Používáte zastaralý prohlížeč. Ten nemusí zobrazovat tuto nebo jiné webové stránky správně. Měl(a) byste si jej zaktualizovat nebo použít alternativní prohlížeč.
Není to zrovna ideální místo k životu v tichu Chápu, že PHS se někde hodí, ale často ji vidím na místech, kde je opravdu úplně zbytečně(třeba mezi železnicí a silnicí v polích). No a zajímalo by mne, proč se tohle tolik řeší právě u železnice, když u silnice je tenhle problém mnohem vážnější? Víkendy jsem trávil v Havlíčkově Brodě v paneláku vedle té hlavní čtyřproudé silnice od Jihlavy na Kolín a to je oproti železnici katastrofa. Jeden kamion za druhým šplhající se do kopce. Raději bych bydlel vedle dálnice než vedle tohohle. Vedle toho železnice možná vyprodukuje více decibelů, ale za a) je to mnohem méně často a za b), což je možná můj subjektivní pocit, je ten zvuk od projíždějícího vlaku mnohem méně rušivý(třeba při konverzaci nebo sledování TV), pokud zrovna nejede beztlumičová Bardotka(to je jak vrtulník). Neříkám nestavět PHS, ale říkám stavět je tam, kde jsou potřeba. Třeba u dálnic mi většinou připadají umístěné logicky, u železnice je to s logikou bohužel horší. Je mi jasné, že za to nemůže projektant. Pájovi děkuji za zajímavé počtení. Logický mi připadá ten Švýcarský model. U nás se bohužel budou vyhazovat miliony oknem.
Tohle mi jaksi hlava nebere. Zadlužení až po uši, vytunelovaní, rozkradení a na další dluhy stavíme takové zbytečnosti jako jako protihlukové zdi. Vždyť železnice tam byla většinou dřív než postavené obytné domy.
Když už, tak bych to udělal jako postaru. Kdo chce za barákem protihlukovou stěnu, dostane materiál a postavte si v akci Z jako za bolševika se stavěly na vsi obchody či školky. Pak by stěny byly jen tam, kde jsou třeba a zbytečně by nechránily pole. Stejně by mne zajímalo, kdo veškeré stavby z akcí Z dostal v restitucích, že to bylo kdysi jeho Nebo tam mají podíl všichni, kteří to brigádnicky tenkrát postavili ? Tipuji, že to města prodala nějakým kamošům za symbolickou korunu.
Toto vlákno vzniklo za účelem osvětlit problamatiku hluku v okolí liniových staveb. Nastiňuje legislativní rámec a běžné projekční postupy. Pokud v tom hodláte hledat logiku tak se do toho můžete nepříjemně zamotat a lidově zblbnout. Třeba bude nová legislativa a třeba bude trochu lepší a třeba logičtější. Třeba.
Jináč mě napadá jen toto:
Odpověď na základní otázku = 42
A tento výsledek je několikrát pořekonntrolován! (pro neznalé citace z díla Douglas Adamse - Stopařův průvodce po Galaxii)