Suma sumárum- co je nejlepší, co určitě jo a co určitě ne

Pajavlaky

Průvodčí
Protože mi odešel počítač, je pro mě aktuální téma nákupu nových komponentů případně celého nového PC. Byl by někdo schopný mi suma sumárum vypsat konkrétní komponenty na kterých mi MSTS pošlape jako hodinky? Případně alespoň typy komponentů, co všechno je potřeba, co všechno tvoří důležité články v řetězu a který je pro MSTS nejvýznamnější, a samozřejmě i komponenty, kterým je třeba se vyhnout, protože pro MSTS nejsou úplně vhodné? Jde mi samozřejmě o FPS, moje představa je taková, abych ani ve velkých stanicích nešel pod 20.
Je-li to možné, zkuste mi prosím říct vždy ty komponenty, které k sobě můžu zapasovat ( jsem počítačový laik a nepoznám, co k sobě jde a co ne ).

Díky moc.

Kupovať PC tak aby to bolo pre MSTS najlepšie je totálna blbosť. Kúp si normálny PC ktorý bude výkonný pre dnešné potreby a potom ti určite pôjde aj MSTS.

Souhlasím s Demem. Je to hovadina jen kvůli MSTS kupovat ten nejvhodnější PC, protože podle mě ani ideální neexistuje.
Prostě výkonný a je to.
Třeba by stálo za to se mrknout do některých vlákern, ve kterých se o tom mluví a pak něco vybrat.
Každý máme požadavky někde jinde a na něco jiného, ale já třeba na FPS také dám a přežiju ve velkých stanicích FPS 12. Prostě to jede, nepadá a dá se to.

dem: To jsem udělal před šesti lety a pak jsem se tady jenom dočítal, jak nVidie je pro MSTS nevhodná, jak je lepší Radeon, jak je pro MSTS nevhodná integrovaná zvukovka atd. atd.... zkrátka všechno co jsem v tom tenkrát nadupaným PC měl nebylo pro MSTS šťastná volba- a taky že mi MSTS v tý době ( před Binem ) nikdy pořádně nešel- furt to padalo.

Souhlas s předchozími, ale pokusím se trochu pomoci. Díky možnosti regulaci taktu procesoru jsem zjistil, že MSTS chodí lépe na vyšším taktu a lepší je Intel než levnější AMD. U Intelu čtyřjádro i5 jedu na 2900 Mhz a u AMD dvoujádru 3400 Mhz s tím, že Intel je nepatrně lepší. Jenomže počítač nemáme jen pro MSTS, tak jsem porovnal i RW respektive TS2012. Na AMD FPS do 15 a na Intelu 20-40 kmitající nahoru dolů. Ale je to i o základní desce a ostatních komponentech. (MSTS víc jader nepodporuje, ale je to o modernějších nanotechnologiích)

No jo, to by ale měla být otázka položena úplně jinak. MSTS je 10let stará záležitost, závislá na výpočetním výkonu CPU (nejen). Spíše bych se tedy ptal na HW, který je s MSTS problémový, abych si místo něj vybral nějakou alternativu. Postav si (nebo nech postavit) výkonný stroj do do přístupu na disky, čili to nejrychlejší co rozpočet dovolí. Vícejádrový Intel tě taky nezklame a to ani u ostatních soudobých aplikací. Podle toho vyber nějakou fošnu. Paměti dnešní standard DDR3 a min. 2x 2GB.
Pokud jse o zvuk, IMHO vyhoví většina zvukovek zaintegrovaných do fošny. Možná někdo připomene nějakou vyjímku. (Já mám mimochodem samostatnou "putovní" SB Audigy, která již přečkala tři přestavby PC. Spolehlivá zvukovka se solidními převodníky D/A se kterou skončím, až zruší PCI).
Těžká je rada pro grafiku. Já třeba investoval do ve své době drahé NVidie GX460 a nijak mě (u MSTS) nenadchla. V profilu pro MSTS mám prakticky povypínané všechny funkce, kromě základního zobrazování a je to tak, tak s odřenýma ušima.
Systém Win7 64bit MSTS problémy nedělá. Pokud nestavíš PC jen a pouze pro MSTS, je potřeba myslet i na ostatní aplikace. MSTS provozováno přímo i zkoušeno ve VirtualBoxu.

JA mám Nvidiu a som spokojný. Zvukovku mam integrovanu a je dobre. Proste Neexistuje žiadne pravidlo. Kup si dobre komponenty a bude to ok.

Josef Vogeltanz napsal:
.... (Já mám mimochodem samostatnou "putovní" SB Audigy, která již přečkala tři přestavby PC. Spolehlivá zvukovka se solidními převodníky D/A se kterou skončím, až zruší PCI).
....
Já mám tuto také, ale v systému XP když se rozjíždím s eletrickou lokomotivou, tak do rychlosti 40km/h mám rozběh trakčíků ne plynulý náběh, ale hraje mi to stupnici myslím v terciích a vždy jsem u toho šílel a musel pak přejít na integrovanou zvukovku, která už pro MSTS byla v pohodě. Ale někdy se tak dělo po změně stanoviště.
A dělalo to i na jiných počítačích, kam jsem dal tuto zvukovku. Stařičký Soundblaster Live, ten byl vždy a všude v pohodě bez těchto nežádoucích jevů.
A je zajímavé u nového počítače, kde jedu na integrovanou zvukovku a Windows 7, tak jsem zkusil vložit do sestavy hardisk s XP ze starého počítače a zde mi zvuk trakčáků hraje stupnici také i z integrované zvukovky. Ale obecně i kvalita přehrávání zvuků v Sedmičkách mi připadá mnohem kvalitnější.

Pajavlaky:
Pokud bys od někoho dostal odpověď (např. mailem, SZ, apod.) na to, na co ses ptal, mohl bys to sem dát?
Je nás víc, které by to zajímaly konkrétní komponenty, než to, co kdo používá, a jak s tím je nebo není spokojený.

A co čekáš, že ti tu lidi budou psát? Každý může napsat maximálně o tom, co zkoušel, a jak mu to v MSTS šlapalo. Když ti sem vložím seznam aktuálních komponent, o kterých prohlásím, že budou s MSTS fungovat, i když jsem je v životě neviděl, ty si pak z toho složíš počítač a zjistíš, že to nefunguje, co pak budeš dělat?

Michal: Seberu se půjdu proti slunci... :D Každopádně teď mi jeden člověk dělá nabídku sestavy, takže když jí sem pak dám, tak by se už konkrétně dalo říci jestli MSTS na tom spíš jo nebo spíš ne, ne? :-)

Michal napsal:
A co čekáš, že ti tu lidi budou psát? ...
Popravdě nic.
Místo toho aby někdo kdo se vyzná v hardware a zároveň má zkušenosti s MSTS poradil např.: Je třeba procesor o tomto výkonu, např. ten a ten, grafická karta o tomto výkonu, např. ta a ta, se tu začne polemizovat o tom jestli si má člověk (i když je to jeho věc) stavět počítač kvůli simulátoru!!! :cool:
Jediný kdo se trochu přiblížil jádru dotazu je pan Šemora.
I když nejvýstižnější odpověď je od pana Dema: Kup si dobré komponenty! :P

Pokud si současně budu kupovat novou sestavu, tak není co pokazit. MSTS je stará hra a je téměř jedno jestli mám AMD či Intel dvou až vícejádro. Grafika aby podporovala DX7. A monitor ? Nejlepší obrazové výsledky jsou na 16:10 s rozlišením 1920x1200, což je hodně důležité. Pokud tedy nemám starou klasiku 1280x1024 nebo 1600x1200. Většina širokoúhlých monitorů 16:9 (1920x1080) je pro MSTS nevhodná kvůli mírné deformaci obrazu ve svislém směru. Také díky převzorkování obrazu všelijak problikávájí některé objekty. U 16:10 se tohle neděje, obraz je klidný a černé svislé pásy nejsou tolik široké.
Ramky? Jen blázen by si nechal dát do sestavy méně než 2x2giga.
Integrovanou grafiku nebrat i když je to stará hra, protože mám vyzkoušeno, že na takové grafice je FPS o hodně slabší. Tedy platí, že na grafice se nemá šetřit. Přece nemáme jen MSTS. Pokud se budete chtít například dívat na bluray filmy, tak občasné sekání v obraze zmizelo až po výměně grafiky za ATI HD6950/2giga. Tudíž je důležité mít i kvalitní zdroj. Tato grafika má doporučeno minimálně 500W zdroj, takže bych doporučil kolem 700W. Také mám vyzkoušeno, že pětistovka mi pak při grafické zátěži dost topila. Proto je i důležitá dobrá prostorná skříň, aby to tam dobře luftovalo a cirkulovalo. Jelikož jsem už nějaké rošády dělal, tak změna skříně za prostornější znamená pokles teploty komponentů o 10 až 15 stupňů celsia. Což není zanedbatelné.

Co se notebooků týká, pro MSTS je to nouzovka. Notebooky se kupují pro jiné účely než hraní náročnějších her.

Pánové, mám tady nabídku, prosím zkoukněte to, co a jak. Mám trochu dojem, že 4GB Ram je už dneska málo, jak to vydíte vy? Podotýkám, že chci, aby mi MSTS prostě šplapal, aby FPS byly i v zaplněných větších stanicích únosný. Díky moc!

http://2i.cz/dd163e14c7

k tej grafike vraj je lepšia tá graficka karta ktorá má vätčšiu zbernicu čož u tvojej tvorý 128 bit... takže ked by už bola aj 512 MB vlastnej pamate so zbernicou vyžšou ako 128 bit ... bude táto karta lepšia.

Myslím si, že MSTS je dnes silně závislý jen na výkonu CPU, nikoliv velikosti RAM nebo výkonu grafiky. Usuzuji tak z mé konfigurace, kde mám jen Celeron 420 což je 60nm CPU na 1,6 GHz se spotřebou do 30 wattů, a základní desku s integrovanou Intel G41 a 4 GB RAM (Windows XP). Trochu mě zklamalo, že jsem musel upravit viditelnou vzdálenost někde lehce nad 1000, aby framerate v úsecích s hodně objekty nepadal na hubu. Takže jednoznačně čím více geometrie, tím nižší framerate = CPU problém. Grafiku mohu nastavit jakkoliv nemá to na framerate vliv. Pevný disk maximálně občas nepatrně a velmi krátce zpomalí jízdu při načítání scény, ale to je o něčem jiném.

Otázkou je, jestli lze v dnešní době koupit procesor co MSTS utáhne na plynulém framerate i v nejvíce hustých úsecích. Vycházejme z toho, že hra není programována pro více jader, takže to by mě velmi zajímalo, kde ten výkon chcete vzít. Celeron 420 má např. při cestě ze Slavičína na trase Luhačovice při plné viditelnosti problémy...

A tady bych se pozastavil nad tvorbou zalesněných tratí - namísto abychom zaplácali úsek desítkami jednotlivých stromů je podle mého daleko lepší použít stěnu simulující les. Jde přece o jízdu a plynulý pocit z ní, kulisa je jen kulisa - měla by být ale nehraje důležitou roli.

To tommik
A ty si opravdu myslíš že jsi objevil Ameriku? Celeron 420 což je 60nm CPU na 1,6 GHz se spotřebou do 30 wattů, a základní deska s integrovanou Intel G41 a 4 GB RAM (Windows XP) je při dnešních nárocích MSTS celkem k ničemu. Samozřejmě se nechá koupit sestava, která si s MSTS poradí podle toho co píšeš, ale nebude to NTB za cca 8 až 9 tísic korun s ošizeným celerem.....

Dovolím si nesúhlasiť stým CPU, mám Core Duo2TM E8500 3,16GHz a výmena GK N9400 za ATI 5800 priniesla podstatné zvýšenie FPS a ani vo veľkých staniciach nejdem pod 20FPS. Samozrejme nepočítam sekanie pri načítaní, ale to je skôr vecou HDD. Chcelo by to SSD...

Ale samozrejme prevádzkovať MSTS na Celerone je o ničom, mal som 2x tú česť.

Back
Nahoře