnosměrná 3kV a s levostraným provozem.
Jestli došlo k nějaké změně,opravte mě.
Mirek

No, tak to jezdím správně :). Hledal jsem tam nějaky fígl a přece tam žadný není. Díky za odpověď
To Miky945:

Bude stačit odkaz na mapu proudových soustav?

http://www.iwan.eu07.pl/jw/john_woods2008/mapy/kol_kjr.gif

Naposled editoval moderátor:
Miky945 napsal:
Vasi napsal:
- Nedakonice (trať luhačovice): je zde přechod ze "střídavého systém na stejnosměrný"
To Vasi,
Pokud vím tak trať Přerov - Břeclav je celá stejnosměrná 3kV a s levostraným provozem.
Jestli došlo k nějaké změně,opravte mě.
Mirek
Přerov - Břeclav není celá stejnosměrná ani náhodou.

Sypu si hlavu popelem,ale nevěděl jsem to!!!
Od Starýho Města směr Nedakonice a dál na Břeclav jsem nikdy nebyl a nenapadlo mě,že když odtud jede 181 tak v Nedakonicích přepřahá. Po trati jsem jel jen jednou a to Přerov-St.Město-UH-Veselí n/M-Bzenec-Brno v roce 1977 se 101 na raním osobáku,protože turnusovej topič nepřišel do hokny a to ještě bez poznání.
Já jezdil pod Dolním napřed Skalice-Chornice a potom Brno-Hrušovany nad Jevišovkou a až už končily páry,tak sem tam pracáky když se opravovala trať Brno-Česká Třebová no a až to zhasly tak jsem šel pryč z dráhy.
Akorád by mně zajímalo jak se to řešilo v minulosti,když ještě nebyly dvousystemovky???
Mirek

V Nedakonicích je právě styk soustav.
A jak to bylo v minulosti, když ještě nebyly dvousystémovky? Pak se nabízí otázka, kdy byla vlastně Ferdinandka elektrizovaná? Mám takový dojem, že právě Eso otevíralo tuto nově zelektrizovanou trať, takže když nebyly dvousystémovky, tak na 330 ještě nebylo TV, takže fugnovala motorová (parní) trakce.
Respektive když ještě nebyly dvousystémovky vyrobeny. Takto je to správně.

Naposled editoval moderátor:
Miky945 napsal:
....Akorád by mně zajímalo jak se to řešilo v minulosti,když ještě nebyly dvousystemovky???
Mirek
Když ještě nebyly dvousystémovky, tak byla jen jedna styková stanice a to Kutná Hora. Tam se přijíždělo výběhem a traktor pak přestavil lokomotivu, respektive odstrčil zpět do své soustavy. Dělení je uprostřed stanice, tak lokomotivy obou soustav bez problémů samy najížděly na vlak. Viz trať BP

Zbyňku, ani dvojsystémovka ( Taurus ) to nemusí vyriešiť, v Petržalke je styková stanica funguje to tam ako v Kutnej hore...

Vasi : konkrétně v Nedakonicích se zajíždí s osobním vlakem až na konec peronu, lidi už jsou na to zvyklí. Udělat dělení uprostřed stanice je blbost, ale je to tak, bohužel. Když zůstaneš pod dělením, tak Ti pomůže jen mašinka nezávislé trakce....

Styk soustav uprostřed stanice zase až tak blbost není ( chápáno v případě použití jednosystémových lokomotiv) - je tak jsou schopny mašinky obou trakcí odjet z každé staniční koleje ( zadrátované) do své přátelské sítě vlastní silou ..... samozřejmě, že v okamžiku, kdy jsou vícesystémové mašiny a je možné udělat styk soustav na trati, tak už stykové stanice možná postrádají trošku smysl .... ale třeba přes KH jezdí dvojsystémové mašiny jen na Os nebo R přes vysočinu .... náklady tam jezdily skoro výhradně s laminami ( vypozorováno za cca 1 rok, co jsem denně jezdil Pha-KH) a braly si je na Kolín ss mašiny ( 122, 123 případně bastardi).

Tomes napsal:
... ... Když zůstaneš pod dělením, tak Ti pomůže jen mašinka nezávislé trakce....
Právě proto se pro strojvedoucích vybírají inteligentní lidé, kteří projdou psychotesty. Tito lidé si umí uvědomit, že hold pod dělením nesmí zastavovat. A to není jen ve stanicích dvou napěťových soustav. Mnohá neutrální pole jsou například v celé délce zastávky Sázavka na trati 230. (do koridorizace to byla zastávka Popice na 250) Osobní vlaky tam přitom zastavují. Nebo jsou neutrální pole před návěstidly. Pokud zastavuji před "stůj", musím zastavit ještě před neutrálním polem tak, abych se ještě mohl rozjet. Z hlavy si to všude nepamatuji, ale je to oddíl před Moravským Jánem, vjezd do Týniště od Borohrádku, myslím i do Pardubic od Rosic, atd. Je toho hodně.
Fíra se musí vždy správně rozhodnout. Ale tyto zkušenosti se dědí z generace na generaci a fírům tyto anomálie jako problém nepřipadají. Od toho se právě dělá seznání trati.

Ohledně Nedakonic - styk napěťových soustav je skutečně uprostřed peronu. Jak je ale dlouhé neutrální pole, to netuším. Jak se řeší případ, když lokomotiva zůstane "viset" již za návěstí označení příslušné el. soustavy, ale ještě před návěstí zvedněte sběrač? Předpokládám, že za označením příslušné soustavy již neutrální pole není.

Zbyněk Šemora napsal:
Tomes napsal:
... ... Když zůstaneš pod dělením, tak Ti pomůže jen mašinka nezávislé trakce....
Právě proto se pro strojvedoucích vybírají inteligentní lidé, kteří projdou psychotesty. Tito lidé si umí uvědomit, že hold pod dělením nesmí zastavovat.

Zbyňku, za, mé praxe jsem mnohokrát musel sjíždět pro vlak který uváznul pod dělením. Buď se to přes elektrodispečera dalo propojit, nebo zbylo pro vlak sjet s nezávislou mašinou. A někdy se to stalo i tak zkušeným kozákům, až jsem se divil. Většinou jsme to brali s humorem a u pivka si z dotyčného dělali legraci.

V Bratislave Lamači je tiež neutrálne pole nad nástupišťom, ale v prípade núdze ho vedia zapnúť. Škoda že MSTS neumožňuje vytvoriť neutrálne pole a neelektrifikované koľaje, to by zase bol srandy kopec.

nebulus napsal:
V Bratislave Lamači je tiež neutrálne pole nad nástupišťom, ale v prípade núdze ho vedia zapnúť. Škoda že MSTS neumožňuje vytvoriť neutrálne pole a neelektrifikované koľaje, to by zase bol srandy kopec.
To sice neumožňuje, ale v jedné aktivitě s nákladem s Brna do Kutné Hory, to měl autor ve Vlkově u Tišnova kde se kvůli nějaké stahovačce, nebo čemu muselo zastavit hodně přesně vyřešené tak že když ses netrefil, tak se ukončila aktivita.

Mimochodem, jak je to s přejížděním kolejových spojek mezi sudou a lichou skupinou kolejí a stahováním sběračů ? Slyšel sem že se to ruší, co je na tom pravdy ?

V čechách to už neplatí dávno, sťahuje sa len tam, kde je "gula" na troleji. U nás to platí. Čo sa týka Lamača, pre tamojších obyvatelov (Kúty - Devínska) to je celkom na nervy. Pamätám si prípad, keď osobák Kúty - BA s tromi vozmi zastavil na Plaveckom Štvrtku v prvej tretine peróna, keďže perón má 250 metrov a nastupuje sa na jeho začiatku. Lenže jeden domorodec, ktorý stál sám na druhom konci nevedel zožrať, že skrz neho nepotiahol až tam a nenechal šlapať ostatných 50 ludí za vlakom. Takýto típci sa v tom kraji väčšinou vybúria na rušňovodičovi: "Jak to jezdíš, debile... Kto ti dal ridičák..., kdes to postál, ko..te.. a pod..". Naštastie rušňovodič mal 2 metre, tak ho vypoklonkoval, že skrz neho ťahať nebude. No ale prišiel Lamač a on zastavil pre zmenu na konci (tá nešťastná vypínačka) a dotyčný mudrlant tam zrovna vystupoval a keď to videl, tak už bol celkom na prášky a začal: "A včíls mohels zastavit na konci, debile?", no nevyhoviete...

Dráčik - V TTP 118D (Zv-BB) to v tabuľke 7 A Elektrická trakcia uvedené nie je. Tak tam sa nemusí sťahovať párna-nepárna, nie? Je to nakázané ešte niekde inde ako v TTP? Dík.

passion napsal:
Dráčik - V TTP 118D (Zv-BB) to v tabuľke 7 A Elektrická trakcia uvedené nie je. Tak tam sa nemusí sťahovať párna-nepárna, nie? Je to nakázané ešte niekde inde ako v TTP? Dík.

Ešte by to malo byť uvedené v rozkaze o zavedení GVD, ale nie som si istý...

Back
Nahoře